Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Väestönsuoja ja suojautuminen
Johdanto[muokkaa]
- VIDEO: Suomessa on maailmanluokan väestönsuojat, Sisäministeriö
- VARA – väestönsuojelun mobiilisovellus
Muita sivuja[muokkaa]
Väestönsuojeluunn liittyvä tieto on kerätty luokkaan Väestönsuojelu, joka löytyy vasemmalta valikosta.
- Väestönsuojelu
- Väestönsuojelu ja Geneven sopimukset
- Väestönsuojelusanasto ja käsitteet
- Väestönsuojan laitteisto
- Varautuminen
- Väestönsuojaohje pelastuslaitoksen asiakkaille, Helsingin kaupunki
- Pelastustoimen rooli alueellisen varautumisen yhteistyössä ja väestönsuojelun suorituskyvyt, Sisäministeriö
Väestönsuoja[muokkaa]

“Väestönsuojan tulee antaa siinä oleskeleville suoja asevaikutuksilta ja rakennussortumilta sekä ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta. Väestönsuojan lämpötilan, ilmanlaadun ja hygieenisen varustetason tulee olla tilan käyttötarkoitus huomioon ottaen riittävä (pelastuslaki 379/2011 74 §)." Poikkeusolojen osalta tavoitteena on suojata väestö niin hyvin kuin on mahdollista realistisesti toteutettavissa olevin järjestelyin ja kustannuksin. Väestönsuojelulla tarkoitetaan aseellisen selkkauksen aikaista toimintaa, jonka tarkoituksena on siviiliväestön suojelu hyökkäyksen vaaroilta ja auttaminen selviytymään hyökkäyksen välittömiltä vaikutuksilta sekä välttämättömien edellytysten luominen eloonjäämiselle. Väestönsuoja on ensisijaisesti sodan ja siihen verrattavien poikkeusolojen, uhkien, varalle.
- Suomessa on noin 50 500 väestönsuojaa ja lähes 4,8 miljoonaa suojapaikkaa (2023). Vuosina 2017–2021 rakennettiin n. 800 suojaa vuodessa. Keskikoko on 100 henkilöä. Väestönsuojien kokonaisarvo on noin 5 miljardia euroa. Helsingissä on noin 5 500 väestönsuojaa ja 900 000 suojapaikkaa. Helsingissä suojapaikkoja on 34 % enemmän kuin väestöä. Helsingin kaupunki omistaa noin 50 väestönsuojaa, noin 200 000 suojapaikkaa. Väestönsuojat jaetaan kallioväestönsuojiin ja teräsbetoniväestönsuojiin. Nykyaikainen suoja suojaa käyttökuntoon laitettuna tavanomaisten aseiden sirpale-, paine- ja polttovaikutukselta (polttotaisteluaine), rakennussortumilta, tulipaloilta, ydinaseiden ionisoivalta säteilyltä (radioaktiivinen säteily), kemialliselta ja biologiselta aseelta (myrkylliset kaasut) sekä radioaktiiviselta ja muulta pölyltä ja säteileviltä hiukkasilta. Väärin käytettynä suoja voi surmata käyttäjänsä.
- Väestönsuoja suojaa väestöä fyysisesti vahingoittavilta asioilta tehokkaammin kuin ensisijaiseen asuinrakennuksen sisätilaan suojautuminen. Voidaan rakentaa kallion sisään tai teräsbetonista. Määräykset tulevat pelastuslaista ja pelastustoimiasetuksesta. Suojia on esimerkiksi kalliosuoja, talosuoja, laitesuoja, toiminnallinen suoja ja ilmahälytyssuoja. Pelastuslaki velvoittaa rakentamaan suojan rakennukseen, jossa asutaan tai oleskellaan pysyvästi JA jonka kerrosala on vähintään 1 200 m2. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusten raja-arvo on 1 500 m2. Sisältää poikkeuksia. Rakentamisvelvollisuudesta määrää pelastuslaki (379/2011) ja valtioneuvoston asetus väestönsuojista (409/2011). Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) määrää rakennusrasitteesta.
- Yleinen väestönsuoja on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole koti- tai työpaikan suojapaikkaa tai he oleskelevat tilapäisesti kohteessa, jossa muuta suojaa ei ole. Yleensä peruskallioon rakennettu kalliosuoja. Esimerkiksi osa metroasemista. Sireenien soidessa kansalaisen ei tarvitse välttämättä hakeutua “omaan” suojaansa, vaan hän voi käyttää yleistä väestönsuojaa. Yleissuojien rakentaminen lopetettiin 1.7.2011. Suojelukohteen kunnan rakennuttama väestönsuoja. Yleissuojien rakennuspäätökseen ovat vaikuttaneet alueen väestönmäärä, esimerkiksi tiheästi asuttu kerrostaloalue vs. omakotitaloalue. Suojat voivat olla myös samaan aikaan yleisiä suojia ja yhteisiä suojia.
- Yhteisväestönsuoja tarkoittaa useamman kiinteistön; taloyhtiön, yrityksen, laitoksen tai viraston rasitesopimuksen mukaista yhteistä suojaa niiden henkilöstölle. Suojapaikat jaetaan osapuolten rakennuslupien mukaisesti. Yhteissuojan rakentamisen ja ylläpidon maksavat kyseiset tahot.
- Yhteinen väestönsuoja tarkoittaa usealle eri lähekkäin sijaitsevalle rakennukselle rakennettua väestönsuojaa.
- Talosuoja eli kiinteistökohtainen väestönsuoja tarkoittaa talo–, yritys- ja laitoskohtaista teräsbetonisuojaa.
- Tilapäissuoja/tilapäinen väestönsuoja tarkoittaa tilapäisesti suojautumiseen käytettävää rakennetta, joka ei varsinaisesti ole rakennettu väestönsuojaksi. Valmiuslaista.
- Maakellari: Maata päällä vähintään 60–70 cm. Ympärillä sadevesiä ohjaavat ojat. Sisäänkäyntiovea suojaa lisäksi erillinen suojaseinämä maasta tai muusta materiaalista. Ilmastointi sähkökäyttöinen puhallin tai käsikäyttöinen palje. Kellari
- Kalliosuoja tarkoittaa kallioon louhittua tilaa. Katon paksuudesta, pultituksesta, ruiskubetonoinnista sekä laitteista on annettu tarkat ohjeet. Kalliosuojia voi myös olla sekä yleisiä että yhteisväestönsuojia.
- Säteilysuoja tarkoittaa rakenteellisin keinoin ihmisten ja eläinten suojaamista radioaktiiviselta säteilyltä ja materiaaleja säteilevältä pölyltä.
- Kaasusuoja tarkoittaa 1920-luvulla suunniteltuja taistelukaasuja vastaan rakennettuja suojia. 1960–1971 rakennetut suojat ovat osumankestäviä 3 000 kg miinapommiin.
- Suojelukohdekunta: Määritelty vuosina 1939–2011. Suojelukohdekunnan oletettiin joutuvan muuta maata todennäköisemmin hyökkäyksen kohteeksi (suuret kaupungit, liikenteen solmukohdat). Enimmillään 137 suojelukohdekuntaa tai kunnan osaa. Vuonna 1990 määrättiin 52 kuntaa suojelukohdekunniksi ja muut kunnat valvonta-alueiksi.
Väestönsuojan perusrakenne[muokkaa]
- Väestönsuojat jaetaan kallioväestönsuojiin ja teräsbetoniväestönsuojiin. Teräsbetonisuojan käyttöikä on yli 100 vuotta.
- Sääsuojaus: Väestönsuoja on suojassa sään vaikutukselta.
- Painesuojaus: Väestö on suojassa räjähteiden painevaikutuksilta. Suojaa tavanomaisilta (konventionaalisilta) aseilta. Väestönsuoja suojaa pitkälti tavanomaisessa aseellisessa selkkauksessa, vaikka se ei ole saatettu täysin tiiviiksi. Suojan paineovet ja venttiilit suojaavat ulkoapäin suojaan kohdistuvilta paineiskuilta. Paineenkesto esim. 3 bar.
- Kaasusuojaus: Väestö on suojassa ilmassa leviäviltä haitallisilta aineilta säteily- ja kemikaalivaaratilanteissa, kuten (taistelu)kaasulta, biologiselta aseelta ja radioaktiiviselta laskeumalta (ionisoiva säteily). Kaasusuojausta tarvitaan viimeistään, kun ulkoilmassa leviää ihmiselle haitallisia ainesosia ja suoja on saatava suljettua niin, että haitallisten aineiden pääsy sisälle estetään. Tämä estetään toteuttamalla ilman ylipaine suojan sisään, joka estää vuotokohdista ilman kulun päinvastoin suojaan sisään.
- Lisätietoa ABC-aseista ks. sivu Joukkotuhoase.
- Pommi- tai sirpalesuojaus: Ei täytä nykyisen lainsäädännön mukaisia vaatimuksia, mutta suojaa tavanomaisilta (konventionaalisilta) aseilta, jotka koostuvat räjähteistä ja tulipaloja aiheuttavista aineista sekä eri kokoluokan aseista, kuten käsiaseista, tykistöstä ja pommeista. Rakennettu ennen vuoden 1959 säädöksiä.
- Suojaa lisäksi rakennussortumilta.
- Suojan kosteus on suurinta syksyisin ja vähintä keväisin. Kosteus jää pitkään ulkokäytävään lähelle ulko-ovea.
- Suojan putkistoissa ei kulje mitään sellaisia aineita, jotka levitessään suojaan aiheuttaisivat merkittävää vaaraa.
- Suora ydinsäteily ei pääse suljettuun väestönsuojaan. Säteily tulee suojaan jonkun väliaineen avulla, esimerkiksi ihmisten tai ilman mukana. Säteilyturvakeskus on valvova viranomainen säteilyn osalta.
- Varsinaisella suojatilalla tarkoitetaan kerrosalan tai henkilömäärän perusteella laskettua oleskelutilan alaa. Talosuojassa suojan pinta-ala – suojateltta 2,5 m2 – 1,5 m2 / ilmanvaihtokone. Kalliosuojassa suojatilaa/lattiapinta-alaa on 0,75 m2 henkilöä kohden. Vanhempi laskentamäärä oli 0,60 m2 henkilöä kohden. Henkilömäärä on laskettu suojan rakentamishetken mukaan.
- Jäähdyttävää pintaa on laskennallisesti vähintään 2,4 m2 suojautuvaa henkilöä kohti.
- Esisuodatettua ilmaa on saatava vähintään 7,3 m3 henkilöä kohti tunnissa ja suodatustilassa vähintään 2,4 m3 henkilöä kohti tunnissa.
- Varavesisäiliöön tulee mahtua vettä 53 l vettä henkilöä kohti.
- Väestönsuojalla on yleensä noin 250 m säteellä sisäänkäynnistä kerääntymisalue, jonka väestölle suoja on tarkoitettu.
- Ihminen tuottaa 100 W lämpöä ja 2 kg jätettä vuorokaudessa.
- Hätäuloskäytävän “ulko-ovi” sijaitsee oven läheisyydessä olevien rakenteiden sortuma-alueen ulkopuolella. Esimerkiksi maanalainen käytävä ja luukku maanpinnalle, joka kaivetaan esille suojaa käyttökuntoon laitettaessa. Nykyaikaisissa talosuojissa hätäuloskäytävä voi olla myös suoraan paine- ja kaasutiiviillä ovella suojattu ikkuna suojasta ulkoseinän läpi maanpinnalle rakennuksen sortuma-alueen sisäpuolella.
- Väestönsuojia ja niissä säilytettävää materiaalia huolletaan vuosittain. Väestönsuojan toimintakunnon testaus, mukaan lukien paineistus- ja tiiveyskoe, tehdään vähintään 10 vuoden välein. Talosuojan suositeltava tarkastusväli on yksi vuosi. Tarkastetaan viemärin padotusventtiili, suojan koneiden käyttö ja tehdään silmämääräinen rakenteiden ja laitteiden tarkastus. Väestönsuoja tulee pitää jatkuvasti lämpimänä, noin 10–25°. Talosuojassa ei saa varastoida palavia nesteitä, nestekaasua, räjähdysaineita tai vastaavia. Suojaan ei saa tehdä kiinteitä rakenteita tai muutostöitä.
Väestönsuojan suojaluokitus[muokkaa]
- Tässä aiheessa on tekstissä epäjohdonmukaisuuksia. Aiheesta tarkemmin Väestönsuojaohje pelastuslaitoksen asiakkaille, Helsingin kaupunki.
- Väestönsuojat jaetaan suojaluokkiin rakenteiden ja suojaavuuden mukaan. Kaikki suojaluokat kestävät vähintään noin 15 m päässä räjähtävän 500 kg miinapommin räjähdysvaikutuksen.
- Ennen 1951 valmistuneet väestönsuojat eivät ole lain mukaisia väestönsuojia.
- 1951–1955 valmistuneisiin sovelletaan Sisäasianministeriön teknillisiä määräyksiä (2554/51).
- Suojatyyppi M 54 –suoja: Rakennettiin 1955 - 30.6.1959. Ei ilmanvaihtolaitteita. Säädökset 374/1939, 342/1954, 429/1954, 379/2011.
- A-, B-, ja C–luokan suojat
- A–luokka: Kevyin teräsbetonista rakennettu 100–150 henkilön talosuoja. Pääosa suomalaisista väestönsuojista. Kestäisi 200 kg miinapommin täysosuman. Kestettävä 30 000 kg/m2 suuruinen painekuorma.
- B–luokka: Kalliosuoja tai järeä teräsbetonisuoja. Vastaa nykyistä S2-luokan väestönsuojaa. Kestettävä 10 000 kg/m2 suuruinen painekuorma. Ilmanvaihtolaite hiekkasuodattimella ja lokakuusta 1963 alkaen myös sähkökäyttöisenä ja erityissuodattimella. Rakennettiin heinäkuu 1959-1.10.1963 ja B-luokan teräsbetonisuojia lokakuu 1963–1.7.1971. Säädökset 438/1958, 237/1959, 318/1959, 261/1962, 578/1962, 261/1963, 291/1963, 292/1969, 282/1971, 379/2011, 506/2011.
- C–luokka: Satojen ja tuhansien henkilöiden kalliosuoja. Henkilömäärän mitoitustekijä on 0,6 m2/henkilö. Asetus 291/1963. Vuosien 1959 ja 1963 sisäasiainministeriön päätöksillä. Rakenteiden mitoitus pitkälti S1-luokan kaltainen. Kestettävä 5 000 kg/m2 suuruinen painekuorma. Vuosina 1964–1970 rakennetuissa suojissa on yleistä sisäpuoliset hiilisuodattimet ja suojan ulkopuoliset hiekkasuodattimet.
- C59-luokan suoja: Rakennettiin heinäkuu 1959–1.10.1963 (–1970). Käsikäyttöinen ilmanvaihtolaite, hiekkasuodatin, ei esisuodatinta, käymälät, vesipiste/varavesisäiliö, varauloskäytävä, kokoojakaivo, noin 230 000 suojapaikkaa, mitoitusperuste 0,58 m2/hlö. Säädökset 438/1958, 237/1959, 318/1959, 379/2011, 506/2011.
- C64-luokan suoja (mainitaan myös C63): Rakennettiin lokakuu 1963–1.7.1971 / ensimmäiset vuonna 1964. Käsi- ja sähkökäyttöinen ilmanvaihtolaitteisto, suojan ulkopuolinen hiekkasuodatin ja sisäpuolinen aktiivihiilierityissuodatin, ei esisuodatinta, viemäri sulkuventtiilillä, varavesisäiliöt, matkaviestimien (puhelin, radio, tv) käyttö. Viimeisimmät valmistuivat 1978. Noin 650 000 suojapaikkaa, mitoitusperuste 0,75 m2/hlö. Säädökset 438/1958, 237/1959, 261/1963, 291/1963, 578/1962, 317/1965, 292/1969, 282/1971, 379/2011, 506/2011.
- K, S1, S2, S3 ja S6–luokan suojat
- Rakennettu vuodesta 1971 alkaen. 85 % väestönsuojista.
- K–luokka: Pienkerrostalojen ja rivitalojen pieni ja kevyt väestönsuoja teräsbetonista tai 4 mm teräksestä. Rakennettiin syyskuusta 1991–1.12.2001 / 1990–2011. Säteilyn vaimennus 1/40 ulkosäteilystä. Suojaa 5-kerroksisen rakennuksen sortumiselta. Ei kestä miinapommin täysosumaa. Tekniset määräykset hiukan kevyemmät kuin S1-luokan väestönsuojissa ja pienempiä kuin kuin S1. Kestettävä 25 kN/m2 suuruisen painekuorman. Varustelu S1-suojan tasoinen. Säädökset 438/1958, 237/1959, 304/1990, 852/1990, 1533/1995, 561/1999, 562/1999, 857/1999, 379/2011, 506/2011.
- K6–luokka:
- K7.5–luokka:
- K15–luokka:
- Nykyiset modernit suojat:
- S1–luokka: Tavanomainen kerrostalon 100–150 henkilön talosuoja teräsbetonista tai 4 mm teräksestä. Rakennetaan maanpäälle tai maan alle. Koko 20–135 m2 (maksimikoko 135 m2) ja henkilömäärä enintään 180. Noin 3,2 miljoonaa suojapaikkaa, mitoitusperuste 0,75 m2/hlö. Seinän paksuus vähintään 300 mm. Pääosa suomalaisista väestönsuojista. Rakennettiin heinäkuusta 1971–1.1.1986. Asuntorakentamisen K-luokka yhdistetty S-luokkaan pelastuslaissa 2011. Ilmanvaihtolaitteisto kehittyneempi: esisuodatin paineventtiilissä ja aktiivihiilierityissuodatin, joka sisältää hiukkas- ja kaasusuodatinosat. Luovutaan hiekkasuodattimista. Suojateltta korvaa sulkuhuoneen. Rakenteiden mitoitus pitkälti C-luokan kaltainen. Varusteita ja välineitä enemmän. Kestettävä 100 kN/m2 kuormitus. Paineaallon aiheuttama kuormitus, jolle suoja on mitoitettu 100 kPa (1 bar) eli “S1 bar”. Maanpinnan yläpuolelle sijoitetulla suojalla mitoitus 200 kPa. Ei kestä miinapommin täysosumaa, mutta 500 kg miinapommin n. 10 m etäisyydeltä. Kestää 100 kilotonnin ydinräjähteen painevaikutuksen 1,5 km etäisyydeltä. Säteilyn vaimennus 1/100 ulkosäteilystä. Suojaa rakennussortumilta. Henkilömäärän mitoitustekijä on 0,75 m2/henkilö. Aiheesta RT 92-11083, joka perustuu sisäministeriön asetukseen 506/2011. Säädökset 438/1958, 261/1962, 578/1962, 282/1971, 560/1971, 561/1971, 573/1971, 769/1971, 971/1975, 295/1985, 852/1990, 379/2011, 506/2011.
- S2–luokka: Ostoskeskuksiin rakennetaan yleensä S2-luokan suoja teräsbetonista. 200 kPa. Koko nykyään enintään 900 m2 ja henkilömäärä enintään 1 200. Rakennettu heinäkuusta 2011 alkaen. Nykyisissä säädöksissä mainittuna. Kestettävä 200 kN/m2 kuormitus. Sulkuhuone, ensiapu- tai sairashuone sulkuhuoneen läheisyydessä, konehuone, ilmanvaihtokoneen tulee toimia 7 vrk tauotta, vuotovesipumppu, vesipiste suojan sisällä, kiinteä valaistus, pistorasiat, varavalaistus ilmanvaihtokoneen virtalähteestä, hätävalaistus omalla akulla. Säädökset 10/2007, 379/2011, 407/2011, 408/2011, 409/2011, 506/2011.
- Kalliosuojat
- Varustus pääasiassa sama kuin S2-luokassa. Vähintään 2 hätäpoistumisreittiä ja ensiapuhuone sisäänkäyntien läheisyydessä.
- S3–luokka: Kevytrakenteinen kalliosuoja tai raskas teräsbetoninen väestönsuoja, esim. metroasema. 300 kPa. Koko enintään 4 500 m2 ja henkilömäärä enintään 6 000. S3-kalliosuoja on osumankestävä 500 kg miinapommiin. Kestettävä 300 kN/m2 kuormitus.
- S6–luokka: Satojen ja tuhansien henkilöiden kalliosuoja, joiden rakenteet kestävät 6 barin räjähdyskuormituksen.
Tarkastus[muokkaa]
Väestönsuojan laitteiden toimintakunto tulee tarkastaa ja huoltaa vähintään 10 vuoden välein, mielellään vuosittain. Tarkastuksesta laaditaan tarkastuspöytäkirja.
Aikajana[muokkaa]
<SÄÄDÖSTEN NIMET TARKISTETTAVA>
- 1927 Suomen Kaasupuolustusyhdistyksen perustaminen -> 1930 Suomen Kaasusuojelujärjestö -> Suomen Väestönsuojelujärjestö.
- 1931 Yleisesikunnan toimeenpanokäsky suojelun perusteista.
- 1933 Ohjeet suojapaikkojen järjestämisestä.
- 1939 Valtioneuvoston päätös (37/1939). Väestönsuojelulaki (374/1939), kumoutunut. Laki yksityisten suoritettavista väestönsuojelutoimenpiteistä ja niiden kustannuksista (375/1939), kumoutunut. Vahvistettuja kellareita tai ns. sirpalesuojia. Ei useinkaan ilmanvaihtolaitteistoa. Sodan aikana ja ennen sitä noin 500 000 suojapaikkaa (tilapäisiä pommisuojia).
- 1940 Valtioneuvoston päätös väestönsuojelun yleissuunnitelmasta (481/1940), kumoutunut, jakoi Suomen kolmeen luokkaan. Valtioneuvoston päätösmuistio (Valtioneuvosto 1940).
- 1945 Valtioneuvoston päätös väestönsuojelun yleissuunnitelman muuttamisesta (871/1945), kumoutunut.
- 1954 Valtioneuvoston päätös väestönsuojelun yleissuunnitelman muuttamisesta (324/1954), ?kumoutunut?.
- 1955–1959 sortumasuojia, noin 50 000 suojapaikkaa. Hyvä paine- ja sirpalesuoja.
- 1959 Väestönsuojelulaki (438/1958), kumoutunut. Sisäasiainministeriön päätös B- ja C-luokan väestönsuojista (318/1959), kumoutunut.
- 1963 Sisäasiainministeriön päätös B- ja C-luokan väestönsuojista (291/1963), kumoutunut. Hiilisuodattimien teknilliset vaatimukset.
- 1971 Sisäasiainministeriön päätös S1-luokan väestönsuojista (561/1971), kumoutunut.
- 1973 Valmistuvat ensimmäiset S1-luokan suojat.
- 1978 Viimeisin C64-luokan suoja valmistuu.
- 1990 Valtioneuvoston päätös väestönsuojelulaissa tarkoitetuista suojelukohteista (937/1990), kumoutunut. Laki väestönsuojelulain muuttamisesta (304/1990). Mahdollista K-luokan väestönsuojien rakentaminen. Rakentamisvelvoite koskee koko maata.
- 1991 Sisäasiainministeriön määräyskokoelma Nro 5/91: Kevyen väestönsuojan teknilliset määräykset, kumoutunut. Tekniset perusteet K-luokan väestönsuojille. Suojien rakennusvelvoite alkaa koskea koko Suomea. Puolustustilalaki (1083/1991).
- 1991–2011 K-luokan väestönsuojien rakentaminen.
- 1992 Laki huoltovarmuuden turvaamisesta (1390/1992).
- 1999 Pelastustoimilaki (561/1999), kumoutunut. Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999). Pelastustoimi keskeisin väestönsuojelutoimija.
- 2003 Pelastuslaki (468/2003), kumoutunut. Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta (787/2003), kumoutunut.
- 2005 Sisäasiainministeriön asetus; suodatuskykyä jodilta ja joiltakin teollisuuskaasuilta.
- 2006 Laki pelastusopistosta (607/2006).
- 2007 Laki pelastustoimen laitteista (10/2007). Laki puolustusvoimista (551/2007).
- 2009 Laki aluehallintovirastoista (896/2009).
- 2011 Pelastuslaki (379/2011), mm. 12 §, 74 §, 76 §. Valmiuslaki (1552/2011). Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta (407/2011). Valtioneuvoston asetus väestönsuojista (408/2011). Valtioneuvoston asetus väestönsuojan laitteista ja varusteista (409/2011). Sisäasiainministeriön asetus väestönsuojien teknisistä vaatimuksista ja väestönsuojien laitteiden kunnossapidosta (506/2011). Suojakuntien nimeäminen jäi pois. Velvoite yleisten väestönsuojien rakentamisesta pois.
- 2012 Laki vaaratiedotteesta (466/2012).
- 2018 Laki pelastuslain muuttamisesta (1353/2018).
- 2021 Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021).
Suojautuminen[muokkaa]
Sisälle suojautuminen ja tilapäiset väestönsuojat, yleiset ja yksityiset väestönsuojat, väestön omaehtoinen siirtyminen vaara-alueelta, väestön siirtäminen. Suojautumiseen vaikuttaa mm. uhka, väestön halu suojautua, suojautumisen johtaminen ja osaaminen.
- Ennakkovaroitus: valmiustason lisääminen
- Säteilyvaroitus: hälytykseen valmistautuminen
- Säteilyhälytys: suojautumiskäsky
- Ilmahälytys: suojautumiskäsky
- Suojeluseloste: toimeenpanoa selventävä kuvaus tilanteen kehittymisestä, joka voi sisältää käskyjä ja toimintaohjeita.
- Tulee huomata, että väestönsuoja ei normaalioloissa suojaa tai voi olla jopa hengenvaarallinen. Tästä syystä suojautuminen yleisen vaaramerkin takia tapahtuu asuinhuoneistoihin. Tälle on perusteltu hengenvaarallinen syynsä!
- Suojassa on hätäpoistumistie rakennuksen sortumisalueen ulkopuolella, josta voidaan poistua, vaikka rakennus sortuisi ja varsinaisen sisäänkäynnin kautta ei voida poistua. Tämä erottaa väestönsuojan esimerkiksi tavanomaisista kellareista sen lisäksi, että väestönsuojassa on hengissäselviytymiseen myös muu varustus ja rakenne.
Suojan valmiustilat[muokkaa]
- 72 tunnin valmius: Normaaliajan ylläpito, josta saavutetaan toimeenpanovalmius/väestönsuojan käyttöönotto 72 tunnissa eli väestönsuoja tulee olla käyttökuntoinen 72 tunnin sisällä. Väestönsuojeluvälineet ja väestönsuojalaitteet on voitava ottaa käyttöön saman ajan kuluessa. Toisin sanoen, väestönsuoja ei ole jatkuvasti käyttökunnossa vastaanottamaan suojautujia, vaan se täytyy valmistella käyttöön. Toki väestönsuoja suojaa esimerkiksi sirpaleilta yms., mutta ei kaasulta ja säteilyltä ilman valmistelua.
- Välitön käyttöönottovalmius: Ei edellytä käyttöhenkilöstön jatkuvaa päivystämistä väestönsuojassa.
- ???Kohotettu valmius???: Käyttöhenkilöstöllä ylläpidetään suojassa jatkuva päivystys. Vapaana olevan henkilöstön on kyettävä palaamaan toimipaikoilleen 30 minuutin kuluessa hälytyksestä. Käyttöhenkilöstöä täydennetään ja perehdytetään tehtäviinsä.
Perusotaksumat[muokkaa]
- Väestönsuoja on saatava normaaliolojen käytöstä käyttökuntoon 72 tunnin aikana ja suojautuminen kestää lähtökohtaisesti yhtäjaksoisesti enintään 72 tuntia (suojautumisaika). Käyttökuntoon saattaminen aloitetaan vain viranomaisen määräyksestä. Suoja tyhjennetään tarvittavilta osin suunnitelman mukaan ja suojaan asennetaan tarvittavat varustukset paikoilleen väestön vastaanottamista varten. Perusotaksumaan kuuluu ajatus siitä, että valtion suorittama tiedustelu saisi merkkejä uhasta noin neljä kuukautta ennen aseellisen selkkauksen alkamista ja väestönsuojia alettaisiin saattamaan käyttökuntoon riittävissä ajoin. Väestönsuojien kuntoon saattamiseen määrätään viranomaisia ja kansalaisia, käyttöhenkilöstöä ja väestönsuojanhoitajia.
- Talosuoja täyttyy väestöstä 5 minuutin kuluessa hälytyksestä.
- Suojautuminen, kun ei ole tiedossa hyökkäyksen laatu, sisältääkö hyökkäys tavanomaisten sirpaleiden ja räjähdysvoiman tuhoon perustuvien aseiden lisäksi esimerkiksi taistelukaasujen käyttöä tai jos kyseessä on ydinasehyökkäys:
- Suojautuminen alkaa sulkutilalla (3 t), joka kestää enintään kolme tuntia. Ilma ei liiku suojaan sisään eikä ulos.
- Sulkutilaa seuraa suodatustila (45 t), joka päättyy kahden vuorokauden kuluttua hälytyksestä. Sulkutilasta voidaan siirtyä myös suoraan ohitustilaan. Ulkoilma suodatetaan erityissuodattimien tai hiekkasuodattimien avulla ja sisäilma pääsee ulos. Suojassa on ylipaine, joka estää ilman pääsyn suojaan muutoin kuin suodattimen kautta. Lämpötila ja hiilidioksidin määrä nousevat.
- Suodatustilaa seuraa ohitustila (24 t), joka päättyy kolmen vuorokauden kuluttua hälytyksestä. Ulkoilmaa ei suodateta ja sisäilma pääsee ulos. Suojassa on ylipaine. Hiilidioksidin määrä laskee.
- Yleinen väestönsuojelu: viranomaisten huolehtimaa
- Omatoiminen väestönsuojelu: asuinrakennukset, työpaikat, julkiset rakennukset. Toteuttaa asukkaat ja työntekijät.
- Kansalaiset siirtyvät väestönsuojaan itsenäisesti, jossa heidät otetaan vastaan tai esimerkiksii taloyhtiön/työpaikan kokoontumispaikan kautta.
- Suojelujohtaja ja suojelujohtajan varahenkilö johtavat kiinteistön väestönsuojelua, kouluttavat, keräävät tietoa, on yhteydesä viranomaisiin ja johtaa evakuointia kiinteistössä. Aiemmin myös niitys ?suojeluvalvoja?. Nykyään käytetään myös nimitystä asuinrakennuksen turvallisuushenkilöstö.
- Väestönsuojanhoitaja ja väestönsuojanhoitajan varahenkilö johtavat väestönsuojan käytännön kunnostustoimenpiteitä apunaan asukkaat ja yrityksessä työntekijät. Perehdyttää ovimiehet ja ilmanvaihtokoneiden käyttöhenkilöstön. Väestönsuojanhoitajille järjestetään kursseja.
- Runkohenkilöstö huolehtii kallioväestönsuojan kuntoonsaattamisesta sekä suojautumisen aikana ovien avaamisesta, sulkemisesta suojaan tulevien saastuneiden henkilöiden puhdistustoiminnasta ja suojautujien avustamisesta. Henkilöt ovat tähän tehtävään koulutettuja.
- Tekninen ryhmä vastaa ilmanvaihtolaitteistojen ja varavoimakoneiden ym. suojan teknisten laitteiden käytöstä.
- Ensiapuryhmä vastaa ensiavusta.
Vaaratilanne, hälytys kiinteistössä, esimerkiksi tulipalo[muokkaa]
- Asukkaiden tai työntekijöiden kokoontuessa kokoontumispaikalle:
- Ota johto käsiisi pelastussuunnitelmassa määrättynä suojelujohtajana.
- Soita 112.
- Onko turvallista olla kokoontumispaikalla?
- Määrää tehtäviin apulaishenkilöitä.
- Yleisavaimet hallussa.
- Huolehdi loukkaantuneista ja enemmän huomiota vaativista.
- Ilmoita, kukaan ei saa poistua ilman pelastusviranomaisen lupaa kokoontumispaikalta.
- Ovatko kaikki saaneet hälytystiedon?
- Onko hisseihin jäänyt joku?
- Onko joku jäänyt sisälle? Huom. invalidit, sokeat, vanhukset, yksinasuvat, joita ei ole aiemmin evakuoitu muualle.
- Pysäytä koneellinen ilmanvaihto.
- Ovatko yleisten tilojen ovet, ikkunat ja aukot suljettu?
- Odota ja/tai toimi pelastusviranomaisten ohjeiden mukaan.
Väestönsuojelua tehostettaessa[muokkaa]
- Selvitä pelastussuunnitelmasta suojeluhenkilöstön/turvallisuushenkilöstön osoitteet, matkapuhelinnumerot ja paikallaolo. Tai määrätään viimeistään suojeluhenkilöstö, johon kuuluvat suojelujohtaja, väestönsuojan hoitaja ja tarvittava määrä apulaishenkilöitä.
- Hälytä talon muu suojeluhenkilöstö, jos sellaisia on (suojelujohtaja, väestönsuojanhoitaja ja apulaishenkilöt)
- Jaa suojelutehtävät
- Nimeä poissaolevien tilalle uudet ja perehdytä/kertaa tehtäviin
- Perusta suojelutoimisto
- Aloita puhelin- ja radiopäivystys
- Tarkista viesti- ja hälytysyhteyksien toiminta
- Tarkista suojelumateriaali ja palokalusto
- Hanki puuttuva suojelumateriaali
- Valvo toimeenpanon toteutumista
- Aloita väestönsuojan kuntoonsaattamisen esivalmistelu / tilapäissuojan rakentaminen
- Määrää suojanvalvoja ja apulainen hoitamaan tehtäviään
- Huolehdi viitoituksista väestönsuojaan
- Tiedota asukkaita tilanteesta ja viranomaisohjeista
- Tarvittaessa toimintaohjeita (veden varaaminen, elintarvikkeiden suojaaminen, suojaan otettavat varusteet)
- Sovitaan hälytysjärjestelyistä, miten kaikki asukkaat/työntekijät saavat tiedon hälytyksestä
- Yhteydenotto suojeluyksikön johtopaikkaan, suojeluvalmiuden tiedoksianto
- Tieto lähimmästä ensiapu- ja suojapaikasta
- Reitit väestönsuojaan asukkaiden tiedoksi, mahdolliset harjoitukset
- Tilapäisen pesupaikan järjestäminen; pihalle, yhteiseen saunatilaan, johonkin asuntoon.
- Suojeluryhmien muodostamien ja varustaminen suojeluyksikön johtajan apuna
- Vähennä lähiympäristön palokuormaa
- Valmistaudu toimimaan hälytystilanteessa; hälytystiedon perillemeno
- Järjestä harjoituksia (alkusammutus, ensiapu, suojaan siirtyminen jne.)
- Anna talon sisäiset hälytykset.
- Säteilytilanteessa peitä katolla olevat ilmastointi- ja savuhormit sekä talon vaipan läpiviennit.
Väestönsuojan käyttöönotto(suunnitelma)[muokkaa]
- Tässä on eräs ohjeellinen suunnitelma ja toimintajärjestys
Ohje siirryttäessä suojelun tehostettuun toimintaan viranomaisen käskystä. Aikaa 72 tuntia. Suojan tyhjentäminen suoritetaan ennakolta tehdyn tyhjennyssuunnitelman mukaisesti. Tyhjentäminen ei välttämättä tarkoita kaiken suojan varustukseen kuulumattoman tavaran poistamista, vaan tyhjentämisessä käytetään maalaisjärkeä ja hyödynnetään suojassa olevaa materiaalia suojautumiseen. Talosuojissa asukkaat siirtävät omat tavaransa omiin asuntoihinsa tai tavaroille sovitaan yhteistä säilytystilaa huomioiden paloriski. Kalliosuojissa tilan normaaliajan käyttäjä tyhjentää omaisuutensa pois. Parkkitiloina käytettävissä tiloissa ajoneuvot ajatetaan omistajien toimesta pois tai hinataan. Ajoneuvoja voidaan myös jättää majoitustiloiksi.
- Käyttökuntoon saattaminen tapahtuu viranomaismääräyksellä valmiutta kohotettaessa.
- Väestönsuojalle määrätään suojelujohtaja, väestönsuojan hoitaja/väestönsuojan valvoja ja apulaishenkilöitä (mahdollisesti tekninen henkilö), jotka vastaavat suojan kunnostamisesta. Heidän olisi hyvä tuntea suojassa olevat laitteet sekä miten niitä käytetään. Lisäksi suojan valvoja vastaa kurin, järjestyksen ja siisteyden säilymisestä suojassa. Suojelujohtaja johtaa kokonaisuutta ja väestönsuojanhoitaja johtaa käytännön toimenpiteitä (ovet, venttiilit jne.) väestönsuojaa käyttökuntoon laitettaessa ja apulaishenkilöt toimivat väestönsuojanhoitajan alaisuudessa
- Hankintaan yleisavaimet esimerkiksi kiinteistönhuollolta.
- Väestönsuoja tyhjennetään sinne normaalioloissa varastoidusta tai muuten kerääntyneestä tavarasta jokaiselle suojalle laaditun tyhjennyssuunnitelman mukaisesti.
- Suoja siivotaan heti tyhjennyksen jälkeen, tuuletetaan. Pyritään pitämään suoja mahdollisimman viileänä, ei kuitenkaan alle 0°C: suljetaan lämpöpatterit varsinaisista sulkuhanoista (ei termostaateista), avataan ovet, hätäpoistumistie, poistoilmaventtiilit ja ylipaineventtiilit. Tarvittaessa viilennettään väestönsuojan ilmanvaihtopuhaltimella ilman suodatusta. Tarkkaillaan, ettei vettä sisältävät putket jäädy.
- Noudatetaan pelastussuunnitelmaan kirjattua ohjetta.
- Varavesisäiliöt puhdistetaan ja täytetään mahdollisimman alkuvaiheessa. Yleensä varavesisäiliöön on johdettu letku vesijohtoverkosta; jos näin ei ole, letku hankitaan tai vesi kannetaan säiliöihin. Varmistetaan ettei vesi säiliöissä jäädy.
- Asetetaan opasteet paikoille ja tiedotetaan asukkaita ja työntekijöitä.
- Kulkuaukoissa mahdollisesti käytetyt tilapäiset ovet ja muut rakenteet irrotetaan ja viedään pois suojasta.
- Ovien saranatapit ja salvat rasvataan.
- Ovien tiivisteet tarkastetaan ja irtiolevat laitetaan paikoilleen ohjeiden mukaan. Tarkistetaan tiiveys.
- Tarkistetaan varauloskäynnin, hätäpoistumiskäytävän ja -luukun käyttökelpoisuus. Varauloskäytävien uloimmat luukut avataan (rakenteen edellyttämällä tavalla) ja estetään esimerkiksi autojen pysäköinti luukun päälle. Sisäpuolisten luukkujen sulkeutumiseen kiinnitetään erityistä huomiota.
- Kiinnitetään sulkuteltta suojaoven sisäpuolelle.
- Jos on sulkuhuone, siellä olevat suihkut ja suojan pesualtaat tarkistetaan. Vettä varataan vähintään 50 litraa jokaista varsinaisen suojan alkavaa neliömetriä kohden. (30 litraa henkilöä kohti).
- Ilmanottoaukon läheisyydestä poistetaan palava materiaali.
- Perehdytään ilmanvaihtolaitteiston käyttö- ja huolto-ohjeisiin sekä tarkistetaan laitteiston kunto ja toiminta.
- Tarkistetaan erityissuodattimen kunto.
- Tarkistetaan ylipainemittarin kunto ja nestemäärä.
- Tarkistetaan suojan tiiviys tekemällä tiiveyskoe.
- Kuivakäymälät/käymäläpytyt (15 muovipussia/käymälä) jaetaan kuivakäymälätiloihin. Jos käymälätiloja ei ole seinillä eristetty, tehdään eristys. Materiaalina voidaan käyttää levyä tai verhoa. Käymälöitä on oltava yksi jokaista alkavaa 20 m2 kohden.
- Varmistetaan viestiyhteydet. Asennetaan laajakaista-antenni esimerkiksi ullakolle tai 5 m korkeudelle ulkoseinälle.
- Kaikki venttiilit tarkistetaan kiertämällä käsipyörästä ääriasentoihin. Venttiilejä on vesi-, viemäri- ja mahdollisissa lämpöputkissa. Vesi- ja viemäröintisulut pidetään auki ja suljetaan vasta suojautumisen aikana.
- Lattia- ja kokoajakaivojen kannet poistetaan, kaivot puhdistetaan ja niiden toiminta kokeillaan laskemalla niihin vettä. Huom. lattiakaivo on yhdistetty viemäriin sulkuventtiilin välityksellä. Kannet asetetaan takaisin paikoilleen.
- Ylipaineventtiilit tarkistetaan ja nivelkohdat rasvataan.
- Paineventtiilien kunto tarkistetaan suojan ympärysseinien ulkopuolella.
- Normaaliolojen ilmanvaihtoaukot tukitaan sijoittamalla suojalevyt tiivisteineen paikoilleen.
- Ilmakanavista ja suodattimien pinnalta poistetaan pöly ja irtoroskat.
- Kaikki ilmanvaihtoon kuuluvat putket ja niiden kiinnitykset tarkistetaan.
- B/C-luokan suojissa erityissuodattimet liitetään liitäntäletkun avulla ilmanottoputken ja suojapuhaltimen väliin.
- Poistoventtiilit tarkistetaan kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen.
- Asennetaan tai rakennetaan kerrosvuoteita.
- Lähteet Forssan Ammatti-Instituutin Forssan toimipisteen pelastussuunnitelma ja turvallisuusjärjestelyt, Väestönsuojaohje pelastuslaitoksen asiakkaille, Helsingin kaupunki
- Normaaliaikana väestönsuojassa ei saa säilyttää palavia nesteitä ja kaasuja.
Välttämättömyystarvikkeet / yhteiskäyttötarvikkeet[muokkaa]
Paristot radioihin ja valaisimiin. Teippejä tiivistämiseen. Siivousvälineet Jätesäkkejä Jatkojohtoja Televisio, tietokone, tulostin (paperia), internet-yhteys Pöytiä, tuoleja ja sänkyjä Rakennusmateriaaleja väliseiniin
- Jokainen suojautuja huolehtii lähtökohtaisesti itse omista elintarvikkeistaan ja ruokahuollosta. Elintarvikkeita voidaan täydentää kotoa ja mahdollisesti kaupoista tai kiertävistä ajoneuvoista, esimerkiksi avustuskuljetuksista. Ruokaa käydään tarvittaessa valmistamassa asunnoissa tai pihalla huomioiden tilanne.
Suojelumateriaali
- Ks. sivu Suojelumateriaali
Välttämättömät työkalut
pajavasara katkaisutaltta piikkitaltta linjapihdit voimaleikkuri veistokirves kenttälapio sorkkarauta käsisaha rautasaha + 5 varaterää jakoavain ruuvitaltta ristipääruuvitaltta vasara nauloja puukko köysi kiintoavainsarja putkipihdit
Tilapäissuojan rakentaminen[muokkaa]
- Asuntoa ostaessa tai vuokra-asuntoa katsoessa, kannattaa valita asunto, jossa kylpyhuoneessa on saunatila. Saunatilasta voidaan rakentaa esimerkiksi kerrossängyin tilapäinen pitkäaikaiseen käyttöön makuuhuone ja samalla käyttää wc-tiloja yksityisyys säilyttäen. Ruoka voidaan valmistaa samassa tilassa tai normaalisti keittiössä. Näin suojaudutaan tilanteissa, kun ei kuulla yleistä vaaramerkkiä ja ei ehditä suojautumaan varsinaiseen väestönsuojaan.
- Valitaan suojatila lähtökohtaisesti betonikellarista maata vasten olevan seinän vierestä tai sen puuttuessa talon keskiosasta tai hyödyntäen erillistä maakellaria tai muuta sopivaa rakennusta.
- Suojauksen lisääminen aloitetaan heikoimmasta kohdasta: ovet, ikkunat, puukatto, puinen välipohja.
- Tuetaan kattoa pystypilarein joita yhdistää kattoa vasten yhtenäinen lankku. Laitetaan suojatilan katon päälle muovi ja hiekkaa/hiekkasäkkejä. Kasataan maata/lunta tiiviisti ulkoseinää vasten. Ikkunat täytetään esim. tiilillä ja/tai hiekkasäkkivallilla. Oven eteen ulkopuolelle tehdään lisäseinä estämään oveen kohdistuvaa suoraa säteilyä. Käytetään betonielementtejä, kokotiiliä, harkkoja ja kiviä. Lumivalli vähintään 80 cm kovaksi poljettuna.
- Ilma otetaan rakennuksen muista huoneista suojatilaan ja johdetaan pois painovoimaisesti ilmanpoistokanavan kautta. Ilma voidaan ottaa myös ulkoa esim. ulkopuolelle itse rakennetun mineraalivillasuodattimen ja sen alla olevan tyhjän tilan ja putkien avulla suojatilaan, jossa käsikäyttöinen palje.
- Maakellari: Maata päällä vähintään 60–70 cm. Ympärillä sadevesiä ohjaavat ojat. Sisäänkäyntiovea suojaa lisäksi erillinen suojaseinämä maasta tai muusta materiaalista. Ilmastointi sähkökäyttöinen puhallin tai käsikäyttöinen palje.
Suojautuminen väestönsuojaan[muokkaa]
- Normaalioloissa suojaudutaan yleinen vaaramerkki kuultaessa sisätiloihin. Suojautumismääräys voidaan antaa myös väestöhälyttimien lisäksi radiolla, tv-tiedotteella, hätäkeskustiedotteella 112-sovelluksessa.
- Kun väestönsuojat on saatettu käyttökuntoon, yleinen vaaramerkki kuultaessa tai muutoin tilanteen edellyttäessä suojaudutaan lähimpään väestönsuojaan, tilapäissuojaan tai mahdollisimman hyvän suojan antavaan sisätilaan. Yleensä sisätiloissa tällainen tila on ulkoseinän ja yhden kantavan (kovan) sisäseinän sisällä, esimerkiksi kylpyhuone.
- Varmistetaan, että kaikki saavat tiedon suojautumisesta asuinrakennuksessa tai työpaikalla.
- Suljetaan rakennuksen kaasun pääsulku, jos rakennuksessa on kyseinen järjestelmä.
- Suojelujohtaja, suojelujohtajan varahenkilö tai heidän ollessa estyneenä väestönsuojanhoitaja ottaa johtovastuun.
- Suojan täyttäminen aloitetaan sen perältä lähtien ja noudatetaan opastajien ohjeita. Ohjeita voidaan antaa myös keskuskuulutusjärjestelmällä.
- Kaikkien ollessa suojassa, suljetaan oveet, venttiilit ja suojautuminen aloitetaan sulkutilassa, jos muuta ei ole määrätty. Jos väestönsuojan rakennuksen ulkopuolella havaitaan savua tai kaasua, siirrytään välittömästi sulkutilaan. Vältetään ylimääräistä lämmön tuottamista esimerkiksi pysymällä paikoillaan.
- Kuunnellaan jatkuvasti radiota ja muita viestivälineitä.
- Kerätään suojautujien nimet ylös.
- Pidetään tilannepäiväkirjaa.
- Siirrytään suodatustilaan/ohitustilaan suojanjohtajan päätöksellä.
- Tarvittaessa suojavarustukseen pukeutunut tiedustelija käy suojan ulkopuolella.
- Pitempiaikaisessa suojautumisessa noudatetaan 8 tunnin työvuoroja (työ/lepo/vapaa-aika).
- Viranomaisen ohjeiden tai suojanjohtajan päätöksestä suojautuminen puretaan.
- Aloitetaan suojan huoltaminen uutta suojautumista varten.
- Pusseihin tehty jäte kuljetetaan astioissa ulos, suoja siivotaan ja tuuletetaan, lämpötila lasketaan alas, täytetään vesisäiliöt, polttoaineet, kulutusmateriaali. Korjataan vauriot.
Mukaan väestönsuojaan lähdettäessä / omatoiminen evakuoituminen[muokkaa]
Henkilökohtainen väestönsuojavarustus on suotavaa olla valmiiksi mietittynä, hankittuna sekä pakattuna tai helposti pakattavissa. Ensimmäinen lähtökerta väestönsuojaan ei pitäisi tulla minuuteissa vaan tieto valmistautumisesta tulee tunneissa tai päivissä ennen yleistä vaaramerkkiä. Aikaa ei kuitenkaan välttämättä ole enään hankkia varusteita ja ne loppuvat valmiutta nostettaessa kaupoista ihmisten alkaessa hankkimaan tavaroita.
- Väestönsuojassa ei ole elintarvikkeita eikä tarjoilla ruokaa, eikä siellä ole yöpymiseen tarkoitettuja varusteita – kukin tuo ne itse mukanaan. Kansalainen hankkii nämä ennen suojaan tulemistaan ja lähtökohtaisesti jo valmiina kotona olevasta kotivarasta keräämällä. Suojan lämpötila ja kosteus vaihtelee suojautumistilanteen mukaan viileästä hyvin lämpimään ja kosteaan. Yöpymisen kannalta sopivia ovat eristävä retki-/jooga-alusta betonilattiaa vasten ja makuupussi/lämmin huopa. Jokainen varaa itse mukaansa myös hygieniatuotteet, kuten wc-paperia, kuukautissuojia ja kosteuspyyhkeitä.
- Sopivaa ruokaa on esimerkiksi suoraan kylmänä syötävät säilykepurkkiruoat ja muut kuivatuotteet. Elintarvikkeiden osalta tulee huomata, että väestönsuojissa ei lähtökohtaisesti ole kylmäsäilytysmahdollisuutta ja ruoan valmistus ei ole mahdollista, käytettävissä ei ole edes kuumaa vettä. Omien kaasukeittimien tms. käyttäminen ei välttämättä ole sallittua, koska ne nostavat väestönsuojan lämpötilaa ja aiheuttavat tulipaloriskin. Näin esimerkiksi keitettävät retkiruokapussit eivät tule kyseeseen.
- Kiellettyjä ovat esim. lemmikkieläimet opaskoiria ja palveluskoiria lukuunottamatta, vaaralliset aineet, huumeet, aseet, alkoholi, voimakkaasti tuoksuvat tuotteet, kaasukeittimet tms., myrskylyhdyt ja lämmityslaitteet.
- Lemmikkieläimen suojaamisessa ei tule vaarantaa omaa turvallisuutta! Lemmikkieläimet voidaan tilanteen mukaan ottaa mukaan kun kyseessä on omatoiminen evakuoituminen, mutta yleiseen väestönsuojaan lemmikkieläintä ei saa tuoda. Kiinteistön omistaja päättää tilojen käytöstä. Lemmikit saattavat käyttäytyä agressiivisesti muita ja toisiaan kohtaan ja muut ihmiset pelätä lemmikkielämiä, aiheuttaa allergisia reaktioita eikä lemmikeille ole laskettu väestönsuojissa tilaa eikä ole käymäläpaikkoja. Lemmikkieläin jätetään asuntoon sisälle ikkunattomaan tilaan ja varmistetaan lämmin suojaisa makuupaikka, juomaa ja ravintoa. Tarpeen mukaan voidaan sopia muiden lemmikinomistajien kanssa hoitoringistä.
- Kaupunkien hallinnoimissa väestönsuojissa noudatetaan järjestyslakia.
Tällainen varusteluettelo suositellaan tulostettavaksi paperille ja pakkaamaan tavarat reppuun/suojautumiskassiin. Aina mukana merkityt tavarat kannattaa pitää jatkuvasti päällä olevien vaatteiden taskuissa. Reppua pidetään mielellään mukana liikuttaessa ulkona, koska suojautuminen tapahtuu yllättäen.
HENKILÖKORTTI, PASSI, AJOKORTTI (aina mukana) LÄÄKKEET henkilökohtaiset väh. 3 pv (aina mukana) KÄTEISTÄ RAHAA muutama sata euroa (aina mukana) JODITABLETIT 2 kpl (alle 40 v., raskaana tai imettävä) ENSIAPULAUKKU APUVÄLINEET henkilökohtaiset (pyörätuoli yms.) LÄHEISTEN YHTEYSTIEDOT (paperilla) MAKSUKORTIT PUHELIN PUHELIMEN LATURI ja JOHTO VARAVIRTALÄHDE puhelimelle SILMÄLASIT KODIN AVAIMET AUTON AVAIMET KÄSIVALAISIN / OTSALAMPPU VALAISIMEN PARISTOJA MONITOIMITYÖKALU ELINTARVIKKEITA 72 tunniksi (syötävissä ilman kypsentämistä, ilman kuumaa vettä, ei pilaannu). Pikaravintoa energiapatukat, pähkinät yms. JUOMAPULLO iso + vettä (aina mukana) JUOMAVETTÄ 4 litraa (2–3 l/vrk) (juomapullot/vesikanisteri) LAUTANEN (syvä muovi/metalli) LUSIKKA MUKI (muovi/metalli) TERMOSPULLO TÖLKINAVAAJA REPPU (suojautumiskassi) HENGITYSSUOJAIMIA MAKUUALUSTA MAKUUPUSSI / HUOPA MUOVIKASSI useita VAATTEET (lämpimät ja mukavat, kerrospukeutuminen, ulko-olosuhteet huomioiden) VAIHTOVAATTEET kevyesti SADEASU / VSS-SUOJAPUKU KUMISAAPPAAT ja KENGÄT PYYHELIINA WC-PAPERI 2 rll TALOUSPAPERI 1 rll KOSTEUSPYYHKEITÄ SAIPPUA / PESUAINE HAMMASHARJA ja HAMMASTAHNA KORVATULPAT SILMÄLAPUT VAIPAT, TERVEYSSITEET ja PUHDISTUSPYYHKEET POTTA LAPSELLE KYNTTILÖITÄ JÄTESÄKKI 2 kpl (MUOVISANKO JA KANSI JA PESUVATI) KIRJOITUSVÄLINEET PELEJÄ, KIRJA, LELUJA, PEHMOLELUJA ARVO- JA MUISTOESINEET JA ARVOPAPERIT (vain tärkeimmät, jos asunto tulee tuhoutumaan) - MAHDOLLISESTI - SUOJANAAMARI ja SUODATIN SUOJAKYPÄRÄ SUOJAKÄSINEET (kumi) SUOJALASIT SÄTEILYMITTARI
- Ks. sivu Säteilymittari.
- Ks. myös sivu Bug Out Bag
Lähdettäessä suojaan[muokkaa]
- SULJE IKKUNAT, OVET, TUULETUSLUUKUT
- TIIVISTÄ ASUNTO
- SULJE KONEELLINEN ILMANVAIHTO
- SULJE KAASUN PÄÄSULKU
- SAMMUTA SÄHKÖLAITTEET KYLMÄLAITTEITA LUKUUN OTTAMATTA JA OTA SÄHKÖLAITTEIDEN PISTOKKEET IRTI
- SAMMUTA VALOT
- SÄILÖ VETTÄ KANNELLISIIN ASTIOIHIN, KYLPYAMMEESEEN JA PEITÄ MUOVILLA
- SUOJAA KUIVA-AINEISET ELINTARVIKKEET ILMATIIVIISTI
- LAITA VAIHTOVAATTEITA TIIVIISIIN MUOVISÄKKEIHIN
- VIE JÄTTEET ULOS
- LUKITSE OVI TAKALUKKOON
Palattaessa kotiin[muokkaa]
- Valmistaudutaan seuraavaan väestönsuojaan siirtymiseen.
- Selvitetään onko rakennukseen turvallista siirtyä.
- Selvitetään vauriot ja kytketään sähkölaitteet ja avataan kaasun pääsulku vasta kun se on turvallista. Tämän jälkeen seurataan tavanomaisesta poikkeavaa sähkölaitteiden käyttäytymistä ja kaasuvuotoja.
- Siivotaan ja suljetaan tilapäisvälinein rikkoutuneet ikkunat tms.
- Palataan normaalirutiineihin ja arkeen.
- Keskustellaan ja puretaan tilannetta tukeutuen muihin ihmisiin.
- Autetaan apua tarvitsevia oman jaksamisen puitteissa. Levätään.
Lähteet ja sivustot[muokkaa]
- https://www.huoltovarmuuskeskus.fi
- Pelastustoimi teksti-TV: https://yle.fi/aihe/tekstitv?P=868
- https://intermin.fi/pelastustoimi/vaestonsuojelu
- http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Vaestonsuojelu
- https://www.stuk.fi
- http://www.kodinturvaopas.fi
- http://72tuntia.fi
- Temet Oy on suomalainen väestönsuojelulaitetoimittaja. Ostanut vuonna 2011 Fläkt Wood Oy:n Symor-liiketoiminnan.
- Opaskirjat
- Kurssit
- Ilmatieteen laitos
- Pelastustoimi
- Wikikon käyttäjät
Linkkejä[muokkaa]
Kirjallisuus[muokkaa]
- Väestönsuojien rakentamisen historia ja käsikirja 1927 - 2016, Rajajärvi Pekka