Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Boneko

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Boneko on suljettu, pieni kuvitteellinen ekosysteemi. Siihen kuuluu matoja, vesitila eli pohjavesi, multatila ja esim. jyrsjijöitä tuottamaan lantaa. Oletusarvoisesti siinä käytetään myös hamppua kasvina, koska hamppu poistaa myrkkyjä maaperästä, mutta siinä voi myös kasvattaa ihan mitä tahansa kasvia itsellesi tai jyrsijöillesi. Nykyään myrkkyjä on jokapuolella ja Boneko tekee puhdasta multaa. Boneko on myös mukavaa puuhastelua luonnon parissa ja sen voi tehdä Bonekon avulla vaikkapa kerrostalossa.

Boneko käyttää toiminnassaan biojätettä, auringonvaloa ja vettä. Biojätettä syntyy jokaisesta taloudesta, auringonvaloa tulee taivaalta ja vettä yleensä hanasta, joten Boneko on todella helppohoitoinen ja halpa. Bonekoon kuuluu jalostamiani kastematoja, Kashimoria ja kasveja. Boneko ei tarvitse edes lisävalaistusta toimiakseen: voit pitää sitä ympäri vuoden ikkunan vieressä. Boneko ei tarvitse elääkseen kuin vettä ja jos kasvatat kasveja siinä, niin valoa: se lannoittaa itse itsensä, koska vesitilaan valunut vesi käytetään kasvien kasteluun ja se sisältää runsaasti ravinteita. Se on siis todella helppohoitoinen ja ekologinen keksintö!

Hamppua voidaan Bonekossa käyttää esim. tuottamaan siemeniä ruoaksi ja jyrsijöille kuivuikkeeksi. Hampun päistäre on saanut Euroopassa suuren suosion kuivikkeena ominaisuuksiensa vuoksi.


   * nopeasti uusiutuva luonnontuote
   * erittäin imukykyinen
   * lähes pölyämätön
   * kompostoituu erinomaisesti
   * kevyttä ja puhdasta

Bonekoon kuuluu eri osia riippuen sen käytöstä: se voi toimia sisäkompostina, kompostin ja kasvien kasvualustan yhdistelmänä ja Bonekoon voi kuulua myös oma tila jyrsijöille.

Maatumistilaan keräät biojätteen ja jos sinulla on esim. jyrsjijöitä, niin niiden vaihtopurut. Maatumistilassa on matoja ja Kashimoria, jotta maatuminen olisi hygieenistä ja hajutonta. Voit myös istuttaa maatumistilaan suoraan kasveja, mutta silloin pitää lisätä erikseen kylvömulta. Vesitilaan kerääntyy hajoavasta biojätteestä/vaihtopuruista ravinnenestettä, joka voidaan suoraan käyttää kasvien kasteluun.

Tässä kuva maatumistilasta:

http://i293.photobucket.com/albums/mm60/anakin_eiktiwan/maatumistila.jpg

Maatumistilassa voi siis viljellä mitä tahansa kasveja, mutta erityisesti jyrsijöille voi esim. viljellä tiettyjä ruoholajikkeita tai hamppua. Hamppu on turpeen veroinen kuivike imukyvyltään, eikä se pölytä. Huonoa kuiviketta on sahanpurut, koska niistä irtoaa paljon pölyä eivätkä ne ole imukyvyltään niin hyviä. Bonekosta saat siis jyrsijällesi hyvää kuiviketta ja tuoretta ravintoa läpi vuoden!

Maatumistilaa voi myös täyttää kerroksittain. Multatilassa on tällöinkin Kashimori- keramiikkaa ja matoja, jotka hoitavat kasvijätteen maatumisen hajuttomasti ja hygieenisesti. Samalla voit myös jalostaa itsellesi hyviä siemeniä, koska vain vahvat selviävät ja hitaiten kasvavat kasvit hautautuvat uuden kasvijätteen alle.

- Ensin lisäät alkumullan ja madot. Sen jälkeen lisäät erilliseen astiaasi aikaisemmin keräämäsi biojätteen Bonekoon. Levitä esim. turvetta tai hamppuhaketta sen pinnalle ja sen päälle vielä erikseen kylvömultaa. Kylvä siihen valitsemiasi siemeniä ja kastele. Kun kylvämäsi siemenet kasvavat kasveiksi, ne alkavat käyttää biojätteestä syntyneitä ravinteita hyväkseen. Aina kun kastelet kasveja, ulottuu vesi syvemmälle, kunnes sitä alkaa kerääntyä vesitilaan. Vesitilassa oleva neste on valmist ravinnetta kasveille. Bonekosta on etua talvella etenki, koska kompostoinnissa voi lämpö yltää jopa 70 asteeseen ja lämpö tappaa myös haitallisia mikrobeja. Kasvit puhdistavat myös ilmaa ja lisäävät ilmankosteutta. Boneko on siis täysin turvallinen ja terveellinen. Kashimori teknologia myöskin kiihdyttää maatumisprosessia, lisää matojen elinvoimaa (tutkimuksen mukaan Kashimori aiheuttaa useilla eliöllä seksuaalivietin ja aktiivisuuden huomattavaa kiihtymistä) ja tämän ansiosta ainoastaan hyödylliset mikrobit elävät mullassa, mitkä eivät aiheuta ihmiselle haittaa.

- Seuraava vaihe Bonekossa on, että voit lisätä uuden kerroksen biojätettä. Nyt vain vahvimmat kasvit ovat selvinneet riittävän isoksi ja ne alkavat myös juurtua varrestaan, mikä jää nyt uuden biomassan alle. Lisää taas kerros turvetta tai vastaavaa, jotta maatuva kasvijäte ei ole suoraan kosketuksissa ilmaan. Madot eivät pysty hyödyntämään biojätettä, ellei se ole tarpeeksi kosteaa ja eristekerros takaa myös sen, että kärpäsentoukkia ei synny niin paljon. Mullassa on kuitenkin aina jokunen niitä, mutta lisäämällä eristeainetta tämä ongelma hoituu samalla tavalla, kuin ulkokäymälöissä eikä hajua ole.

- Kun haluat laajentaa Bonekoasi, niin vanha Boneko voidaan tyhjentää ja matokanta siirretään uuteen Bonekoon. Nyt sinulla on valmiissa Bonekossa täynnä puhdasta ja ravinnekasta multaa, jonka voit käyttää uusien kasvien istuttamiseen, jotka voidaan taas lannoittaa uuden Bonekon vesitilaan kertyvällä nesteellä.

Boneko tuottaa siis kokoajan jyrsijöillesi ja miksei itsellesikin tuoretta ravintoa. Olen tätä asiaa tutkinut pitkään ja monet tutkimukset osoittavat, että luomu on parempaa esim. lehmän maidossa oli 90% enemmän D-vitamiinia hyvin ruokittuna ja myöskin synteettiset aineet, mitä käytetään keinotekoisissa kasviviljelmissä vähentävät vitamiineja. Myöskin kaupoissa myytävissä mullissa on ties mitä myrkkyjä, mutta jos viljelet Bonekossa hamppua, niin se poistaa mullasta myrkkyjä. Se parantaa myöskin maan mururakennetta eli muokkaa sitä mekaanisesti hyväksi kasvualustaksi. Luomu on terveellisempää ja on myös havaittu, että luomuviljelijöillä on huomattavasti parempi spermanlaatu.

Bonekosta on myös kehitteillä systeemi, mikä toimii luonnollisempana asumuksena eli toisinsanoen, jos ihminen haluaa pitää esim. degua lemmikkinään, niin Boneko tarjoo sille lähes luonnollisen elinympäristön verrattuna muoviseen häkkiin, missä ei ole kasveja tai maata. Degujen lajikäyttäytymiseen kuuluu tunneleiden kaivaminen, mikä ei onnistu tavallisessa häkissä. Myöskin, tässä on paljon enemmän liikkumatilaa, kuin yleensä suositellaan deguille ja ympäristö vaihtuu kokoajan, mikä ehkäisee myöskin stressiä. Tämän takia kouluissakin vaihdetaan välillä paikkoja.

Olen valinnut jyrsjijöistä juuri Degun projektiini, koska se on sosiaalinen ja tulee ihmisten kanssa hyvin toimeen. Se myöskin kaivaa luonnossa tunneleita, mikä onnistuu myös Bonekossa, mutta ei tavallisessa häkissä.

Bonekon hyödyt:

- kasvit puhdistavat ilmaa. Myöskin se tuo mukavan mielen harrastella tällaisiä projekteja, joten se myös parantaa mielenlaatuasi. - saat puhdasta ja tehokasta lannoitetta kasveillesi. - saat puhdasta multaa. - se tuottaa huomattavasti lämpöä ja tämä on huomattava etu talvisin. - saat tuoreita kasveja läpi vuoden, puhtaasti ja ekologisesti. - se tarjoaa paremmat olot jyrsijöille, kuin häkkiratkaisu.

Seuraavaksi selitystä Bonekon toiminnasta:

Boneko hoitaa itse itseään ja tuottaa ravinnelannosta vesitilaan ja tämä tapahtuu jopa kahdessa viikossa, eli vesitila on valmista lannoitetta kasveille aina kun se vaihdetaan uuteen. Maatuva kasvijäte ja ulosteet ruokkivat matoja, jotka Kashimori- teknologian kanssa tekevät maatumisesta hajutonta. Maatumisen hoitavat mikrobit tappavat taudinaiheuttajia. Jyrsijöiden ulosteita a hyvää purua tai muuta kuivikeainetta ei heitetä hukkaan, vaan se siirretään maatumistilaan ja peitetään esim. hampunvarsilla, turpeella tai ihan millä tahansa, mitä käytetään myös ihmistenkin ulkokäymälöissä tekniikkana.

Tuloksena on tyytyväisiä jyrsijöitä, puhdasta ravinnerikasta multaa, valmista ravinneliuosta ja varsinkin talvella komposti erittää niin paljon lämpöä, että se on kuin patteri. Kasvit myöskin puhdistavat ilmaa.

Boneko perustuu osin bioponiseen vesiviljelyyn:

http://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=28226


Hajuttoman ja nopean maatumisen mahdollistaa myös Kashimori- teknologia. Se myöskin poistaa myrkkyjä ja yleensä kasvijätteen maatumisessa kestää useita kuukausia tai jopa vuosia. Kun kasteltava vesi kulkeutuu multatilan läpi, se tippuu eläinten jätösten ja maatuvan kasvijätteen läpi vesitilaan; josta myös juuret saavat ravintoa. Myöskin, eläimet ovat mukavia lemmikkejä ja ne saavat hyvän ravinnon niistä kasvavista kasveista. T

Boneko luonnontilaisempana asumuksena jyrsjijöille. --

Tämä sovellutus on vielä kehitysasteella. Pääperiaatteena on kuitenkin luoda asumus jyrsijöille, missä kasvaa kasveja ja esim. degut voivat kaivaa tunneleita. Eläimet voivat syödä suoraan kasveja ja täten ne toteuttavat luonnollista käytöstään, myöskin kasvien kasvaessa isommiksi ne muodostavat kiipeilymahdollisuuksia. Deguilla on myös luonnossa tapana kaivaa tunneleita, mikä myöskin onnistuu tässä.

Tässä kuva, mikä selittää Bonekon toimintaa jyrsjijöiden asumuksena:

http://i293.photobucket.com/albums/mm60/anakin_eiktiwan/jyrsjijoille.jpg


Kun jyrsjijöiden puru pitäisi yleensä vaihtaa, niin nyt se lisätään erilliseen maatumisastiaan. Maatumisastiassa voidaan tuottaa lisää kuiviketta ja/tai ruokaa jyrsjijöille. Kun purut vaihdetaan, niin samalla kastellaan kasvit jyrsijöiden asumuksessa ja tämän jälkeen lisätään uusi purukerros. Maatumisastiaan lisätään myös lisätään riittävästi kuiviketta, jotta saadaan uusi maakerros ja jos viljelet siellä myös kasveja, niin lisäät vielä multaa. Koko maatumistilan voi esim. kylvää täyteen jotain ruoholajiketta, mistä degut pitävät. Tämä on myös oiva tapa harrastaa kasvinjalostusta, koska hitaimmin kasvavat yksilöt hautautuvat maan alle maan kohotessa. Vahvimmat yksilöt risteytyvät keskenään ja saat siemeniä itsellesi kaikissa vaiheissa. Kylvämistä jatketaan siis kokoajan, kun uusi kerros biojätettä ja vaihtopuruja lisätään. Esim. aluksi kannattaa istuttaa vaikka tomaatteja, joiden juuret kasvavat helposti myös varresta ruohojen lisäksi. Olen tehnyt kokeen tomaatin lehdellä, niin siitä alkaa kasvamaan juuret muutamassa päivässä. Hamppu on suositeltavaa käyttää sen takia, että se puhdistaa maaperää myrkyistä, niitä kun nykyään on lähes kaikkialla ja sekin on varrestaan juurtuva kasvi. Madot lisätään maatumistilaan vasta, kun on saavutettu riittävästi multaa tai sitten heti aluksi asennetaan pohjamulta väliaineen päälle.

Kun multatila on maatumisastiassa täynnä, eikä sitä voida enää nostaa; niin kasveja voi alkaa tällöin käyttämään täysin itselleen ja jyrsjijöille hyödyksi. Boneko on nyt täynnä maatuvaa ainesta. Nyt sinulla on todella iso multatila kasveille ja täynnä ravinteita, niin voit tässä tilassa nyt viljellä itsellesi todella luomumullassa ja ekologisesti kasveja. Jos Bonekon sijoittaa ikkunan viereen, niin ei keinotekoiset valot eivät ole välttämättömiä edes talvella. Periaatteessa, tätä tilaa ei tarvitse koskaan enää tyhjentää jos siinä kasvattaa parin vuoden välein hamppua, mikä myös muokkaa maaperän mururakennetta paremmaksi muille kasveille. Tätä tekniikkaa käytetään yleisesti myös Suomen pelloilla, että hamppua kasvatetaan parin vuoden välein pelloilla viljan sijaan.


Syntyneen mullan voit sijoittaa nyt uuteen Bonekoon, missä on myös jyrsjijöitä. Kun maatuminen on ohi, niin multa on puhdasta ja siihen voi esim. degut kaivaa tunneleita. Voit myös istuttaa kasveja Bonekoon, niin eläimet voivat syödä niitä. Tämä on todella hyvä ja luonnollinen aktiviteetti jyrsjijöille. Kasveja kannattaa osin kasvattaa myös ulkona Bonekosta ja istuttaa vasta sitten sinne, kun ne ovat kasvaneet hieman.

Olen varannut prototyypille kaksiostani yhden huoneen. Reunoilla on siis jyrsjijöiden Boneko ja keskellä huonetta on erillisiä maatumistiloja, missä kasvaa kasveja. Tässä kuva suunnitelmasta:

http://i293.photobucket.com/albums/mm60/anakin_eiktiwan/bonekojpg.jpg

Multa voidaan sen jälkeen käyttää tietenkin uudestaan esim. huonekasveille tai sen voi vaikka lahjoittaa jollekin. Tämä on todella puhdasta multaa, mitä et mistään kaupasta saa, varsinkin jos käytät hamppua siinä, mikä poistaa maaperästä myrkkyjä ja myös Kashimorin on todistettu puhdistavan jopa järviä. Tässä pari linkkiä Kashimorista:

http://orgonisaatio.proboards.com/index.cgi?board=linkkej&action=display&thread=106

http://www.emrojapan.com/

http://www.ehomemakers.net/en/gallery/Effective%20Microorganism/ApplicationOfEMforGarbageInVietnam.pdf

Tässä on kuvia matofarmista, mihin siis vielä tulee pelkkää multaa ja turvetta tuohon valmiin kompostin päälle. Lisäsin myöskin kuvassa näkyvästä toisesta astiasta teenlehtiä ym. kasvijätettä niille ruoaksi.

http://s932.photobucket.com/albums/ad168/Da_HKK/

Minulla on ollut kaksi kolmenkymmenen litran käymisastiaa, mitkä on täytetty kasveilla (mitä nyt himasta tulee, perunoitten kuoril, sipulien kuoril,.. mut oon yrittäny aina luomuu ostaa, ja jotain banaanien tai muiden hedelmien kuoria ei kannata ees yrittää, kun niissä voi olla ties mitä torjunta-aineita), kahvinpuruilla, erilaisilla yrteillä esim. Fo Ti Tien (mikä tarkoittaa "pitkän elämän eliksiiriä") ja teenpuruilla.

Matofarmiprojekti on kestänyt noin neljä vuotta vuotta ja nyt se tyhjennetään tässä parin kk sisällä ja erottelen eri fenotyypit ja yritän myös erotella ne lajeittain. Tässä on nyt siis tapahtunut varmasti sitä, että on sisäoloihin sopeutunut geenipooli näissä kaikissa ja myöskin lämpimämpiin oloihin.