Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Salvoksen veistäminen
Talttaaminen[muokkaa]
Salvoksen veistäminen aloitetaan talttaamalla sen reunat moottorisahalla tapahtuvaa työstämistä ennen. Jotta salvoksesta tulee siistireunainen, se kulkee piirretyn viivan mukaisesti ja saha ei revi puuta, kannattaa salvos taltata tai viiltää lyhytteräisellä puukolla ennen sahaamista. Tällöin voidaan myös moottorisahalla sahata huolettomammin aivan viivalle asti ilman pelkoa että vetävä ketju repii salvoksen reunan. Sahaus kun suoritetaan usein sitltä puolen että laipan kärki on puun sisässä. Jäätyneessä puussa rajaus voidaan tehdä myös moottorisahan kärjellä pitämällä terälaippa lähes vaakatasossa hirttä vasten niin että viiva jää näkyviin (kuva alla).
- Talttaaminen tehdään yleensä ainakin pyöröhirsiveistossa, mutta se voidaan tehdä myös pelkkahirsiveistossa kun haetaan varmasti siistiä jälkeä.
Talttausohje[muokkaa]
- Tee talttaus noin 25 mm leveällä ohuella puun työstöön tarkoitetulla tasataltalla.
- Aseta taltta suora sivu salvoksesta ulospäin (eli taltan viiste salvokseen päin). Aseta taltta salvoksen sisäpuolelle viivasta enintään alle millin etäisyydelle. Eli viiva jää näkyviin talttausjäljen ulkopuolelle ja välissä on aivan ohut rako.
- Taltan asento on niin että lyöt hiukan kuperaksi reunan eli taltan lyöntipää osoittaa salvoksen ulkopuolelle. Jos taltan asento on liikaa salvosta kohden tulee reunasta terävä ja se ei kestä.
- Lyö pari kertaa nuijalla talttaa, niin että syntyy reilu 6-12 mm syvä ura, ensimmäinen kevyempi lyönti iskee taltan hirren pintaan kiinni ja toinen kovempi isku tekee urasta syvemmän.
- Etene näin koko salvoksen ympäri.
- Katso tästä englanninkielinen esimerkkivideo.
- Talttaaminen voidaan suorittaa myös terävällä puukolla, mielellään lyhytteräisellä. Tällöin puukkoa vedetään mahdollisimman syvään painaen kuten edellä talttauksessa on neuvottu. Kuvassa liian pitkä puukko.
Pyöröhirsi[muokkaa]
Ämmännurkka[muokkaa]
Katso sivu Ämmännurkka
Sulkanurkka[muokkaa]
Satulanurkka[muokkaa]
Katso sivu Satulanurkka
Karjalaisnurkka[muokkaa]
Katso sivu Satulanurkka
Koirankaula[muokkaa]
Pelkkahirsi[muokkaa]
Ristinurkka[muokkaa]
Katso sivu Pelkkahirsiveisto
Hammasnurkka[muokkaa]
Katso sivu Hammasnurkka
Lohenpyrstö[muokkaa]
Katso sivu Lohenpyrstönurkka