Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vuorenkilpi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia) on kivikkojen kasvi ja pärjää loistavasti varjossakin. Puutarhassa näkee eniten hybridiversiota, joka sekin soveltuu käytettäväksi. Mielenkiintoiseksi vuorenkilven tekee sen fermentoitujen lehtien adaptogeeninen vaikutus kehoon. Mongolialaiset ja venäläiset metsästäjät ovat käyttäneet perinteisesti fermentoiduista lehdistä tehtyä teetä fyysisen suorituskykynsä parantamiseen. Muutenkin vuorenkilpi on Venäjällä yleisessä käytössä. Vihreät ja kuivatut lehdet sisältävät puolestaan merkittävän määrän arbutiinia.

Lehtien fermentointi[muokkaa]

Viimevuotiset maassa makaavat ruskeat lehdet ovat jo fermentoituneet luonnollisesti talven aikana. Syksylläkin kerätyt lehdet käyvät sillä ne säilyvät jopa vuoden verran. Vuorenkilpeä kasvaa usein sellaisissa paikoissa, joissa koirat käyvät tarpeillaan. Viisainta on siis kasvattaa kasvia itse.

Mikäli haluat fermentoida tuoreita lehtiä, se käy rikkomalla jollakin tavalla lehtien solurakenne: silppuamalla, kaulimalla, hankaamalla, höyrystämällä jne. Sitten sullot lasipurkin täyteen nuhjuttuja lehtiä, suljet kannen ja laitat purkin aurinkoon. Kun lehdet ovat muuttuneet täysin ruskeiksi ja haju on miellyttävä, kuivaa lehdet levittämällä ne tasaiselle alustalle.

Linkkejä[muokkaa]