Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Työkalut

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 1. marraskuuta 2023 kello 08.12 – tehnyt Wikikkosysop (keskustelu | muokkaukset) (Vastapainotrukki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työkalut ovat ymmärrettävästi laaja käsite, tämä sivu on yhteenvetosivu, jolta löytyy linkit kuhunkin aiheen mukaiseen sivuun ja tietoa työkaluista yleensä. Työkaluissa pyritään esittelemään työkaluja, joita voi käyttää ilman sähköä, mutta myös sähkökäyttöiset työkalut ja lisäksi pienen verstaan ammattikäyttöisiä työkoneita.

Yleisimmistä työkaluista

Kirvesmiehen vasara ja naulat

Vasara eli kirvesmiehen vasara on tarkoitettu ensisijaisesti naulojen lyömiseen. Vaikka vasarassa on naulojen irrottamiseen tarkoitettu haarukkamainen työkalu, sitä ei varsinkaan tulisi käyttää isompien naulojen irti vääntämiseen, koska usein edulliset putkivartiset vasarat vääntyvät ja ovat tämän jälkeen naulaamiseen lähes käyttökelvottomia. Naulojen poistamiseen tulisi aina käyttää sorkkarautaa. Vasaran paino on noin 0,5 kg.

Vasaralla lyönti tapahtuu mahdollisimman kaukaa naulasta. Vasaran osuessa naulan kantaan, vasara tekee lopun työn kuten kohdassa rautakanki kuvataan. Osumakohtaa säädetään tarvittaessa peräkkäisten iskujen jatkuessa ja näin voidaan myös estää naulan vääntymistä. Vasaran liike on jatkuva ylös ja alas naulauksen loppuun saakka. Naulaa ei lähtökohtaisesti upoteta kappaleen pinnan alapuolelle.

Naula: Nauloja on eri pituisia ja paksuisia sekä materiaaliltaan rautanauloja ja kuumasinkittyjä (galvanoituja). Kuumasinkityt taipuvat rautanauloja helpommin. Lisäksi naulat voivat olla esimerkiksi pitoa lisääviä kampanauloja. Naulan pituuden ja kiinnitettävän kappaleen paksuuden välisellä suhteella on merkitystä kiinnityksen keston kannalta. Vierekkäisiä nauloja voidaan lyödä myös vinoon toisiinsa nähden, jolloin pitävyys paranee. Tarvittaessa naulan kärki voidaan ennen naulaamista vääntää koukulle tai naulata suora naula kappaleen läpi, kääntää naula koukulle ja lyödä koukku kappaleen sisään. Paksulla naulalla on taipumus halkaista varsinkin harvasyinen lauta. Halkeaminen tapahtuu sitä todennäköisemmin mitä lähempänä laudan reunaa naulaa käytetään. Halkeamista voidaan ehkäistä poraamalla reikä päällimmäiseen kappaleeseen. Yleisiä naulapituuksia ovat noin 60 ja 75 mm naulat, joita kutsutaan myös “kahden tuuman” ja “kolmen tuuman” nauloiksi, sekä pituudet 100, 125, 150 ja 175 mm.

Käsisaha

Käsisaha on yleensä yhden käden käytettävä saha puun katkaisemiseen poikkisuunnassa. Katkaisu puun pituussuunnassa on tavallisella sahalla hitaampaa. Sahaa pitäisi aina käyttää vain puhtaan puun sahaamiseen! Saha tylsyy välittömästi osuessaan naulaan, puun pinnassa oleviin kivenmuruihin tai betoniin. Sahojen teroittaminen onnistuu terästä riippuen, mutta vaatii erityisen viilan. Terän pituus yleensä 500 mm (50 cm). Kaarisahaa (pokasaha) käytetään samoin puun katkaisemiseen poikkisuunnassa, mutta suuremman hammastuksensa takia ei ole yhtä tarkka kuin käsisaha, mutta nopeampi. Isoimmilla kaarisahoilla voi sahata kaksi henkilöä samanaikaisesti, jolloin vuorotellen vain vedetään.

Aloitettaessa sahaaminen käsisahalla, on erityisesti vaarana, että saha hyppää vedettäessä/työnnettäessä, jolloin vaarana on puusta kiinni pitävän käden selkämys! Usein sahaaminen on helpointa aloittaa puun kulmasta ja edetä vinossa sahaten lyhyttä sivua sen sijaan, että aloittaa puun leveältä lappeelta vetämällä. Sahaa painetaan sopivasti niin, että se leikkaa tehokkaasti. Käsilihaksia ei tarvitse jännittää turhaan. Puu kannattaa asettaa tukevasti alustalle niin, että sitä voidaan painaa kädellä tai jalalla alustaa vasten ja katkaisukohdan toinen puoli roikkuu ilmassa. Puun katketessa, jos putoavaa päätä ei kannatella, repeää puun loppuosa. Sahattaessa tarkasti viivaa pitkin, sahataan niin, että viivasta jää puolet näkyviin. Tällöin jatkuvasti sahatessa tulee seurata viivalla pysymistä ja tarvittaessa ohjata sahaa.

Puukko

Puukko kannattaa pitää terävänä ja välttää sen osumista kaikkeen metalliin ja kiveen. Puukko teroitetaan esimerkiksi teroituskivellä. Puukon ja muiden työkalujen teroituksesta voi lukea esim. https://wikikko.info/wiki/Teroitus.

Rautakanki

Rautakanki soveltuu hyvin esimerkiksi painavan oven vääntämiseen paikoilleen asettamalla se ulkopuolelta oven alle kärki maata vasten. Liian loiva kulma aiheuttaa ylöspäin suuntautuvaa liikettä, joka taas kevyimmissä ovissa saattaa aiheuttaa oven yläreunan “kanittamista” yläkarmiin.

Lyötäessä rautakangella esimerkiksi tiiviisti pakkautunutta tai roudassa olevaa maata saadaan tehokkaasti irrotettua ainesta lapioitavaksi. Tällöin voidaan myös käyttää tekniikkaa, jossa vauhtia annetaan käsillä ja keholla iskulle ja viimeisellä sadasosasekunnilla vapautetaan lihakset, jolloin rautakanki iskeytyy vapaammin kohteeseen. Sama tekniikka toimii myös pajavasaraa tai kirvestä käytettäessä. Tämä säästää voimia ja tulos on jo iskulla mutta usein kokonaisuutena tehokkaampi.

Sorkkarauta

Ensisijaisesti naulojen poistamiseen ja purkutyöhön, jossa kappaleita väännetään toisista erilleen. Yleensä kappaleita, jotka ovat naulattu toisiinsa, mutta myös ruuvilla kiinnitettyihin. Purkutöissä tulee varoa väännettäessä syntyviä jännityksiä, jotka voivat purkautua voimalla yllättäen. Pituus on yleensä 600 mm (60 cm).

Veistokirves

Kirves

Työkalujen hankinta

Työkalujen hankinnassa törmätään useaan kysymykseen, niiden kestävyyteen, hintaan, käyttötarkoitukseen, lainaamiseen, yhteisostoihin jne. Työkaluja ei tarvitse ostaa kerralla kaikkia, vaikka silloin alennus voi olla merkittävä. Työkaluja voi hankkia vähitellen tarpeen mukaan. Jos kerralla haluaa satsata voi esimerkiksi ostaa Bahco -työkaluvaunun työkaluineen...

Minkä tasoisia?

Perussääntö: Omista vain laadukkaita työkaluja.

On kieltämättä aika lailla totta että halvalla saa vain heikkoa laatua, työn tekeminen tällaisilla työkaluilla vie helposti mielekkyyden ja jälki voi olla huono ja antaa tunteen: "emmä osaa". Aivan halvimmat, muutaman euron välineet hajoavat helpoisti, niiden metalliseokset ja materiaali ovat heikkoja, ne painavat, ovat paksuja tai ohuita, kömpelöitä, vaikeasti puhdistettavia, eikä niiden korjaaminen ole yleensä mahdollista. Ne myös helposti voivat katketa ja tällöin saattaa hiukan veri tirskahtaa.. Halvat työkalut myös helposti rikkovat muttereiden reunat pyöreiksi. Eräs näkökulma on että ne ovat lyhytikäisyydessään aikamoisia ympäristönkuluttajia.

Pitäisikö sitten ostaa kalliimpaa vaikka työkalua tarvitsee harvoin tai vain kerran? Ehkä, työkalu on rakennettu paremmista materiaaleista, sen tarkkuus on usein parempi. Työkalun voi myös ajatella siirtyväksi sukupolvelta toiselle, ei ole ollenkaan huono ajatus ostaa hyviä työkaluja joita voi antaa jälkikasvulle, jotka ymmärtävät niiden päälle.

Miten erottaa laatutyökalut? Harrastelija, jonka "pääharrastus" ei ole kyseisillä työvälineillä jatkuva työskentely, ei välttämättä tarvitse aivan huippuluokan kalliita merkkejä. Mutta laadukkailla työskentely on selvästi helpompaa; taltat purevat, mitat pitävät, jälki on ammattimaista. Alan ammattilaiselle nämä ovat tärkeitä asioita valtakulttuurin tehokkuuden paineessa. Hyviä merkkejä kannattaakin ennemmin kysyä ammattilaisilta kuin rautakaupasta! Näissä myös takuuajat ovat pitkiä, voi olla että niitä yksinkertaisesti ei saa rikottua, niihin myös saa varaosia ja niitä korjataan. Suomesta löytyy ammattilaisille suunnattuja työkalumyymälöitä, joiden valikoima on pääasiassa pelkästään laatua.

  • seosterästä ja kuumakäsitelty kestävämmiksi, kevyitä, tasapainoisia, sileitä, käteensopivia, kestävät vuosikymmeniä, eivät tule väljiksi, helppo puhdistaa.

Mistä?

Kirpputoreilta, vanhan tavaran liikkeistä, huutokaupoista löytyy usein todella laadukkaita työkaluja. Vanhoja, ruosteisia mutta sellaista rautaa ja laatua mistä nykyään pitää maksaa paljon.

Monet halvat hallit myyvät työkaluja joiden laatu on todella heikko, mutta niistä voi myös löytää hyviä tarjouksia keskitason työvälineistä.

Rautakaupat myyvät yleensä harrastelijoille tarkoitettuja keskitason työkaluilla, joilla pärjää vallan mainiosti. Katso aiheesta Rautakaupan aakkoset

Kaupungeissa on useita pieniä työkaluihin erikoistuneita liikkeitä. Näiden liikkeiden tarjonta vaihtelee laidasta laitaan. Palvelua kyllä löytyy, mutta myös ylitsevuotavaa kehumista onnettomasta työkalusta.

Oma lukunsa ovat maahantuojat ja tiettyyn merkkiin tai merkkeihin keskittyneet liikkeet, jotka hoitavat myynnin, huollon, korjaukset. Merkistä riippuen nämä ovat yritysten ja ammattilaisten ostopaikkoja, joihin myös harrastelijoiden kannattaa tutustua.

Internetin kautta on myös helppo tilata työkaluja esimerkiksi saksasta. Muutaman sadan euron tilaus tulee jo ilman postikuluja. Työkalujen hinnat saattavat olla todella merkittävästi halvempia ja näinollen voi vaikka ostaa laadukkaampia työkaluja suomen hinnoilla. Puutyökaluista kiinnostuneen kannattaa erityisesti tutustua www.dick.biz yritykseen, olen tilannut sieltä luottokortilla usein ja aina on postissa tullut.

Työkalumerkkejä

Laadukkaita

  • Bessey -puristimet, Piher-puristimet, Beta -työkalut, Festool -työkalut, Esab-hitsausvälineet, Farmi-peräkärryt, Hilti, Husqvarna, Bahco, Lamello, Hultafors, Talmeter, Tormek, Sasta, Pfeil -taltat, Esko -betonimyllyt, Snickers Workwear -työvaatteet, Facom -työkalut, Gedore -työkalut, Kamasa-tools -työkalut, Nike hydraulics -nostimet, Senco -naulaimet, Stahlwille -työkalut, Ramsey -vinssit, Plano-puristimet,

JE-Nettiverstas myy Festool, Bessey, Lamello, Piher, Plano- tuotteita.

Rakentaja.fi 14.3.2005

Rakennusalan ammattilaiset, luetelkaapa ammattityökalumerkkejä johin voi luottaa ja ne kestää. Hinnalla ei ole väliä, mutta edustus ja myynti Suomessa.

Poraus ja piikkaus, panosnaulaimet: Hilti tottakai, mutta Spit on halvempi, eikä häpeä Hiltille tehossa tai kestävyydessä, suosittelen.

Akkuruuvarit: Hilti ja Panasonic. Kokemusta on Atlas Copcosta, Makitasta ja Hitachista, hyviä nekin on, mutta ei niin hyviä kuin kaksi ensimmäistä.

Mulla on Feston (Festool) käsisirkkeli, yläjyrsin ja hiomakone, muista merkeistä ei ole kokemusta, mutta en näitä pois antaisi.

Pöytäsirkkeliksi hakisin myös Feston, jos saisi valita. DeWaltin kääntöpöytä on kyllä kohtuu kätevä, mutta mielestäni epätarkka.

Kyllähän nuo kaikki DeWaltit, siniset Boschit, Makitat, Elektra Beckumit, Elut, Sencot Hiltit yms. kaikki aika hyviä on.

Halpakoneisiin ei tahdo olla luottamista. Poikkeuksena pitää mainita Ferm-merkkiset pikkurälläkät, jotka ei maksa juuri mitään, mutta ovat ainakin mulla ja tutuillani kestäneet erittäin hyvin.

Puutyökalut

Käsipuutyökalut

Hirsityökalut

Katso sivu Hirsityövälineet

Metalli- ja autonkorjaustyökalut

Metalliverstas

Sekalaisia työkaluja

Saneeraustyökalut

Tekstiilityökalut

Ompelupaja

Työkalujen kunnostaminen

Katso aiheesta oma sivu Työkalujen kunnostaminen

Entisajan työkalut Rakentaja.fi 8.1.2004

Voisiko johonkin laittaa luettelon, mitä työkaluja ammattitimpurin pakki sisälsi ennen sähkötyökalujen aikaa? Tyhjentävää luetteloa tuosta ei saa. Vanhalla timpurilla oli tavallisesti kaksi pakkia. Tämä tietenkin vaihteli sen mukaan, mitkä olivat timpurin taidot.

Sisätimpurin pakissa

oli sisätöihin soveltuvia työkaluja. Kaikkea sitä, mitä sisätöissä tarvittiin. Osittain työvälineet olivat lähellä puusepän työkaluja. Tämä oli yleensä lukittava pakki.

Pieni veistokirves
saha
selkäsaha
vintelinvarsi
puuporanteriä
talttasarja
ruuvimeisseli tai kaksi
pari puista höylää
vasaroita iso ja pieni
puinen vatupassi
kuula linjalangalla
suorakulma

Toinen pakki

oli sitten avonainen usein pressukankaalla peitetty. Siinä olivat rajummat työkalut;

hyvä kirves
timpurinsaha
iso vasara, sellainen piikkipäinen
se huonompi vatupassi
kuula ja linjalankaa (luotilanka)
pari isoa talttaa
saattoi olla isoja puuporanteriä
vintelivarsi
naulareppu, jossa puukko ja timpurinkynä. 

Mittana molemmissa oli puinen taittomitta, metrin mittainen, myöhemmin kahden metrin. Varmaan tästä jotain unohtui, mutta kyllä noilla nyt jo talon tekee.

Nykyajan monitoimitimpurin varusteita

Timpuri-kirvesmies-maalari-sisäkattomies-kalusteasentaja-purkumies ym. tarvitsee pakissaan kantaa monen moista. Oheinen luettelo ei ole täydellinen vaan suuntaa-antava muistilista keikalle lähdettäessä, hommiin ruvettaessa.

Katso kalusteasentajan työkaluista oma sivusa. Siellä luetellut varusteet kuuluvat myös timpurin varusteluetteloon.

  • Vasara
  • Vasarlenkki työvaatteissa, esimerkiksi sähköjohdosta väännetty.
  • Riipputaskut tai vyötaskut nauloille ja työkaluille. Nykyään esimerkiksi Snickers tarjoaa monipuolisia työvaatteita ja liivejä työskentelyyn. Paksusta nahasta metallisine lenkkeineen tuo taskuihin ryhtiä pysyä avonaisina.
  • Metrimitta 3 ja 6 m.
  • Vesivaaka. Mitax vesivaakoja voi säätää ja löytyy varaosia.
  • Puukko (ei peltiä)
  • Katkoteräinen veitsi
  • Timpurinkynä
  • Linjalanka
  • Pistosaha
  • Pöytäsirkkeli
  • Käsisähköhöylä
  • Käsisähköpistosaha
  • Sähkömoottorisaha + teräketjuöljy + avain
  • Rälläkkä
  • Käsisähkökatkaisusaha
  • Akkuporakone
  • Runkonaulain
  • Viimeistelynaulain
  • Ilmakompressori + pitkä letku
  • Lämpöpuhallin, esim. 3 kW
  • Sähköjakorasia
  • Jatkojohtoja
  • Ruuvimeisseli
  • Pihdit
  • Kottikärryt
  • Lattiaharja, leveä
  • Lapio
  • Isoja saaveja puupätkille
  • Pitkä, mielellään linjalautamainen ja lyhyt vatupassi
  • Iskuporakone
  • Villaveitsi
  • Sähkökynä
  • Nitoja, niittejä
  • Räpsy eli merkkausnaru?
  • A-tikkaat
  • Työpukki (porrasjakkara) http://www.tikli.com tai http://www.stegcentralen.se etsi [Wibe] http://www.wibeladders.fi
  • Sorkkarauta
  • Purkurauta
  • Kirves
  • Sikapistooli. Silikonipatruunan jäädessä käyttämättä, pursota sentin verran ulkopuolelle ja jätä kuivumaan tulpaksi.
  • Halogeenivalo tai vastaava + Teline
  • Jätesäkkejä
  • Rättejä
  • Maalitikkuja
  • Leveä työteline
  • Kipsilevyn kohotin
  • Kipsihöylä
  • lisää tähän...

Muuta mukavaa

  • Radio (esm. Makita BMR100 työmaaradio) tai kuulosuojaimissa oleva radio
  • Kipsilevynleikkuuohjuri, esimerkiksi lauta
  • Ruokalaatikko
  • Sähkökeittolevy, Vedenkeitin/Kahvinkeitin
  • Makuupussi ja Makuualusta ja Tyyny
  • Sandaalit
  • Saippua+Pyyhe

Purku

  • Suojaimet (katso otsikko Piikkaus)
  • Piikkausvälineet
  • Jatkojohdot
  • Valot ja varalamput
  • Purkurauta
  • Leka, moska
  • Muovisaavi
  • Jätesäkit
  • Suojausmuovit
  • Suojausteipit, yleisteippi (oranssi)
  • Imuri ja suulakkeet
  • Sähkö- ja putkitutka
  • Veitsi
  • A-pukki, tikkaat
  • Rosvosaha (puukkosaha)
  • Käsipyörösaha
  • Rätti pölyjen pyyhintään rappukäytävästä
  • Alipainekone huoneiston alipaineistamiseen, putki, tuuletusikkunalevy, teippiä, kupukantaiset pultit/ruuveja kiinnitykseen.
Huom! Muista sulkea ilmastointiventtiilit, viemärit, automaattiset palohälyttimet jotka reagoivat pölyyn.

Piikkaus

  • Piikkauskone(et)
  • Piikkauspiikit ja -taltat
  • Kuulosuojaimet !!!
  • Silmäsuojaimet
  • Hengityssuojaimet
  • Akkutoiminen raitisilmanaamari
  • Työvaatteet, teräskärkiset kengät, suojahanskat
  • Alipainekone huoneiston alipaineistamiseen, putki, tuuletusikkunalevy, teippiä, kupukantaiset pultit/ruuveja kiinnitykseen.
  • Leveä lapio
  • Muovisaavit
  • Imuri
  • Jatkojohdot
  • Valot ja varalamput
  • Purkurauta
  • Leka

Haarukkavaunu

Haarukkavaunu on ensisijaisesti tarkoitettu kuormalavojen ja varastointilaatikoiden siirtämiseen, jotka painavat enintään 3 000 kg tai vaunussa ilmoitetun määrän verran. Nosto tapahtuu asettamalla kahva nostoasentoon ja vetoaisasta pumppaamalla. Mahdollisimman laaja vetoaisan liike on tehokkaampaa. Mitä korkeammalle pumpataan, sitä epävakaammaksi kuljetus tulee. Vaunua voidaan vetää tai työntää. Väestönsuojan kovalla lattialla vaunua on helppo käyttää, mutta pehmeällä alustalla kuten hiekassa tai lumessa siirtäminen on lähes mahdotonta.

Kuljetusvaunu

Kuljetusvaunussa on neljä isompaa rengasta ja kääntyvä etuakseli. Kuorma yleensä enintään 1 500 kg. Sovelias monenlaisten tavaroiden siirtämiseen väestönsuojassa.

Nokkakärry

Varastovaunu

Siirtolavojen (400 x 540) kuljetukseen. Muistuttavat nokkakärryjä, mutta kaksi piikkiä.

Vastapainotrukki

Käyttövoima on usein sähkö tai nestekaasukäyttöinen polttomoottori. Nostokyky on aina noin 4 000 kg saakka useiden metrien korkeuteen. Soveltuu kovalle alustalle. Trukkia käytettäessä on aina haarukkapiikkien ollessa tyhjä, pidettävä ne lähellä maanpintaa, ettei niitä vahingossa ajeta ihmisen yläkehoon.