Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Retkikeitin

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

LUE AINA TUOTTEEN OMA KÄYTTÖOHJE JA TOIMI SEN MUKAISESTI

Keitintä hankkiessa huomiota kannattaa kiinnittää esim. painoon, kokoon, retken käyttölämpötilaan ja olosuhteisiin; käytetäänkö tuulisissa olosuhteissa, missä korkeudessa, veden kiehumisnopeuteen, liekin säätömahdollisuuteen (simmer), sisältyykö "piezo" (sytytyskipinän saa aikaiseksi keittimestä itsestään), keittoastian kokoon, polttoaineeseen, polttoaineen saatavuuteen, ääneen (erityisesti telttaolosuhteissa) ym. Kannattaa huomioida, että liekin ollessa avoin, tuulisissa olosuhteissa liekki yksinkertaisesti sammuu ja myös kuumentuminen on hitaampaa tuulen vaikutuksesta ellei jopa ole mahdotonta saavuttaa kiehumispistettä. Kaasun käytöllä on rajansa kylmissä olosuhteissa ja talviretkeilyssä käytetään usein bensiinikäyttöisiä polttimia, joilla voidaan jopa lämmittää telttaa. Tällaisia ovat esimerkiksi monipolttoainekeittimet, jotka sallivat erilaisten polttoaineiden kuten bensiinin ja kaasun käytön. Perinteinen malli on myrskykeitin Trangia, joka toimii monenlaisissa olosuhteissa ja on hiljainen.

Keittimiin kuluu varusteita, kuten pienen kaasupullon tukijalka, polttoainesäiliö, tuulisuoja, alusta, korjaustyökalut ja varaosat.

  • Huomio!
    • Laita aina ensin nestettä kattilaan ja vasta sitten kattila keittimelle!
    • Nestekaasukeitin voi tuottaa hengenvaarallista hajutonta hiilimonoksidia eli häkää.
    • Varo, ettei tuulisuoja kuumenna kaasusäiliötä.
  • Hyviä kaasukeitin merkkejä ovat MSR, Primus ja Jetboil.
    • Talvikäyttöön esimerkiksi MSR EX, MSR Dragonfly, MSR Whisperlite Universal, Primus.

Polttoaine ja polttoainepullo[muokkaa]

Nestemäisen polttoaineen kuljetus tapahtuu yleensä metallisissa pulloissa, joita voi samalla paineistaa eli liittää suoraan keittimeen ja pumpata polttoainepulloon paine. Talviretkeilyssä polttoaineen kuljetukseen voi käyttää myös ahkiossa muovisia polttoainekanistereita.

  • Primus, MSR, Sigg

Puhdistettu bensiini[muokkaa]

Polttoainetta voi tilata myös esim. saksalaisista verkkokaupoista (2017).

  • Primus Powerfuel

Kaasusäiliö[muokkaa]

Retkeilijöiden kaasupullo räjähti Pyhä-Luostolla – tuvan ovi halkesi ja katto nousi ilmaan
Pyhä-Luoston autiotuparäjähdys johtui viallisista välineistä – asiantuntija ei ole koskaan nähnyt vastaavaa
  • Kaasusäiliöt ovat 110 g, 230 g ja 450 g.
  • Primus Winter Gas ym. lämpötilan mukaan.
  • MSR
  • Kaasusäiliössä (canister) olevan kaasun määrän mittaaminen tapahtuu vaa'alla painon mukaan tai esimerkiksi MSR-kaasusäiliön kyljessä olevan asteikon mukaan (Full - Empty) asettamalla kaasusäiliö veteen, kääntämällä sen pohjan alta ilmakuplat pois ja antamalla sen olla vapaasti vedessä (https://www.youtube.com/watch?v=b-LIavISXqo).
MSR IsoPro Fuel 3.9 oz (4 oz), 110 g, halkaisija X cm. Sopii MSR WindBurner 1.0 L sisään.
MSR IsoPro Fuel 8 oz, 227g, halkaisija X cm.
MSR IsoPro Fuel 16 oz, 450g, halkaisija X cm.
Primus 8.1 oz, 230 g, 460 ml, halkaisija 11 cm, korkeus n. 9 cm.
  • Kaasun tarve
    • Kaasun tarve vaihtelee keittimestä, kaasuseoksesta, ulkolämpötilasta, sääoloista, käytön määrästä ym. syistä. Esimerkiksi lämmitetäänkö vain vesi kiehuvaksi vai valmistetaanko ruokaa keittämällä tai sulatetaanko lunta tai keitetään kaikki juomavesi. Autiotuvissa on myös käytettävissä kaasuliesiä. Joten tarkkaa määrää on vaikea antaa. Kaasupulloja on myös hyvä varata yksi varalle, esimerkiksi pienin malli. On käynyt niin, että uusi kaasupullo on ollut viallinen ja tyhjentynyt pullon venttiilissä olleen vian takia.
    • Karkeasti voidaan laskea esimerkiksi kesäkäytössä 50 g kaasua päivässä per henkilö. Usein viikon vaellukselle riittää yhdelle henkilölle yksi 230 g kaasupullo ja varalle 110 g kaasupullo kun lämmitetään vain vettä pussiruokiin ja kuumaksi juotavaksi.
  • MSR WindBurner 2,3 l veden lämmittäminen kiehuvaksi vaatii optimaalisissa oloissa 28g kaasua.
    • Määrää voi haarukoida laskemalla seuraavilla laskutoimituksilla. Laskutoimituksissa lasketaan vuorokaudessa kiehuvaksi lämmitettävän veden määrän litroina ja muunnetaan se grammoiksi. Tämä ei sisällä ruoan keittämiseen kuluvaa kaasua tai lumen sulattamiseen kuluvaa kaasua.
  1. Lämmin ruoka 0,3 l/annos x annoslukumäärä/pv = ruoat/pv
  2. Lämmin juoma 0,5 l/annos x annoslukumäärä/pv = juomat/pv
  3. (ruoat/pv + juomat/pv) x retkipäivät x henkilölukumäärä = l/ryhmä/retki
  4. kaasun vähimmäistarve g (optimaaliset olosuhteet): l/ryhmä/retki x (28g / 2,3l)
  5. kaasun 50 g mukainen tarve: retkipäivät x henkilölukumäärä x 50
  6. edellisten keskiarvo: (kaasun vähimmäistarve g + kaasun 50 g mukainen tarve) / 2

MSR[muokkaa]

  • MSR WindBurner
    • Kaasukeitin sopii tuulisiin ja kylmiin olosuhteisiin sekä kaikkeen muuhun retkeilyyn. Nopea keitin, jolla lämmittää nopeasti kiehuvan veden tai valmistaa ruokaa.
    • MSR WindBurner ja Reactor ero: Reactor on suunniteltu vuorikiipeilyyn talvisissa olosuhteissa, jossa vesi sulatetaan lumesta ja vaaditaan tehokasta ja nopeaa keitintä, myös kun halutaan valmistaa ruokaa isommalle porukalle kerralla. Reactor ei ole ruoan keittämiseen hyvä säätöominaisuuden johdosta. WindBurner on alhaisempi tehokkuudeltaan ja tarkoitettu nopeaksi keveyttä arvostavan retkeilijän keittimeksi vaativiin olosuhteisiin, mutta ei välttämättä niin vaativiin kuin mihin Reactor. WindBurner on suunniteltu enemmän tuulisiin olosuhteisiin. WindBurner kattila on monipuolisempi kuin Reactorin kattila, enemmän keitä ja syö samasta -kattila. WindBurner on enemmän henkilökohtainen keitin kuin Reactor. WindBurnerin kattilat eivät käy Reactor-keittimeen ja päinvastoin. https://www.msrgear.com/blog/windboiler-vs-reactor-whats-difference
  1. MSR Reactor Stove System: Kokovaihtoehdot; 1 l (430 g), 1.7 l (510 g), 2.5 l (610 g).
  2. MSR WindBurner:
    MSR WindBurner Personal Stove System
    Tuulelta suojattu liekki, joka ohjaa lämmön suoraan "kattilan" pohjaan. Voi sytyttää esim. sytkärillä, tulitikulla tai kipinää iskevillä tuluksilla (Strike Igniter). Tuulisissa olosuhteissa sytyttäminen voi olla haastavaa ja tällöin tulitikut, jotka palavat tuulessa voivat olla yksi vaihtoehto! Enemmän tarkoitettu veden keittämiseen kuin ruoan valmistamiseen (huono säätö kaasun määrässä). Pussiruokia käyttäville erävaeltajille ja luonnossa liikkujille päiväretkiä myöten tämä on erinomainen keitin. Helppo käyttää, kevyt ja toimii säässä kuin säässä. Lisävarusteita: Ripustusvaijeri (WindBurner Hanging Kit). Kahvipuristin (Coffee Press). Paistinpannu. Osat 1) keitin (radiant burner) 2) keittoastia (hard-anonized aluminum pot with integrated heat exchanger) 3) keittoastian vaippa ja kahva (insulated pot cozy with handle) 4) 0.5 l pohjakuppi (bowl) 5) kansi (drinking/straining lid) 6) kaasusäiliön jalusta (canister stand). "Tyyppi höyrypaine-butaani / propaaniseos, keittimessä saa käyttää ainoastaan EN 417 sertifioitua kaasusäiliötä, joka sisältää 80 % isobutaania ja 20 % propaania. – –" tai 70 % butaani ja 30 % propaani. Keittimessä on ylikuumenemissuoja, jonka voi nollata vasta 5 minuutin kuluttua. Kierrä tällöin liekinsäätöventtiiliä 2 kierrosta auki, työnnä kaasusäiliön lisäjalustan jalka sekoitusputkeen johtavaan aukkoon, kierrä jalkaa myötäpäivään kunnes messinkisuutin naksahtaa alas. SUOSITELTAVA!
    1. Personal Stove System: 1 l kattila, paino 462 g. Power 7 000 BTU/h (nominal heat, input rate). Stove Orifice Size 0.30 mm. Litran kiehumisaika 4:24 minuuttia. Mukin sisään mahtuu 4-oz (113g) kaasusäiliö, mutta ei "normaali" 8.1-oz (230g) säiliö, jonka halkaisija on 11 cm. Tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, mutta voi ostaa esim. lisänä useamman kattilaosan, kullekin retkeilijälle omansa ja käyttää yhtä poltinta.
    2. Duo Stove System: 1,8 l kattila (Duo Pot), pakkauspaino 610 g.
    3. Group Stove System: 2.5 l kattila, pakkauspaino 600 g.

LowDown™ Remote Stove Adapter[muokkaa]

Jalat ja istukka kaasupolttimen kiinnittämiseen, jota normaalisti käytetään kaasupullon päällä. Ilmeisesti soveltuu myös muidenkin merkkien polttimoille kuin ainoastaan MSR:n.

Primus[muokkaa]

Primus MFS 3288[muokkaa]

Käyttöohje tiivistelmä:

  • Suutin 35: Propaanibutaani kaasu ihanteellisin, puhdistettu bensiini ok, lyijytön bensiini jättää sakkaa, lyijyllinen bensiini terveydelle vaarallista.
  • Suutin 28: Valopetrolin esilämmitys vaikeampaa ja vaatii säännöllistä puhdistamista, dieselöljyä jos ei muuta saatavilla.

Kaasu[muokkaa]

  • Varmista että nestemäistä polttoainetta ei ole järjestelmässä otettaessa kaasu käyttöön.
  • Sulje säätönuppi kevyesti. Liitä kaasupullo pystyasennossa. Älä kiristä liikaa.
  • Irrota kaasusäiliö käytön jälkeen.

Nestemäinen polttoaine[muokkaa]

  1. Pumppaa 15-20 iskua. Aseta ON ylöspäin.
  2. Kastele huopa kevyesti. Sytytä ja anna palaa kunnes kuuluu suhinaa ja huovan polttoaine on vähissä.
  3. Avaa säätönuppia hitaasti kiertämällä. Jos liekki on keltainen tai lepattaa aloita alusta.
  4. Sammuta kääntämällä OFF ylöspäin. Odota kunnes tulee ilmaa.
  5. Älä sytytä uudestaan lämpimänä, koska voi aiheuttaa suuren lieskan.

Huolto[muokkaa]

  • Puhdista suutin. Puhdista polttoaineputki puhdistuslangalla ja huuhtele suuttimen ollessa irti pumppaamalla painetta pulloon ja päästämällä läpi.
  • Pumpun nahkatiivistettä voit tarvittaessa venyttää, kostuttaa syljellä, voidella nahkaöljyllä tai muulla kivennäispohjaisella öljyllä.

Trangia[muokkaa]

Polttoaine[muokkaa]

Trangiassa voidaan käyttää esimerkiksi Marinolia, johon voidaan kesällä sekoittaa 8 % vettä vähentämään kattiloiden nokeutumista. Polttoaineen määrä on kesällä per henkilö noin 0,5 L viikossa.

Kokoaminen[muokkaa]

  1. Valitse tuulensuojainen paikka. Keitin toimii myös tuulessa, mutta huonommalla hyötysuhteella.
  2. Valitse tasainen ja palamaton alusta. Talvella keittimen alle laitetaan risuja tai poistetaan lumi.
  3. Avaa ja irrota remmi kokonaan.
  4. Laita alimmaksi yhdeltä sivulta ja päältä reikäinen rungon osa, reikäinen puoli kohti tuulen suuntaa.
  5. Laita spriipoltin rungon alimman osan keskellä olevaan reikään ilman kantta.
  6. Kiinnitä rungon alaosaan tuulensuoja.

Käyttö[muokkaa]

  1. Kaada polttimoon polttonestettä enintään 3/4 sen tilavuudesta (palaa noin 25 minuuttia). Kattiloiden nokeentumista voi vähentää lorauttamalla polttonesteen sekaan pienen tilkan (enintään 10 %) vettä. Kylmässä laita polttonestettä polttimen alla olevan esilämmitinkupin huokoiselle pinnalle. Palaessaan se lämmittää poltinta ja siinä olevaa polttonestettä. Jos esilämmitintä ei ole, lämpökynttilä toimii kyseisessä käyttötarkoituksessa.
  2. Sytytä polttimo tulitikulla viemällä se palavana lähelle nesteen pintaa, jolloin neste höyrystyy ja syttyy palamaan (polttoneste palaa lähes näkymättömällä liekillä).
  3. Laita kattila tai pannu pidikkeiden varaan. (Kattilaa ja pannua ei saa jättää tyhjänä pidikkeisiin, kun polttimessa on liekki).
  4. Käytä pannua kattilan kantena. (Ruoan valmistuminen on nopeampaa)
  5. Laita polttimon päälle säästöliekkirengas avattuna, jos trangia palaa liian kuumana.
  6. Anna polttonesteen palaa loppuun asti aina kun se on mahdollista.
  7. Sammuta tarvittaessa asettamalla säästöliekkirengas suljettuna polttimon päälle.
  8. Sulje polttimon kansi käytön jälkeen huolellisesti ja pakkaa se muovipussiin. Älä laita kantta kuumaan polttimeen, jotta sen kumitiiviste ei sula käyttökelvottomaksi. Älä säilytä polttimoa koskaan kattiloiden sisällä.

Puhdistaminen[muokkaa]

Maastossa voi käyttää astioiden pesemiseen lämmintä vettä ja tiskiharjana kuusen oksaa tai heiniä. Huuhtele astiat mahdollisimman kuumalla vedellä. Puhdista kattilat ulkopinnalta noesta säännöllisesti teräsvillalla. Polttimesta poistetaan tarvittaessa liekinreikiin kertynyt noki, esimerkiksi rautalangalla nuohoamalla.