Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kasvien strategiat

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kasvit voivat sijoittua joko yhteen näistä kategorioista, kahteen niistä tai jopa kaikkiin.

Kasvien strategiat[muokkaa]

  • PIONEERIT
- Muodostavat paljon siementä, jotka jäävät maan siemenpankkiin odottamaan kunnes sukkessiossa tapahtuu häiriö (metsä palaa, maa kääntyy). Nämä kasvit eivät siedä kilpailua, eivät tuota paljon juuria. Vaativat usein paljon valoa, kuten esim. villiporkkana. Pääosin yksi- ja kaksivuotisia, useimmat puutarhakasvit.
  • KILPAILIJAT
- Eivät muodosta paljon siementä, mutta leviävät juurten kautta tai muulla invasiivisella tavalla. Kahmivat myös paljon juuritilaa ja ravinteita, sekä erittävät maahan aineita jotka estää muiden kasvien kasvua. Selviytyvät väliaikaisista muutoksista/ravinnepuutoksesta, mutta ei pitkäkestoisista. Tähän ryhmään kuuluu useimmat typensitojat, ravinnekerääjät, hedelmäpuut ja marjapensaat.
  • STRESSINSIETÄJÄT
- Pärjäävät ravinneköyhissä maissa tai jos kilpailu ravinteista on kovaa. Myös vähässä valossa, kuivuudessa/liiassa kosteudessa nämä viihtyvät. Nämä myös vaihtavat ravinteita keskenään. Monivuotiset perennakasvit, pähkinäpuut, metsäkasvit.

Yleis- ja erikoissaalistajat[muokkaa]

Hämähäkit (generalist predator) syövät kaikkia hyönteisiä, sekä hyödyllisiä että haitallisia. Sen takia monet tutkijat eivät arvosta niitä. Kuitenkin, juuri sen takia hämähäkit ovat arvokkaita sillä ne syövät aina eniten sitä hyönteislajia, jonka edustajia on eniten (liikaa). Erään tutkimuksen mukaan (EFG I:ssa mainittu) hämähäkkien vähäisyys ekosysteemissä johtaa väistämättä haitallisten hyönteisten kasvuun.
Linnut syövät pääosin maaperän eliöitä esim. matoja. Kuitenkin mikäli jokin hyönteispopulaatio, erityisesti lehtiä syövät hyönteiset, kasvaa liikaa, silloin niitä käytetään ruokana. Joten tärkein lintupopulaatiota ylläpitävä tekijä on maaperän eliöstön ylläpito (kateviljely, puiden lehdet).

Kasviyhteisöt[muokkaa]

Päärynä varjostaa hiukan raunioyrttiä (rajoittaa) kun raunioyrtti taas varjostaa ruohoja (auttaa päärynää) ja siten pitää humuksen bakteerikannan oikeana, sillä muuten ruohojen erittämät aineet muuttavat sen päärynälle epäsopivaksi. Molemmat pölyttää samat mesipistiäiset, mutta ne kukkivat eri aikaan ja siten eivät kilpaile vaan tekevät yhteistyötä. Päärynän juuret menevät horisontaalisesti, kun taas raunioyrtillä on erittäin syvät juuret, jolla se tuo ravinteita (kalium, kalsium, yms.) pinnalle tiputtamalla runsaat lehtensä maahan katteeksi päärynälle. Ne saattavat kuitenkin kilpailla keskenään vedestä, jos siitä on puutetta. Hyviä kokemuksia metsäpuutarhoissa ulkomailla!