Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Via Baltica

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Ohjeita autoilijoille ja reppumatkaajille

Via Baltica on loistava keino matkustaa Keski-Eurooppaan, niin läntiseen kuin itäiseen. Reppuselkämatkaajille bussi Tallinnasta vie suoraan Krakowaan ja autoilija ajaa vuorokaudessa Berliiniin.

Yleisesti voidaan Via Baltica nähdä erinomaisena, hyvin toimivana, turvallisena ja paljon nähtävää antavana reittinä etelään niin kesällä kuin talvellakin. On syytä unohtaa varoittelut niiden suista ketkä eivät ole reittiä kulkeneet ja niiden jotka ovat kulkeneet sitä vuosia sitten ja haluavat paisutella "urostekoaan". Ajat muuttuvat ja maat liityvät EU-perheeseen. Kuitenkin tähänkin niin kuin jokaiseen maailman maahan liittyy talonpoikaisjärki kun liikutaan kotinurkista pois. Tienvarsilta löydät niin hotellit, majatalot, merkkikorjaamot ja nyrkkipajat, modernit huoltoasemat, internetkahvilat, uudet tiet ym.

Rajatarkastuksia ei ole, asemista ajetaan läpi. Valuuttaa vaihdat tarpeen mukaan raja-asemilla tai kaupungeissa. Liikennesääntöjen mukaisesti ajaessasi ei tarvitse poliiseista välittää, mutta sakkojakin ylinopeuksista jaetaan.

MUISTA! Älä mene opettamaan suomalaista liikennekulttuuria, nauti suuren maailman kehittyneistä kulttuureista, sujuvasta liikenteestä ja vapaudesta! Ole kuitenkin erityisen tarkka, seuraa edestätulevaa liikennettä ja katso myös oikeanpuoleiseen peiliin. Tavat ovat erilaisia kuin Suomessa.

Mitä mukaan[muokkaa]

Passit
Autoon mukaan myös rekisteriote,
Green Card autovakuutusyhtiöstä
todistus auton käyttöoikeudesta jos joku matkustajista ei itse omista kyseistä kulkupeliä. 

Kannattaa tutustua myös Autoliiton sivuihin, joista tarkempaa tietoa ajamisesta Euroopassa, jäsenenä vielä enemmän. Hyvä tiekartta tai gps on näppärä, mutta ei pakollinen. Esimerkiksi autoliiton Tiekartasto Eurooppa.

Esivalmistelut[muokkaa]

Olet sitten lähdössä liftaamaan, reilaamaan, pyöräilemään tai autolla kannattaa aloittaa selvittämällä Tallinnaan menevät lautat. Laivalla pääsee mukavasti, kantosiipialuksella nopeammin. Jos ajat lähes pysähtymättä ja haluat olla illalla Puolassa, kannattaa käyttää ensimmäistä kantosiipialusta aamutuimaan. Paluumatkaa varten kannattaa kirjata ylös myös aikataulut takaisin Suomeen, ja varata kesällä varsinkin lippu hyvissä ajoin. Netistä löytyy myös paljon bussi- ja juna-aikatauluja ja osoitehakupalveluja. Reittiä voi suunnitella http://www.viamichelin.co.uk palvelun avulla.

Kuljetusyhtiöitä[muokkaa]

Eckerö (Helsinki-Tallinna)

Finnlines (suoraan Saksaan)

Matkahuolto (Eurolines bussilippujen myynti)

Narva Line (Hamina-Sillamäe)

Nordic Ferry Center (Helsinki-Travemunde)

Nordic Jet Line (Helsinki-Tallinna)

RG Line (Vaasa-Sundsvall)

Scandlines (Ruotsi-Tanska-Saksa)

Sea Containers Fin. (Helsinki-Tallinna)

Silja (Turku-Tukholma, Helsinki-Tukholma)

Tallink (Helsinki-Tallinna, Helsinki Rostock)

Viking (Turku-Tukholma, Helsinki-Tukholma, Helsinki-Tallinna)

SeaWind Line (Turku-Tukholma)

VIRO[muokkaa]

Viro

LATVIA[muokkaa]

Sama tie jatkaa läpi Latvian. Jos poikkeat Riikaan, kannattaa ajoittaa ajo muuksi ajaksi kuin iltapäiväruuhkaan, vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole ;-) Muuten pääset ohi ohitustietä pitkin. Läpi vievä tie hyväkuntoinen.

LIETTUA[muokkaa]

Läpi vievä tie hyväkuntoinen.

PUOLA[muokkaa]

Ohituksia Puolassa

Nyt vasta voidaan sanoa että liikennekulttuuri muuttuu! Puolassa on erittäin joustava liikenne. Kun Suomessa olet tottunut passiivisesti jurnuttamaan omalla kaistallasi keskiviivan vieressä, näyttämään nyrkkiä ohittelijoille ja tekemään kiusaa liikenteessä niin Puolassa on onneksi toisin. Puolassa ajaminen on aktiivista ajamista, liikenteen seuraamista. Tiet eivät ole kovin leveitä, mutta ohittaminen on arkea. Autoilijat lähtevät ohittamaan vaikka vastaantulijoita on tulossa. Sekä samaan suuntaan menevät että vastaan tulevat väistävät pääsääntöisesti kaistojensa reunoihin ja keskelle aukeaa tyhjä kaista ohittajalle/ohittajille. Ohittavaa saatetaan myös lähteä ohittamaan samanaikaisesti. Ohitus saattaa olla myös samanaikaisesti kumpaankin suuntaan. Varsinkin tämä koskee teitä, joiden reunaviiva on katkoviivaa!

Lähinnä on syytä huomata että on seurattava liikennettä jatkuvasti, olla valmis väistämään oikeaan reunaan niin takaa tulevia ohittajia että vastaan tulevia ja katsottava myös tienreunaa kulkevia pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Yöllä ohittaminen ei tällätavoin ole kovin yleistä.

Puolan liikenne on myös täynnä rekkoja, rekkoja ja rekkoja. Rekat painavat tasaista tahtia, joten ohittamisen jälkeen se on helpsti puskurissa kiinni. Päätiet ovat hyväkuntoisia, urat voivat olla joskus syviä, monesti kylien pilkkomia. Eteneminen ei ole kovin nopeata, keskimäärin enintään 80 km/t. Puolan läpiajamiseen kannattaa varata aikaa, jos Baltian maat menevät nopeasti, Puola on vastakohta. Osa moottoriteistä on tietullillisia, maksat mennessäsi ja joillakin osuuksilla vielä poistuessasi. Liettuan rajalta Saksan rajalle Berliinin kohdalle aikaa kuluu kesäyönä vajaa 10 tuntia.

SAKSA[muokkaa]

Liikenne sujuvampaa kuin Suomessa, autobaanat miehisyyttä korkeimmalla tasolla, vasen kaista varsinaisille suhareille. Pienet tiet ja vanhat kylät viehättäviä.

SLOVAKIA[muokkaa]

Mukava reitti Slovakiaan menee Liettuan rajalta itä-Puolaa pitkin Lublinin kautta ja siitä kohti Slovakian rajaa. Tiet Puolan puolella ovat reitillä hyviä mutta kooltaan pienempiä. Slovakian läpi tämä reitti vie vuoristoja pitkin ja muutama kohta on aika serpentiininen. Kaupungeissa kannattaa tarkasti katsoa opasteita ja eksyessään pysähtyä kysymään. Myös Varsovan kautta sujuvasti.

UNKARI[muokkaa]

Liikenne leppoisaa ja helppoa ajella. Budapestiin kannattaa varata kartta.

Muita hyödyllisiä linkkejä[muokkaa]

Eurotunnel (Ranska-Englanti)