Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Varautuminen
Johdanto[muokkaa]
Tutustu seuraaviin sivustoihin Varautumisopas 72 tuntia
Pelastustoimen mukaan varautuminen tarkoittaa valmistautumista ennakolta erilaisiin onnettomuuksiin ja kriisitilanteisiin. Esimerkiksi myrsky, häiriötilanne, sähkökatko, vesivahinko, poikkeusolot, suuronnettomuus ja väestönsuojelu. Väestönsuojelulla taas tarkoitetaan pelastustoimintaa poikkeusoloissa yhtä lailla kuin varautumista poikkeusoloihin. Tämä sivu käsittelee laaja-alaisesti varautumista ja pelastautumista erilaisista tilanteista, tarkoittaen ihmisten ja omaisuuden suojelua onnettomuuksien ja vihollisuuksien aiheuttamia vaaroja vastaan sekä auttamista selviytymään onnettomuuksien välittömiltä vaikutuksilta. Varautumisessa on kyse sekä ennalta tehdyissä suunnitelmissa, taitojen hankinnassa ja harjoittelussa että toimenpiteistä silloin kun jotain tapahtuu. Esimerkiksi kun sähköt menevät, mitä silloin tehdään ensimmäisenä, täytetäänkö esimerkiksi valmiiksi hankitut vesiastiat ja kattilat puhtaalla vedellä.
- Kykyä huolehtia itsestä ja muista.
- Kotivara
- Palontorjunta-, ensiapu- ja pelastusvälineiden hankinta
- Hälytysmerkkien tunteminen
- Avun hälyttämisen osaaminen (112)
- Suojautumisen henkilökohtainen osaaminen
- Pelastamisen osaaminen
- Alkusammuttamisen osaaminen
- Hätäensiavun osaaminen
- Vaaratekijöiden tunnistaminen
- Valmius siirtyä nopeasti kokoontumispaikkaan tai väestönsuojaan
- Mitä otan mukaan joutuessani lähtemään nopeasti asunnosta
- Varautuminen
- Selvitä kodin/työpaikan/matkakohteen (kohteen) ym. alueella mahdolliset katastrofit.
- Selvitä miten katastrofien osalta voi varautua.
- Selvitä miten hälytykset tapahtuvat ja miten itse voit havaita katastrofin.
- Selvitä evakuointireitit ja varareitit ja evakuointisuunnitelmat.
- Selvitä turvallisimmat paikat kohteessa eri katastrofien tapahtuessa ja jokaisesta huoneesta vähintään kaksi poistumisreittiä.
- Selvitä selviytyminen loukkaantumisen tapahduttua.
- Selvitä miten kohteessa kytketään pois sähkö, vesi ja kaasu.
- Opettele hätänumerot ja kirjoita ne paperille.
- Opeta läheisille miten menetellään erilaisissa hätätilanteissa.
- Sovi kaksi hätäkokoontumispaikkaa: 1) lähellä kotia tulipaloja varten 2) kauempana kun kotiin ei voi palata.
- Sovi läheisten kanssa yhteyshenkilöt ja heidän puhelinnumerot samalla alueella ja toisessa maakunnassa, joihin voidaan ottaa yhteyttä, jos yhteys ei onnistu läheisten välillä.
- Pidä BOB-reppu valmiina. Ks. sivu Kulkijan varusteet.
- Varaa kotivara.
- Määritelmiä
- Normaaliolot: yhteiskunnan pääsääntöinen tila, jossa yhteiskunnan elintärkeät toiminnot voidaan turvata ilman, että on tarpeen mahdollistaa viranomaisten tavanomaisesta poikkeava toimivaltuuksien käyttö. (lähde https://termipankki.fi/tepa/fi)
- Häiriötilanne: uhka tai tapahtuma, joka vaarantaa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja tai strategisia tehtäviä ja jonka hallinta edellyttää viranomaisten ja muiden toimijoiden tavanomaista laajempaa tai tiiviimpää yhteistyötä ja viestintää. (lähde https://termipankki.fi/tepa/fi)
- Poikkeusolot: yhteiskunnan tila, jossa on niin vakavia uhkia, tapahtumia tai tilanteita, että kansakunnan tai yhteiskuntajärjestyksen olemassaolo on uhattu (lähde https://termipankki.fi/tepa/fi)
Tehokkaampi ja onnistuneempi pelastautumiseen erilaisista yllättävistä tilanteista vaatii varautumista ennalta käsin. Tämä tarkoittaa sekä taitojen opettelemista että sopivaa varustautumista riittävissä ajoin; viikkoja, kuukausia vuosia aiemmin. Opittuja taitoja on myös pidettävä yllä kertaamalla niitä säännöllisesti, jopa kuukausittain! Tämä ja aiheeseen liitännäiset Wikikon sivut koskevat sekä lähikaupassa käyntiä että kuukausia kestävää tutkimusmatkaa missä päin maapalloa tahansa tai pakolaiseksi joutumista. Tee Hyökkäys Suomeen -harjoitus.
Kuvitellaan tilannetta, jossa herätään palohälytykseen maaseudulla sijaitsevalla loma-asunnolla ja aikaa poistua asunnosta on alle minuutti. Tällöin mukaansa saattaa keretä napata ainoastaan BOB-laukun (Bug Out Bag) ja illalla tuolille jätetyt vaatteet, mutta aikaa ei jää aloittaa pohtimista, mitä pitäisi ottaa mukaan, saati pakkaamaan. Jälkeenpäin saattaa tulla miettineeksi, olisiko vähintään voinut ennen nukkumaan menoa jättää matkapuhelimen ja autonavaimet sekä sopivat vaatteet yhteen paikkaan. Toinen tositilanne saattaa olla väestönsuojeluhälytys kun Loviisa 1 yllättäen vuotaa ja tuuli puhaltaa suoraan kotiin päin ja asutaan muutaman kilometrin päässä tai on 72 tuntia aikaa valmistautua väestönsuojaan siirtymiseen sodan puhjettua lähialueella. Mitä henkilökohtaisia varusteita ottaisit mukaan ja löytyvätkö ne valmiina kotoa? Kaupassa, pankkiautomaateilla ja huoltoasemilla on välittömästi satoja, tuhansia muitakin ihmisiä tekemässä ostoksia. Ks. ajatuksia sivulta Väestönsuojelu.
Entä miten toimit kevyesti drinksuissa terassituolissa lököillessäsi havaitsessasi mereltä lähestyvän tsunamin? Tai kahvilla kaupungilla istuessa aseellisen terroristihyökkäyksen alkaessa? Auto-onnettomuudessa ketjukolarissa aikoessasi avata auton ovea kun perästä liukuu jäistä tietä pitkin törmäillen lisää autoja letkaan? Lentokoneen hätälaskeuduttua leveään jokeen? Moottorikelkan hihnan katketessa kelkkareitillä tunturissa kovalla pakkasella? Maanjäristyksessä? Mutavyöryssä? Tulivuoren purkautuessa? Lumivyöryssä? Äärimmäisessä helteessä? Lukittuneessa ravintolan kylmähuoneessa? Maastopalossa? Hirmumyrskyssä, (Ukkos)myrskyssä? Vakavammassa epidemiatilanteessa kuin koronapandemiassa 2020–2022? Tapaturmassa? Vaarallisia aineita kuljettavan yhdistelmän kaatuessa tielle? Väkivaltatilanteessa pankkiautomaatilla? Ryöstössä? Raiskauksessa? Panttivankina? Vankilassa ulkomailla? Sähkölinjan pudottua viereesi?
Pelastautumiseen varautuminen korostuu erityisesti lähdettäessä varta vasten ulkoilemaan haastavampiin olosuhteisiin, merelle, jäälle, vuoristoon, erämaahan jne. Yksikään ihminen ei ole niin kokenut, ettei yllättävä, itsestä riippumaton onnettomuus saattaisi kohdata. Pelastautuminen on mitä suurimmalta osin myös psyykkisestä ja fyysisestä kunnosta riippuvaista. Oletko koko elämäsi elänyt pumpulissa vältellen kaikkea "kylmää ja ikävää" vai heittänyt itseäsi haasteisiin luonnon ja kaupunkien kanssa sekä osallistunut taitoja opettaville kursseille itseopiskelua unohtamatta? Tunnistanut voimavarojasi ja rajojasi. Oletko ylipainoinen ja muutama rappukin saa jo rinnan pistämään iästä riippumatta? Katsotko mielummin leffoja kuin käyt harrastamassa kuntoa ylläpitävää liikuntaa? Pystytkö juoksemaan pakoon?
Pelastautumistilanteessa voi löytyä yllättäviäkin voimavaroja ilman aiempaa kokemustakin tai vähintään voimavarat yhdistettynä ennalta hankittuihin taitoihin edesauttavat. Tahdonvoimalla ja luovuttamattomuudella mahdottomaltakin tuntuvan edessä ja viimeiseen asti pelastautumista odottaessa saattaa olla ratkaiseva merkitys. Kysy myös itseltäsi, tunnetko oikeasti itsesi. Toisin sanoen, oletko selviytyjä vai luovuttaja? Ennakoitko vai mietitkö vasta kun onnettomuus on jo tapahtunut? Terve järki, oma päättelykyky, keskustelu ja ajankohtaisten asioiden seuraaminen ovat omaa varautumista ennen kuin "pamahtaa". Harjoittelu, omien rajojen tunteminen, tarvittaessa tilapäisen lisäpainon kerryttäminen kehoon etukäteen ja tarpeen vaatiessa totuttautuminen esimerkiksi kylmään, kuumaan, unen puutteeseen, hyönteisiin jne. voivat edesauttaa pelastautumista. Itselle sopivaksi pitemmällä harjoittelulla opeteltu meditaatiotekniikka saattaa auttaa rauhoittumaan ja pitämään pään selkeänä pitkäkestoisessa tilanteessa, esimerkiksi kidnapattuna.
Mielenterveyden kunnossa pitämisessä kyse on myös perusterveenä jatkuvasti olemista. Ovatko rokotukset ajan tasalla, hampaat kunnossa ja muutkin terveyteen liittyvät seikat hoidettu? Ovatko elintavat terveelliset vai onko menetetty oman mielen hallinta ja se käyttäytyy huonosti ja on jo vienyt kehonkin hunningolle?
Pääsäännön mukaan ihminen pelastetaan, on kyse sitten tapaturmasta tai vaikka yliannostuksesta. Pelastumiseen kuluvaa aikaa voi kuitenkin olla mahdotonta määrittää, joten kyseeseen tulee oma selviytyminen sitä odottaessa. Onko kyse sitten paikallaan pysymisestä vai merkkejä jättäen määrättyyn suuntaan kulkemisesta. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu vesi, oikean lämpöisenä pysyminen, uni ja varsin pian myös ravinto. Vettä on puhdasta ja likaista. Ruokaa on syötävää ja myrkyllistä. Lämpöön vaikutetaan suojautumalla tai liikkumalla. Luonto näyttäytyy erilaiselta, ja se tarkoittaa pääsääntöisesti kaikkien edellä mainittujen osalta jotain. Lähtökohtana voisi pitää, että ihmisellä on taidot selviytyä siinä elinympäristössä ja luonnossa, joka häntä ympäröi kotimaassa. Seuraava askel taidoissa on selviytyä ympäristöissä joihin matkustaa tai joiden yli matkustaa esimerkiksi lentokoneella. Taitojen määrä on rajaton, kaikessa ei voi olla hyvä eikä kaikkea voi osata. Mahdollisimman monesta asiasta voi kuitenkin olla perustaitoja. Nämä kertyvät niin televisiosta sopivia ohjelmia katsoessa, internetistä, kirjoista, kursseilla, pyytämällä osaajaa opettamaan ja harjoittelemalla. On myös "yleismaailmallisia" taitoja, joita tarvitaan paikasta riippumatta.
Pääsäännön mukaan kaikkialla pelastaminen on viranomaisen vastuulla. Viranomainen käyttää tarpeen mukaan muita resursseja, esimerkiksi Suomessa poliisi saattaa pyytää vapaaehtoiseen pelastuspalveluun (Vapepa) kuuluvia kansalaisia kadonneen henkilön etsimiseen avuksi. Tähän valmiudessa olevat kansalaiset päivystävät 24/7 ja hälytetään tekstiviestillä arjen askareista säähän ja vuodenaikaan katsomatta. Hälytykset laitteista, esimerkiksi Garmin InReach, joiden kautta voidaan hälyttää apua matkapuhelimen kuuluvuusalueen ulkopuolelta satelliitin kautta, ohjautuvat myös viranomaisille.
Varautumisesta tulee ajan myötä rutiinia. Kauppaan lähtiessä nappaa käsilaukun mukaan, jossa on jotain pientä pelastautumisessa auttavaa. Ravintolaan mennessä vilkaisee uloskäynnit ja ehkä valitsee istuinpaikan turvallisuutta silmällä pitäen. Taitoa on osata olla jatkuvasti sopivasti hereillä ja kartalla, ilman että siihen kuluu energiaa tai se vie arjen askareista huomiota. Tavaroita hankkiessa käy mielessä miten kyseinen tavara käyttäytyy poikkeustilanteessa; maastoautolla vaihtaa moottoritiellä toiseen suuntaan useammassa kohtaan kuin matalalla urheiluautolla, toinen huonekalu palaa tulipalossa toisella tavoin kuin toinen, heijastimen valmiiksi sisältävässä takissa näkyy pitemmälle kuin unohtamalla eteisen kaapin laatikkoon irtoheijastimen.
Yllättävien omassa asuinpiirissä tapahtuvien tilanteiden lisäksi on eri asia matkustaminen sen ulkopuolelle. Tällöin kyseeseen voi tulla tai on välttämätöntä tulla suunnittelu: matkan kesto, varusteet, olosuhteet, ulkopuolisen pelastuksen kesto, avun hälyttäminen, omat valmiudet jne.
Pelastautumistilanne[muokkaa]
Lamaannutko, luovutatko ja kuolet vai toimit, sinnittelet ja selviät? Tilanteet ovat erilaisia, mutta vaihtelevista tilanteista pelastautumista voi edesauttaa. Varautumisen myötä on käytettävissä taidot ja varusteita. Pelastautumistilanteessa on kyse niiden käyttämisestä ja pelastautumisesta tilanteesta pois turvallisempaan paikkaan. Kyse on eräänlaisesta "moodista", jossa jatkuvasti ollaan "hereillä" muuttuvan tilanteen suhteen ja pyritään ennakoimaan. Eri vaihtoehdoista on valittu soveltuvin, mutta se ollaan valmiina muuttamaan hetkessä ennalta valmiiksi mietittyyn varasuunnitelmaan tai täysin tuntemattomaan. Mieli on kuin silmät, jotka katsovat 360° sekä pysty- että vaakatasossa. Kun turvallisuustilanne sallii, olisi syytä rauhoittua ja miettiä ennen toimimista.
Hengissäselviytymisen kannalta on keskeisiä asioita. On kyse sitten ravintolassa alkavasta aseellisesta tulituksesta, veitsihyökkäyksestä, tulipalosta, eksymisestä, luonnonkatastrofista tai sodasta. Joskus ratkaisut pitää tehdä nopeasti vaistonvaraisesti, mutta aina kun mahdollista olisi ajateltava seurauksia ja varasuunnitelmia etukäteen, askelta pitemmälle. Pelastautumistilanteen ollessa päällä saatetaan tuntea pelastaumista jostain tilanteesta ja tuudittaudutaan hyvän olon tunteeseen muutamaksi sekunniksi samalla kun ei huomata että ollaan altistuneena toiselle tai par aikaa kehittyvälle uhkalle. Pelastautuminen on "varmaa" vasta silloin kun todella ollaan pois tilanteesta turvallisessa ympäristössä.
Perusasioina voidaan pitää huolehtimista turvallisuudesta, on kyse sitten luonnon, eläimien tai ihmisen aiheuttamista uhkasta, jotka voivat pitää sisällään niin näkyviä kuin näkymättömiä uhkia. Lämpötilat, kaasut, säteily, tavarat läpäisevät luodit, äänet, ohjukset, pommit jne. Tämän lisäksi tulee kyseeseen ihmisen perustarpeet kuten nesteen nauttiminen, ruoka, lämpö ja uni. Näiden hankkimiseksi joudutaan usein käyttämään energiaa, joka toisaalta lisää edellisten tarvetta. On täten taidoista, viisaudesta, mielestä ja kehosta kiinni kuinka onnistuu löytämään tasapainon näiden välille niin, että toimintakyky säilyy pitkäkestoisesti ja kykenee järkeviin päätöksiin ja toimenpiteisiin. Tilanteesta riippuen on osattava tehdä ratkaisuja, joilla edellä mainittuja pelastautumiselle tärkeitä asioita toteutetaan. Oman mielen ja kehon tunteminen auttaa ratkaisujen tekemisessä sekä kokemus mistä tarpeita voi hankkia helpoiten ja kauanko se kestää. Tulen tekemiseen voi mennä muutama minuutti tai useita tunteja, se voi myös jäädä sytyttämättä.
Aiheeseen liittyviä Wikikko-sivuja[muokkaa]
Esimerkiksi seuraavista luokista löytyy runsaasti eri aiheeseen liittyviä ohjeita.
- Luokka:SHTF
- Luokka:Väestönsuojelu
- Luokka:Metsästys
- Luokka:Retkeily
- Luokka:Matkailu
- Hirmumyrsky, sivulla lisää varautumisesta ja listoja.
- Väestönsuojelu
- Matkaturvallisuus
- Väestönsuojelu
- Selviytymisvarusteet
Aiheeseen liittyviä verkkosivuja[muokkaa]
- https://crisisresponse.google/products/sos-alerts
- https://crisisresponse.google/products/public-alerts
Varustautuminen[muokkaa]
Varustautuminen ei ole tärkein asia, mutta se saattaa olla joskus ainoa keino selviytyä. Varustautumisessa on hyvä pitää mielessä, että pelastautumista vaativa tilanne voi tapahtua esimerkiksi seuraavalla kerralla lähikauppaan karkkia ostamaan lähtiessä. Varusteiden kannalta voi siis pohtia, onko jotain sellaista mitä kannetaan jatkuvasti mukana kodin ulkopuolella ja se on kodissa lähettyvillä? Usein tällaisella viitataan selviytymisrasiaan tai reppuun. Se voi myös olla pelkästään pieni linkkuveitsi tai käsilaukussa olevat pari selviytymisen kannalta oleellista tavaraa. Selviytymisrasia/pakkaus on kooltaan pieni ja kulkee esimerkiksi käsilaukussa. Rasian, pakkauksen tai repun sisältö vaihtelee sen mukaan missä ollaan tai mitä reittiä matkustetaan. Tällä tarkoitetaan sekä luonnon olosuhteita että ihmisestä johtuvia tekijöitä. Varautumista voi olla myös jatkuvasti autossa oleva reppu tai asunnossa oleva "Bug Out Bag (BOB)" kun "Shit Hits the Fan (SHTF)". Mielessä kannattaa pitää, että ilman mitään varusteitakin voi selviytyä!
Lähtökohtaisesti selvitymistilanteessa tarvitaan varusteina jotain terävää eli veistä ja lämpöä eli esimerkiksi tulustikkua ja avaruuslakanaa.
Varustautumista on siis varautuminen yllättäviin tilanteisiin hankkimalla varusteita etukäteen. Ei silloin kun kaikki muutkin ovat ostamassa vessapaperia kaupasta (kuten vuonna 2020), tankkaamassa autoa tai nostamassa rahaa automaatilla. Kun muut keräävät varusteita, itse saatetaan olla jo perheen kanssa autossa edellä ajamassa turvallisempaan paikkaan suojaan myrskyltä tai sodalta ennen kuin tiet täyttyvät autojonoista! Ajamassa omalle loma-asunnolle tai maaseudulla/kaupungissa asuvien tuttujen luokse, jossa odottaa selviytymisen kannalta valmiina määrätyt varusteet ja elintarvikkeet ja ympärillä vesilähde tai sähköttä toimiva rengaskaivo, riittävästi kuivia polttopuita, puilla lämpiävä asunto, varasähköjärjestelmä, sauna, puutarha, kellari, jne. Varusteita mietitään tilanteen mukaan myös perhetasolla.
Tilanteet saattavat olla nopeita yhtä lailla kuin vaihtelevia. Kiire ja paniikki vaikuttaa yleensä ajatuskykyyn. Tällöin valmiit varusteluettelot osoittautuvat tärkeiksi. Kyseiseen tilanteeseen tarvittavat varusteet tulee kerättyä mukaan nopeasti ja samalla jätettyä koti tai majapaikka oikeaan tilaan. Yleensä myös varusteet kannattaa yrittää pitää yhdessä paikassa, laatikossa/repussa tai kaapissa, josta ne löytää ja kerää nopeasti mukaan. Lähtöön voi olla aikaa vain muutama minuutti. Varautumista on myös valmis kauppalista elintarvikkeista, lääkkeistä ja muista tärkeistä asioista, joka on matkapuhelimessa ja jonka mukaan voi nopeasti kerätä kaupasta selviytymisen kannalta oleellisimmat ostokset kärryyn, jotka eivät kuulu kotivaraan. Ostoksella käynnin voi jopa antaa toiselle tehtäväksi muiden tehdessä muuta. Selviytymiseen kuuluu myös esimerkiksi perheen kesken ennakolta sovitut tehtävät.
Selviytymis/rasian, repun, laatikon sijainti ja saatavus on merkityksellinen. Pienimpiä ja tärkeimpiä kannattaa kuljettaa taskuissa tai vyötärölle kiinnitettävissä laukuissa tms. Repun menettäminen pudottamalla, unohtamalla tai varastetuksi tulemalla jää näin oleellisimmat varusteet käytettäväksi vyötäröltä. Reppu laivan hytissä ei hyödytä jos laivan ravintolasta joudutaan poistumaan suoraan uimalla pelastusveneeseen. Auton syttyessä palamaan pakkasella maaseudulla ei välttämättä takakontissa olevaa selviytymispakkausta tai reppua ole mahdollista napata mukaan.
Varusteet jaetaan kaikkein olleellisimpiin ja toissijaisiin. Kaikkein oleellisimmat kulkevat aina mukana ja taskuissa tai vyötäröllä. Näiden menettäminen vaikeuttaa oleellisesti selviytymistä. Toissijaisiin kuuluu varusteita, joita ilman yleensä selvitään, mutta ne edesauttavat nopeampaa tai "mukavampaa" pelastautumista. Joissakin tapauksissa sama varuste on sekä rasiassa että toisessa mukana kuljetettavassa pakkauksessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erikokoiset veitset, särkylääkkeet ja kompassi. Selviytymispakkauksista on kerrottu sivulla Selviytymisvarusteet. Pelastautumiseen kuuluvat varusteet voivat olla laidasta laitaan. Tarvittaessa ne ovat esimerkiksi ampuma-aseita.
Varustautumisessa on suositeltavaa kiinnittää huomiota varusteiden monikäyttöisyyteen, kestävyyteen ja keveyteen. "Paskaa saa ilmaiseksi takapuolesta, sitä ei tarvitse ostaa rahalla kaupasta." Edellä mainittujen kaltaisten varusteiden ominaisuudet yleensä näkyvät hinnassa, koska jo tuotteiden raaka-aineet maksavat enemmän tai niiden tuotantomäärät ovat alhaisemmat. Kuitenkaan käytössä ne eivät välttämättä juuri kulu tai kestävät vähintään vuosikymmeniä saati elinikäisesti takuineen, joilla uuden tuotteen saa tilalle tai rikkimenneen korjautettua. Ei ole olemassa jotain täydellistä listaa varusteista, joita olisi kevyt ja helppo kuljettaa mukana ja joilla pärjäisi missä päin maapalloa tahansa. Tilanteet vaihtelevat ja kokemus tuo varmuutta valita tarpeellisia varusteita. Asiaa voi pohtia niin, että kuljettaessa niin kauppareissulla kuin erämaassa, on perusvaatetus ja varustus, joka muuttuu pelastautumistilanteessa pelastautumisvarusteeksi. Ja tämän perusvarustuksen lisäksi on jotain pientä ja kevyttä, joka auttaa selviytymisessä. Tämän takia tämä erityinen "selviytymisvarustus" ei saa painaa liikaa, varsinkaan jos se kannetaan jatkuvasti mukana. Kiinnitä myös huomiota varusteiden mukana pysymiseen liikkuessa, vahingossa tipahtanut varuste saattaa vaatia hengen. Tätä voi osaltaan estää valitsemalla varusteet niin, että ne pysyvät koteloissaan ja kotelot, rasiat yms. pysyvät kiinni ja kestävät.
Hyvilläkin varusteilla on tapana hajota tai kadota. Tällöin kyseeseen tulee vaihtoehtoisten varusteiden hyödyntäminen. Matkapuhelin karttasovelluksella tai GPS-laite tippuu hajoten kivikkoon ja tarvitaan perinteistä paperikarttaa. Paperikarttaa ei ole mukana ja tarvitaan tähtiä suunnistamiseen. Tähdet eivät näy lumimyrkyn takia ja tarvitaan kaivautua lumiluolaan. Lapiota ei ole, mutta repussa on muovinen ulkokuori. Kyllä, pelastautumisessa varusteiden osalta on kyse siitä, että tilanteita myös kuvitellaan etukäteen ja ne otetaan huomioon varusteita hankkiessa.
Varustautumiseen kuuluu varusteiden kunnossa pitäminen, huoltaminen, teroittaminen ja riittävä kappalemäärä niitä tuotteita, joissa se on merkityksellinen (esimerkiksi aseiden patruunat). Käytetyt ja vanhaksi menneet varusteet vaativat uusimista. Varusteiden korjaaminen ja teroittaminen myös maasto-olosuhteissa kannattaa huomioida.
- Onko ajoneuvo jatkuvasti huollettu, viat korjattu, akku ja tankki vähintään puolillaan? Onko tarvittavat varusteet, korjaustyökalut ja varaosat mukana juuri kyseisen ajoneuvon ajokunnossa pitämiseen? Oli kyseessä sitten jumittuminen saveen, ojaan ajo tai yli 40° pakkanen. Onko ajoneuvo varustettu etukäteen olosuhteisiin, joissa sitä käytetään arjessa tai matkalla? Ovatko jäähdytinneste, öljyt ja polttoaine lämpötilaolosuhteisiin sopivat? Valmiiksi hätätilannetta varten voi varata "off-road"-kattotelineen, jossa on pohja, kanistereita veden ja polttoaineen kuljettamiseen kun huoltoasemat ja vesipisteet eivät ole käytettävissä. Kuuluuko oman suunnitelman ensimmäisiin hetkiin täyttää kanisterit? Muista, että varusteiden hankkiminen kaupoista kriisitilanteessa voi olla mahdotonta tai vähintään hankalaa tai kallista. Samoja tavaroita ostavat silloin muutkin.
- Ovatko lääkkeiden ja elintarvikkeiden eräpäivät ajan tasalla? Onko henkilökohtaisia reseptilääkkeitä riittävästi kotona ja mukana?
Varustautumiseen kuuluu myös osata käyttää omia ja muutoinkin pelastautumiseen käytettäviä varusteita sekä tietää mihin kaikkeen niitä voi käyttää. Käyttää jopa sellaiseen, joka kielletään ohjekirjassa tai vie takuun, mutta saattaa pelastautumistilanteessa olla välttämätöntä. Varusteiden käyttämistä voi harjoitella niin televisiota katsoessa kuin maastossa. Esimerkiksi erilaisten veitsien ja kirveiden käsittely ja tulen tekeminen saati metsästysansojen rakentaminen tai maastossa kulkeminen ja ajoneuvolla ajaminen vaativat harjaantumista ja toistoja.
Oikean varusteen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Aluksi on hyvä käsittää minkälaisissa olosuhteissa sitä tulee käyttämään ja tämän jälkeen hankkia riittävästi tietoa varusteesta ja vertailla eri varusteita. Internet on tähän hyvä lähde ja usein esimerkiksi keskustelupalstat tai verkkokauppojen tuotteiden oikeat arvostelut saattavat suodatettuna antaa vinkkejä, joista parsimalla alkaa käsittämään tuotteista. Materiaalilla on merkitystä erityisesti vaatteissa, kestävyydessä ja painossa.
- Selviytyminen voidaan käsittää monella tavoin. Pahimmillaan se voi olla esimerkiksi sisällissodassa pakenemista, jossa perässä on oman maan kansalaiset. Tällöin kyseeseen voi tulla niinkin pieni asia kuin makuupussin maastoväri. Joka taas tavallisessa rauhanomaisessa tilanteessa on lähtökohtaisesti päinvastoin, mitä luonnosta poikkeavampi väri, sitä paremmin se näkyy etsintähelikopterista. Maastoväri voi kuitenkin olla etu selviytymisessä kun tarkoituksena on metsästää riistaa ilman että se yhdistyy aseelliseen selkkaukseen.
Alla mainituilla Wikikon sivuilla on useisiin laadukkaisiin varusteisiin liittyviä merkkejä ja kommentteja.
Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.
- Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
- Matkailu- ja retkeilyvaatteet
- Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
- Tactical vaatteet ja varusteet sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
- MPK
- Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen
- Talviretkeily, Geokätköily
- Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet, Väestönsuojelijan varusteet, Kotivara
- Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
- Ensiapu
- Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
- Vuoristovarustus, Melonta
- Metsästäjän varusteet
- Vartija ja järjestyksenvalvoja
- Katso erityisesti sivut Kulkijan varusteet ja Selviytymisvarusteet.
Kotivara[muokkaa]
- Kotitalouden normaalia ruokataloutta, jossa tavanomaisia elintarvikkeita on jatkuvasti kotona ja normaalin käytön kautta ne pysyvät jatkuvasti käyttökelpoisina. Ei tarvitse siis välttämättä pakata erikseen. Kuuluu myös lääkkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita. Huomioi niiden säilytys ja tarvittaessa suojaaminen esimerkiksi säteilyonnettomuudessa.
- Kauppaan pääsy voi estyä tai tilapäisesti elintarvikkeita ei ole saatavilla. Sairastuminen, epidemia, sähkökatkos jne.
- Riitettävä vähintään 72 t eli 3 pv - 1 (– 2) viikon käyttöön.
- Kolmen päivän kotivara -esite
- Löytyykö kotoasi paristokäyttöinen radio, tulentekovälineet ja ruokaa kolmeksi päiväksi? Kaupunkilaiset varautuvat huonommin poikkeustilanteisiin
Kotiapteekki / Ensiapulaukku; sidetarpeet, kipu-, kuume- ja ripulilääkkeet, desinfiointi jne. Henkilökohtaiset lääkkeet Vettä Muoviastioita kantokahvalla /saaveja kansilla (pesuvesi, veden nouto) Juomavesikanistereita (vähintään 16 litraa/hlö/7 pv) Tuorekelmua Muovipusseja Leveää ilmastointiteippiä; ikkunoiden, ovien ja ilmastointiaukkojen tiivistämiseen Wc-paperia + Kosteuspyykeitä + Käsidesiä Tölkinavaaja Paristoradio/veiviradio + Paristoja Taskulamppu + Paristoja Kynttilöitä / Myrskylyhty/Petromax + Polttoainetta Tulitikkuaskeja Hygieniatarvikkeet; kestovaipat, kuukautiset Käteistä rahaa pieninä seteleinä; 5, 10, 20 Lämpimiä vaatteita Makuupussi Sadetakki ja sadehousut / sadepuku Suojakäsineet Suojalasit Saappaat Suojanaamari + VSS-suodatin / FFP3-hengityssuojaimia Palovaroitin Sulakkeita; 10A, 16A, 20A jne. Alkusammutuskalusto; käsisammutin, sammutuspeite, sankoruisku Kuivakäymäläastia / Pusseja vessapöntössä käytettäväksi Ruoanlaittoväline; retkikeitin, grilli, puuhella + polttoainetta Vedensäilytysaine / Vedenpuhdistussuodatin; esim. retkeilyvälineliikkeistä Varalämmityslaite (puuliesi, kamina, takka) + Kuivia polttopuita Sähköaggregaatti / Varavoimakone + Jatkojohtoja + Polttoainetta Varavirtalähde matkapuhelimelle Auton akku + Akkulaturi + 12V–220V-invertteri / Naaras-tupakansytytinpistoke puhelimen lataamiseen Autossa tankki vähintään puolillaan + Polttoainekanisteri (tyhjä) Tyhjiä säkkejä; hiekkaa varten Ylipaineistava suodattava ilmanvaihtolaite Retkeilyvarusteet Polttopuita (kuivia) Joditabletit (2 tbl/hlö, jos alle 40 v., raskaana tai imettävä) Lemmikkiruoka
Ravinto yksi henkilö / yksi viikko[muokkaa]
perunaa 0,5 kg riisiä ja makaronia 0,5 kg öljyä ja rasvoja 0,5 kg sokeria 0,5 kg UHT-maitoa 1 l vettä ja muita alkoholittomia juomia 15 l herkkuja 1 kg leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg hedelmiä ja marjoja 1 kg vihanneksia ja juureksia 1,5 kg lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg kuivattuja hedelmiä
- Säilykkeitä ja kuivamuonapusseja.