Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kiertokoulu

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Vuonna 1998 käynnistettiin ekoyhteisöprojektin yhteydessä ns. Kestävän elämäntavan kiertokoulu. Kiertokoulussa tutustutaan kestävän kulttuurin perusteisiin, omavaraistaitoihin sekä yhteisöllisyyttä ja yhteistoimintaa edistäviin toimintatapoihin.

Kiertokoulun toiminta jakaantuu kuukausittaisiin tapaamisiin, paikallisten ryhmien toimintaan, erikoiskursseihin ja aktiiviryhmiin. Lisäksi kiertokoulu tai eri yhteisöt järjestävät lyhytkursseja, talkoita ja tapahtumia eri aiheista. Kiertokoulun kuukausittaiset kokoontumiset pyritään järjestämään eri puolilla Suomea yhteisöissä, luonnon helmassa ja muissa tarkoitukseen sopivissa paikoissa.

Periaatteet[muokkaa]

  • Kiertokoulu ei ole varsinainen koulu, vaan pikemminkin opintopiiri. Tavallisessa koulussa tieto kaadetaan ylhäältäpäin, olipa oppilaat vastaanottavaisia tai ei. Kiertokoulussa näin ei ole koska ei ole yhtä opettajaa vaan kaikki ovat samaan aikaan oppilaita ja opettajia. Tietoa ei siis saarnata vaan sen joutuu itse kukin hankkimaan omalla aktiivisuudella ja kyselemällä.
  • Kiertokoulu pääpaino on jonkin kestävän elämäntavan konkreettisen osa-alueen oppimisessa. Pelkästään sosiaalista tapahtumaa ei voida kutsua kiertokouluksi. Esimerkki tällaisesta osa-alueesta voi olla omavaraisuuskokemuksien kertominen, hirrenveisto, neulominen, puutarhaviljely yms.
  • Ketään ei pakoteta oppimaan. Oppiminen riippuu täysin omasta innostuksen asteesta ja aktiivisuudesta. Voi myös olla oppimatta ja "hengailla" jos haluaa, kuitenkin toisten oppimista häiritsemättä pikemminkin tukien sitä esim. musiikilla tai ruuanlaittoon osallistumalla. Tärkeintä on että kukin tekee juuri sitä mitä tuntuu hyvältä tehdä. Silloin tapahtumassa on hyvä tunnelma.
  • Kysyvälle vastataan aina. Kysyminen ilmentää kiinnostusta ja aktiivisuutta. Tietoja ja taitoja ei opeteta väkisin, vaan vain niille jotka ovat kiinnostuneita niistä. Toki tietoja ei ehdoin tahdoin pimitetäkään. Vanhan kansan (kaikissa alkuperäiskulttuureissa) opetustyyli oli odottaa kunnes oppilas kysyy. Opetuksen päätarkoitus ei ollut että oppilas omaksuu opettajan tiedot, vaan alati kysyvän, pohtivan ja tutkivan mielentilan!
  • Kaikki ovat tasaveroisia. Kaikki toimivat samaan aikaan oppijoina ja opettajina. Kiertokoulussa ei ole erityistä johtajaa, opettajaa eikä oppilaita. Olemme kaikki oman itsemme asiantuntijoita!
  • Kiertokoulua ei järjestä kukaan yksi henkilö, vaan sen järjestävät kaikki osanottajat. Kukaan ei ole "viihtymisvastaava" tai "järjestäjä", jolle voi valittaa puutteista. Mikäli puutteita ilmenee, niin ne voi korjata itse tai keskustella niistä muiden osanottajien kanssa esimerkiksi kehrässä. Me kaikki olemme tasaveroisessa vastuussa itsemme ja toistemme viihtyvyydestä.

Käytännön asiat[muokkaa]

  • Kiertokoulu on voittoa tuottamaton tapahtuma. Majoitus tulisi olla ilmainen, ruoat taas tulisi hoitaa nyyttäriperiaatteella, tai mikäli yhteisö tarjoaa ruoan niin siitä tulisi maksaa korvaus rahana tai talkoilla. Jos maksu perittäisiin, se muuttaisi heti tapahtuman luonteen ja oikeuttaisi vaatimaan järjestäjiltä vastinetta rahalle.
  • Kaikki kustannukset ja välttämättömät työt jaetaan. Ruoka yleensä tuodaan nyyttäriperiaatteella. Keittiöpuuhat jaetaan kaikkien osanottajien kesken. Töitä ei jaeta mies- ja naisroolien mukaan, vaan kaikki voivat tehdä kaikkea. Mikäli jotain ei osaa, voi pyytää opastusta. Kaikki tiskaavat itse omat astiansa ja korjaavat jälkensä.
  • Paikat jätetään vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin kiertokoulun alettua.

Kiertokoulun koollekutsuminen[muokkaa]

  • Koollekutsuminen tapahtuu ilmoittamalla tapahtumasta Rihmaston foorumilla, tapahtumakalenterissa ja ehkä myös sähköpostilistalla. Ilmoituksessa tulisi olla kerrottuna teema, ohjelma, paikan tarkka osoite, yhteystiedot, sekä kuvaus kiertokoulun luonteesta (esim. linkki tälle wikisivulle).
  • Koollekutsujalla tulisi olla tapahtumalle sopiva teema, paikka ja puitteet teeman toteuttamiseen. Esimerkiksi jos teema on ompelu, niin tulisi olla tilat ompelemiseen, ruuanlaittoon ja majoittautumiseen. Nämä tilat voivat minimissään olla esim. yksi iso huone. Ruuanlaitto onnistuu myös ulkona jos löytyy vain puita ja iso kattila. Kiertokoululaiset itse tuovat ruoka-aineita ja makuupussinsa, sekä makuualustansa. Myös tulisi olla ompelukoneita tai -tarvikkeita em. esimerkin tapauksessa.

Tulevaisuuden kehityssuuntia[muokkaa]

  • Kiertävä koulutus, jossa oppijat viettävät aina jonkin aikaa eri osaajien luona esim. eri omavaraiseläjän seurassa kumpikin viljellen omaa kasvimaata ja oppien toisistaan, hirsirakentajan luona rakennushommissa, käsityöläisen luona koreja punomassa...
  • Kerättäisiin eri taitajista ja vierailuista (1-12kk) kokonaisuus.

Kiertokoulujen koosteita[muokkaa]

2007[muokkaa]

Järjestettiin 23-28.7 Pohjois-Karjalassa Juuan lähistöllä. Osanottajia oli 7 henkilöä.

Linkkejä[muokkaa]