Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vaihtoehtoiset asumismuodot

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiipiikin voi olla hyvin sisustettu, tilava ja tunnelmallinen asunto! Keskellä vasemmalla on kivillä ympäröity avotulisija.

Joku viisas on sanonut, että emme omista asuntojamme, vaan asuntomme omistavat meidät. Jos ostamme perinteisen asunnon, olemme sidottuina asunnon sijaintiin, tonttiin, sekä asuntolainaan. Vaihtoehtona on asuminen halvassa ja siirrettävässä asunnossa. Asunnon voi rakentaa lämpötehokkaammaksi tekemällä siitä pyöreän, eikä neliskulmaisen. Tällaisesta asunnosta voi tehdä yllättävän tilavan!

Asumismuodot[muokkaa]

Alla on listattu vaihtoehtoia asumismuotoja jotka sopivat Suomen ilmastoon ja joita on käytetty jopa vuosituhansien ajan eri puolilla maailmaa. Näistä asumismuodoista monet ovat luonnonmukaisempia ja halvempia kuin nykyiset kerros-, rivi- ja omakotitalot. Nämä asunnot ovat rakennettu täysin luonnonmateriaaleista ja niiden tarkoituksena ei ole suinkaan kestää ikuisesti, vaan niiden arvo on uusiutumisessa. Lämmitysjärjestelmänä on usein avotuli, kamiina tai kivistä ja savesta muurattu uuni. Vesi ei juokse putkissa vaan se saadaan kaivosta tai lähteestä kantamalla. Asumukset ovat listattu kevyimmästä ja halvimmasta raskaimpaan ja kalleimpaan.

Kartiomaiset[muokkaa]

Pyöreät[muokkaa]

Neliskulmaiset[muokkaa]

- Kuoppatalo
- Olkipaalitalo
- Hirsitalo

Peseytyminen, ruuanlaitto ja WC[muokkaa]

Peseytyminen on talvella ongelmallista, mikäli ei ole erillistä peseytymistilaa. Mikäli kyseessä on esim. kotayhteisö, voidaan pitää erillistä yhteistä kotasaunaa, jossa on maalattia. Myös telttasauna/tiipii tai wigwamsauna on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos kyse on vain yhdestä asunnosta. Se on kevyt ja vähän tilaa viepä. Kiuas voi olla savusauna-tyyppinen, eli koostua pelkistä kiuaskivistä kuopassa. Lauteet voi olla penkkejä tai puukodassa rakennettuna kiinni moduuleihin. Veden lämmittäminen voidaan suorittaa suuressa kattilassa kiukaan päällä, asunnon lämmönlähteen päällä tai ulkona avotulella. Koska peseytyminen vaatii aina saunan lämmittämisen, se tulee suorittaa korkeintaan vain kerran viikossa ellei harvemmin. Samalla peseytymisen nautinnollisuus ja merkitys kasvavat eksponentiaalisesti! Kesällä riittää kun pulahtaa järvessä.


Ruuanlaitto voidaan suorittaa kaikissa asumismuodoissa sisällä tunnelmallisesti avotulella tai kamiinan päällä. Myös retkikeitintä voi käyttää. Mikäli haluaa paistaa ruokansa uunimaisesti, voi ruuan laittaa keraamiseen vuokaan ja haudata hiillokseen, jonka peittää maalla. Mikäli kyseessä on esim. kotayhteisö, voidaan pitää erillistä ruuanlaittokotaa, jossa on rautainen puuliesi. Puuliesi voi mahtua myös isoon puusta rakennettuun kotaan.


WC:nä toimii kaikissa puucee, toki tarpeensa voi tehdä myös sisällä kyykyssä sopivan kokoiseen muoviastiaan jonka sitten kippaa ulos kompostiin. Näin on tehty iät ja ajat, ja tehdään edelleen kehitysmaissa. Se on paljon luonnollisempaa kuin istua etukenossa posliiniklosetilla ja väkertää väkisin. Kyykkyasento rentouttaa suoliston, jolloin ulostaminen on helpompaa.[1]

Lupa-asiat[muokkaa]

Valaistus, sähkö ja internet[muokkaa]

Valaistus voidaan hoitaa kynttilöillä tai päreillä. Mikäli on mahdollista saada jatkoroikalla asuntoon sähköt läheltä, voidaan sähkövaloja käyttää. Mikäli lähellä ei ole sähköverkkoa josta on lupa ottaa sähköä, voidaan sähköä tuottaa itse tavallisella diesel- tai bensakäyttöisellä generaattorilla. Dieselgeneraattorissa on mahdollista käyttää esim. rypsiöljystä tehtyä biopolttoainetta.


Yksi varteenotettava vaihtoehto on rakentaa Stirling-moottori, joka muuttaa lämpötilaeron liikkeeksi ja sitä kautta sähköksi dynamon tapaan. Jos sen saisi yhdistettyä kamiinan, avotulen tai takan ja kylmän ulkoilman välille, saataisiin lämpötilaerokin hyödynnettyä.


Internetin taas voi nykyään saada käyttöön miltei missä tahansa päin Suomea kännykän välityksellä. Tosin netin nopeus on muualla kuin kaupunkialueella liian heikko. Vuoteen 2009 mennessä koko Suomen kattavaksi on rakennettu Digitan langaton @450-laajakaistaverkko. Verkko toimii jo useimmissa kaupungeissa.

Linkit[muokkaa]

Hyvä kooste kaikista eri kotatyypeistä ja tiipiistä.
Kerrassaan loistava kirjoitus hirsisten maa-asumusten (wofati) rakentamisesta! Piirrustuksia Sepp Holzerin kellarista, brittiläisistä hobittitaloista ja paljon muuta! Helmi!
- Hobittitalon rakennusohjeet.
Hyvä blogikatsaus vaihtoehtoiseen rakentamiseen! Paljon hobittitaloista ja muista maan alle rakennetuista asumuksista!

Videot[muokkaa]

Dokumentti miehestä joka asuu erikoisessa asumuksessa taigalla..

Hyviä kirjoja aiheesta[muokkaa]

  • Native American Architecture
    Native American Architecture, on ensimmäinen tällä vuosisadalla julkaistu kokonainen kirja, joka on täysin kuvitettu tutkimus Pohjois-Amerikan intiaanien arkkitehtuurista. Todella kattava kirja, jossa kerrotaan myös asumiseen liittyvistä tavoista, materiaaleista ja järjestyksistä. Ainoa puute että asumuksista olisi kaivannut vieläkin yksityiskohtaisempaa detaljia, liittyen rakentamiseen. Mutta kirjasta kyllä näkee poikkileikkauksia erilaisista asumuksista. Tämä sivu ja sillä esiintyvät asumismuodot ovat tämän kirjan luoman innoituksen tulosta.