Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Nostaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ammattimaisempaan hirrenveistoon kannattaa hankkia kunnon torninosturi

Nostaminen[muokkaa]

Nosta aina selkä suorana jaloilla
Pyydä tarvittaessa muita nostamaan yhdessä.

Katso aiheeseen liittyvä Työterveyslaitoksen ohje

Hirsirakennuksen nostaminen[muokkaa]

Aiheesta oma sivu Hirsirakennuksen nostaminen

Hirrenveisto[muokkaa]

Tukkien nostaminen on pitemmän päälle raskasta. Ammattimaisessa veistossa käytössä on nosturiautot ja torninosturit. Harrastelijaveistossa selviää ikiaikaisilla tavoilla.

Eräs keino on rakentaa rakennus useammassa osassa eli a) alin osa lähes ikkunoiden alareunaan asti b) ikkunoiden kohta mukaan lukien ikkunoiden alin ja ylin hirsi c) ylin osa. Lopuksi nämä osat yhdistetään yhdeksi rakennukseksi. Tällöin vältetään turhaa nostamista.

Miten hirrestä kiinni[muokkaa]

Tukkisakset[muokkaa]

Kierretanko[muokkaa]

  • Hirteen porattuihin kahteen vaarnatapin reikiin työnnetään paksu kierretangon pätkä.
  • Kierretankojen toisiin päihin on hitsattu metallilenkki tai kaupasta ostettava kierteisiin sopiva nostorengas ja syvyyssäätöön mutteri.
  • Lenkkeihin laitetaan nostolaitteen vaijeri tai liina, jota nostetaan painopisteen mukaisesti yhdestä kohtaa, jolloin kierretangot kiristyvät toisiaan kohden ja pysyvät paikoillaan.

Pelkkahirren "nostosakset"[muokkaa]

Kuorma-auton tai metsäkuormaimen "koura"[muokkaa]

Alumiiniset hellävaraisempia.

Maataloustraktoriin liitetty metsäperävaunu+kuormainyhdistelmä tai kiinteästi traktorin runkoon liitetty kourakuormain soveltuvat erinomaisesti hirsien nosteluun jopa ammattimaisessa hirrenveistossa. Kiinteä traktorin rungossa oleva kuormain on kehikon rakentamisessa ja purkamisessa jonkin verran kätevämpi erityisesti ahtaissa paikoissa, joissa perävaunulla ei välttämättä mahdu liikkumaan, mutta kuormain-vaunu yhdistelmällä myös hirsien kuljetukset sujuvat helposti.

Hirsien puhtaana pysymiseksi kannattaa kouran leuat puhdistaa mahdollisista maali-, öljy- yms. jäämistä sekä aina pyyhkäistä tartuntapinnat kuorellisten puiden nostamisen jälkeen. (kaarnasta tarttuu kouraan "moskaa" joka vastaavasti helposti jättää jälkensä puhtaisiin, vuoltuihin hirsiin.

Toisaalta vuoltuihin hirsiinhän ei onneksi tarvitse kouralla tarttua kuin kolmesti; 1. kehikolle piirtämistä varten nostaessa, 2. piirtämisen jälkeen alas sauhausta varten ja 3. viimeinen nosto sahauksen jälkeen paikoilleen. Seuraavat nostot kannattaa tehdä toisaalla tässä artikkelissa selostetulla kierretankomenetelmällä.

Tukkitori[muokkaa]

Kehikkoa vasten vierekkäin pienellä raolla asetetut kaksi tai kolme tuoretta kuorittua puuta kouruksi, yhdistetään pienillä poikkipuilla ja nauloilla, vetoköysi tukin päähän tukkimiehen solmulla tai tukkisaksilla.

Kaksipuinen tukkitori, jolla siirrettiin kaikki hirret yhden miehen voimin kun rakennettavan kohteen ympärillä oli korkeutta.

Luistatus[muokkaa]

Siirrä tukkeja luistattaen poikkipuiden ja pukkien päällä ja käytä tarvittaessa hyväksi myös tukkitoreja maan pinnalla. Tukkeja on helppo siirrellä kun oppii hyödyntämään tehokkaasti niiden painopisteen.

Kaljuja eli kiskoja pitkin[muokkaa]

Eli kahta seinän päihin nojaamaan asetettua puuta pitkin hilaten, apuna köysilenkit kehikon sisäpuolelta tukin ympäri takaisin kehikon sisäpuolelle. Menetelmä tarvitsee kaksi miestä, mutta on varsin nopea.

Kampeaminen taapelista[muokkaa]

Hirsien ollessa rivissä aluspuiden päällä. Kun tarvitaan jokin hirsi välistä, on eräs keino asettaa kakkosnelonen syrjälleen hirren viereen tehtyyn rakoon ja sitä vipuvartena käyttäen nostaa niin paljon että saadaan toinen kakkosnelonen sen alle. Näin pää on pinon yläpuolella. Jos toimitaan yksin, otetaan pitkä kakkosnelonn viereen valmiiksi ja samalla kun on väännetty hirsi toisella kakkosnelosella ylös, voidaan toisella kädellä työntää toinen alle. Yritä tehdä tämä mahdollisimman lähellä keskipainopistettä, jolloin toinen pää on kevyempi nostaa. Tietysti tämä voidaan kevyempien hirsien kohdalla suorittaa myös tukkisaksilla hirren päästä nostaen, kaverin samalla työntäessä lauta tai kakkosnelon väliin poikittain. Tämän jälkeen sama operaatio toistetaan toisessä päässä, joko samallatavoin kampeamalla tai mahdollisesti riittää tukkisaksilla pään nostaminen viereisen hirren päälle.

Nosturit[muokkaa]

Vanhojen nostureiden hinnat pyörivät yleensä romuraudan hinnoissa. Niistä kunnostamalla ja esimerkiksi radio-ohjauksen lisäämällä saa toimivia pelejä edullisemmin. Sulakekoko saattaa olla 63A, mutta 35A saattaa myös riittää.

Torninosturi[muokkaa]

  • Betox
  • Linden

Siltanosturi[muokkaa]

Siltanosturi hallissa

Kuorma-auto[muokkaa]

Ajoneuvon vinssi[muokkaa]

Aiheesta oma sivu Vinssaus

Ajoneuvon nostaminen[muokkaa]

Aiheesta oma sivu Ajoneuvon nostaminen

Lastauslaituri[muokkaa]

Vähentää nostamisen tarvetta. Helposti loivaan rinteeseen. Kova pitävä lattia.

Säkkien nostaminen[muokkaa]

Säkit (max 7) kasataan purettaessa kallistetulta lavalta valuttaen siirtolavalle (400 x 540mm, kaksi alapuuta 50x50 ja kolme lautaa 22x100). Kuljetus varastovaunulla (nokkakärry) varastoon ja sieltä kuormaussiltaa tms. pitkin lavalle.

Kaivonkannen magneettinostin[muokkaa]

Magneettinostimen kosketuspinnan ollessa ruosteinen tai likainen se ei kiinnity välttämättä yhtä hyvin esimerkiksi kaivonkanteen. Vedettäessä nostin saattaa irrota ja jos nostaja ei ole valmistautunut, on vaarana lentää selälleen. Nostin irrotetaan kääntämällä nostinta sivulle.