Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Luontaiseläminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luontaiselo, luontaiselinkeino, villiintyminen, eränkäynti, primitivismi.. Englanniksi rewild, indigenous tai aboriginal living, suomeksi vaikea keksiä hyvää sanaa. Kyseessä siis on keräilijä-metsästäjä-puutarhuri tyyppinen elintapa, jossa eletään vaatimattomasti "maavaraisesti" suoraan maasta, ero omavaraisuuteen siinä että ei käytetä sähköä, muovia tai meluavia vimpaimia.

Miksi tällaista asketismiä ja itsensä rankaisua, elämän tekemistä vaikeaksi saattaa joku ihmetellä? Vastauksena voi sanoa että se on vähän sama ero kuin tuohikanootin ja lasikuituisen tekemisellä:

Toisen tekee mölyävän tehokkaasti, nopeasti, supertarkasti ja epoxin kestävästi. Helposti myös. Toinen vaatii kärsivällisyyttä, verkkaista tahtia, prosessiluontoisuutta, luonnon kiertojen mukaan toimimista, hiljaisuutta, lintujen laulua... Ehkä jo tavoitat eron?

Tuohiämpärit nirskuvat kantaessa vettä, vesi lirisee kaadettaessa, fyysinen ponnistus, tarkoitus käydä ulkona raittiissa ilmassa, linnut visertävät. Kääntöpuolena toki loskainen räntää satava pimeä sää, vaan siinäkin oma viehätyksensä. Ymmärrys siitä että ei toisesta valoa ilman toisen pimeyttä. Vertaa kaikkea tuota nopeaan SHHHHHHHH! -hanaan, mekaaniseen nopeaan toimitukseen: hana auki, kiinni. Jos asioista tekee liian helppoja mieli sairastuu miettimään abstraktioita, saivartelemaan menneitä ja tulevia, miettimään miten voisi muuttaa (manipuloida) muita tai muuttaa maailmaa.


Linkit[muokkaa]

- USA:n parhaita primitivistikouluja!