Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Yrttiuute

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vesiuute[muokkaa]

Vaikuttavat aineet liotetaan veteen eli niiden tulee olla vesiliukoisia.

Yrttitee[muokkaa]

Käytetään myös nimityksiä infuusio ja hauduke. Tehdään yleensä kasvin kukista tai lehdistä samaan tapaan kuin tavallinen tee, eli hauduttamalla. Näin vaikuttavat aineet liukenevat veteen. Välttämällä korkeita lämpötiloja vaikuttavat aineet eivät tuhoudu. Haudutusajat ovat yleensä pidemmät kuin teenlehdillä (10-15 min) jotta liukeneminen tehostuu. Lyhyt haudutusaika ei usein riitä saamaan lääkitseviä vaikutusia, ja toisaalta pitempi aika aiheuttaa sen, että osa liuenneista eteerisistä öljyistä ehtii haihtua.

Yrttihaudukkeen käyttöaika ei ole pitkä. Sitä voi säilyttää enintään 24 tuntia jääkaapissa (jäähdytä hauduke ensin ja siivilöi kannelliseen purkkiin), ja jos sen jälkeen sen haluaa vielä uudelleen lämmittää, se tulee tehdä lasi- tai emalikattilassa varoen keittämästä juomaa.

Yleisohje: Käytä kupillista kohti teelusikallinen kuivattua yrttiä tai ruokalusikallinen tuoretta yrttiä, kaada yrttien päälle kiehuvaa vettä ja peitä kannella haudutuksen ajaksi.

Haude[muokkaa]

Haude eli kääre tehdään yleensä kasvin maanpäällisistä osista kuten (yrtti)tee, mutta haudutusajat ovat yleensä pidemmät (15-30 min). Haudukkeita käytetään kastamalla harsokangas tai pyyhe haudeveteen, puristamalla liiat vedet pois ja laittamalla pyyhe kohteen päälle.

Keite[muokkaa]

Keitteet tehdään yleensä juurista, kuorista ja siemenistä jotka vaativat pitemmän ajan pehmetäkseen. Kasvinosia muhitetaan ensin vedessä jotta pehmenisivät ja sitten niitä keitetään 30 minuuttia että vaikuttavat aineet liukenevat veteen.

Etikkauute[muokkaa]

Uutetaan yrtit etikkaan samaan tapaan kuin alkoholiuutoskin.

Yrttiviini[muokkaa]

Eräs 80-vuotias papparainen joka on tehnyt viiniä yli 80 kasvista on sanonut että mustaherukasta tulee paras maku! Yrttiviinin tekoon on kaksi tapaa:

1) Valmiseen viiniin maseroidaan yrtit.

2) Tehdään yrttihauduke, josta tehdään viiniä lisäämällä hiiva, sokeri yms.

Likööri[muokkaa]

Siirappi[muokkaa]

Muuten samat ohjeet kuin siirapinteossakin, laitat vain yrtit samassa vaiheessa kuin kuusenkerkät kerkkäsiirapissa. Aurinkomenetelmällä ei tarvita keittämistä, tosin voi olla että kaikki rohtoaineet eivät imeydy.

Valmistusohjeet löytyy sivulta Siirappi.

Eliksiiri[muokkaa]

Eli fermentoitu uute.

Lähteet[muokkaa]

  • Osaran yrttikurssi Frantsilassa 2009 (luontoyrittäjä)
  • McHoy, Peter; Westland, Pamela: Yrttiaapinen (The Herb Bible). ISBN 3-8290-2419-3. Könemann 2000.