Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Lumikammi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valmis, pienehkö mutta toimiva lumikammi
Puuhakalut
Kolattu ja tampattu lumikeko
Kepit estävän liian kovertamisen
Lumikammin suuaukko on jo valmis
Sisätilasta voi saada yllättävän mukavan ja lämpöisän! Kuvan seiniä ei ole vielä viimeistelty.

Lumikammi, muilta nimiltään kintsi, quinzee tai quincy, on iso lumikasa jonka annetaan tiivistyä pakkasessa ja johon kaivetaan sisääntuloaukko ja sisätila. Lumikammi on oivallinen muutaman yön asumus talvella. Sisällä on noin nolla astetta jopa kovilla pakkasillakin! Rakentaminen on kivaa ylimääräistä talvipuuhaa kaikille lapsenmielisille!

Rakentaminen[muokkaa]

Kuvan lumikammi rakennettiin 10.2.2007. Lumikeon kasaamisvaiheessa oli -24 ja yöllä kireämpää. Rakentajilta, Sajato ja Esa lisätietoa.

Työvälineet[muokkaa]

  • Lumikola
  • Pulkka
  • Lumilapio, iso
  • Lumilapio, pieni

Lumikeon kolaaminen[muokkaa]

Keko kolataan yötä vasten tai vähintään 3 tuntia aikaisemmin mahdollisimman suureksi ja kupolimaiseksi. Keon tulisi olla vähintään ihmisen mittainen korkeudeltaan ja leveydeltään, niin että siellä mahtuu istumaan sekä nukkumaan. Vähän väliä tampataan kolilla kekoa, jotta pakkaslumi tiivistyy.

Keppien asettelu[muokkaa]

Sitten asetetaan ohuita keppejä niin että ne n. 30cm matkalta ovat lumessa. Mitan voi ottaa helposti esim. saappaasta. Kepit ovat välttämättömiä kovertamisessa, jotta saadaan paksut ja kestävät seinät, eikä koverreta vahingossa seinän läpi.

Sisääntuloaukon kovertaminen[muokkaa]

Kun lumi on jo tiivistynyt hyvin, aloitetaan kovertaminen. Sisääntuloaukon tulee olla niin pieni, että siitä mahtuu vain ryömimällä sisään. Kylmyys tulee nimittäin helposti tämän aukon kautta. Kun aukkotunneli on saatu tarpeeksi syvälle aloitetaan kovertamaan yläviistoon, jotta makuutila on tuloaukon yläpuolella. Näin kylmyys ei pääse kiusaamaan nukkujia.

Sisäpuolen kovertaminen[muokkaa]

Sisäpuoli koverretaan tasaiseksi kupoliksi, holvataan. Aina kun keppien päitä tulee vastaan, lopetetaan siitä kohdasta enempi koverrus. Katon pinta tasoitetaan niin sileäksi kuin mahdollista. Kun katto nukkumisen aikana kostuu ja jäätyy, siihen ei muodostu tippupuikkoja epätasaiseen pintaan. Tällöin kaikki valuva vesi valuu pitkin laitoja, eikä tipu nukkujien niskaan. Kovertamiseen kului kahdelta aikaa noin 1 tunti.

Viimeistely[muokkaa]

Ilman poistumisaukoksi voidaan työntää esimerkiksi suksisauvalla reikä katon läpi, sillä voi myös tarvittaessa pitää aukkoa aukinaisena. Sisätiloissa poltetaan kynttilää, joka sammuessaan varoittaa sisäilman hiilidioksidipitoisuuden kohoamisesta. Tuloaukko voidaan nukuttaessa tukkia lohkareella, kuitenkin niin että ilmaa pääsee hiukan sisään. Ulkopuolelle kammi kannattaa merkitä kepillä, jonka päässä on esimerkiksi liehuva kaulahuivi, ettei tule ikäviä yllätyksiä nukkujille ja ohikulkijoille.

Yöpyminen[muokkaa]

Yöpyminen lumikammissa tai -luolassa on miellyttävää, niin kaupungin pihalla, lumimyrskyssä tai kovassa pakkasessa. Kammi on hiljainen ja sopivan lämmin. Poron taljat alustaksi tai (avaruushuopa + makuualusta + ilmatäytteinen alusta). Lapio sisäpuolelle. Hyvin tehty holvaus ei romahda, vaan sitä ensin alkaa ennemmin painumaan notkolle eli katto madaltumaan hitaasti.

Rakentamisohjeet[muokkaa]