Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Luokka:Puutarha

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puutarha-luokka ei käsitä Wikikossa pelkästään perinteisesti ymmärrettyä talon ympärillä olevaa puutarhaa, vaan se on laajempi käsite joka käsittää myös luonnon ja ihmisen. Puutarha ei ole irrallinen osa ympärillä olevasta luonnosta, eikä sen tarvitse siitä edes poiketa.

Puutarhassa ja niinikään luonnossa voidaan suorittaa viljelytoimia, jos keräily ei riitä luonnossa. Wikikon puutarha ja viljelysivut rakentuvat pääasiassa ympäristöä kunnioittavasta viljelystä ja hyödyntämisestä, jossa maan humuksen määrä lisääntyy ja estetiikka on jatkuvasti huomioituna. Viljelytoimissa painotetaan paikallista kiertoa, jossa maasta otettu ravinto palaa takaisin kyseiseen maahan.

- Tässä oppaassa käydään läpi luomuviljelyä, mutta myös tavanomaista viljelyä (tehoviljelyä) sivutaan.
- Monivuotinen monikerroksellinen hyötypuutarha, jossa viljellään (pikemminkin hoidetaan) suunnitelmallisesti ruokaa tuottavia puita, pensaista ja perennoja keskenään sekaisin. Metsäpuutarha voi olla osana metsää, mutta sen voi perustaa myös pellolle tai takapihalle. Siihen ei liity pelkästään kasvien hoitaminen vaan myös hyönteisten, koti- ja villieläinten hoitaminen luomalla niille elinympäristöjä. Näin ehkäistään myös tuholaiskäsitettä. Kokonaissato on teoreettisesti korkein verrattuna perinteiseen puutarha- tai peltoviljelyyn. Yksivuotisiakin voi metsäpuutarhassa kasvattaa odotellessa monivuotisten kasvamista suuremmiksi.
- Monikerroksellista ja yleensä koneellista viljelyä peltomittakaavassa. Puurivistöt jakavat pellon esimerkiksi noin 15m sarkoihin joissa viljellään perinteisiä yksi- tai kaksivuotisia viljelykasveja. Puiden aluskasveiksi voidaan istuttaa pensaita tai ne voidaan jättää luonnontilaiseksi. Puut voivat olla ruokaa tuottavia eli hedelmä- tai pähkinäpuita, tai niistä voidaan ottaa lehdeksiä rehuksi tai kompostimateriaaliksi. Leppä sitoo maahan typpeä ilmasta ja tiputtaa lehtensä vihreänä maahan tuottaen tehokkaasti ravinteikasta humusta. Pensaat voivat olla myös hedelmä- tai pähkinäpensaita joiden alla on mahdollista kasvattaa monivuotisia yrttejä.
- Perinteistä lähinnä yksivuotisten ravintokasvien viljelyä (koti)puutarhassa. Sisältää käytännön metodeja myös metsäpuutarhurointiin. Sato on suurempi kuin peltoviljelyssä johtuen yksilöllisemmästä kasvien hoitamisesta.
- Permakulttuurilla tarkoitetaan tässä puutarhaviljelyä, mutta se on laajempi käsite. Permakulttuurin periaatteita on monissa Wikikon puutarha-sivuissa.
- Ennenkaikkea silmän iloksi tarkoitettu puutarha, kotoisesta kukkapenkistä aina suuriin puistoihin. Vaikka tavoite onkin edellisistä poiketen esteettisyys, ei se tarkoita etteikö koristepuutarhassa kasva syötäviäkin kasveja, esimerkiksi yrttejä.

Alaluokat

Seuraavat 3 alaluokkaa kuuluvat tähän luokkaan. Alaluokkien kokonaismäärä luokassa on 3.

Sivut, jotka ovat luokassa Puutarha

Seuraavat 130 sivua kuuluvat tähän luokkaan. Sivujen kokonaismäärä luokassa on 130.