Karhunvattu

Wikikko - kansan taitopankkista
Blackberries on bush.jpg

Johdanto[muokkaa]

Karhunvatukka (Rubus fruticosus) on vatukoihin kuuluva kasvi. Se tuottaa mustia marjan tapaisia hedelmystöjä, jotka koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta.

Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja lukuisia eri lajeja, jotka muistuttavat toisiaan. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa, ja niitä kasvatetaan usein muovihuoneissa. Siperialainen karhunvadelma löydettiin Venäjältä 1980-luvulla, ja se on otettu lisäykseen ja sitä on saatavilla. Siperialainen karhunvadelma menestyy jopa V-vyöhykkeellä taimistojen mukaan. Karhunvadelma on erittäin piikkinen, ja kasvaa korkeammaksi kuin tavallinen vadelma (Rubus idaeus). Se muistuttaa köynnöstä, ja se tuetaankin usein esimerkiksi säleikköön.

Karhunvatukat ovat arvostettuja, sillä niiden suuret ja makeat marjat sopivat useisiin käyttötarkoituksiin, ja esimerkiksi karhunvatukkahilloa pidetään erittäin maukkaana. Karhunvatukan lehdistä tehdään usein teetä, jota arvostetaan sen aromaattisuuden ja vatsaa rauhoittavien ominaisuuksien ansiosta.

Lajikkeet[muokkaa]

Karhunvatukasta on nykyään jalostettu piikittömiäkin lajikkeita, jotka toisaalta kelpaavat paremmin eläimille. Piikeistä on siis etuakin.

  • 'Sonja'
- Maatiainen Savitaipaleelta, IV-vyöhykkeellä asti.[1]
  • 'Siperialainen'
- Jopa V-vyöhyke![2]
  • 'Taalainmaa'
- Ruotsista peräisin oleva pitkäpiikkinen maatiaislajike. Menestyy ainakin III-vyöhykkeellä, ehkä jopa IV. Saatavana vain harrastajilta.

Kokemuksia[muokkaa]

  • En tiedä, menestyisikö piikkinen karhunvattuni ('Taalainmaa') siellä Pohjois-Karjalassa. Aika hallanarka se on, eikä sato aina ehdi kypsyä, jos syksy on aikainen ja kylmä. On niinkin käynyt, että kukkimisaikaan sattuneet hallat ovat tuhonneet suuren osan kukista. Meillä se kasvaa ulkorakennuksen eteläseinustalla, suojaisella paikalla. Kokeilen tänä vuonna, menestyisikö se avoimella paikalla. Se leviää melko kiukkuisesti, täytyy pitää huolta, ettei karkaa varsinaiselta paikaltaan. Voisihan sitä kokeilla tietysti, jos on sopiva paikka. Se kasvaa huomattavasti korkeammaksi kuin kotimainen vähäpiikkinen.
  • Joensuun Enon kylässä naapurit kertoivat seuraavaa: Karhunvattua oli kokeiltu, ja oli ilmeisesti kasvanut ihan hyvin, mutta marjat eivät ehtineet kypsyä. Lajikkeesta ei ole tietoa.

Linkkejä[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]