Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Aisaaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaadetun puun aisaaminen[muokkaa]

Aisaaminen eli puun kuoriminen ainakin osittain.

Petkele[muokkaa]

Tukit voidaan kuoria pitkävartisella petkeleellä. Kuoriminen tapahtuu sillä puolen runkoa mistä se parhaiten onnistuu ja mihin petkele on aikaisemmin jätetty. Tavallista on edetä tyvestä latvaan päin aloittaen työnnön mitan päästä tyvestä siten, että työnnöt suunnataan tyveen päin. Ts. kasvot osoittavat tyveä kohti.

Asento ja ote[muokkaa]

Tartu varteen molemmin käsin myötäotteella eli kämmenet vartta vasten, kädet hartioden leveydellä. Takimmainen käsi kuorintasuuntaan nähden voi pitää varren päästä, jos nuppi ei paina kämmenpohjaa. Pidä varresta löysällä otteella ja terän puoleisen käden sormet melkein suorina. Etummaisen käden myötäote säilyy myös sisempää puoliskoa kuorittaessa.

Ota leveähkö haara-asento, etummainen jalkaterä rungon suuntaisesti ja takimmainen jalkaterä kohtisuorassa runkoon nähden. Polvet hiukan koukkuun ja lihakset rentoina. Etäisyys rungosta noin 20 cm.

Pyri yhtäjaksoiseen työntöön, aloittaen polvien ja vartalon liikkeellä. Työntö alkaa polven kohdalta, jolloin petkele liikkuu aina jaloista poispäin. Varren kulma runkoon nähden on oikea kun terä kulkee helposti puun ja kuoren välissä. Varren pää etääntyy ylöspäin rungosta työnnön aikana! Työnnön pituus on niin pitkä kuin petkele luistavasti kulkee, lämpimällä ilmalla noin metri, kylmemmällä, paksummassa kuoressa ja oksaisemmassa puussa lyhyempi työntö. Takimmainen jalka siis suoristuu ja vartalo "kurottautuu" eteenpäin. Lihakset tulee pitää löysinä ja hengitys säännöllisenä.

Vuolurauta[muokkaa]

Pölkyt pituudeltaan kaksi metriä kuoritaan vuoluraudalla. Onnistuu toki myös useampimetristen tukkien kuoriminen. Katso tarkemmin sivulta Hirren kuoriminen.

Elävän puun pihkoittaminen[muokkaa]

  • Katso sivu Terva#Tervaspuiden_koloaminen eli pihkoittaminen
  • Kuoriminen, koloaminen, parkkaaminen, kulhiminen, njuttaus, virkkaaminen, rainehtiminen.
  • Elävän puun rungon kuoriminen pystysuoraan kämmenen levyisillä kaistaleilla puun ympäri jättäen kuorta kaistaleiden väliin pihkoittaa puuta ja muodostaa tervasta. Korkeus jopa alaoksiin saakka.
  • Kerralla tai kaista per vuosi. Kerralla aisatun annetaan kasvaa ennen kaatamista vähintään kaksi vuotta. Per vuosi kaistatun viimeisen kaistan jälkeen annetaan kasvaa vähintään vuosi.
  • Aisaamisen voi tehdä pukin päällä seisten vuoluraudalla tai pitkävartisella petkeleellä tai kuorimahosurilla.