Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ruokaöljyn valmistaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruokaöljyä saa tehtyä kotikonsteinkin. Yleisin menetelmä on puristaminen, mutta Amerikan intiaanit tekivät öljyä myös keittämällä. Ruokaöljyä tehdään eri kasvien siemenistä.

Siemenlajit[muokkaa]

Suomessa kasvavat lajit[muokkaa]

Ulkomaiset[muokkaa]

  • Seesaminsiemen
  • Viinirypäleensiemen

Menetelmät[muokkaa]

Keittäminen[muokkaa]

Amerikan intiaanit valmistivat ruokaöljynsä itse keittämällä. Ensin he murskasivat siemenet mahdollisimman pieniksi palasiksi esim. kattilassa. Sitten soseeseen sekoitetaan paljon vettä jota kiehutetaan. Öljy nousee pinnalle, josta sen voi kerätä talteen. Astian kannattaa olla mahdollisimman syvä ja pienisuinen jotta öljyä saa helpommin kerättyä. Jos astia on hirveän laakea, öljy jakaantuu koko alueelle.

Puristaminen[muokkaa]

Kuvia muinaisista öljypuristimista:

Nykyaikaisten öljypuristimien hinta liikkuu 1600-4000 euron välillä. 4000 euron tanskalainen puristin sopii rypsin puristamiseen, 1600e puristimet ovat kiinalaisia.

Suomessa lienee käytetty kiviin kaiverrettuja huhmareita, joihin on kaadettu vettä jolloin öljy valuu uraa pitkin sopivaan astiaan.

Lähteet[muokkaa]

  • kirja: The American Indian Craft Book, Marz and Nono Minor

Kun haluat tehdä puristamalla jostain siemenistä ruoka öljyä se on ihan yksin kertaista ekaksi - otat siemenet katkaiset ne kahteen osaan sitten pistät nejohonkin puristimeen se sipulin puristaja käy laitat ne sinne ja siivilän alle että mahdolliset roskat jää siihen ja alle joku astia johon öljyt.