Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Olkipaalitalo

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Olkipaalirakenteisia taloja on rakennettu Suomen oloihin jo useita ja niitä on myös rakenteilla jatkuvasti. Useasti ne ovat puurunkoisia, joissa paaleja on käytetty villan sijaan eristeenä. Talot on todettu miellyttäviksi asua ja täysin varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi koerakentamisen sijaan. Talon koolla ei ole väliä.

Rakentamisesta on saatavilla runsaasti tietoa internetin kautta sekä kotimaisilta sivuilta, mutta erityisesti ulkomaalaisilta. Lukuisia kirjoja on aiheesta julkaistu. Niitä voi hankkia mm. Internetin kautta. Suomeksi on ainakin kirja X, ja teknillisen korkeakoulun julkaisu X. Ulkomaalaisia lähteitä käytettäessä on kiinnitettävä huomiota Suomen ilmasto-olosuhteisiin.

Ekoateljeessa Jollaksessa tapitukseen on käytetty reilun metrin mittaisia tappeja.

Katso myös[muokkaa]

Todella kattava englanninkielinen kirja PDF-muodossa netissä kaikkien vapaasti luettavana! Jos olkipaalirakentaminen kiinnostaa, kannattaa tämä kirja EHDOTTOMASTI lukea!
lähde: http://www.strawbalefutures.org.uk

Linkkejä[muokkaa]

Projekti 5-kulmainen pyöreähkö olkipaalirakennus rossipohjalla[muokkaa]

Tausta[muokkaa]

Pyöreä muoto kuvastaa pohjoisen pallonpuoliskon alkuperäistä (mm. kota) ja energiaa säästävää asumismuotoa. Pyöreässä talossa ei ole kulmia, jotka monesti rakentamisessa ovat lämpimän ilman vuotopaikkoja ja näin lisäävät talon käyttökustannuksia. Rakennuksen ulkohalkaisija n. 5 metriä. Sisälle mahtuu parvi nukkumista varten. Kolminkertaiset ikkunat tulevat kohti etelää. Suunnittelussa, rakentamisessa ja ympäristöön sijoittumisessa käytetään hyväksi permakulttuurin mukaisia periaatteita.

Työkalut[muokkaa]

Kaarisaha, kirves, kuorimarauta, tukkisakset. Peräkärry, auto/hevonen, polttoainetta, kuormaliinoja. Suojapeitteitä, kiinnitysnaruja. Kivipiikki, moska, suojalasit, hanskat. Mittanauha, rautakanki, pistolapio, kottikärryt. Moottorisaha, 2t-bensaa, teräketjuöljyä, suorakulma, kynä, vasara, puukko. Leveä taltta. Timpurin saha, rullamitta. Paalineula. Ym.

Materiaalit[muokkaa]

  • Luonnonkiviä nurkkakiviksi
  • Alapohjan puutarvara. Koko 2" x 5,5", 2" x 5", 2" x 4", 2" x 2" m (kävisi myös sahaamaton, pyöreä).
  • 4" nauloja
  • Runkoleijona levyjä
  • Kolminkertaiset ikkunat. Ikkunan karmeista tulee paalien myötä leveät ja ovat valmiita ottamaan vastaan mm. perinteisiä viherkasveja.
  • Ulko-ovi
  • Kattopuita, pyöreää

Olkipaalit[muokkaa]

Oikeanlaisen materiaalin saamiseksi voi tehdä suoraan sopimuksen hankinnasta tuottajan kanssa. Kannattaa kysellä maanviljelijöiltä ja esimerkiksi hevosille tarkoitetun heinän tuottajilta. Muutaman vuoden kuluttua rakennusstandardit täyttäviä olkipaaleja voidaan ostaa kenties myös rautakaupoista. Nykyään omissa suorissa tilauksissa toimitusaika on tietysti vuodenajasta riippuvainen. Rakentamiseen käytettävällä olkipaalilla on erilaiset kriteerit normaalisti paalattuihin erityisesti tiiviyden suhteen. Hyvä olkipaali täyttää mm. seuraavat kriteerit: läpi asti kuiva, homeeton, tiukkaan paalattu (sormet on vaikeaa saada narun alle), paino 15-30 kg koosta riippuen, ei tähkiä, kaksi kertaa leveyttään pitempiä, narut 100 mm reunasta.

Tähän rakennukseen hankittiin kuivaa, melko tiiviiksi paalattua kauran olkea viime syksyltä (2003). Yhden olkipaalin paino n. 8 kg, koko: pituus 700-800, korkeus 300, leveys 400 mm. Paalit hankittiin tuottajalta suoraan. Ongelmana saattaa olla liian löysä paali, asiaa seurataan.

Olkipaalien säilytys[muokkaa]

Olkipaalit kasattiin suoraan rakennuspaikan viereen pois tieltä, mutta suoraan nostettavissa paikoilleen. Maapaikka on jo kuivunut keväästä ja alle levitettiin kuormalavoja. Paalit peitettiin hyvin isolla , ehjällä pressulla, joka jätettiin alhaalta hiukan raolleen. Katos olisi parempi säilytyspaikka.

Rakennuspaikan suojelu[muokkaa]

Rakentamisessa on hyvä ottaa huomioon ympäröivä luonto, erityisesti jos halutaan rakentamisen jälkeen puutarhan olevan välittömästi valmis ja luonnontilainen. Näin myös säästetään usein energiaa. Rakennus ikäänkuin nostetaan paikalleen ja toiminta tapahtuu vain yhdeltä sivulta rakennusta. Näin myös rakentamisen jälkeinen yleensä kallis puutarhavaihe jää lähestulkoon pois, isot puut tuovat suojaa ja luovat miellyttävän ilmapiirin välittömästi. Luonnontilainen ympäristö on myös kaunis ja helppohoitoinen. Tämä on kuitenkin otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa, tehtävä vähintään karkea pihasuunnitelma samanaikaisesti rakennuksen suunnittelun kanssa ja toimittava rakentamisessa pihasuunnitelman antaman tilan mukaisesti. Rakentamisvaiheessa alueella käyville ja rakentamiseen osallistuville myös kerrotaan perustellusti asiasta. Rakentamiseen tarvittavan materiaalin sijoittelu kannattaa katsoa niin että tarvikkeiden ylimääräinen siirtely jää pois. Puita ei tarvitse suojata, jos ei käytä koneita rakentamisessa. Jos koneita jouduttaisiin käyttämään kaivuutöissä, tehtäisiin ne rakennuksen sisäpuolelta kaivaen.

Rakennuksen suojaaminen rakennusvaiheessa[muokkaa]

Jos mahdollista rakentamista helpottaa, jos tulevan rakennuksen päälle voidaan rakentaa väliaikainen vettä pitävä katos. Näin sään vaihtelu ei häiritse rakentamista. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää metallista valmistettuja katosrunkoja. Tässä projektissa se ei ole mahdollista ja sateisiin valmistaudutaan peittein ja säätiedotuksia seuraamalla.

Rakennuspäiväkirja[muokkaa]

  • Rakennuksen kattopuut kaadettiin talviaikaan ja tuotiin tien varteen hevosella. Aika 1 tunti.
  • Kattopuiden kuorinta. Aika 3 tuntia.
  • Rakennuksen visiointia ja paikan katsomista. Suotavaa olisi että tulevalla rakennuspaikalla asuttaisiin vähintään vuodenkierto tutustuen alueeseen. Näin myös optimaalisin paikka rakennukselle pystytään havaitsemaan paremmin sekä miellyttävänä asuinsijana että vähäenergisenä käytön suhteen. Rakentamispaikka kannattaa valita myös vähäisten pohjatyötarpeiden takia. Kylmä ilma ja hallat eivät myöskään sovi tavoittaa paikkaa (vrt. nykyinen vallaollaoleva koerakentaminen pelloille ja merenpohjille) ja rakennusta suojaamaan luonnontilainen sekametsä. Tässä hankkeessa rakennuksen sijaintipaikka on ennestään pitkältä ajalta tuttu. Rakennus on hyvien julkisten liikenneyhteyksien päässä ja siihen on tarvittaessa mahdollista rakentaa vähäisellä energialla vedenpuhdistusjärjestelmä ja liittää sähkö- ja puhelinverkkoon.
  • Paalit kasattiin tukevaksi, ylöspäin kapenevaksi kasaksi henkilöauton pieneen peräkärryyn. Sidottiin usealla liinalla; yksi kuorman yli pituussuunnassa ja erityisesti kumpaankin päätyyn liinat poikittain kuorman yli. Kysy lastausneuvoja paalien toimittajalta. Leveät kuormaliinat kiristyslukkoineen ovat käytännöllisiä. Peräkärryymme mahtui 46 olkipaalia kerralla.

Nurkkakivet[muokkaa]

Kivet kerättiin ympäröivästä luonnosta niin että luonto säilyy kuin koskemattomana. Kivien alta poistettiin eloperäinen maakerros, joka siirrettiin kohtiin, joista kivet otettiin huomioiden alkuperäinen kasvisto. Kivet asetettiin näin moreenin päälle oikeaan asentoon ja ulkosivu siististi. Osa kivistä kaivettiin maahan, korkein nurkka koostuu kolmesta kivestä. Kivien asettelussa käytettiin karkeaa hiekkaa alla ja pieniä kiviä isojen välissä kiilaten. Osa kivistä työstettiin kivipiikillä ja moskalla hakaten muotoon. Nurkkakivien korkeudeksi tulee 300-800 mm rinteestä johtuen. Lähtökohta oli vähintään 400 mm. Kivien oikea korko katsottiin lankulla ja vatupassilla. Kivien paikka katsottiin merkitsemällä kodin keskikohta ja siitä mitalla säde noin 2450 mm kuhunkin nurkkaan. Viiden kiven välit vaihtelevat 2500 - 3200 mm välillä, joten rakennuksesta tulee epäsäännöllinen. Kodin alusta putsattiin haravalla karikkeesta ja levitettiin vajaan 50 mm kerros karkeaa hiekkaa. Välillä käydään kahvilla. Kivien päälle asetettiin malliksi lankut.

Kehikko[muokkaa]

2" x 5,5" lankut naulattiin toisiinsa sivuista kiinni 4" nauloilla ja päät lovettiin lohenpyrstölle moottorisahalla. Kukin kehikon puu on toisesta päästä seuraavan alla. Kulmien alle laitettiin huopapalat kiveä vasten. 2 x 5,5" lankkujen käyttö rinnakkain johtuu koska kyseistä materiaalia oli ylimääräistä. Puutavara valikoitiin niin että hukkapaloja ei paljon synny.

Alimmat lattiavasat[muokkaa]

Kehikkoon tehtiin n. 600 mm jaolla loveukset vasoille. Niissä käytetään 2" x 5" lankkuja. Vasat tulivat kehikon kanssa päältä samaan tasoon. Osa vasoista jouduttiin jatkamaan lyömällä kylkeen samasta materiaalista 1500 mm pätkät. Huomaa että olkipaalien alakehikko tulee kiertämään reunasta 450 mm päähän, joten samansuuntaiset vasat tulee olla tällä etäisyydellä reunasta.

Tuulensuojalevyt[muokkaa]

Vasojen alle kiinni, kehikon sisäpuolelle tulevat Runkoleijona -tuulensuojalevyt 1200 x 3000 asetettiin kehikon päälle, piirrettiin alapuolelta ja sahattiin oikeaan muotoon. Levyjen saumat sahattiin vasojen kohdille tarpeen pukaan. Saumoihin lyötiin ulkopuolelle laudat. Nurkissa kivien takia osa reunimmaisista levyistä asetettiin vasoihin lyötyjen rimojen päälle ylhäältä päin.

Olkipaalien alapeti[muokkaa]

Kehikon ympärille lyötiin kiertämään kakkosnelonen ja siitä sisäänpäin viereen toinen, niin että pedin leveydeksi tuli 450 mm. Peti rakentuu niin että sen alle eli olkipaalien alle voi lisätä täytteen lattian kautta. Väli syntyy koska lattiavasat ovat 600 mm jaolla. Vasojen suuntaiselle sivuille lyötiin puoliväliin poikkipuut tukemaan. Puusorvilla tehtiin 2" x 2" palikoihin kartiomainen tyvi ja toinen pää teroitettiin kirveellä. Palikan korkeus on hiukan vajaa olkipaalin korkeus. Palikat lyötiin 2" x 4" palikoihin pystyyn kartiosta.

Olkipaalien asettaminen[muokkaa]

Aloitettiin oven kohdalta. Keskelle paalia naulattiin alapedin lankkujen väliin poikittain puusorvilla tehy palikka sitä mukaan kun paaleja asetettiin paikalleen. Näin muodostuu tikapuumainen alapeti ja tapit pitävät paalit paikoillaan. Paalit kannattaa asettaa hiukan edelliseen kiilaten, että saumasta tulee mahdollisimman tiivis.

Projektin päättäminen[muokkaa]

  • Elämän yllätyksellisyys vie mennessään. Kotiprojekti pistettiin pakettiin. Olkipaalit lattialle, kaksinkertainen pressu päälle ja tukevasti narulla kiinni.
Paketista avattuna
  • Paketti avattiin kahden vuoden säilytyksen jälkeen. Pressu oli vuotanut yhdestä kohtaa ja muutamia paaleja oli homehtunut. Mutta muiden olkipaalien kunto on säilynyt täysin samana. Myöskään mitään muita vioituksia ei ollut syntynyt. Kaikki paalit poistettiin ja lattiarakenne suojattiin muovilla tulevaksi talveksi.
  • Elämä heittelee, rakennushommat jatkuivat erinäisinä hirsirakennuksina, joiden tiimellyksessä olkipaalitalo jäi kasaamatta.