Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Tällä sivulla on varustevinkkejä koskien retkeilyä, matkailua ja avustustoimintaa. Varusteita käydään läpi niiden hankinnasta aina käyttöön liittyviin neuvoihin. Sivun lopussa on esimerkkejä varustelistoista, joita on käytetty erävaelluksilla ja soveltuvat hyvin eri pituisten retkien suunnitteluun.

Varusteita on hyviä ja huonoja: mitä teet silloin kun laskettelukaverisi jää lumivyöryyn, aloitat kaivamaan ja halpa lumilapiosi katkeaa? Laadukkaat reteilyvarusteet eivät ole välttämättömyys retkeilylle, mutta riskien kasvaessa ne sekä turvaavat retkeä että mahdollistavat retkestä nauttimisen. Retken rasittavuuteen vaikuttaa keskeisesti selässä kannettavan repun tai perässä vedettävän ahkion paino. Varusteet muodostavat merkittävän osan repun painosta, joten jokaisen yksittäisen varusteen painoon kannattaa kiinnittää huomiota hankintavaiheessa. Keveys ei saa samalla tarkoittaa heikkoa kestävyyttä. Tämä johtaakin yleensä siihen, että keveä ja kestävä on hankintahinnaltaan kalliimpi. Tällainen varuste kuitenkin kestää usein kymmeniä vuosia, on mukava käyttää ja tarvittaessa korjata. Jokaisella varusteella voi sanoa olevan muutama niitä valmistama hyvämaineinen merkki ja sen jälkeen lukuisa määrä edullisempia kopioita valmistavia tuotteita. Varuste täytyy olla myös sopiva käyttäjälleen, vuodenaikaan ja kyseiseen retkeen. Tämä tarkoittaa, että on sekä kesään että talveen tarkoitettuja varusteita.

Ks. myös mitä varusteista on kirjoitettu myös sivulla Avustustyöntekijän varusteet.

Retkeilyä aloittavan kannattaisi jo heti hankkia kunnon varusteita, mutta kokonaishinta nousee usein esteeksi. Ja mitä, jos retkeilyharrastus ei kannakaan? Varusteita voi myös vuokrata tai ostaa käytettynä. Internet on täynnä verkkokauppoja, tuotearvosteluja, keskustelupalstoja ja valmistajien kotisivuja. Perusta lähtee repusta, teltasta, makuupussista, makuualustasta ja retkikeittimestä. Näiden yhteispaino tulisi saada niin alas kuin mahdollista. Tämän jälkeen vaatteiden painoon vaikuttaa etenkin niiden määrä. Lähtökohtaisesti repussa on vain sateen varalta vaatteet ja vaihtovaatteet, jos päällä olevat vaatteet kastuvat täysin. Tämän lisäksi on erinäisiä pienvarusteita, joita tarvitaan retken mukaan. Repun painon kannalta merkittäväksi muodostuu tämän jälkeen ruoan määrä. Viikon vaelluksella, syötäessä kaksi kertaa valmisruokapussista, muodostuu jo yksistään ruoan pakkausmateriaalista n. 450 grammaa – retkeilijähän tuo maastosta mukanaan pois kaiken palamattoman ja maatumattoman.

Ks. Matkailu- ja retkeilyvaatteet

Muita varustelista[muokkaa]

Tämän sivun lopussa on retkeilyyn erityisesti varustelistoja. Seuraavassa on muita varustelistoja, joita selaamalla, voi löytää myös vinkkejä retkelle. Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet, Väestönsuojelijan varusteet, Kotivara
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

Elektroniikka[muokkaa]

Jos elektroniikkaa ei ole vielä hankittu tai sitä ollaan uusimassa, kannattaa kiinnittää huomiota laitteiden lataukseen, johtoihin ja latureihin, ettei päädy siihen että on sotku, joita kaikkia tarvitse kantaa mukana sen sijaan että on yhteensopivat laturit ja johdot. Retkeilyssä elektroniikkaa ei lähtökohtaisesti tarvita muuta kuin matkapuhelin. Turvallisuutta lisäävät satelliitin kautta toimivat GPS-paikannin ja satelliittiviestintälaite. Elektroniikan myötä esiin nousee kysymys niiden energiatarpeesta. GPS-paikantimet toimivat yleensä paristoilla, joita voi varata tarpeellisen määrän mukaan. Monet laitteet toimivat kuitenkin sisäänrakennetulla akulla, jota täytyy joko säästää tai ladata. Lataukseen sopivat virtapankit ja aurinkokennolaturit.

Yleisesti käytössä on 230 V, mutta joissakin maissa 110 V. Matkustettaessa maissa, joissa on käytössä 110 V suomalaisen 230 V sijaan, on syytä ottaa suurennuslasi käteen ja katsoa sähkölaitteen tai esimerkiksi matkapuhelinlaturin kyljestä tekstiä. Usein niissä on maininta esim. 100 – 240 V, joka täten kattaa myös 110 voltin. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota Hz-lukemaan. Usein se on merkitty ~50 – 60 Hz. Muutoin sähkölaitteet saattavat esimerkiksi käytettäessä kuumeta liikaa tai ne eivät toimi täydellä teholla. Saatavissa on myös muuntimia.

Adapteri[muokkaa]

  • Erilaiset pistorasiat ja pistokkeet sekä 110 / 220 V vaativat erilaisia adaptereita. Adapterieita on sellaisia, joita voi käyttää useissa erilaisissa tai sellaisia, joilla onnistuu vain yksi muunnos. Usein jälkimmäiset ovat varmatoimisempia. Näitä voi ostaa esimerkiksi lentoasemilta.
  • Adaptereita tarvitaan myös USB-A ja USB-C -liittimien välillä tai vaihtoehtoisesti sopivan johdon hankkimista.

Aurinkokennolaturi[muokkaa]

  • Ominaisuuksia: Pelkkä auringosta lataava paneeli tai sen lisäksi akku ("virtapankki") yhdessä tai erikseen. Kuinka nopeasti laturi jatkaa lataamista kun aurinko palaa pilven takaa? Paljonko käyttöolosuhteissa todellisuudessa paistaa aurinko ja onko tällöin järkevää olla viratapankki lisänä? Paino. Kestävyys. Latausaika. Ladataanko puhelinta, tietokonetta vai useita laitteita yhtä aikaa. Voiko kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa. Onko parempi käyttää puhelimen omaa kaapelia kuin muuta, vaikuttaako latauskatkoksiin. Virtapankki johdottomalla latauksella. Valitse suurempi wattiluku jos vähemmän aurinkoa.
  • CIGS = Copper Indium Gallium Selenide. ETFE = pinnoite kennojen päällä.
  • Mobile Solar Chargers (MSC) Expedition 20W ETFE CIGS. Muut vaihtoehdot 10W ja 15W. Kokoontaitettava. Arvostelujen mukaan erittäin hyvä retkeilijöille vaativissa olosuhteissa, jotka hakevat kestävyyttä, keveyttä ja tehokkuutta. Esimerkiksi tutkimusmatkat (esim. Antarktis), vuorikiipeily, erävaellus, taktinen jne. Voi ostaa pelkän paneelin tai sen mukana viratapankin. Eri vaihtoehtoja. Huomaa, että valmistajan pakettisivun kautta edullisempi kuin kerätä paketti aurinkokennolaturisivulta. Suositeltava! Hankittu 15W 5/2020 ja toimi erinomaisesti Lapin erämaa-alueella pilvettömässä auringonpaisteessa joko repussa kiinni, autiotuvan seinällä tai maassa lumikentällä. Lataa yllättävän nopeasti jos aurinkoa on vain riittävästi, mutta taas hitaasti pilvettömällä taivaalla. Lataa iPhone 6 plus -puhelimen 50 % --> 100 % suorassa auringonpaisteessa alle tunnissa. Soveltuu hyvin Garmin InReach Mini:n lataamiseen. Kevyt, n. 300 g ja menee hyvin esim. repun sisällä selkäosaa vasten. Vahvan tuntuinen. Laturin USB-liittimeen tulee kiinnittää huomiota ja tarvittaessa hankkia sopiva adapteri. Käytännössä on osoittautunut hyväksi hankkia neljä aivan pientä sulkurengasta helpottamaan ripustamista reppuun. Veistetyt puunaulat helpottavat myös seinään ripustamista. Pienessä suojapussissa kulkee sekä laturi ja johdot repun selkäosaa vasten.
  • GoalZero Nomad 7 Plus.
  • RAVPower Solar Charger 28W
  • Nekteck Solar Charger 21W
  • Anker PowerPort Solar Lite 2, 21W, 416g. Sekä PowerPort Solar.
  • X-Dragon Solar Charger
  • GoerTek 25000mAh Solar Charger
  • BigBlue 3 28W Solar Charger: USB-C -portti, joka Applen kannettavissa. Paino 666 g, joten esim. perusleireille, matkailuun autolla jne.
  • BioLite SolarPanel 10+
  • ECEEN Solar Charger 13W
  • Foxelli Solar Panel Charger 21W
  • Brunton Solaris
  • ADDTOP Solar Power Bank
  • Blavor Solar Power Bank
  • Dizaul Solar Charger, 5000 mAh

GPS, Garmin inReach Mini[muokkaa]

Ks. GPS

  • Garmin, Magellan

Herätyskello[muokkaa]

Kun matkapuhelimen akkua on tarve säästää kytkemällä matkapuhelin yöksi pois päältä, mutta tarkoitus on herätä määrättynä aikana, saattaa erillinen herätyskello tulla kyseeseen.

Häkä-, palo- ja ovihälyttimet[muokkaa]

  • Matkaillessa ja retkeillessä tulee kysymykseen erinäiset varoittimet. Autiotuvissa on tulipalon vaara, jopa häkävaara. Matkaillessa samoin, ja lisäksi esimerkiksi tunkeutuminen hotellihuoneeseen tai kaasujen käyttö lamaannuttamiseen tai vuotava kaasuhella.
  • Yhdistetyt palo- ja ovihälyttimet ovat näppäriä käyttää sisätiloissa. Metalliliuskat sujautetaan oven rakoon lukon puolelle ja johto kytketään laitteeseen. Ovea avattaessa liuskat erkanevat toisistaan ja hälytin alkaa pitämään palohälytinääntä. 9V-paristo.
  • Deltronic PS-1241 optinen matkapalovaroitin/-murtohälytin
    • Lentokoneessa käsimatkatavaroissa ilman paristoa. Sijoittaminen niin korkealle kuin mahdollista. Ei ilmastointilaitteen/tuulettimen läheisyyteen, kosteaan, alle +5, yli +38 astetta. Palohälyttimen testaus testipainikeesta kunnes hälyttää tai savulla. Murtokytkin oven ja ovenkarmin väliin. Katossa >50 cm seinästä. Seinässä 15–20 cm katosta. Esim. ovilevyn päälle yläkulmaan luokkopuolella asennuslevyn avulla. Eri äänet palo- ja murtohälytykselle. Puhdistus imuroimalla ja pyyhkimällä ulkopinta. Pariston kesto n. 1 vuosi. Hälyttimen käyttöikä 10 v.
  • Kidde 10SCO 2in1 -yhdistetty häkä- ja palovaroitin. Joidenkin arvostelujen mukaan ei olisi kestävä.
  • Clas Ohlson palo- ja ovihälytin.

Jakorasia / Jatkorasia[muokkaa]

power extension (socket)

  • Yhdestä pistokkeesta useamman laitteen lataaminen itselle ja muille. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että eri maista tulevien henkilöiden latauspistokkeet saattavat olla erilaisia kuin Suomessa käytetyt. Lisäksi johdon pituuteen, paksuuteen ja painoon kannattaa kiinnittää huomiota. Pistokkeen kytkeminen kohdemaan seinään vaatii usein erillisen adapterin!
  • HUOM! Kenttäoloissa rakennettuun sähköverkkoon EI saa kytkeä omia jakorasioita ilman teknisen henkilökunnan lupaa. Tällaiset omat jakorasiat ja laitteet voivat aiheuttaa koko verkossa ongelmia!
  • MutecPower (Amazon.de), iBlockCube.
  • MutecPower USB Power Strip: Voltage 110–250V, Current 10–16A, Power 4000W, USB output 5V 2.4A, FC, CE, RoHS, kaapelin pituus 2 m. Koko 203 x 112 x 31 mm eli ei ihan pieni. Maadotettu pistoke, katkaisija punaisella valolla. Ylikuumenemissuoja, joka kytkee jatkorasian pois käytöstä ja laukaisee "napin" ulos. Kuivassa ympäristössä käyttöön.
  • Erityisesti myy Saksan Amazon eli .de

Kamera[muokkaa]

Pienen järjestelmäkameran kuljettaminen takaa laadukkaat kuvat matkalla. Kuitenkin erityisesti vaelluksella, kamerasta putkineen muodostuu helposti ylimääräistä painoa. Matkapuhelimen kamerat riittävät yleensä.

Kannettava tietokone[muokkaa]

Lapin erävaelluksella kannettavalle tietokoneelle tuskin on käyttöä, mutta vaativimmilla matkoilla ulkoilmaan tarkoitetun tietokoneen hakinta voi tulla kyseeseen.

Kotimokkula, reititin[muokkaa]

Soveltuu langattoman verkon luomiseen useammalle käyttäjälle. Myynnissä on pieniä repun taskussa kulkevia laitteita, joita voi käyttää liikkuessa. Varsinainen isompi reititin ulkonevilla anteneilla taas voi tulla kyseeseen, kun tarvitaan matkapuhelinta parempaa matkapuhelinverkon vastaanotinta.

Matkapuhelin[muokkaa]

Retkellä matkapuhelin on monitoiminen väline. Sillä onnistuu puhelut, valokuvaaminen, muistiinpanojen lukeminen ja tekeminen, paikannus kartalle ym. Haasteiksi muodostuvat akun lataaminen ja kuuluvuus. Akun saa ladattua esimerkiksi virtapankeista ja aurinkokennolatureilla. Virtapankit taas toisaalta painavat. Matkapuhelimen akku kestää päiviä, kun sen pitää lentokonetilassa, Wi-fi ja Bluetooth poiskytkettyinä ja kytkee öisin pois päältä. Kuvien ottaminen ei kuluta merkittävästi akkua. Vaihtoehtoisesti nykyaikaisen älypuhelimen sijaan tai sen kanssa mukaan voi varata yksinkertaisemman puhelimen, kuten nykyaikaisen mallin Nokia 3110. Retkeilyyn matkapuhelinta valittaessa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti akun kestoon ja vedenkestävyyteen kuten muutoinkin rakenteen kestävyyteen. Matkapuhelimen suojaksi riittää yleensä tavanomainen kotelo suojaamaan iskuilta.

Kuuluvuuden osalta kannattaa tutustua perusteisiin, mikä kuuluvuuteen vaikuttaa. Yleisesti korkeammalle nouseminen parantaa kuuluvuutta. Hätäpuheluiden osalta kuuluvuutta saattaa edistää SIM-kortin ottaminen pois puhelimesta.

Muistikortti[muokkaa]

Muistikortteja käytetään esimerkiksi GPS-paikantimissa lisäämässä muistitilaa.

  • MicroSD
    • koko 11 x 15 x 1 mm. Pakkauksen mukana esim. SD-adapteri. Toimintalämpötila esim. -25 - 85° Celcius ja varastolämpötila -40 - 85° C.
    • tallennustila: esim. 32GB eli 32 Gt. Selvitä GPS:n tiedoista, kuinka suuren kortin laitteeseen voi asentaa.
    • UHS (Ultra High Speed): Kortin liitäntärajapinnan tiedonsiirtonopeus, esim. numero 3 U-kirjaimen sisässä. UHS-I: enintään 104 MB/s, UHS-II enintään 312 MB/s, UHS-III enintään ?. UHS-I on verrattavissa CLASS 10. Nopein UHS-III. Kuvien tallentaminen vaatii nopeutta! ?Siirtonopeus U1 vähintään 10 MB/s, U3 vähintään 30 MB/s.?
    • nopeusluokka (speed class): esim. avonaisen ympyrän sisässä 10 eli CLASS 10, vähintään 10 MB/s luku- ja kirjoitusnopeus eli numero ilmaisee vähimmäiskirjoitusnopeuden. Merkityksetön arvo jo vuoden 2019 korteissa.
    • Videonopeusluokka: Esim. V30 minimisiirtonopeus 30 Mt/s.
    • kortin tyyppi: esim. microSD XC
    • lukunopeus (R): esim. 100 Mt/s
    • kirjoitusnopeus (W): esim. 90 Mt/s. Kuinka nopeasti kortille tallentaminen tapahtuu. Mitä suurempi luku, sitä nopeammin. Kameroissa suurempi kirjoitusnopeus on tärkeämpää kuin lukunopeus.
    • SDHC (Secure Digital High Capacity): muistikapasiteetti
    • SDXC (eXtended Capacity): laajennettu muistikapasiteetti. Laitteen täytyy sopia vähintää 64 Gt-muistikortille.
  • SD
    • koko 24 x 32 x 2.1 mm
  • MiniSD
    • koko 2 cm.
  • HD

Paristo, akku[muokkaa]

  • AA on normaalikokoinen sormiparisto ja AAA siitä ohuempi, se pienin.
  • NiMH-akkuparisto soveltuu hyvin GPS-paikantimeen. Tarvitaan laturi, esim. Varta LCD Charger. NiMH ei ole yhteensopiva esim. Li-Ion -akkujen kanssa!
  • Li-Ion eli litiumioni-akku. Litiumakut soveltuvat alhaisiin lämpötiloihin.
  • LSD (Low Self Discharge) eli akkuparisto, joka ei käytännössä juurikaan purkaudu itsestään.
  • Alkaliparistot saattavat haljeta kuumassa. Niiden kapasiteetti myös heikkenee lämpötilan laskiessa.
  • Käyttöaikaan vaikuttavat mm. taustavalon kirkkaus ja aikakatkaisu, taskulampun kirkkaus ja vilkkumistiheys, akunsäästötila, virransäästötila, langaton yhteys (Wi-Fi), Bluetooth, päällekkäiset satelliittijärjestelmät. Matkapuhelimessa erityisesti heikolla kuuluvuusalueella jatkuva matkapuhelinverkon etsiminen kuluttaa merkittävästi akkua.

Varavirtalähde[muokkaa]

  • Varavirtalähteen (Power Bank) suhteen kannattaa pohtia seuraavia kysymyksiä: Mitä aiotaan ladata? Kuinka paljon virtaa tarvitaan, ennen kuin varavirtalähde voidaan ladata matkalla uudestaan? Kuika paljon painaa? Vedenkestävyys, esim. IP68? Mitä portteja? Pudotuskestävyys? Montako laitetta voi ladata samanaikaisesti? Voiko ladata sekä 110 että 220 V -sähköverkoissa?
  • Tableteille esim. 20 000 tai 47 000 mAh.
  • Huom! Liian suuria mAh varavirtalähteitä ei saa viedä lentokoneen käsimatkatavroissa eikä ruumaan pakattavissakaan!
  • Avustustyö: Kannattaa varata mukaan riittävän suuri, josta voi ladata useamman kerran sekä puhelimia, mokkuloita ja läppäriä.
  • Retkeily: Kiinnitä huomiota erityisesti painoon ja paljonko yhdellä latauksella voidaan ladata laitteita, jotka ovat olennaisia retkellä.
  • Kapasiteetti (mAh): Sähkövirran määrä, jonka laite enimmillään varastoi. Mitä suurempi, sen pitempään virtaa riittää.
  • Ampeeri (A): Latausnopeus.
  • Teho (W): Latausnopeus?
  • USB-A: vanha perinteinen iso usb-liitin
  • USB-C: uudempi sirompi usb-liitin, josta tulee standardi matkapuhelimissa 2020-luvulla.
  • Lightning-liitin: iPhonen-liitin ennen kuin siirrytään USB-C -liittimeen.
  • USB-PD, USB PD, USB-C Power Delivery, USB Power Delivery: Nopea latausstandardi. Jopa 100 W. Ks. https://blog.voltaicsystems.com/usb-c-power-delivery
  • Taulukkoa päivitetty 10.5.2021
Varavirtalähteitä vähintään 20 000 mAh
Merkki Malli Kapasiteetti mAh Teho ulos W Kotelo Paino g Lähteen lataus t Lisätieto
Xtorm XB304 Powerbank Titan 27 200 100 558 1,5
Xtorm XB303 Powerbank Voyager 26 000 60 520 3,5 4 laitetta samaan aikaan, iPhone, laptop, USB-PD
Mophie Powerstation 26 000 45 514
Fonekit PD20K 20 000 63 455
Gear PS 674103 20 000 540

Laturi[muokkaa]

Laturi on esimerkiksi suoraan laitetta tai akkuparistoa lataava. Saatavilla pienikokoisia akkuparistoja lataavia latureita, joita voi yhdistää esimerkiksi aurinkokennolaturiin.

  • Laturi ei tunnista akkua: 1) Onko akku laturissa oikein päin? 2) Onko akku laturissa paikoillaan eli navat koskettavat toisiaan eikä napoihin akussa tai laturissa ole kertynyt likaa tms.? 3) Onko akku purkautunut niin tyhjäksi, että laturi ei pysty lataamaan sitä: tällöin kannattaa kokeilla jotain toista laturia tai ladata akkua vajaa 15 sekuntia toisella samanlaisella akkuparistolla (esim. NiMH 2400 - NiMH 2400) kytkemällä sähköjohdoilla hetkeksi plus-navat toisiinsa ja minus-navat toisiinsa.

Radio[muokkaa]

Matkalla radio tulee kyseeseen esimerkiksi säätiedotusten ja muiden vaaraviestien vastaanottamisessa.

Analoginen radio[muokkaa]

Hankittaessa huomioon otettavia asioita: paristokäyttöisyys, verkkovirta, minkälaiset paristot, kuulokeliitäntä, AUX-sisääntuloliitin matkapuhelimelle, ulkoinen antenni, säriseekö kanava helposti, pysyvätkö kanavat vai hiipuvatko pois, Bluetooth, kahva, koko, paino, taajuus/aaltoalue FM/AM/MW/SW, DAB/DAB+ (digitaaliset taajuuet), mono/stereo-äänentoistojärjestelmä.

Kotivaraan liittyen esimerkiksi:

  • Panasonic
    • Panasonic RF-2400D: FM/AM, kanava löytyy nopesti.
    • Panasonic RF-3500E9-K: FM/LW/MW/SW, kuulokeliitäntä, 4 x C-paristo, 988g SUOSITELTAVA!
  • Philips
    • AE2160: FM/MW, kuulokeliitäntä
    • TAR2506: FM/MW, kuulokeliitäntä, 2 x D-paristo
  • Sony
    • Sony ICF-306: vain paristoilla
    • Sony ICF-506: AM/FM, kuulokeliitäntä, 3 x AA-paristo

Radio, veiviradio[muokkaa]

Radiot, joissa on esimerkiksi ladattava akku, mutta sen loppuessa radioon saadaan virtaa veivaamalla siinä olevalla veivillä. Usein näihin kuuluu lisäksi esimerkiksi taskulamppu. Lisäksi laitteessa voi olla mahdollisuus ladata auringosta. Usein nämä ovat varsin edullisia ja niiden laatu ei välttämättä ole kovin hyvä. Soveltuvat hätätilanteisiin.

Radiopuhelin[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Radiopuhelin

Satelliittipuhelin[muokkaa]

Ks. Satelliittipuhelin

VHF-puhelin[muokkaa]

Ks. Viestintä

Ensiaputarvikkeet[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Ensiapu

Avaruuslakana, avaruushuopa, lämpöpeite[muokkaa]

Ohut avaruuslakana kuuluu ensiapupakkauksen vakiovarusteisiin. Erityisesti Suomessa kylmettyminen tapahtuu nopeasti loukkaannuttaessa. Avaruuslakana asetetaan lähtökohtaisesti ihoa vasten. Avaruuslakanaa käytetäänkin lähinnä hätätilanteissa. Lämpöpeite on painavampi eristävä peite, joka soveltuu edellä mainitun tarkoituksen lisäksi myös teltan pohjaa suojaamaan maata vasten tai kuten avaruuslakana hätämajoitteen katokseksi.

  • Avaruuslakanan pukeminen ihon alle yläruumiin suojaamiseksi:
  1. Solmitaan lakanan yhteen kulmaan solmu.
  2. Työnnetään solmu selän takana paidan liepeen alta kaula-aukosta ulos.
  3. Asetetaan solmullinen kulma pään suojaksi, solmu otsalle.
  4. Työnnetään solmun vastakkainen kulma takaa housujen vyötärön välistä haarojen välistä etupuolelle.
  5. Levitetään avaruuslakanan sivut kehon ympäri ihoa vasten.

Kompressioside, idealside, liimaside[muokkaa]

Nilkan nyrjähdyksen jälkeiseen nilkan tukemiseen.

Lääkkeet[muokkaa]

Varaa mukaan henkilökohtaisia reseptilääkkeitä myös sen varalta, että matka-aika pidentyy odottamattomasti. Reseptilääkkeiden mukaan on hyvä ottaa kopio lääkärin reseptistä. Muita lääkkeitä kuten päänsärkyyn, kuumeeseen ja ripuliin varataan matkan luonteen mukaan.

Hygienia[muokkaa]

Hammasharja, hammastahna, hammaslanka[muokkaa]

Minigrip-pussissa pieni kokoon taitettava hammasharja ja vain retken tarpeen määrä hammastahnaa pienessä hammastahnatuubissa. Hammaslanka toimii hampaiden hoidon lisäksi myös vahvana lankana sitomiseen.

Kampa[muokkaa]

Pieni muovikampa.

Parranajo[muokkaa]

  • Partahöylä: Klassisia partahöyliä on avokampaisia ja suljettukampaisia, jotka erottaa siitä, että avokampaisessa on selvät raot hampaiden välissä ja terä näkyy niiden välistä selvästi. Avokampainen siis leikkaa tehokkaammin eikä tukkeudu niin helposti kuin suljettukampainen.
    • The Goodgella's Smile
      • Gladio Open: avokampainen
      • Impero Closed: suljettukampainen
      • Italico Closed: suljettukampainen
    • Merkur
    • Muhle
      • Traditional R41: avokampainen, aggressiivinen <<
      • Traditional R89: suljettukampainen
      • Traditional R89 Twist: suljettukampainen
    • Parker
      • 24C: avokampainen
      • 91R: suljettukampainen
      • Adjustable: terä säädettävä
  • Partaterä: Klassiseen partahöylään irtoterä. Terissä on eroa, joten kannattaa kokeilla erilaisia kunnes löytyy itselle sopiva. Huom! Partaterää ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa lentokoneessa.
  • Teräsuoja
  • Parranajosaippua: Kiinteä saippua sopii esimerkiksi matkustamiseen, joissa nestemäiset aineet ovat riski. Osa saippuoista sopii sekä parranajoon että vartalon pesemiseen.
    • Haslinger: metallirasiassa
  • Partasuti: Aidosta eläimen karvasta ja synteettisistä materiaaleista valmistettuja. Jälkimmäiset kuivuvat nopeammin eivätkä vaadi esiliotusta. Partasuti ei välttämättä ole pakollinen, osa saippuoista levittyy ilman sitäkin käsin.
  • Vaahdotuskulho: teräksinen
https://dickjohnson.fi
https://www.shaveclub.fi
https://www.vintageshave.fi

Pesuaineet[muokkaa]

Pesuaineen ei tule olla luonnolle haitallinen. Tällaisia pesuaineta saa ostettua esimerkiksi retkeilytarvikeliikkeistä. Pesuaine voi samalla toimia myös astianpesuaineena.

  • Shampoopala
    • ZEW
  • Lifeventure

Pyykinpesu[muokkaa]

  • BioCool Safe Wash -tabletit vaatteiden käsinpesuun. Tabletti liukenee veteen tai sen voi hetken liotuksen jälkeen murtaa käsissä. Myy clas ohlson.
  • Y3 maahantuonti on lopetettu.
  • Lifeventure Fabric Wash (Travel Clothes Wash) 100 ml

Pesupussi[muokkaa]

Avustustyö: Pesupussi soveltuu hyvin kun pyykkiä pestään porukalla samassa pyykinpesukoneessa. Muutoinkin likaiset vaatteet voi kuivana säilyttää siinä ja ne ovat hyönteisiltä suojassa.

  • Sinituote-pesupussi

Peili[muokkaa]

Peili tietysti auttaa kasvojen katselussa kun on kaaduttu nenälleen, mutta peili on myös keino herättää hätätilanteessa ilma-aluksen huomio aurinkoisella säällä. Tällöin peilissä on usein sen käyttöä helpottava reikä keskellä. Kuuluu yleensä selviytymisrasian varusteisiin.

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Peilit

Pyyhe[muokkaa]

Pienellä nenäliinan kokoisella retkeilykäyttöön tarkoitetulla ja nopeasti kuivuvalla pyyhkeellä pärjää hyvin eräretkellä.

Pyykkinaru[muokkaa]

  • Sea to Summit myy pyykkinarua, jossa pyykki laitetaan kahden narun väliin ja ympärille työnnetään narujen ympärillä olevat muovirenkaat. Helppo kiinnittää hotellihuoneeseen tai ulos, eikä pyykkipoikia tarvita, eivätkä pyykit lähde tuulen mukana. Pyykkinaru ei ole kovin pitkä, mutta sitä voi jatkaa muulla narulla.

Toalettilaukku[muokkaa]

toiletry bag, washbag, dopp kit

  • Ominaisuuksia mm. kestävyys, keveys, koko, vedenpitävä materiaali, kestävillä vetoketjulla sulkeminen, helppo pestä, kuivamisnopeus, mahdollisuus laittaa koukusta roikkumaan, taskuja, sopiva koko, läpinäkyvä pussi lentokenttätarkastuksia varten, peili, estää vuotavien purkkien leviämisen. Hyvästä toalettilaukusta ei tipu tavarat matkalle ja torakat ryömi sisään. Hankintaa ennen kannattaa kerätä tarvikkeet mitä laukussa aikoo kuljettaa ja arvioida laukun kokoa. Retkelle riittää minigrip-pussi tai kankainen verkkopussi varsinaisen laukun sijaan.
  • Osprey
    • UltraLight Washbag Zip: Kevyt, peili, läpinäkyvä pussi, 120g, sulkeutuu ympäriinsä vetoketjulla. Suositeltava!
    • UltraLight Washbag Roll
    • UltraLight Washbag Padded
    • UltraLight Roll Organizer: Isompi kuin Zip.
    • UltraLight Toiletry Kit: Isompi kuin Roll.
  • Nomatic Toiletry Bag 2.0: Hyvät vedenpitävät vetoketjut. Suositeltava!
  • Eagle Creek
    • Pack-It Wallaby Toiletry Organizer
    • Pack-It Specter Quick Trip Toiletry Bag
    • Specter On Board Toiletry Organizer
  • REI
    • Co-op Shower Roll: Suositeltava!
  • Arc'teryx Index: Läpinäkyvä päälitasku.
  • Sea to Summit
    • TravellingLight Hanging Toiletry Bag: Vetoketju jumittelee. Kevyt.
    • Travel Bag
  • Active Roots Hanging Toiletry Bag: Mahtuu paljon.
  • Victorinox
  • Maxpedition Aftermath Compact Toiletries
  • L.L. Bean
  • Deuter
  • Cargo Works EDC
  • Heimplanet Monolith
  • MIS Mil-Spec Mesh Toiletry Bag
  • Patagonia Black Hole Cube

Majoitus[muokkaa]

Bivy-pussi[muokkaa]

Bivy-pussi on makuupussin päälle vedettävä pussi, jossa voi olla pääaukon puolella pieni kaari tai pari. Kyse ei siis ole varsinaisesta teltasta, vaan ainoastaan suojasta, jonka sisässä nukkutaan.

Hyttysverkko, moskiittoverkko[muokkaa]

Verkot ovat tehokas keino suojautua ilman hyttyskarkotteita. Nämä soveltuvat erityisesti yöpymiseen sisätiloissa, autiotuvissa tai hotellihuoneissa. Huomiota kannattaa kiinnittää: verkon tiheys, missä oloissa tullaan käyttämään, väri, koko ja kiristys. Osaan malleista sisältyy hattu, osa vedetään esimerkiksi lierihatun päälle. Mitä tiheämpi verkko, sitä paremmin pitää pienimmätkin ötökät ulkopuolella mutta samalla sitä vähemmän hengittävä. Kannattaa siis muistaa, että pienimmät ötökät menevät läpi jos reikämäärä on liian alhainen! Head Net

  • Sea To Summit Ultra-Mesh HeadNet: 2000 reikää/neliötuuma (310 reikää/cm2), alareunassa joustava lumilukollinen kiristys, musta. Menee ison lierihatun päälle, jolloin kiristys ylettää paidan kaulukselle mutta ei jää mitään löysää eli on aika jämpti.
  • Cocoon Mosquito Head Net ultralight: 324 tai 600 reikää/neliötuuma (600 cocoon.at-sivulta), vihreä.
  • Outdoor Research Deluxe Spring Ring Headnet: ? reikää/neliötuuma. Tietojen mukaan myös "no-see-um" eli pienimmätkin ötökät pysyvät ulkopuolella. Siältää metallikehän, joka pitää verkon irti kasvoista. https://www.youtube.com/watch?v=KJpGTh-nbGg

Mosquito dome[muokkaa]

Korkea telttamainen rakenne. Soveltuvat esimerkiksi retkeilyyn ja avustustyöhön. Huomioon otettavaa mm. pituus, korkeus, leveys, paino.

  • Taulukosta puuttuu kahden henkilön malleja, joita usein löytyy yhden henkilön mallin lisäksi.
Merkki Hlö-lkm Koko cm (p x l x k) Paino g Hinta € Lisätieto
Tatonka Single Mosquito Dome 1 220 x 90 x 110 1200 n. 110 (2020)
Lifesystems GeoNet Free Standing Mosquito Net 1 210 x 86.5 x 90 1100 n. 70 (2020)
Cascade Designs, Inc. Therm-a-Rest Cot Bug Shelter 1 623 n. 30 (2020) 1 kaari, 1)
Mil-Tec Mosquito Tent Dome with Poles 1 200 x 110 x 70 1200 n. 40 (2020)
Care Plus Mosquito Net Dome Shield 1 1500 n. 65 (2020)
Mozzie Dome I 1 210 x 80 x 95 1400
Kamp-Rite Insect Protection System (IPS) 1 208 x 71 x 101 1800
Mombasa Bug Top Pro 2 2
British army surplus mosquito dome 1 n. 30 (2020)
  • 1) Yhdistettävissä Therm-a-Rest UltraLite Cot -alustaan.
Merkki Hlö-lkm Koko cm Paino g Hinta € Lisätieto
Cascade Designs, Inc. Therm-a-Rest Cot Bug Shelter 1 196 x 66 x 11 1350 Myös pienempi malli Regular

Hätämajoite, Bothy Bag (Kisu)[muokkaa]

Hätämajoite, jonka suojaan päästää hetkessä. Majoite ei sisällä kaaria vaan suoja aikaan saadaan aikaiseksi nojaamalla suojan seinään. Tämä onnistuu parhaiten, jos käyttäjiä on kaksi istumassa vastakkain. Sisään mahtuu myös reput. Suojassa on hyvä olla pieni ikkuna.

  • Lomo

Laavu[muokkaa]

Ks. Laavu

Makuualusta (retkipatja)[muokkaa]

Savotta Jääkäri L, Survival Down 1000 ja Savotta retkipatja

Makuualustat voidaan luokitella kolmeen luokkaan: umpisolumuoviset, puhallettavat ilmatäytteiset ja itsestään täyttyvät ilmatäytteiset. Lähtökohtaisesti laadukkaat ilmatäytteiset eristävät lumen päällä riittävästi, mutta umpisolualustaa voidaan käyttää alla. Toisaalta ainoastaan umpisolumuovisenkin alustan päällä saattaa tarjeta nukkua. Ilmatäytteisten osalta merkittävimmät tuotemerkit ovat Therm-a-Rest ja Exped. Kuten kaikessa retkeilyssä, painolla on merkitystä. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun ilmatäytteisen saa alkaen 570 g painosta aina 1400 g asti. Alustaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota nk. R-arvoon (R-value), jossa talvialustoilla se on noin 4.9–8 välillä. Osassa ilmatäytteisiä on sisällä höyheniä lisäämässä eristystä. Yleensäkin mitä paremmin ilman liikkuminen alustan sisällä on estetty kylkeä käännettäessä, sen lämpimämpi se on. Merkintä esim. "LW" tarkoittaa L Wide eli alusta on normaalialustaa pitempi ja leveämpi.

Ilmatäytteistä makuualustaa käytettäessä matkalle mukaan on aiheellista varata itseliimautuva makuualustan korjauspaikkaa. Tällaisella makuualustalla ei tyhjänä tee yhtään mitään. Melko varma keino saada makuualusta kymmenille reille on nuotion ääressä silloin, kun nuotiosta leijuu varsin huomaamattomia kuumia hiutaleita ja ne laskeutuvat alustalle. Hätätilanteessa myös ilmastointiteippi toimii paikkana.

  • Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja alustoja vuonna 2017 voisi olla esim. Therm-a-Rest NeoAir Xtherm, Exped SynMat Winterlite, Therm-a-Rest NeoAir Xlite, Exped Downmat 7 ja 9, Exped Synmat 7 ja 9, Exped Downmat TT 9, Exped Downmat XP 9.
    • Therm-a-Rest NeoAir Xtherm (2017). Paketissa alusta, säilytyspussi + "täyttöpussi". Painavat 580 + 52 g. Makuualusta "ritisee". Kiinnitä täyttöpussi venttiiliin ja ota täyttöpussi ilmaa täyteen ja esimerkiksi rypistä pussin suu tiiviisti nyrkin sisälle ja lähde painamaan ilmaa alustaan. Viimeiset puhallukset suulla.
  • Savotta retkipatja: Tämä "inttiretkipatja" on näppärä erityisesti siinä olevien reunojen takia, jotka toimivat maavaatteena suojaten makuupussin kosketusta ympäröivään maahan. Patjalla nukkuu myös kovalla alustalla. Savotan ohjeiden mukaan ei ole väliä kummin päin patjaa käyttää.

Makuupussi[muokkaa]

Makuupussin valinnassa vaihtoehtoina ovat tietysti retkeilyyn tarkoitetut makuupussit, mutta myös sotilaskäyttöön suunnitellut. Huomioon otettavia seikkoja: Materiaalit, materiaalien äänekkyys, alin mukavuuskäyttölämpötila, käyttötarkoitus, pintamateriaalin kosteudenvastustus, väri, muoto, pituus, vetoketju, paino, höyhentä vai polyesteriä. Retkeilyssä erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota painoon. Kylmän iskiessä, vaatteita voi myös lisätä enemmän päälle ja hakeutua matkakumppanin kylkeen kiinni. Retkeilijällä on usein sekä kevyt ohut kesämakuupussi ja kylmempiin vuodenaikoihin tarkoitettu makuupussi. Makuupussi pakataan matkan aikana kompressiopussiin, jolla se saadaan vedettyä mahdollisimman kasaan. Kun makuupussia ei käytetä, sitä säilytetään ilmavassa isommassa säilytyspussissa, jossa se ei ole puristettuna kasaan.

  • Kannattaa myös harkita kuvassa näkyvän kaltaista makuupussia, johon sisältyy hihat.
https://cumulus.equipment/eu_en

Taktinen makuupussi[muokkaa]

  • Carinthia. Puolustusvoiminen käyttämä merkki. Katso myös makuupussin päälle vedettävä Carinthian Bivy Bag.
    • Survival Down 1000:
      Carinthia Survival Down 1000-makuupussin hihat
      90/10 hanhen höyhentä. Ulkopinta polyamidia. Väri oliivi. Paino L-koko 1,8 kg. -20 C Com. limit (ISO 23537-1/EN 13537). Makuupussia voi käyttää takkina eli vain naama näkyviin makuupussista ja kädet ulos sivuissa olevista aukoista ja käsien suojana on kangas ja kämmenien suojana peukalon ympäri menevä resori (kuva). Lisäksi alaosan voi kiinnittää ylöspäin takamuksen taakse niin, että kävely vetskari alaosasta alasvedettynä ja jalat sitä kautta ulostyönnettynä pussi päällä. Soveltuu näin myös esim. metsästykseen, lintujen tarkkailuun. Kompressiopussi.
  • Snugpak
  • Kelty

Kesämakuupussi[muokkaa]

Kolmen vuodenajan makuupussi[muokkaa]

Neljän vuodenajan makuupussi (talvimakuupussi)[muokkaa]

  • Mountain Equipment: Vuorikiipeilyyn ja muuhun vaativaan. Löytyy makuupusseja, joissa päällinen on Gore-Texiä, esim. Iceline. Värit eivät kuitenkaan ole taktisia.
  • Marmot CWM, Feathered Friends Snow goose EX -40, PHD Diamir 1200 Down

Makuupussin liner-pussi, matkalakana[muokkaa]

Matkalakanoita voidaan käyttää niin makuupussin sisällä kuin yksistään nukuttaessa esimerkiksi halvoissa hotelleissa ja retkeilymajoissa.

  • "Mummy Liner" eli mummy-sanan sisältävät mallit on tarkoitettu ensisijaisesti makuupussin sisällä käytettäväksi ja ovat siis muodoltaan jalkopäähän kapenevia. "Travel Sheet" on suorakulmion (rectangular) muotoinen ja tarkoitettu käytettäväksi ilman makuupussia tai suorakulmion muotoisen makuupussin kanssa. Suojaa makuupussia, lisää makuupussin kylmyydenkestoa, suojaa likaisilta patjoilta ja luteilta.
  • Silkki on kevyt ja suositeltava materiaali! Muita vaihtoehtoja esim. puuvilla, fleece, mikrofleece ja muut synteettiset materiaalit. Puuvilla on painavampi ja kuivuu hitaammin kuin silkki.
  • Insect Shield -teknologia pyrkii suojaamaan hyönteisiltä, kuten mosquitoes, ticks, ants, flies, fleas, chiggers and midges (no-seeums). https://www.youtube.com/watch?v=bbnEzBzGjko
  • Cocoon TravelSheets Insect Shield: Suositeltava!.
  • Cocoon Ripstop Silk: Ripstop-malli on kestävämpi.
  • Muita merkkejä Alps Montaineering, Mammut, Rab, Sea to Summit, Thermarest jne.

Makuupussin päälipussi (Bivy Bag)[muokkaa]

  • Esimerkiksi tiedustelutehtävissä, vuorikiipeilyssä ja tavallisessa retkeilyssä vedenpitävä Gore-Tex "suojapussi" vedetään makuupussin päälle ja näin yöpymiseen ei tarvita telttaa tai muuta suojaa.
  • Carinthia Combat

Makuupussin Vapor Barrier Liner[muokkaa]

Makuupussin sisäpussi, joka estää kehosta haihtuvan kosteuden imeytymisen makuupussiin. Tällainen tulee kyseeseen talviretkeilyssä teltassa, kun makuupussia ei ole mahdollista kuivattaa. Tällöin makuupussi säilyy kuivempana, mutta on syytä etenkin varoa, ettei makuupussi kastu osuessaan mahdollisesti kosteaan teltan seinään.

Riippumatto[muokkaa]

  • Warbonnet: Blackbird XLC ym. Suositeltava esim. Warbonnet Blackbird XLC 1.7 Double Layer + Winter Top + Superfly Tarp.

Silmäsuoja[muokkaa]

Jos valo häiritsee nukkumista.

Teltta[muokkaa]

Majoitusta valittaessa kysymykseen tulee sen malli. Valitaanko teltta vai esimerkiksi laavu, jonka eteen saadaan tehtyä avotuli. Laadukas majoite maksaa, mutta se myös kestää vuosia. Ensimmäinen kysymys on, minkälaisissa olosuhteissa majoitetta käytetään. Tuuli, lämpötila, kosteus, lumi jne. Majoite on helposti painavin yksittäinen varuste, joten teltan painoon kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota. Luonnostaan isompi majoite on painavampi, mutta myös kaarien ja kankaan materiaali vaikuttavat painoon. Vain itselle majoitetta hankkiessa, turhia neliöitä ei kannattane varata. Erävaellukseen sopivat teltat ovat usein kahdesta kolmeen hengen telttoja. Reppu on mukava saada sisälle suojaan, mutta usein teltoissa on erillinen absidi, jossa reppuja säilytetään ja siinä voidaan valmistaa myös varoen ruokaa. Abisidi mahdollistaa myös teltaan kulkemisen sateella ilman veden satamista oviaukosta telttaan. Talvella absidin tilaan voidaan teltan sisäoven eteen kaivaa kuoppa, jolloin teltan oven reunalla voidaan istua ja absidin vastakkaisella puolella on pöytä kokkailulle ja tavaroille. Nukkujan pituus kannattaa huomioida, samoin mahtuuko teltassa istumaan. Joissain teltoissa on mahdollista myös kuivattaa vaatteita. Teltan kestävyys on huomioitava erityisesti tuulen ja lumen vaikutuksesta. Tunneliteltat ja kupolimaiset teltat kestävät usein hyvin tuulta. Kaarien määrä lisää lumen painon kestävyyttä. Vuoristossa ja myrskyisillä alueilla myös lisäkiinnityspisteet teltan sisä- ja ulkopuolella naruille lisäävät teltan muodon säilymistä. Usein teltat rakentuvat sisä- ja ulkoteltasta, mutta myös yksikerroksisia vedenpitäviä telttoja on myynnissä. Kestävät kaaret ovat usein metalliseosta ja telttakiilat kevyitä. Maakiiloja on turha kantaa mukana enempää kuin on tarvetta, myös näissä kannattaa kiinnittää huomiota keveyteen. Lumella majoituttaessa tarvitaan talvikäyttöön tarkoitettuja lumikiiloja tai lumiankkureita, jäällä jääruuveja tai isoja nauloja. Teltan kiinnityksessä tulee ottaa huomioon tuulen yltyminen ja kesällä syöksyvirtaukset. Telttakaariin myydään holkkeja sen varalta, että ne katkeavat. Tämä on kuitenkin oikein käytettäessä harvinaista. Talviretkelyssä suositaan tunnelimaisia telttoja, joissa kaaret teipataan liitoksistaan ja teltta taitellaan kahtia taitettuna ahkioon. Näin pystytys ja purkaminen on nopeaa vaativissakin olosuhteissa. Kaaria käytetään usein tuplasti, kaksi vierekkäin. Talvella teltan pohjalla voidaan käyttää esimerkiksi umpisolumuovia, paksuudeltaan 3, 10 tai 15 mm. Tällaista saa hankittua metritavarana esimerkiksi Etolasta. Teltan alla ei ole välttämätöntä, mutta voi olla suositeltavaa käyttää erityisesti kivisissä ympäristöissä pohjavaatetta, jolla estetään teltan pohjan reikiintyminen ja vuotaminen. Vuotamatonta teltanpohjaa kun voidaan hyvin käyttää esimerkiksi tilapäisen veneen rakentamiseen vesistön ylitykseen.

Muita lisävarusteita majoituksen kanssa ovat telttaharja, jolla lumi saadaan harjattua ulko- ja sisäpinnalta pois. Märkiä ja lumisia kenkiä varten kannattaa varata myös alusta telttaan. Tällainen on esimerkiksi muovipussi tai varta vasten sopiva vedenpitävä kangaspala.

Kevyet teltat[muokkaa]

Soveltuvat pääasiassa ylävuoristoon, mutta käyvät myös hyvin perusretkille. Huomaa keveys, alle 2 kg.

  • 5/2020:

Mountain Hardwear AC™ 2 Tent[muokkaa]

  • Hankittu 5/2020 verkkokaupasta eXXpozed hintaan 607 €. Paranneltu versio mallista Mountain Hardwear Direkt 2. Käytetty esim. Käsivarren erämaa-alueen kuuden yön vaelluksella 6/2020 ja UKK-puiston seitsemän yön vaelluksella 6/2024.

Mountain Hardwear AC 2 Mountain Hardwear AC 2 Mountain Hardwear AC 2

  • Telttaan on myöhemmin hankittu pohjavaate (footprint, 198 g) ja absidi (vestibule, 758 g). Pohjavaate suojaa hyvin teltan pohjaa ja on käytettävissä myös muutoin sadesuojana.
  • Telttaa testattiin 6/2020 tehdyllä yksinerävaelluksella kuuden yön ajan Käsivarren erämaa-alueella. Teltan tuuletus toimi sekä joen varressa lämpimässä että 900 m korkeudessa lumikentällä aurinkoisina päivinä ja öinä erinomaisesti. Sisäseinät eivät kostuneet. Oven voi jättää lisäksi auki yläreunasta hyttysverkolle lisäten tuuletuskapasiteettia ja nukkua pää oven puolella. Yksin retkeiltäessä telttaan mahtuu hyvin reppu ja tavarat, mutta kahden nukkuessa, varusteet eivät mahdu telttaan sisälle, jolloin tätä mallia käytettäessä tulee lisäosan, absidin (vestibule), hankinta tarpeelliseksi tai muulla keinoin suojata varusteet ulkona, esimerkiksi repun sadesuojin. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa. Kaaret ovat laadukkaita. Teltta mahtuu pienelle alueelle ja sivuseinien kiinnityspisteillä teltan sisätilaa saa lisättyä. Teltan pohja nousee kiristettäessä ylemmäs estäen veden pääsyä telttaan. Seinissä on sisäpuolella valkoinen pinta, joka estää valon pääsyä telttaan, joten teltassa on hämärämpää auringon paistaessa, myös aamulla auringon alkaessa paistamaan. Sisätilassa mahtuu ainakin 185 cm pitkä henkilö hyvin istumaan ja oviaukossa on helppo seistä ja astua ulos. Toisaalta oviaukko avatessa sataa myös veden suoraan sisään. Muutoin kulkeminen telttaan on helppoa. Teltassa istuessa oviaukosta hoitaa helposti keitintä teltan edessä. 185 cm henkilölle teltan pituus on jämpti, joten tarvittaessa jos teltan sisäpinta sisältä kostuu, kostunee makuupussikin, joten makuupussin materiaaliin voisi tällöin kiinnittää huomiota. Ainoa kostuminen nähtiin MH-logon kohdalla sisäpinnassa takaseinällä nukuttaessa alhaalla joen varressa ja pää takaseinän puolella. Katossa on kaksi avattavaa tuuletusaukkoa, joissa on hyttysverkko. Teltan pohja on täysin vedenpitävä, ja suositeltavaa on käyttää teltan pohjaa suojaavaa lisävarusteena saatavaa footprinttiä tai esim. paksumpaa avaruushuopaa. Teltasta saa tehtyä myös yhden repun rinkkalautan, jota voi työntää vesistön yli uitaessa (sisälle ilmatäytteinen makuualusta ja reppu, ovi kiinni ja pohjakiinnikkeiden sitominen yhteen). Ensikokemus hyvässä aurinkoisessa säässä, pienessä sateessa ja 0–900 metrin korkeuksissa oli erittäin positiivinen. Paino on 1732 g. Teltta soveltuu erittäin hyvin myös esim. Lapin erävaellukselle yhden henkilön käyttöön silloin, kun keveyteen halutaan kiinnittää huomiota, mutta samalla haetaan kaikkiin Lapin olosuhteisiin sopivaa telttaa kaikkina vuodenaikoina.
  • Narujen käyttö (guy out points): Tuulesta riippuen. Heikossa tuulessa teltan alakulmat (kaarien päiden kiinnityspisteet) voi jättää kiinnittämättä vaan sen sijaan kiinnitä naruilla kaarien kiinnityspisteistä polvenkorkeudelta. Sekä sivuseinät lisäten teltan sisätilaa ja estämästä teltan seinän "paukkumista" kovassa tuulessa. https://backpackinglight.com/forums/topic/guying-out-mountain-hardwear-direkt-2
  • "Welcome to your new home. Please enjoy your time in the mountains, desert or wherever you have chosen to escape to. We hope you ski, climb, hike, bike, or do whatever you do until you cannot lift your legs and arms anymore; then crawl into this beautiful sanctuary and rest until you do it again tomorrow."
  • "Tent Care instructions: Mildew smells and you probably smell bad enough, so make sure you never store your tent while it is dirty and/or damp. If you do, mildew will form and ruin the waterproof coating of your tent."
  • "Cleaning your tent: NEVER MACHINE WASH OR DRY YOUR TENT. For localized cleaning, use a sponge and warm water. When cleaning the entire tent in a tub [bathtub] of cold water, use a sponge with water and non detergent soap. Never use hot water, bleach, dish washing soap, pre soaking solutions or spot removers. Pitch your tent in the shade or line dry only."
  • "Ultraviolet (UV) light: Pitch your tent in the shade if possible. UV light will damage nylon, polyester and polyurethane coatings. Careful sight selection, avoidance of extended periods of sun (especially at high altitude) will increase the life of your tent."
  • "WARNING KEEP ALL FLAME AND HEAT SOURCES AWAY FROM THIS TENT FABRIC. This tent is NOT made with flame-resistant fabric. It is NOT fireproof. The fabric will burn if left in continuous contact with a flame source. The fabric on this tent may NOT meet CPAI-84 specifications."
  • "NO FIRE Never place your stove, campfire, or other flame source in or near your tent. Never cook, light, or refuel a stove or any other heat source inside your tent. Death by suffocation and/or serious burns are possible. Do not smoke or store flammable liquids inside a tent."
  • "VENTILATION Maintain adequate ventilation inside your tent at all times. Death by suffocation is possible."
  • "ANCHOR Achor your tent properly at all times to prevent loss or injury to the tent or occupants."
  • "CAMPSITE CHOICE Carefully consider the possibility of falling rocks or tree limbs, lightning strikes, flash floods, avalanches, strong winds and other objective hazards when choosing a campsite to prevent loss or injury to the tent or occupants. Build campfires downwind and several meters away from a tent and extinguish fire completely before retiring."
  • "LANTERNS Exercise extreme caution when using fuel powered lanterns or heaters inside a tent and use battery operated lanterns whenever possible. Extinguish or turn off all lanterns before going to sleep."
  • "If you do not understand any part of this warning, call Mountain Hardwear at XXX before using this tent."

Telttalyhty, telttavalo[muokkaa]

Teltassa kesälläkin tai autiotuvassa katosta roikkuva valo helpottaa merkittävästi askareita. Valot toimivat usein samalla myös taskulamppuna, joten telttavalon lisäksi ei tarvita erillistä taskulamppua. Osassa telttavaloista toisessa päässä onkin taskulamppu kun toinen pääty valaisee kattovalon lailla.

Tyyny[muokkaa]

Retkellä tyyny ei ole välttämätön. Takki, housut tai vaatepussi toimii hyvin tyynynä.

  • Joutsen matkatyyny.

Tyynyliina[muokkaa]

Microfleecekankaasta ommeltu noin 35 x 45 cm kokoinen tyynyliina, johon on helppo sujauttaa sisälle vaatteita ja sopii makuupussin sisäpuolelle. Katso ompeluohje sivulta Ompelu#Retkityynyliina.

  • Matkatyynyliinan voi ommella tai ompeluttaa myös oikeasta nahkasta tai keinonahkasta vetoketjulla. Sisälle sopii hyvin esimerkiksi pitkän matkan lennoilla käytettävä tyyny.

Ruokailu ja juoma[muokkaa]

Juomapullo[muokkaa]

Retkellä juomapullo on yksi tärkeimmistä varusteista. Aina vettä ei ole saatavilla maastosta johtuen, mutta nestehukka saattaa olla merkittävä. Vettä voidaan myös kuljettaa esimerkiksi lounasta varten ylemmäs tunturiin tai illalla teltalle. Sopiva juomapullon koko on 1 litra. Koska keveys on yksi tärkeä ominaisuus retkeiltäessä, sopiva vesipullon on esimerkiksi lähikaupasta kevyestä muovista valmistettu vesipullo, joka kaupan veden jälkeen toimii muovipullona. Nykyaikaiset pullossa kiinni pysyvät korkit helpottavat myös niiden käyttöä. Pakkasella erityisesti juomapullon ympärillä käytetään eristävää lämpösuojaa estämään nesteen jäätymistä pullossa.

  • Naglene-juomapullot ovat suurisuisina helposti täytettäviä ja puhdistettavia. Ne ovat kestäviä ja niihin saa varaosina tarvittaessa korkkeja. Korkin lenkistä pulloa voi roikottaa repun hihnan läpi pujotettuna tai sulkurenkaassa. Sujahtaa myös reppujen verkkosivutaskuihin. Eri värisiä. Negatiivista on juomapullon paino. Kyljessä on sekä millilitroissa että unsseissa tilavuusasteikot. Sopivat myös varsinkin miesten pissapulloksi makuupussissa.
    • Nalgene 32 oz Wide Mouth (1 L)
    • Nalgene Insulated -juomapullon lämpösuoja
    • Nalgene Easy Sipper Black: Pienentää juomapullon suuta ja helpottaa näin juomista erityisesti juotaessa liikkuvassa ajoneuvossa tms.

"Vesipussi"[muokkaa]

Juomapullon sijaan voidaan käyttää myös kahvallista pussia. Tällaisen, esimerkiksi 3 litran kokoisen pussin rullaa pieneen tilaan repussa, mutta tarvittaessa sillä kuljettaa veden vedettömille alueille, ylätunturiin tai varmistaa, että vettä on käytettävissä seuraavien tuntien aikana. Juomapullona tällainen ei ole ehkä yhtä kätevä kuin varsinainen juomapullo, mutta sillä nappaa esimerkiksi veden teltalle päivällistä ja aamiaista varten.

  • Hydrapak Seeker

Juomarakko[muokkaa]

Kuvassa näkyvällä "klenksu" on yksi tapa kiinnittä letku ja saada se helposti avattua.
  • Source Tactical Gear: Israelissa valmistetut Sourcen juomarakot ovat lasimaisia paksusta "kumimaisesta" muovista valmistettuja ja sotaalueilla käytössä. Letkuun liitetään erilaiset suukappaleet QMT-liittimellä (Quick Mate Technology). Letku on IRR-kagaspäällystetty. Juomarakko puhdistetaan avaamalla yläosastaan ja voidaan pestä käsin.
    • Source Kangaroo 1L Pouch: Soveltuu esim. taisteluliiviin. Cordura-tasku voidaan kiinnittää esim. taisteluliivin selkäosaan molle-kiinnityksellä.
    • Source Kangaroo 1L Collapsible Canteen: Ainoastaan juomarakko. Leveys 18 cm x korkeus 26 cm.
    • Source ILPS Low Profile Reservoir 3L (tai 2-3L, 100 oz): Matala juomarakko, joka soveltuu esim. taisteluliivien reppuun. Ainoastaan juomarakko, ei sisällä cordura-taskua tai erillistä täyttökorkkia vaan aukeaa yläosastaan tai täytetään letkun avulla mukana tulevan UTA-adapterin avulla pullosta tai hanasta. Juomarakossa samasta materiaalista pystyväliseinä.
    • Source Tactical 3L Hydration Pack: Reppu, jossa juomarakko sisällä.
    • Mukana STORM-valve -suukappale, lisävarusteena Helix QMT Valve (hampailla painettava?). STORM-suukappale avataan vetämälä uloimmasta osasta ja suljetaan painamalla ja kääntämällä. Päälle suojakorkki.
    • Universal Tube Adapter (UTA). Adapterin avulla vesipullosta tai vesihanasta voidaan täyttää valuttamalla letkun kautta säiliö. Tämä on kätevää kun esimerkiksi juomarakko on taisteluliivissä ja se voidaan täyttää ilman taisteluliivin riisumista. Pidä pulloa pään tasalla ja anna valua itsestään juomarakkoon, täyttöaika n. 1,5 l/min. Hanasta täytettäessä n. 2 l/min.
    • Source Convertube: Sourcen letkun voi liittää esim. metalliseen juomapulloon. Saattaa olla esim. parempi vaihtoehto taisteluliivin reppuosassa kuin juomarakko.
    • Magneetti letkun pään kiinnittämiseen esim. taisteluvyöhön: Klipsi vyöhön ja letkuuun.

Juomarakon huolto[muokkaa]

  1. Irrota letku ja suukappale juomarakosta.
  2. Pesu. Varmista onko ollenkaan konepestävä. Varsinkin urheilujuomat aiheuttavat ajan kanssa pinttymää ja kasvualustaa mikrobeille. Liota tarvittaessa ja käytä asianpesuainetta tai sitä vahvempaa ruokasoodaa tai muuta sopivaa pesuainetta. Juoksuta letkun läpi pesu- ja huuhteluvettä ja käytä tarvittaessa letkuharjaa.
  3. Huuhtelu. Perusteellisesti.
  4. Kuivaus. Perusteellisesti. Laita juomarakon sisään esim. puulasta tai jokin muu puhdas esine sisäpuolelle, jotta kuivuminen tapahtuu joka puolelta. Kuivata letku ensin pyörittämällä sitä ilmassa ja sitten jätä roikkumaan kuivaksi.

Kaasu[muokkaa]

Ks. sivu Retkikeitin

Kahvipannu[muokkaa]

Kahvipannulla keittää pannukahvit tai kuumentaa veden. Kevyt kahvipannu on esimerkiksi Trangian kahvipannu, joka toimiin niin keittimien päällä kuin nuotiolla.

Kahvisuodatin[muokkaa]

Kestokäyttöinen kahvi- ja teesuodatin mahdollistaa irtokahvin ja irtoteen. Kahvinsuodatuksen voi hoitaa myös kertakäyttöpaperisuodattimella.

  • Hario V60 Plastic Coffee Dripper

Kattila, kansi ja kahva[muokkaa]

Tuulisissa olosuhteissa suositeltavaa on käyttää keitintä, jossa kattila on integroitu keittimeen. Tällainen kattila ei kuitenkaan lähtökohtaisesti sovellu muualla käytettäväksi. Autiotuvissa on usein paksupohjaiset kattilat ruoan laittamiseen. Mukana voi kantaa tällöin esimerkiksi ohutpohjaista kattilaa tuvan kaasukeittimille, ja jota hätätilanteessa voi käyttää myös nuotiolla. Retkeiltäessä nuotioita käyttäen, on syytä varata mukaan sopiva kattila. Alumiininen Trangian kattila soveltuu nuotiolle, mutta myös teräksiset nuotiokattilat ovat erinomaisia ruonlaitoon, mutta painavat enemmän. Kattilan sijaan varsin kätevä on myös teräksinen vesikuuppa nuotiolla, joka asetetaan kivien päälle.

Kattiloita käytettäessä tarvitaan myös kattilan kahva ja kansi. Nuotiolla kattiloita käytettäessä, kannattaa vääntää muutaman millin paksuisesta pyörötangosta S-muotoinen koukku, jolla on helppo laittaa kattila roikkumaan sopivaan keppiin. Pannulappu voi olla myös kätevä teltassa.

  • MSR Alpine 2 Pot Set
  • MSR Quick 2 System
  • Koke Willy

Keitin[muokkaa]

Ks. sivu Retkikeitin

Kuksa[muokkaa]

Puinen pahkasta veistetty kuksa on mainio juoma-astia kulkiessa; virtaavasta purosta koukkaa veden ja kahvi maistuu hyvälle. Kuksan kuljettaminen vyötäröllä tuppaa kuitenkin pomppimaan ja kopisemaan yhteen vyötäröllä roikkuvan puukon kanssa. Kuksan sijaan retkelle voi varata muovimukin, mutta esimerkiksi sopiva ruoka-astia toimii ruokailun jälkeen mukina. Samalla ruokailun jäljiltä tullut ruoka-astia tulee tiskattua ilman tiskiainetta kuuman juoman vedellä ennen saman "tiskiveden" juomista. Metallinen muki on myös käyttökelpoinen ja toimii tarvittaessa hätätilanteessa keittoastiana nuotiolla.

Ks. sivu Kuksa

Lusikka, lasta, vispilä, kauha ym.[muokkaa]

Nykyään retkipussiruokien yleistyttyä ne syödään yleensä suoraan pussista. Tällöin pitempivartinen lusikka on kätevä. Titaanista valmistetut lusikat ovat kevyitä, kuten myös muoviset lusikat. Muovisen lusikan varsi voi olla myös taitettava. Puulusikka on myös käypä. Lusikan muotoon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta sillä saa tarkasti kaavittua viimeisetkin ruoanrippeet pussista tai astioista. Yleensä yksistään lusikalla pärjää, mutta valmistettaessa ruokia, kannattaa varata muovinen tai puinen lasta, joka ei naarmuta kattilan pinnoitetta. Isompi muovinen kauhakin voi olla hyödyllinen erityisesti kun ruokaa valmistetaan ryhmälle.

Muki[muokkaa]

  • Muovinen muki on kevyt verrattuna teräksiseen mukiin. Usein retkellä ei tarvita erillistä mukia, vaan mukina toimii korkeampi reunainen kippo, josta syödään ja ruokailun jälkeen kippo tiskataan juomalla siitä kuumaa juomaa.
    • MSR DeepDish™ Bowl
  • Ruostumattomasta teräksestä valmistettu muki on helppo pitää puhtaana ja se on kestävä. Hätätilanteessa siinä voi keittää vettä esimerkiksi avotulella tai hellalla.
    • Klean Kanteen Steel Pint
    • Kathmandu Coffee Plunger Mug

Muovipurkki[muokkaa]

Kuivaruoan, esimerkiksi kuivatun jauhelihan, turvottamiseen vedessä kävelyn aikana.

Paistinpannu[muokkaa]

Paistinpannuja löytyy esimerkiksi Trangia-keittimestä tai erikseen myytäviä teräksisiä pieniä pannuja. Paistinpannujen käyttö vaatii aluksi harjaantumista, ettei ruokaa polteta. Valurautaiset pannut ovat painavia kantaa pitemmillä retkillä, mutta esimerkiksi pienet Muurikka-pannut soveltuvat ahkiossa vedettäväksi.

Polttoaine ja polttoainepullo[muokkaa]

Ks. sivu Retkikeitin

Ruoka-astia[muokkaa]

Muovinen ohut ruoka-astia, jossa on reunat ja vetoisuus noin 0,5 L on kevyt ja helppo pitää puhtaana. Tällainen on esimerkiksi MSR DeepDish™ Bowl.

Ruoanlaittopeite[muokkaa]

Päiväretkelle on mukava ottaa pieni kangasliina, jonka päällä on siistiä valmistella ruoka ja myös syödä.

Teesihti, kahvisihti[muokkaa]

Irtoteen käyttäminen teepussien sijaan on järkevää, jolloin vältytään teepusseilta.

  • MSR MugMate Coffee/Tea Filter

Termospullo[muokkaa]

Termospullo tulee kyseeseen usein päiväretkillä kuuma vesi kotoa vietäessä tai talviretkeilyssä. Muutoin termospullon kantaminen sen painon takia voidaan kyseenalaistaa. Termospulloissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden painon ja eristävyyden arvoihin sekä tilavuuteen. Ennen termospulloon varsinaisen juoman laittamista, se kannattaa kuumentaa sisältä kuumalla vedellä esimerkiksi hanasta.

Tiskiharja ja tiskiaine[muokkaa]

ÄLÄ KOSKAAN TISKAA SUORAAN VESILÄHTEESSÄ

Retkikohteissa yhä näkee tietämättömiä ja piittaamattomia henkilöitä, jotka tiskaavat suoraan vesilähteessä sen sijaan, että ottaisivat vettä vesilähteestä ja tiskaisivat sopivalla etäisyydellä vesilähteestä maan päällä.

Pieni tiskiharja, pesusieni tai karhunkieli on näppärä tiskaamiseen. Esitiskauksen voi tehdä myös juomalla ruoanvalmistus- ja ruoka-astian lämimän veden. Näin jopa varsinaista tiskausta tiskiaineella ei tarvita. On kuitenkin ehdottoman tärkeää huolehtia, että astiat tulevat puhtaiksi ja mitkään mikrobit eivät pääse levittämään vatsatauteja retkellä! Joissain tilanteissa sammal, puunoksa, varpu tms. toimii tiskiharjana. Tiskiaineina tulisi käyttää luonnolle vaarattomia aineita, joita myydään esimerkiksi retkeilykaupoissa. Tällainen sama aine voi toimia myös henkilökohtaisena pesuaineena.

Vedenpuhdistus[muokkaa]

Suomalaiset järvet, joet, purot ja suot retkeilyalueilla ovat lähtökohtaisesti niin puhtaita, että niistä voidaan juoda suoraan vettä. Vesi tulisi kuitenkin ottaa virtaavasta vedestä. Varmuuden vuoksi vesi voidaan myös keittää. Vedenpuhdistukseen voidaan käyttää myös vedenpuhdistustabletteja tai varsinaisia retkeilykäyttöön tarkoitettuja vedenpuhdistimia. Ks. Vedenpuhdistus

Ahkio[muokkaa]

Ks. sivu Talviretkeily#Ahkio.

Aurinkolasit[muokkaa]

Aurinkolaseja ei yleensä tarvitse retkeiltäessä kuin keväthangilla, jolloin uhkana on lumisokeus. Tällöin aurinkolasien valintaan tulee kiinnittää erityisesti huomioita, että ne suojaavat itse lasin läpi auringolta, mutta myös lasien sivuilta tulevilta auringosäteiltä. Tällöin kyseeseen voi tulla esimerkiksi vuoristoon tarkoitetut aurinkolasit.

Aurinkorasva, aurinkosuojavoide[muokkaa]

Auringolta suojautuminen on tärkeä osa matkaa. Vaikka vaatteilla voidaan suojata suurin osa kehosta, erityisesti kasvot, niska, korvat ja kädet palavat helposti. Myös huulet kannattaa suojata. Yleisesti suositellaan vähintää SPF 50 -suojakerrointa. Vuoristossa liikuttaessa voidaan käyttää myös muita suojaavampia aineita.

  • Sekä UVA- että UVB-säteet ovat haitallisia.
    • UVA: 95 % maapallolle johtuvasta auringon UV-säteilystä. Aiheuttaa ihon vanhenemista.
    • UVB: 5 % maapallolle johtuvasta auringon UV-säteilystä. Aiheuttaa ihon punoituksen ja palamisen.
  • SPF-suojakerroin viittaa vain UVB-säteilyyn. SPF eli Sun Protection Factor. Mitä korkeampi lukema, sitä paremmin suojaa.
  • Jotta saavutetaan aurinkosuojavoiteen määrittämä suoja, voidetta levitetään reilusti.
  • Kookosöljy:
  • Zinc Oxide:

Ehkäisyvälineet[muokkaa]

Tarpeen mukaan ja tuodaan itse käytetyt mukana pois maastosta.

Heittoliina[muokkaa]

Heittoliina soveltuu niin kanootista tai veneestä heittämiseen kuin rannaltakin. Tällaista voi kuljettaa esimerkiksi mukana autossa.

  • Lundhags Norröra Rescue Line Pro

Huulivoide[muokkaa]

Huulet saattavat rohtua helposti retkellä kivuliaiksi, ja niiden nopea parantaminen vaatii sopivan voiteen.

Hyttyskarkote[muokkaa]

Hyttysiä ja mäkäräisiä esiintyy vaihtelevasti eri kesinä ja alueilla. Kuitenkin yhdessä paarmojen kanssa jokivarsissa tai yöllä autiotuvassa ikäviä fiiliksiä. Retkeiltäessä näkee yhä enemmän käytettävän hyttysiä karkottavia Thermacell-laitteita, mutta perinteisillä iholle ja vaatteisiin suihkutettavilla nesteillä pärjää vähintään yhtä hyvin paikalla oltaessa ja tiestysti liikuttaessa. Suositeltavin ja toimivin tuote on Off! Tuotteissa on mainittu tehoaineen, DEET, pitoisuus. Mitä suurempi, sen kauemmin vaikutus kestää, joten vaelluksella tehokkaampi kestää kauemmin. Tehokkaampi (2024) on OFF! Pehmeä tehosuihke (DEET-pitoisuus 25 %), joka korvasi aiemman Teho hyttyskarkote pumppusuihkeen. OFF! Active Hyttysaerosolin DEET-pitoisuus on 15 %. Kummatkin tehoavat sekä Lapissa että esimerkiksi Karibian saarilla.

ItchAway[muokkaa]

Pureminen kutinan lievittämiseen.

Hätämerkinantoväline[muokkaa]

Erinäiset raketit ja valojuovaraketit tulevat enemmänkin kyseeseen vesistöllä liikuttaessa meloen tai veneellä. Aivan pieniä käsikäyttöisiä valojuovalaukaisimia ja niihin kuuluvia raketteja on ainakin ennen ollut myynnissä myös retkeilykäyttöön. Tällaiset eivät kuitenkaan kuulu yleensä retkeilijän tavanomaisiin varusteisiin.

Ihovoide[muokkaa]

Henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Usein ennen matkaa tehty jalkojen ja käsien voitelu riittää viikon parin retken.

Istuinalusta[muokkaa]

Kylmä ja märkä hiipii takamuksen kautta. Etenkin päiväretkillä on mukava kantaa mukana pientä istuinalustaa, solumuovinpalasta tai varta vasten valmistettua istuinalustaa.

Jätesäkki[muokkaa]

Paksummasta muovista valmistettu iso jätesäkki voi olla käytännöllinen esimerkiksi vesistöylityksissä tai hätätilanteessa suojauduttaessa.

Jäänaskalit[muokkaa]

Jäänaskalit kuuluvat jokaisen retkeilijän varusteisiin kaulassa tai helposti taskusta saataville liikuttaessa vesistöjen jäillä.

Kalastusvälineet[muokkaa]

Kamera, jalusta[muokkaa]

Kartta[muokkaa]

https://www.karttakauppa.fi
https://www.calazo.fi

Karttalaukku[muokkaa]

Nykyaikaiset kartat ovat yleensä pinnoitettuja niin, että ne kestävät kastumista. Tällöin karttalaukku ei ole välttämätön. Karttalaukku tulee kyseeseen erityisesti paperisia karttoja käytettäessä sateella. Muutoinkin paperisten karttojen taitokset tuppaavat säilymään paremmin ehjinä karttalaukussa.

  • Ortlieb

Kello[muokkaa]

Kello ei sinänsä ole pakollinen retkivaruste vaan enemminkin käytännöllinen varuste säännöllisten taukojen pitämiseen ja yhtä lailla suunnan pitämiseen aurinkoisella säällä kompassin sijaan. Kellonajasta näkee vilauksella auringon kanssa ilmansuunnat. Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Kello

Kenkäpussi[muokkaa]

Vedenpitävä kenkäpussi märkien kenkien kuljettamiseen repussa.

Kiikarit[muokkaa]

Itse suunnistuksen ja vaeltamisen kannalta kiikarit eivät ole lähtökohtaisesti tarpeelliset. Kuitenkin lintuharrastukseen tai muutoin luonnon ja maisemien katseluun ne sopivat. Kiikarien ei tulisi painaa paljoa, mutta niillä olisi hyvä nähdä sekä lähelle ja pitkälle tarkasti.

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Kiikarit

Kinesioteippi[muokkaa]

Parantaa liikkuvuutta, vähentää kipua ja edistää palautumista.

Kirjoitusvälineet, muistiinpanovälineet[muokkaa]

Muutama arkki paperia ja lyijykynän pätkä pienessä minigrip-pussissa ovat kätevä muistiinpanojen kirjoittamiseen retken aikana. Tarvittaessa myös viestien jättämiseen. Kuulakärkikyniä löytyy usein autiotupien vieraskirjojen luota, mutta oma kuulakärkikynäkään ei ole haitaksi. Paperi voi olla myös vedenkestävää.

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Kirjoitusvälineet

Kirves[muokkaa]

Retken luonteesta riippuen kyseeseen tulee tarvitaanko kirvestä. Jos tarkoitus on kulkea omia polkuja metsässä ja tehdä tulia, kirves on suositeltava. Keittimiin tukeutuva retkeilijä ei kirvestä lähtökohtaisesti tarvitse ja autiotuvilla on usein kirves tai muu puun pilkkomiseen tarkoitettu väline. Kirvestä valittaessa huomio kiinnittyy sen painoon. Fiskars valmistaa kevyitä pieniä retkikirveitä, joilla pilkkoo varsin mainiosti pienet puut, mutta oksaiset isommat puut vaativat jo enemmän työtä tällaisilla.

Ks. Kirves

Kompassi[muokkaa]

2020-luvulla tapaa erämaassa vaeltajia, joilla ei ole enää karttaa eikä kompassia mukana. Tällöin turvaudutaan yksinomaan matkapuhelimen karttaan ja siinä näkyvään GPS-paikannuksen merkintään. Tällaista on valitettavasti pidettävä vielä tämän vuosisadan alussa vastuuttomana. Kompassi on yhtä tärkeä osa kuin kartta kuljettaessa vähänkään vaativammassa maastossa. Suunnistukseen tarkoitetun kompassin lisäksi mukana kannattaa pitää varalla pientä pyöreää kompassia esimerkiksi selviytymisrasiassa, josta näkee yksinkertaisesti vain ilmansuunnat. Kompassi on yhä ainoa varma keino kulkea säässä kuin säässä määrätietoisesti yhteen suuntaan esimerkiksi eksymistilanteessa, jossa paikalla pysyminen ei ole järkevää.

Ks. Suunnistus#Kompassi

Kompassiteline[muokkaa]

Suunnistettaessa esimerkiksi hiihtäen kun kiintopisteitä ei ole ja kompassia on seurattava alati voidaan käyttää kehoon tukevaa telinettä, jolloin kädety pysyvät vapaina hiihtämiseen.

Kynttilä, lämpökynttilä[muokkaa]

Kynttilä tuo luonnollista valoa pimeään autiotupaan ja lumiluolassa kertoo hapen määrästä ilmassa. Harvoin tämä kuitenkaan kuuluu retkeilijän varusteisiin nykypäivänä, jossa erintäiset valaisimet ovat yhtä lailla ripustettavissa tuvan kattoon.

Lapio, lumilapio[muokkaa]

Tavallisesti kesäretkeilijä ei lapiota tarvitse ja jos tarvitaan esimerkiksi montun kaivamiseen ulosteelle, tähän käy esimerkiksi kevyt muovinen puutarhakäyttöön tarkoitettu istutuslapio. Talviretkeilyssä ja vuoristossa tarvitaan kuitenkin lumilapiota.

  • Fiskars
Ks. sivu Talviretkeily#Lumilapio

Korjauspussi[muokkaa]

Pussiin kannattaa kerätä pieniä määriä tarvikkeita, joita voi käyttää mukana kuljetettavien varusteiden korjaamiseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teippi, (pika)liima, mutterit, ruuvit, aluslevyt, pikaniitit, niitit, remmit, reppusoljet, lumilukot, neulat, pora, myrskylyhdyn sydän, suksisiteiden varaosat, keittimen varaosat jne. Tämä muotoutuu retken vaativuuden mukaan. Osa näistä varusteista voi sisältyä myös selviytymisrasiaan.

Korvatulpat[muokkaa]

Sekä muutamia kertoja käytettäviä että pestäviä kestokäyttöisiä.

Kotelot ja taskut[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Reput, laukut, taskut. kotelot

Kädenlämmitin, lämmitintikku[muokkaa]

Kemiallisella reaktiolla aikaansaatua lämpöä. Esimerkiksi rukkasten sisällä.

Lasikuitunauha, lasikuituaineet[muokkaa]

Esimerkiksi ahkion korjaamiseen.

Laukku[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Reput, laukut, taskut. kotelot

  • Olkalaukku
    • [1]: Hyvä laadukas nahkalaukkuvalikoima, vajaa viikon toimitusaika Suomeen, ei ilmaista toimitusta (2/2020). Esim. Chesterfield Leather Laptop Bag Black Ryan: huomioi, että kyseessä ei ole aivan pieni ja siro nahkalaukku.

Lompakko[muokkaa]

  • RFIDsafe RFID Blocking Compact Travel Organizer

Lukko[muokkaa]

Lukko estää ja hidastaa huomaamatonta tahallista vetoketjujen avaamista. On kyse sitten teltan ovesta, repusta tai repun sisällä olevasta.

  • Travel Sentry Approved (TSA) -lukot lentokenttäviranomainen saa auki, joten mahdollisen tarkastuksen jälkeen lukko suljetaan eikä laukku jää lukitsematta verrattuna rikottuun lukkoon.
  • Jos todella haluaa että lukkoa ei normaalitiirikalla avata, kannattaa varata mukaan Abloy-riippulukko.

Numeroriippulukko[muokkaa]

  • Pacsafe Prosafe 700 TSA Combination Padlock: Laadukkaan oloinen lukko. Numeroyhdistelmän vaihtaminen; 1) Avaa lukko olemassa-olevalla numerolla 2) käännä sanka 180° vastakkaiseen suuntaan 3) paina sanka alas ja samalla käännä 90° 4) aseta uusi numero 5) käännä sanka 90° takaisin kohdan 2 asentoon 6) vedä sanka ylös.

Lumisondi[muokkaa]

Liikuttaessa alueilla, joissa on lumivyöryn vaara.

Ks. sivu Talviretkeily

Lumivyöryhälytin[muokkaa]

Liikuttaessa alueilla, joissa on lumivyöryn vaara.

Ks. sivu Talviretkeily

Matkalaukun nimikyltti[muokkaa]

  • DuroTag: teräksinen

Monitoimityökalu, linkkuveitsi[muokkaa]

Monitoimityökalun korvaa yleensä retkellä puukko. Monitoimityökalussa voi kuitenkin olla työkaluja, jotka helpottavat retkivarusteiden korjaamista. Erävaellukselle lähtiessä kannattaa miettiä, tarvitseeko todella monitoimityökalua, vai onko se enemmän "verkonpaino".

Muovikassi, jätesäkki, Minigrip[muokkaa]

Kaupan käyttämätön ruokamuovipussi on käytännöllinen ehjänä moneen tarkoitukseen. Repun taas voi suojata tukevammalla jätesäkillä sisäpuolelta vettä pitäväksi. Erikokoiset Minigrip-pussit soveltuvat esimerkiksi ruoan kuljettamiseen, pähkinäpussiksi, vessapaperin suojaksi ja roskapussiksi.

Myrskylasit[muokkaa]

Ks. sivu Talviretkeily.

Naru, kiristysremmi[muokkaa]

Narua valittaessa huomio kannattaa kiinnittää sen kestävyyteen. Naru soveltuu vaatteiden kuivaamiseen, mutta myös varusteiden korjaamiseen ja kiinnittämiseen sekä majoitteiden rakentamiseen. Narua ei kannata varata turhan paljoa mukaan. Lähtökohtaisesti narua ei tarvita retkellä ihmisten nostamiseen tai muuhun vastaavaan. Jos tällaista raskaampaan nostoon tai liikkumiseen vuoren rinteillä köyttä tarvitaan, kannattaa vierailla kiipeilytarvikkeita myyvissä liikkeissä ja keskustella asiantuntevan myyjän kanssa. Köydeksi käy tällöin esimerkiksi staattinen köysi, jonka varaan ei tiputa, vaan jonka varassa voi roikkua. Köyden paksuuteen ja pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi 25 m köysi on varsin pitkä jo moneen tarkoitukseen.

  • Paracord 4mm

Kiristysremmit lukkoineen ovat nopea ja kätevä keino kiinnittää varusteita reppuun. Remmejä on eri levyisiä, pituisia ja erilaisilla lukoilla. Lähtökohtaisesti varusteet olisi hyvä saada repun sisään, mutta aina se ei ole mahdollista ja esimerkiksi alkumatkasta.

Ovilukko[muokkaa]

Hotelliovien lukot saattavat olla löysiä tai muutoinkin ne ovat avaimella avattavissa. Ovilukolla oven lukon kieli korvataan ovilukon "nipukalla" ja ovilukko kiilataan ovilevyä ja ovenkarmia vasten. Näin oven avaaminen ulkopuolelta lukosta ei ole mahdollista.

  • Lifeventure Travel Door Lock
    • 1) Laita "nipukka" oven karmin lukon reikään 2) sulje ovi 3) työnnä kaareva osa ovilevyn (kahvan) puolelta ja kiristä ovi karmin huullosta vasten.

Paikantamislevy, koordinaattimittari[muokkaa]

Harvinaista, mutta mahdollista, että retkelläkin voitaisiin joutua siirtämään koordinaatteja kartalle tai ottamaan kartalta koordinaatteja. Tällöin kartan järjestelmään sopiva paikantamislevy auttaa työtä.

Ks. Koordinaatit#paikantamislevy

Pikaliima[muokkaa]

Pieni tuubi pikaliimaa korjauspakkauksessa voi olla hyödyksi korjaustilanteissa mutta myös haavojen paikkauksessa.

Pilli[muokkaa]

Pilli on erityisesti tarkoitettu hätätilanteisiin, kun haetaan huomiota ja ääni ei riittävästi kanna. Muoviset pillit eivät pakkasella jäädy huuliin. Pilli kannattaa pitää helposti saatavilla tai sen voi sisällyttää selviytymisrasiaan.

Pissapullo[muokkaa]

Pissapulloa tarvitaan kun talvella teltasta ei ole järkevää lähteä ulos myrskyyn hädälle tai ollaan metsästämässä tai valokuvaamassa kyttäyskopissa. Pullon suun sopii olla riittävän laaja, jotta virtsasuihku sukupuoleen katsomatta saadaan osumaan pulloon. Pullon ei myöskään tule olla liian pieni, jotta ainakin yksi virtauskerta mahtuu pulloon. Pissapullon korvikkeena voi käyttää tarvittaessa myös mukia tai kattilaa.

  • Nalgene Everyday 1 L, Nalgene Cantene 48 ounce, Nalgene HDPE-pullo, HydraPak Stash 1 L
  • SheWee, Whiz Freedom

Pullot ja purkit[muokkaa]

  • Pienet pullot
    • Nalgene Small Travel Kit

Puukko[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Veitset

Rahasäilöt[muokkaa]

  • True Utility CashStash: 2 cm pitkä putkilo avainnippuun, johon saa rullattua yhden setelin. Vedenpitävä ja alumiinista valmistettu. Mukana pieni klipsi, jonka ymprille seteli kääritään. Kelluva. 1) Taita seteli pituussuunnassa keskeltä ja uudestaan pituussuunnassa taitetun keskeltä 2) Laita klipsi setelin toiseen reunaan hiukan irti reunasta 3) rullaa seteli klipsin ympärille 4) työnnä putkiloon ja kierrä kansi kiinni kuitenkaan vioittamatta neopreenista o-rengasta.

Reppu, rosna, anatomikki, rinkka[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Reput, laukut, taskut. kotelot

Repunsuoja[muokkaa]

Osa repuista on sateenpitäviä, joten erillistä sateensuojaa ei tarvita. Tavarat voi myös pakata repun sisällä olevaan vedenpitävään pussiin tai jätesäkkiin. Varsinainen sateelta suojaava repunsuoja on kuitenkin kätevä, kun halutaan pitää itse reppu ja repun ulkopuolella olevat tavarat suoralta sateelta suojassa. Repunsuojaa voi käyttää myös vesistönylityksessä repun kellukkeena.

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Repunsuoja, sadesuoja

Repun sivulaukku[muokkaa]

Reppua voi kätevästi laajentaa reppuun kiinnitettävillä laukuilla. Näin tavaroihin pääsee helposti käsiksi päiväin aikana avaamatta koko reppua.

  • Tatonka
  • Savotta

Puukko[muokkaa]

Retkeilijän varusteisiin kuuluu perinteisesti puukko, jolla sytytetään nuotio, valmistetaan ruokaa ja tehdään muut tarvittavat askareet. Puukko korvaa yleensä kirveen, mutta puukolla ei katkaista tai pilkota puita samalla tehokkuudella. Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Veitset

Sateenvarjo[muokkaa]

Matkailtaessa mutta myös retkellä leirissä sateenvarjo on kätevä suoja. Sateenvarjoja on halpoja ja paremmin tuulta kestäviä kalliimpia.

  • Senz: Kestää erittäin kovaa tuulta! Aerodynaaminen muoto, joka hakeutuu tuulen mukaan kun sateenvarjon kädensijan annetaan pyörähtää kämmenessä. Muita jalankulkijoita suojaavat kaarien kärjet. UV50+ -suoja. Vajaan viikon toimitusaika Suomeen (2/2020).
    • KÄYTTÖ: 1) Avaa varjo pitkä sivu alaspäin osoittaen suoraan tuuleen 2) nosta varjo pystyyn yhdellä kädellä ja höllää sormia, jotta varjo pyörähtää parhaimpaan asentoon eli lyhyt sivu tuulta kohden 3) anna lyhyen sivun osoittaa edestä päin tuullessa tuuleen päin ja suojaa pääsi pitkän sivun alla 4) sivutuulessa anna myös lyhyen sivun olla tuuleen päin 5) takaa puhaltavassa tuulessa anna varjon pitkän sivun painautua alaspäin selkää vasten 6) tuulen iskiessä varjoon alhaaltapäin, älä vedä varjoa väkisin takaisin 7) pidä aina varjosta kiinni yhdellä kädellä. https://www.senz.com/tips-tricks
    • KÄYTÖN JÄLKEEN: 1) Anna kuivua 2) nosta varjo pystyyn ja ojenna siivekkeet siististi sivuille 3) käännä varjo vaakatasoon logo osoittamaan ylöspäin ja työnnä kaikki siivekkeet itsestäsi poispäin osoittamaan suoraksi "taaksepäin, kello kuuteen" samalla nostaen varjo pystyyn 4) kiristä toisella kädellä siivekkeiden tyvi runkoa vasten ja toisella kädellä kääri siivekkeet myötäpäivään ja sulje tarranauhalla 5) aseta suojapussiin.
    • Varjon metallisen tukivarren saa katki vääntämällä väkisin sateenvarjon kasaan. Tämän voi korjata leikkaamalla alumiinitölkistä sopivan kokoisen metallipalan ja poraamalla 1–1,5 mm poranterällä metallipalan ja tukivarren läpi sopivassa kohtaa reiät ja korjaamalla rautalangalla. Korjaus ei ole aivan helppo.
    • Senz Manual: Kokoonmenevä, avataan ja suljetaan käsin, 322 g, pituus suljettuna 28,2 cm.
    • Senz Automatic: Kokoonmenevä, avataan ja suljetaan napista, 360g, pituus suljettuna 28,2 cm.
    • Senz Automatic Deluxe: Kokoonmenevä, avataan ja suljetaan napista, 100 km/t asti, 440 g, pituus suljettuna 28,5 cm.
    • Senz Original: Tuulenkestävyys 100 km/t, 440g, ei kokoonpainettava, pituus 79 cm.
    • Senz Micro:
  • REI Co-op Travel Umbrella (poistunut ilmeisesti markkinoilta)

Selviytymisrasia[muokkaa]

Selviytymisrasian idea on olla pieni jatkuvasti mukana kannettava rasia, joka sisältää sellaiset välineet ja tarvikkeet, jolla selvitään maastosta pois tai säilytään hengissä kunnes apu saapuu. Retkellä osa rasian sisällöstä voi toimia korjattaessa varusteita tai esimerkiksi kaivettaessa neulalla tikkua sormesta.

Ks. sivu Selviytymisvarusteet.

Sukset, siteet, sauvat, nousukarvat, voiteet, suksipussi[muokkaa]

Ks. sivu Talviretkeily.

Sulkurengas[muokkaa]

Pienet muoviset tai metalliset sulkurenkaat ovat käteviä varusteiden, kuten GPS-paikantimen, kiinnittämiseen reppuun. Isommat tukevammat metalliset, joissa on avaamista hidastava kierrelukitus soveltuvat esimerkiksi reppujen kiinnittämiseen kulkuvälineeseen matkailtaessa ulkomailla. Tällainen helppo nopea kiinnitys voi estää niin repun putoamisen kuin sen varastamisen.

Suojalasit[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Suojalasit

Sytyke[muokkaa]

Autiotupaan kuuluu jättää lähtiessä kuivia erikokosia polttopuita ja erityisesti pieniä pilkkeitä ja mielellään puusta veistettyjä kiehisiä. Oheinen kuva on UK-kansallispuiston Tahvontuvalta kesältä 2024.

Tulen sytyttäminen sateessa ja tuulessa, myrskyssä märistä puista ei ole helppoa. Hyvät sytykkeet ovat ensisijaisia, joilla saadaan lopulta isommat puut syttymään.

Ks. Tulenteko.

Sytytin[muokkaa]

stendari, sytkäri

Retkeiltäessä sytkäriä ilman pärjää tulitikuilla, mutta sytkäri on helppo esimerkiksi kaasukeittimien kaasun sytyttämiseen.

  • Zippo
    • Flint = sytytinkivi, Wick = "sydänlanka"
    • Kiven vaihto: Tavanomaisessa käytössä muutaman viikon välein. Kipinää ei siis synny kun sytytinkivi (flint) kuluu loppuun ja jousen päässä oleva messinki ottaa kiinni pyöritettävään osaan. Jousen päässä oleva messinkinen osa ei siis ole sytytinkivi. 1) Kierretään sisäosan pohjassa oleva ruuvi auki ja varotaan ettei ruuvi jousineen pongahda kadoksiin 2) käännetään sisäosa alaspäin ja kopistellaan sytyttimen kulmaa jotain kovaa vasten jotta reiästä tulee vanha sytytinkiven pala ja/tai murut pois, tarvittaessa irrotetaan jumittunut esim. suoristetulla paperiliittimellä 3) Laitetaan yksi uusi kivi pohjasta reikään 4) Kierretään jousi ja ruuviosa tiukkaan käsin paikoilleen 5) Jos sytytinpyörä takkuilee, pyöritetään pari kertaa vastakkaiseen suuntaan 6) Säilytetään varasytytinkiveä pohjassa olevan huovan alla.

Talouspaperi[muokkaa]

Talouspaperi ja paperinenäliinat ovat sinänsä käteviä erinäisissä tarkoituksissa, mutta toisaalta niitä ilman myös pärjää.

Teroituskivi[muokkaa]

Lyhyellä retkellä ei yleensä tarvitse kantaa mukana veitsen teroitusvälinettä, vaan riittää kun veitsen hioo teräväksi ennen lähtöä.

Terveyssiteet, tamponit[muokkaa]

Vastuullinen retkeilijä tuo siteet, tamponit ja niiden kääreet mukanaan retkeltä pois eikä jätä niitä luontoon tai retkikohteisiin rakennettuihin käymälöihin.

Tulitikut[muokkaa]

Tavallisia tulitikkuja on hyvä varata viikon reissulle vähintään yksi aski minigrip-pussissa ja toinen varalle repussa. Selviytymisrasiassa on hyvä olla myös myrskytulitikkuja tai kastumista kestäviä tulitikkuja, joilla tuli saadaan myös vaativissa oloissa aikaiseksi.

  • Myrskytulitikut
    • Esimerkiksi MSR WindBurner sytyttämiseen tuulisissa olosuhteissa.
    • Amazonin arvostelujen mukaan ei ole löydetty vielä tilaamisen arvoisia vettä kestäviä ja kovassa tuulessa palavia tulitikkuja:
    • UCO Unisex's Storm Proof Match Kit: 25 kpl ja 3 raapaisupintaa ja muovikotelo. Toimivat kovassa tuulessa. Jatkaa palamista veteen upottamisen jälkeen. Raapaisupaperi ei toimi märkänä.
    • Lifesystems Windproof Matches: paloaika n. 20 s. Jatkaa palamista veteen upottamisen jälkeen. Pakkaus 75 x 36, paino 60g.
    • BCB Design All Weather Survival Match Pot: Lyhyitä, 25 kpl, Pakkaus 75 x 36 mm. NATO-hyväksytty. Amazonin arvostelujen mukaan palaa vain 1–2 sekuntia ja toimivat lähinnä kuivana. Raapaisupaperi ei toimi märkänä.
    • Savotta Myrskytulitikut
    • Retki-myrskytikku: pituus 90 mm. Palaa veden alla.
    • MTX Outdoor myrskytulitikut: pituus 90 mm. Palaa veden alla.
    • UCO Survival Hurricane Match Kit myrskytulitikut: pituus 54 mm, paloaika 12 s. Ei pala veden alla.
    • Varuste.net isot myrskytulitikut:
    • Coghlans myrskytulitikut: Kestää kastumista ennen sytyttämistä, mutta vain tuulta normaalin tulitikun lailla.

Turvallisuussuunnitelma, Safety Plan[muokkaa]

Vähintään ennen pitempää retkeä, kannattaa käyttää hetki turvallisuussuunitelman kirjoittamiseen. Tällainen pohja löytyy esimerkiksi sivulta Retken suunnittelu. Jos suunnitelmaan sisältyy puhelinnumeroita, koordinaatteja ja muita tärkeitä ohjeita, se kannattaa tulostaa ja ottaa mukaan. Turvallisuussuunnitelman liitteeksi voi tulostaa esimerkiksi kopioita kartoista ja esimerkiksi autiotupien ja keskeisten kohteiden koordinaatteja.

Urheiluteippi[muokkaa]

Jalan vaeltavan vitsaus ovat rakot, joita on joissakin tilanteissa mahdoton välttää tai ne tulevat yllättäen kokeneellekin vaeltajalle. Jos tiedossa on jo etukäteen mihin nilkkaan, varpaisiin tai varpaankynnen alle rakko tulee kehittymään, kannattaa kohta teipata urheiluteipillä ennen matkalle lähtöä. Usein kerros tai kaksi urheiluteippiä riittää. Teipin voi vaihtaa päivittäin, mutta kyllä teippi kastuneena useamman vuorokaudenkin toimii. Urheiluteippiä ei välttämättä tarvitse ottaa koko rullaa vaan siitä voi keriä sopivan kokoisen teippirullan esimerkiksi pienen pahvipalan ympärille.

Rakkojen kehittymistä voi yrittää estää jalkaan sopivilla kengillä, jotka on hyvissä ajoin ja huolellisesti ajettu sisään. Uusilla kengillä ei tulisi lähteä matkalle, joka edellyttää runsaammin kävelemistä! Myös kahdet sukat päällekkäin, ohuemmat alussukat ja vaellussukat tai kahdet alussukat päällekkäin saattavat estää rakkojen kehittymistä. Varsinkin kesällä kahdet sukat saattavat kuitenkin olla liian lämpimät ja näin jalka pehmeytyy.

Vaateripustin (henkari)[muokkaa]

Vaateripustin tulee kyseeseen lähinnä matkailtaessa ja kun kostea paita halutaan saada tehokkaammin kuivattua ja suoristettua kuivuessaan.

  • Brabantia Aluminium Clothes Hanger, Stockmann.

Valaisin, taskulamppu[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Valaisimet ja tällä sivulla Telttalyhty

Varustepussi[muokkaa]

Varustepusseilla on helppo pitää vaatteet ja tavarat repussa helposti ja nopeasti hallittavissa. Eri väriset pussit tunnistaa helposti ja tyhjennettäessä reppu kaikki tavarat eivät ole levällään. Lisäksi pussit estävät varsinkin isompien hyönteisten, kuten torakoiden, tunkeutumisen vaatteisiin. Retkitarvikeliikkeet ja esimerkiksi Savotta myy käteviä erikokoisia narulla ja vetoketjulla suljettavia pusseja.

  • Muji-varustepussi on kevyt ja verkon läpi näkyy mitä pussissa on. Soveltuu erityisesti matkailuun.

Vedenpitävä varustepussi[muokkaa]

Vedenpitävä varustepussi on helppo keino turvata varusteet, vaatteet ja ruoka kastumiselta. Riittävän isokokoisella varustepussilla suojaa helposti koko repun sisäosan. Toisaalta vain tietyt varusteet, kuten vaatteet voi riittää suojattavaksi kun reppu itsessään jo suojaa sateelta. Vedenpitävä pussi estää kuitenkin veteen kaaduttaessa kastumiselta ja pusseja voidaan käyttää myös ilmalla täytettynä rakennettaessa tilapäinen vedenylityskulkuväline.

  • Ortlieb valmistaa kestäviä ja kevyitä erikokoisia pusseja.

Vaellussauva[muokkaa]

Vaellussauvat ovat lisäjalat liikkumiseen. Usein yksi vaellussauva riittää tukemaan jokia ylittäessä tai horjahdettaessa käveltäessä. Pieni sompa vaellussauvassa on välttämätön myös kesällä. Tämä estää sauvan painumista pehmeässä maassa kun tukea tarvitaan nopeasti. Sauvan kärki on usein metallinen ja se kannattaakin suojata sauvan mukana tulevalla muovitulpalla. Näin sauvan kärki saa paremman pidon esimerkiksi kivistä eikä jätä jälkiä samalla tavoin kivipohjaiseen maastoon.

  • Ominaisuuksia: Keveys, enintään noin 300 g / pari. Oikea pituus tai säädettävä (teleskooppi). Hiilikuitu tai alumiini. Kahvan materiaali. Kuljetuspituus, mahtuuko esim. (kiipeily)reppuun tai matkalaukkuun, voiko käyttää majoitteen tukikeppeinä.
  • Ei voi kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa.
  • Lyhenteitä
AR = Black Diamond Accessory Ready grip is compatible with the following accessories: Distance Tent and Universal ¼-20 Adapter.
FL = Black Diamond FlickLock® adjustability.
WR = Black Diamond Whippet Ready grip is compatible with the following accessories: Whippet, Alpine Whippet, Distance Tent, and Universal ¼-20 Adapter.
Z = Black Diamond "kasattava" sauva eli purettuna kuin Z-kirjain.
Alle 500 g per pari vaellussauvoja / kävelysauvoja
Merkki Malli Paino ~ g / 2 sauvaa tyyppi materiaali Lisätieto
Fizan Compact4 348 teleskooppi alumiini 49 cm, 4-osainen
Fizan Compact 346 teleskooppi alumiini 60cm (50.5cm), 1)
Fizan Compact Pro 350 teleskooppi alumiini
Gossamer Gear LT5 278 teleskooppi hiilikuitu
Black Diamond Distance Carbon Z 273–315 kasattava hiilikuitu 33–43 cm
Black Diamond Distance Carbon FLZ 332–385 kasattava hiilikuitu
Black Diamond Alpine Carbon Cork WR 500 teleskooppi hiilikuitu myös ilman WR
Black Diamond Distance Carbon FLZ-AR 388 kasattava hiilikuitu
Black Diamond Alpine Carbon Z 405–465 kasattava hiilikuitu
Black Diamond Distance FLZ 415–475 kasattava alumiini
Black Diamond Distance Z 342–402 kasattava alumiini
MSR DynaLock Ascent Carbon Backcountry Poles 470 - 500 teleskooppi hiilikuitu
LEKI Black Series MVC 414 kasattava hiilikuitu
LEKI Micro Vario Carbon 480 teleskooppi hiilikuitu
1) https://sectionhiker.com/fizan-compact-trekking-poles-review
  • Ruta Locura: Pole Jack, sauvan pidentämiseen esimerkiksi majoitusta varten.
  • Teleskooppisauvojen, joiden sisällä on kierrettäessä laajeneva muoviosa pituuden säätämiseen, kannattaa avata säännöllisesti, puhdistaa ja antaa kuivua!

Vibraattori[muokkaa]

  • Valinnassa retkellä mukana kuljetettavassa kannattaa kiinnittää muiden ominaisuuksien lisäksi huomiota painoon.
  • Little Dipper: ladattava, pienikokoinen, kevyt. Latausmahdollisuus USB-kaapelilla varavirtalähteestä tai aurinkopaneelista.

Voiteet[muokkaa]

  • climb On -sarjan tuotteet. Esim. kiipeilijöille Climb On! Bar tai Climb On! Creme.

Vyölaukku[muokkaa]

  • Adidas-vyölaukku. Vyölaukun merkin voi ommella piiloon esim. cordura-kankaalla ompelukoneella. Lisäksi vyölaukun takapuolelle voi ommella sen koko takaosan verran cordura-kangasta. Kun tämän läpi pujottaa housujen vyön, ei vyölaukun varastaminen ohimenevästä skootterista ole yhtä helppoa kuin vyölaukun omasta remmistä.

WC-paperi, kosteuspyyhe[muokkaa]

WC-paperin määrää on vaikea ennustaa etukäteen. Usein puolikkaalla rullalla pärjää vähintään viikon. Kukin tietää lähtökohtaisesti oman tarpeensa määrästä. Hygienia on ensiarvoista retkellä jo itsen takia, mutta myös sen takia, että ulosteen peseminen käsistä voi altistaa muut. Paperin paksuutta kannattaa pohtia. Liian ohuesta menee sormet läpi tai sitä tarvitsee monta kerrosta. Toisaalta paperin määrällä on merkitystä mitä sillä pyyhitään. Erinäiset Savetit ja muut kosteuspyyhkeet takamuksen pyyhkimiseen ovat näppäriä sen takia, että ulostejäämät voivat aiheuttaa hankautumista. Kosteuspyyhkeiden ongelma on kuitnkin niiden maatuminen. Lähtökohtaisesti pelkkä paperi riittää.

Retkivarustelistat[muokkaa]

TREKKING / DAY HIKE (päivitetty 4.7.2024)[muokkaa]

Oheista retkivarustusta on käytetty lukemattomilla retkillä, ammattimaisessa eräopastoiminnassa ja matkoilla kotimaassa ja ulkomailla päiväntasaajan pohjoispuolella. Listalta on poimittu matkan luonteen mukaan tarvittavat varusteet. Erityisesti sisennetyt ja sulkeissa olevat varusteet ovat valinnaisia.

Ks. vaatteet sivu Matkailu- ja retkeilyvaatteet.

Rucksack 
Side Pouch 8L (Tatonka, Savotta)
Rucksack Rain Cover
Day-pack 20-35L / Folding Backpack
Waterproof Packsack
Stuff Sacks
iPhone + USB-Cable (+ Charger + Car charger)
Mobile Phone Case
GPS Receiver + USB-Cable + Carabiner (+ Charger + Memory Card)
Garmin inReach Mini + USB-Cable + Carabiner
Batteries / Rechargeable Batteries + Charger + Cable
Power Bank + USB-Cable (+ Charger)
Solar Charger + USB-Adapter + Stuff Sack + Carabiners
   Accu Charger for Solar Charger + Cable
Minigrip / Wallet + Cash + Cards + ID-card + Insurance Cards
Home Key + Car Key (+ Spare Car Key) 
   Tickets
Eye Glasses + Pouch + Spare Glasses + (+ Towel + Contacts + Eyedrops)
   Sunglasses + Spare Sunglasses + Mountain Glasses + Case
Stretch Bandage (idealside, kompressioside, itseensä tarttuva side)
Space Blanket (First-Aid Kit)
Matches + Spare Matches
   Butane Lighter / Primus Lighter
   Fire Starter
Maps
Map Case
Paikantamislevyt (kompassissa) + Coordinate Paper
Watch (+ Alarm Clock + Batteries)
Headlamp + Batteries + Otsapanta (+ Charger Cable)
   Flashlight + Batteries + Spare Bulbs (+ Charger Cable)
Sheath Knife (puukko)
   Multi-Use Tool
Compass + Neck Compass
Plastic Bag
Ziploc Freezer Bags
Garbage Bag (4L)
String 5 m, 4 - 5 mm
Pencil / Ballpoint Pen + Paper/Waterproof paper (+ Drawing pen + Notepad)
Safety Plan
Loo paper
Personal Water Container (+ Insulated Sleeve)
HydraPak Water Storage / Hydration Bladder + Pipe
   Steel Thermos
   Portable Water Purifier + Filter Replacements / Water Purification Tablets
Food
Extra Food
Clothes
Extra Clothes
   Carabineers
Repair Kit
   Axe + Blade Cover + Saw
   Seat Pad
   Waterproof Case
   Binoculars
   Pocket Towel / Towel
   Fastening Strap
   Rope 25m 4mm 400 - 500kg
Gas Stove / Multifuel Stove + Fuel Container + Wind Screen + Stove Pad + Stove Tools + Spare Parts
Gas All-Season + Spare Gas / Refined Gasoline + Fuel Filter
   Trangia + Marinol + Fuel Bottle + Pouch
   (Fire) Kettle + Lid + Kettle Gripper + Nuotiokoukku + Frying Pan
   Soup-plate / Kuuppa
Kuksa / Plastic Mug / Metal Mug
Spoon
   Splint + Ladle
   Tea/Coffee Filter
   Dish Brush / Sponge / Scrubber (karhunkieli)
   Dishwasher Detergent
   Ruoanlaittopeite = kolmioliina
   Insect Repellent Fluid
   Head Net
   Paper Towels
   Telescope Walking Pole(s) + Sommat + Kärkikumi
   Sunscreen SPF 50 / Zinc oxide + Lip Care SPF 25 + Kookosöljy
   Snow Shovel + Avy Beacon + Probe
   Jäänaskalit
   Straight Candle / Lämpökynttilä
   Ahkio
   Skies + Ski sticks + Skins
   Suksipussi + osoitelappu meno- ja paluumatkalle
   Waxes; Paraffin + Pitovoiteet + Liisteri / Skins
   Skiing spare parts = Screws, ski binding, Varakärki, Ski-pole basket (varasompa), Lukkosula
   P-bottle (pissapullo)

RESCUE KIT
Survival Kit
Mirror (Survival Kit)
Whistle (Survival Kit)
Waterproof Matches (Survival Kit)
   Emergency Shelter Bothy Bag
   Valojuovalaukaisin + Signal rockets

TOILETRY KIT
Minigrip
Toothbrush (+ Case + Floss)
Toothpaste
Wilderness Wash / Soap + Case
   Lip Salve
Comb
Medicines
   Cold Cream
Athletic Tape
Women's hygiene
   Contraceptives

FIRST-AID KIT
Pouch
Emergency Bandage
Non Woven Gauze Swaps
Adhesive Bandages
Wound Closure
Blister Plaster
Burn Dressing
Trauma Tape
Disinfectant
Antiseptic Wipes
   Rubber Gloves
Pain and Fever Killers
Kyypakkaus
Antihistamine
Tick Tongs
Space Blanket
Thermometer
Needle (tikkujen poisto)

OVER NIGHT
Tent + Poles + Sack + Stakes (Footprint + Vestibule + Padlock + Snow Stakes + Snow Flukes)
   Sleeve for tent poles / Tent-pole splices (+ Extra tent poles)
   Tent brush
   Teltan kenkäalusta (muovipussi)
   Bivouac Sack
   Laavu
Sleeping Bag + Compression Bag
   Vapor Barrier Liner
Inflatable Foam Pad + Repair Kit / Closed-cell Foam Pad
   Mosquito Net for sleeping in cottage
   Pillow Case
   Travel Sheet
   Alarm Clock + New Battery
Tent Light + Batteries
   Waterproof Boot Bag

MAJOITUSPAIKKAAN / AUTOON JÄTETTÄVÄT
Duffel Bag 95 L + Small Pad Lock + Nimitietolappu
Folding Backpack
Minigrip-pusseja erikokoisia
Underwear
Casual Shirt + T-shirt
Pants + Shorts
Socks
   Gloves
   (Ultra) Down Jacket
   Shoes + Sorel
   Toiletry Bag
   Soap + Case / Shower gel bottle
   Hairwax/gel
   Deodorantti
   Ihovoide
   Razor + Shaving gel / Partakone / Hiussakset
   Umbrella
   Towel
   Magazines, Books
   Liinavaatteet
Accu Charger 220V

MAHDOLLISESTI
Beater (fin. vispilä)
Camera + Bag + Spare battery + Memory cards + (Stand)
Coffee-pot
Cooking spoon
Dipper / Dip Cup (kauha)
Ear Plugs
Fish Line
Hands free compass holder (snowsledcanada.ca) 
Handkerchief
Heittoliina
Iskukoukku
ItchAway
Kinesioteippi
Koneruuvi + Mutteri 3 pr, leveitä, pikaniiteiksi
Kädenlämmitin + Lämmitintikkuja
Lasikuitunauha + Lasikuituaineet
Lumisondi
Muovipurkki, kuivaruoan valmistukseen
Myrskylasit
Nailonremmi
Nails
Onkipakkaus
Piece of cork
Pieces of leather
Pikaliima / Clue
Pikilankaneula
Portable Radio + Batteries
Pot Cozy (kattilaeriste)
Purjekankaanpala
Reppusolki, Vyötärösolki, Lumilukkoja
Repun suojapussi
Sharpening Stone
Shoe Cream
Sleeping Blindfold (silmäsuoja)
Storm lantern's wick 
Sulatusrauta
Trashbag
Umpisolumuovialusta 2-4 mm teltanpohjalle
Water Bag

Esimerkki 1 (alkukesän erävaellus Käsivarren erämaa-alueella (Halti ym.)[muokkaa]

Kuva kohti Meekonjärven autiotupaa Saijärven suunnasta

Varustelista oli käytössä kuuden yön erävaelluksella 17–23.6.2020. Lumien sulamistilanteen johdosta jo'issa oli runsaasti vettä ja tunturien rinteillä isoja lumilaikkuja/-kenttiä. Lämpötila oli päivisin n. +20 ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta useita päiviä peräkkäin. Ei sadetta, ei itikoita, n. 155 km. Retkeen sisältyi mm. lumella liikkumista (säärystimet), vaativia jokien kahluita (sandaalit) ja joen ylitys uimalla (työntämällä edessä kelluvaa teltanpohja+makuualusta+reppu –lauttaa). Reitti Kilpisjärven retkeilykeskus - Saarijärvi at - Kuonjarjoki at - Meekonjärvi at - (Jogasjärvi at - Porojärvi at) - Taapmajärvi at - Kopmajoki at - Somashytta - Halti - Halti at - Pihtsusjärvi at - Urttashotell - Lossujärvi at - Lossuhytta - Norjan ylänkö - Kilpisjärven retkeilykeskus.

Rucksack
Waterproof packsack + Stuff Sacks 
iPhone + USB cable
Strong Phone Cover + Waterproof Bag
GPS Receiver + Carabiner + Memory Card
(InReach Mini Satellite Communicator + USB cable) 
Accu Batteries 6 pc + Case 
Solar Charger + Stuff Sack + Small Carabiner 4pc 
Wallet + Cash + Cards + Insurance card
Driving Licence + Home Key + Car Keys
Eye Glasses + Case 
Survival Kit (repair, emergency)
First-Aid Kit + Stretch Bandage
Reflective Emergency Blanket
Matches
Map(s)
Key flashlight
Swiss Army Knife
Sheath Knife
Compass
Whistle
Compact Signal Launcher + Signal Cartridges
Plastic bag
Trashbag (ziploc freezer bag)
String 5 m, 4 - 5 mm
Ballpoint Pen + Paper
Loo paper + Ziploc freezer bag + Toilet Savett
Personal Water Container 
Food + Extra food 1 day
Pocket Towel
Gas Stove 
Gas Bottle 
Kettle + Lid + Kettle Gripper 
Soup-plate + Plastic Spoon
Dishwasher Detergent
Insect Repellent Fluid
Paper Towels
Telescope Walking Pole
Sun Glasses
Sunscreen + Lip Sunscreen 
Toiletry Bag (Ziploc freezer bag)
Toothbrush + Toothpaste
Wilderness Wash Soap (Dishwasher Detergent)
Lip salve 
Comb
Sanitary Towels
Short Underwear Bottom 2 pc
Bra
Long underwear top thin 
(Casual shirt short/long sleeve)
Inner socks 
Outer socks 2 pc
Shoes + Shoe Cream 
Sandals (toe protected)
Gaiters 
Outer trousers + Belt 
Fleece jacket 
Ultra Down Jacket
Wind- and Rainproof Jacket
Waterproof Over Trousers
Sun-protection Hat 
Buff
Beanie
Gloves
T-shirt
Long base layer bottom
Tent
Sleeping Bag + Compression Bag  
Inflatable Foam Pad + Repair Kit

Esimerkki 2 (kesäkuun erävaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa)[muokkaa]

Kuva Kemi-Sompion erämaaosassa matkalla kohti Manto-ojan autiotupaa Peuraselän autiotuvan suunnasta

Varustelista oli käytössä seitsemän yön yli 200 km erävaelluksella 22.–29.6.2024. Oheiset varusteet 11,3 kg. Vaatteet sivulla Matkailu- ja retkeilyvaatteet

Varsinainen kuvaus retkestä sivulla Urho Kekkosen kansallispuisto.

Rucksack 55 L (NorthFace)
Side Pouch 8L (Tatonka)
Rucksack Rain Cover (Savotta)
Waterproof Packsack (Ortlieb) + Stuff Sacks (Partioaitta)
iPhone + USB-Cable 
GPS Receiver (Garmin GPSMAP 66) + USB-Cable + Carabiner + Memory Card
Garmin inReach Mini + USB-Cable + Carabiner
Batteries 4 pc (Duracell)
Solar Charger (MSC Expedition 15W CIGS ETFE) + USB-Adapter + Stuff Sack + Carabiner 4pc
Cash + Cards + ID-card
Home Key + Car Key
Eye Glasses + Spare Eye Glasses + Pouch
First-Aid Kit
Thermometer
Stretch Bandage
Space Blanket
Matches + Spare Matches
Maps (Karttakeskus)
Map Case (Ortlieb)
Koordinaattimittarit (kompassissa)
Watch (Luminox)
Sheath Knife
Compass (Brunton TruArc 10)
Plastic Bag
Ziploc Freezer Bags + Garbage Bag 4L (Minigrip)
String 5 m, 4 - 5 mm
Pencil + Paper
Loo paper
Personal water container 1 L
Water Storage 3 L (HydraPak)
Food
Extra Food 1 day
Clothes
Extra Clothes
Carabineer Small 
Sleeve for Tent Pole (Mountain Hardwear)
Pocket Towel 
MSR WindBurner
Gas All-Season 230g (MSR)
Spare Gas 110g (MSR)
Kettle + Kettle gripper + Lid (MSR)
Soup-plate (MSR)
Kuksa
Titan Spoon
Dishwasher Detergent -> Wilderness Wash below
Insect Repellent Fluid (OFF)
Telescope Walking Pole + Sompa + Kärkikumi
Sunscreen SPF50
Survival Kit
Mirror
Whistle
Waterproof Matches
Toothbrush + Toothpaste
Wilderness Wash (SeaToSummit)
Comb
Medicines
Ihovoide (ClimbOn)
Athletic Tape, width 3 cm
Tent + Footprint (Mountain Hardwear AC 2) 
Sleeping Bag + Kompressiopussi (Joutsen)
Inflatable foam pad (Therm-a-Rest)
Tent Light + Batteries (Black Diamond)
(Mosquito Net autiotuvissa yöpymiseen)

Linkkejä[muokkaa]

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Linkkejä

Liikkeitä[muokkaa]