Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ämmännurkka

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuvia[muokkaa]

Kuvassa oleva ämmännurkka on veistetty kuusikulmaiseen kehikkoon ja on sen takia vinossa.

Moottorisahalla[muokkaa]

  • Jotta reunoista tulee siistit, kannattaa ne taltata, jos kuitenkaan ei haeta aivan näin siistiä jälkeä, ne voidaan myös ajaa moottorisahalla, kuten kuvasta nähdään.

. Talttausohje löytyy sivulta Salvoksen_veistäminen#Talttaaminen.

  • Ämmännurkkaa sahatessa saa aikaa ja polttoainetta kulumaan väärällä tekniikalla ylenmäärin. Onkin syytä oppia tehokkaat tavat hyödyntää moottorisahan tarjoamaa tehoa ja ymmärtää mitkä kohdat terästä leikkaavat ja miten niitä voidaan hyödyntää missäkin kohdassa salvosta.
  • Yleensä salvoksesta poistettava osa sahataan reunoilta viivan vierestä tai niin läheltä kuin mahdollista ja keskeltä viipaloidaan. Tämän jälkeen isketään palat isolla kourutaltalla pois ja viimeistellään sahalla salvos.

Tapa 1 A. - viipalointi[muokkaa]

  • Sahaa aloittaen seisomasi puolen vastakkaiselta puolelta vetävällä ketjulla salvoksen reunaa pitkin hirren päälle ja siitä hiukan omalle puolelle. Toista tämä vastakkaiselle reunalle.
  • Sahaa salvoksen päältä keskeltä suoraan alaspäin, sahan kärki alempana kulkien ja katso vastakkaiselta puolelta että terä tulee lähelle varauksen pohjan viivaa, vedä laipan kärkeä sisään salvokseen sen keskelle edeten tehden samalla koverrusta salvoksen pohjaan ja sahaa omalta puolen laipan kärki ylös viivaan. Toista tämä salvoksen leveydestä riippuen muutamasta kohden tehden viipaleita vierekkäin.
  • Vaihda hirren toiselle puolen ja suorita reunojen sahaukset kuten edellä on neuvottu.
  • Palikat irtoavat nyt vasaralla lyömällä.
  • Allaolevissa kahdessa kuvassa nähdään kuinka tämä palikointi ja niiden irrotus on jo suoritettu ja sahalla koverretaan jo salvoksen sivuja. Huomaa kuinka veistäjän jalat joustavat selän ollessa suorassa. Kiinnitä huomiota myös millä osin terää veistäjä sahaa ja missä asennossa saha on.

  • Allaolevissa neljässä kuvassa nähdään kuinka jäljelle jääneet palat poistetaan sahaamalla jyrkässä kulmassa "kolmiomaisia" paloja pois. Tämä on tehokas tapa poistaa suurimmat osat pois sahalla, jonka jälkeen päästään jo tasoittamaan pintoja koveriksi kuten seuraavissa kuvissa nähdään. Kuvat on on järjestetty vasemmalta oikealle rivittäin alaspäin edeten.

  • Lovesta pitää tulla kovera. Huolittele reunat ja koverrus moottorisahalla. Tarvittaessa lisää koverrusta. Riittävä koverrus on noin 5-15 mm salvoksesta riippuen. Puu saa ottaa kiinni vain aivan reunoista. Jos et pysty tekemään koverrusta moottorisahalla, lyö koveralla taltalla tai työntötasataltalla reunat siisteiksi. Samalla talttaa käytettäessä myös tarvittaessa osa palikoiden tyvistä irtoaa.
  • Koverra sahalla myös hiukan varausten ja salvoksen liitospintaa varauksiin päin.

Tapa 1 B. - viipalointi[muokkaa]

  • Talttaa reunat viivan sisäpuolelta.
  • Sahaa viivoja pitkin kaikki reunat niin paljon kuin uraa pitkin pystyt sahaamaan ja etenemään alaspäin. Aloita siltä puolen jolla seisot ja sitten kurkota hirren yli toiselta puolen. Sahaa kiilamaiset palat pois hirren päältä rakoa kohden. Tarvittaessa voit sahata nyt syvemmälle viivaa pitkin isontunutta rakoa pitkin.
  • Sahaa salvoksen päältä reunoja kohden suoraan alaspäin säteitä. Laipan kärki alempana kulkien ja katso vastakkaiselta puolelta että terä tulee lähelle varauksen pohjan viivaa, vedä laipan kärkeä sisään salvokseen ettet voi osua enää viivaan ja sahaa omalta puolelta viivalle. Koverra sahan kärjellä sopiva koverrus salvoksen pohjaan. Tee sahauksia noin 20 mm välein.

  • Käännä hirsi 90 astetta ja lyö palikat irti sisäpuolelta terotetulla isolla kourutaltalla reunasta kummaltakin puolen.
  • Huolittele reunat kuten kohdassa 1 A.

Tapa 2. - irti isona pallona[muokkaa]

  • Salvoksesta voidaan myös "kovertaa" yksi iso pala/"pallo" sahaamalla molemmin puolin hirttä viivoja myöten. Harjaantuneelta sahaajalta kuluu yhden salvoksen tekoon n. 5 min. hirren läpimitan ollessa 20-25 cm.
  • Tekniikan juju on siinä, että sahataan samalla periaatteella kuin esim. vannesahalla, jossa on leveä terä; sahataan aluksi niin pitkälle kuin laippaa kääntämällä pystytään, sitten kohotetaan sahaa ja ohjataan laippa "sisäkurvin" puolelta 1-2 cm ohi viivan ja jälleen sahataan niin syvään kunnes viiva tulee vastaan. Sitten vain putsataan sahausraon ja viivan välinen kolmio. Sahatessa on tärkeää tukea laipan sivupinta (suunnilleen kärkipyörän kohdalla) jommalle kummalle puolelle salvosta ja ohjailla sahaa kääntelemällä.
  • Sahaus tehdään neljässä vaiheessa, jokainen "kaari" erikseen ja molemmin puolin hirttä. Tässäkin tekniikassa puun asennolla ja tukipukkien korkeudella on suuri merkitys salvoksen sisäpinnan muotoon.

Kirveellä[muokkaa]

Vapaasti kirjoitettavissa...