Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Työkalujen kunnostaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Kunnostettavia työkaluja
Huolehdithan työturvallisuudesta ja teet vain sen minkä tunnet osaavasi

Yleiseen työkalujen peruskunnostukseen voi jokainen ryhtyä. Ajatuksena on työkalujen kestävyyden parantaminen, työturvallisuus, työkaluilla tehtävän työn sujuvuus ja käsityötaitojen ylläpito. Myös vanhat nykypäivän tieltä sivuun työnnetyt työkalut kunnostettuina palaavat vielä uskollisiksi palvelijoiksi. Silloin työkalut olivat kestäviä ja painavia.

Kunnossa olevia työkaluja on mukava käyttää ja työt luistavat. Kesän sesonkiin ei peruskunnostusta kannata jättää, silloin ainoastaan korjataan tarvittavat hajonneet työkalut. Talvella taas pimeään aikaan työkalujen kunnostus on mukavaa askaretta pakkasen paukkuessa ulkona. Työkalut on hyvä käydä läpi yksi kerrallaan. Likaiset työkalut pestään tai rapsutetaan liiat kurat, ruosteet tai rasvat pois. Vesi, paineilma, liotus ja harja yleensä auttavat. Työkalut on syytä kuivata pesun jälkeen. Metallipinnat pyyhitään öljyyn kevyesti kostutetulla rätillä. Näin samalla nähdään työkaluissa olevat viat ja ne voidaan heti korjata.

Osa työkaluista vaatii purkamisen, siinä auttaa osien asettaminen purkujärjestykseen oikein päin pöydälle. Kannattaa ottaa valokuvia tiuhaan purkuvaiheessa. Liikkuviin osiin ei yleensä tee huonoa tippa öljyä tippakannusta tai vaseliini rasvanippaan. Tarpeen mukaan hitsataan murtuneet tai revenneet osat. Sähköliitokset ja johdot kannatta katsoa huolellisesti ja uusia tarpeen mukaan. Muistathan irrottaa johdon seinästä ennen kunnostamisen aloittamista ja huolehtia varmasti että käynnistäminen ei onnistu huollon aikana.

Jos omat taidot eivät riitä, kannattaa työkalut pakata puhtaina ja öljyttyinä laatikkoon kunnes kylään tulee kyseisen korjaustaidon omaava taitaja tai viedä huoltoliikkeeseen korjattavaksi. Jos esimerkiksi kyseessä on katkennut puuvarsi, ei ole huono ajatus myös ottaa kuivamaan sisälle sopiva puun kappale veistäjää varten. Varmasti korjauskelvottomista työkaluista kannattaa ottaa mahdollisimman paljon osia talteen ja loput kierrättää asiallisesti.

Uudet varret[muokkaa]

Monet työkalut vaativat uuden varren, niin kirveet, kuokat että haravat, kenties väärävarsiviikatekin.

Teroitus[muokkaa]

Sähkökäyttöinen tahko

Teräesineille teroitus on lähes aina tarpeen, terävällä sattuu vähemmän tapaturmia ja jos sattuu niin haava on yleensä tarkasti leikkaantunut. Tahko on parempi, smirgelit polttavat helposti terät. Viimeistely tehdään teroituskivellä ja nahkalla. Samalla kannattaa teroittaa poranterät ja veistotaltat. Pokasahoihin ja moottorisahoihin kannattaa tarvittaessa hankkia uudet terät, mutta niistäkin saa aina teroittamalla hyvän.

Ks. sivu Teroitus

Maatyökoneet[muokkaa]

Maatyökoneet kaipaavat puhdistusta ja rasvausta, jos ne työn jälkeen ovat jääneet tekemättä. Vääntyneet osat suoristetaan ja tarpeen mukaan vahvistetaan hitsaamalla. Uutta maalia tarpeen mukaan pintaan. Suuremmat moottori- ja vaihteistoremontit kannattaa tehdä, jos metsä- ja lumitöiltä kone vapautuu. Vähintään määräaikainen huolto.

Puutyöt[muokkaa]

Puun työstäminen kuuluu talveen, television/takkatulen ääressä olohuoneessa/tuvassa syntyvät monet veistotyöt. Niin puunkantotelineet, työkalujen varret ja sahapukit. Pieni veistopenkki olohuoneessa helpottaa työtä ja sitä ennen teroitetut laadukkaat työkalut. Hiominen pölyisyytensä takia ja pintakäsittely kannattaa suorittaa ilmavammassa tilassa.

Säilytyslaatikot työkaluille[muokkaa]

Laatikoita

Työkaluille voi tehdä säilytys- ja kuljetuslaatikoita. Likaisille metallityökaluille ja puutyökaluille omansa jne. Laatikoiksi kelpaavat vanhat puurunkoiset laatikot, ehkä pohja ja kansi on tarpeen vaihtaa kuten kuvan vihreälle laatikolle on tehty. Päällä näkyvä laatikon pinta taas hiottiin ja lakattiin uudestaan. Isompi laatikko on kasattu ohuesta maatalousvanerista, metallipajalla kantatusta pellistä ja popniiteistä, kantokahvat puuttuvat vielä päädyistä.