Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Tiipii

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiipii lumihangessa

Tiipii on terävän kartion muotoinen asumus, joita tasankointiaanit ovat käyttäneet Amerikassa ympärivuotisina asumuksina. Se koostuu pystyriu'uista, suojavaatteesta, sisäverhoilusta ja tulisijasta. Erikoista tiipiissä on savuläpät, joilla ohjataan nuotion savu pois asumuksesta ja jotka voidaan helposti sulkea sateella. Toinen erikoisuus on sisäverhoilu, joka mahdollistaa tehokkaan ja säädettävän tuuletuksen ilman ihmisiin kohdistuvaa vetoa. Perinteisesti tiipiin suojavaate on tehty nahasta, mutta nykyään käytetään enemmän paksua kangasta. Tiipiin jyrkkä muoto pitää vesipisarat ulkopuolella.

Tiipiin rakentaminen[muokkaa]

Kirjoita tähän tiipiin rakennusohjeet. Katso ohjeita myös sivulta Kota.

Kankaan leikkaamisen kaavat[muokkaa]

Materiaalit[muokkaa]

 • 10-20 kpl pitkiä riukuja
 • vahvaa ja paksua kangasta (tai nahkaa) (tai kevyttä telttakangasta)
 • kangasta sisäverhoilun eli kastevaatteen tekemiseen
 • nuoraa
 • purjerenkaita tai lankaa reikien viimeistelyyn

Vinkkejä[muokkaa]

 • Tiipii kannattaa sijoittaa aurinkoiselle, kuivalle paikalle. Jos se on koko kesän pystyssä, kankaan on hyvä saada välillä kuivua auringossa ja tuulessa.
 • Oviaukon on hyvä olla itään päin, silloin se on yleensä suojassa tuulelta.
 • Nuotion alle neljään ilmansuuntaan kaivettavat savukanavat parantavat huomattavasti vetoa. Tiipiiseen voi sijoittaa myös kamiinan.
 • Nuoranreikien teossa kannattaa olla huolellinen, sillä reiät ovat ensimmäinen kohta, josta kangas lähtee repeytymään.
 • Mitä pidemmäksi riu'ut jäävät solmukohdan yläpuolelta, sitä enemmän sadetta ne keräävät sisään. Sateella savuaukon alle voi ripustaa sateenvarjon varrestaan roikkumaan kattoon niin, että se kerää suurimman sateen :D Jos riu'uista vielä laittaa ohuet narut johdattamaan vettä tiipiin keskelle (sateenvarjoon), suurin osa vedestä valuu sitä myöten eikä riukuja pitkin alas kankaaseen.
 • Kastevaatteesta eli sisäverhoilusta kannattaa tehdä melko korkea (1,5m tai enemmän), jotta hyttyset eivät löydä sisään. Kastevaatteen alareunaan kannattaa ommella puoli metriä leveä ylimääräinen, vedenkestävä kangas, joka voi lojua maassa tiipiin sisäpuolella. Se suojaa vedolta. Itse kangas ei saa koskea maahan, sillä silloin se kerää kosteutta ja homehtuu.
 • Hyttysverkko ja pressu vuoteen äärellä ovat hyvin, hyvin käytännöllisiä, kaikesta huolimatta. Ja puinen lattia on luksusta!
 • Savuläppien riut kannattaa kiinnittää hyvin tukevasti, ennemminkin sitoa ne kunnolla narulla kiinni kuin luottaa vain taskukiinnityksen. Kaikkein pimeimpänä mysky-yönä riu'ut kumminkin irtoavat taskuistaan.
 • Kangas on kuivattava hyvin ennen kuin se laitetaan talvivarastoon.

Linkit[muokkaa]

Perustietoa tiipiistä. Tämä suomenkielinen wikitieto on suoraan suomennettu alhaalla olevasta englanninkielisestä ja on puuttellisempi ja vajanaisempi.
Kattavasti perustietoa tiipiistä ja sen historiasta, mutta ei kunnon rakennusohjeita.
Tiipiin suojakankaan kaava, rakennus-, väri- ja paljon muitakin ohjeita. Hieman hämärä navigointi mutta parhain rakennustieto netissä.
Paljon tietoa tiipiistä, sekä muutama kaavakuvakin. Yritys myy Amerikassa eri kokoisia tiipiitä ja jurttia hetkittäiseen ja ympärivuotiseen käyttöön.
Brittiläinen yritys, joka myy tiipiitä. Hyvät pystytysohjeet.
Pienen paperitiipiin rakennusohje lapsille askarteltavaksi.

Lähteet[muokkaa]

 • kirja: Native American Architecture, by Peter Nabokov & Robert Easton, 1989, Oxford University Press
Englanniksi tarkkaa tietoa kaikista amerikan intiaanien asumismuodoista runsailla ja isoilla kuvilla höystettynä. Tiipiitä, kotia, maa-asumuksia, taloja, sekä paljon muuta.
 • kirja: The Indian Tipi: Its History, Construction, and Use, by Reginald and Gladys Laubin
Ei käytetty lähteenä, mutta useassa nettiosoitteessa mainittu parhaimmaksi lähteeksi tiipiin rakentamiseen.