Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Viljamylly

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kysymyksiä[muokkaa]

Kannattaako hiutalemyllyä ostaa?[muokkaa]

Jos jauhaa tavallisella myllyllä karkeaksi jauhoksi, voi näitä käyttää puuroihin. Perinteisesti Suomessa hiutaleita ei kai ole käytetty puuroissa vaan puurot on tehty ryyneistä (kokonaiset jyvät) tai karkeista jauhoista.

Käsi- vai sähkökäyttöinen?[muokkaa]

Käsikäyttöisellä jauhojen jauhaminen kestää kauan. Yhden leivän (1kg jauhoa) jauhaminen kestää myllystä riippuen 20-30 min. Sähkömylly tekee saman 10 minuutissa (100g/min Fidibus 21:llä). Danish Diamant -mylly on käsikäyttöisten aatelia ja kaiketi nopein ja kestävin, mutta myös suolaisen hintainen, eli 900 dollaria.

Käsikäyttöisiä myllyjä

- Käyttäjäpalautetta <-- sisältää kuvia mm. polkupyörän yhdistämisestä myllyyn! Helposti yhdistettävisse em. värkkeihin. Tämä mylly myllää 1 kupin hienoa jauhoa minuutissa. (??? onko parempi kuin tästä seuraavat)
- vankka, basalttikivinen (paras kivilaji) mylly. Ei hihnamahdollisuutta mutta voi toki hitsata renkaan hihnalle. Pitäisi kokeilla ennen kuin voi suositella..
- Ylivoimaisesti nopein halvoista käsimyllyistä: 65 g/min hienoa, 130 g/min karkeaa!
- voi jauhaa sekä hiutaleita että jauhoja käsipelillä 40g/min hienoksi ja 120g/min karkeaksi.
- hieno 40g/min, karkea 110g/min
- käsipelillä jauhaa vehnää hienoksi 35g/min ja karkeaksi 90g/min.

Mikä merkki on paras?[muokkaa]

  • "Itse olen käyttänyt pari vuotta Fidibus 21 -myllyä joka on toiminut hyvin. Ei mene tukkoon ja jauhaa hyvin ja tarpeeksi hienoksikin. Ainoa puute on kova ääni." - kettuvaloinen
  • "Fidibus 21-myllyn kovaa ääntä ei pidä vaimentaa pitämällä sitä esim. pyyhkeen päällä. Itse olen myös ollut tyytyväinen myllyyn parin vuoden kokemuksen perusteella" -ReetaK
  • Myllyä ei pidä missään tapauksessa käyttää pyyhkeen tai vastaavan päällä koska silloin moottorin jähdytysilman virtaus saattaa katketa! Suppilon kansi toimii äännenvaimentajana. -Maahantuoja
  • Molina näyttää toimivalta ja yksinkertaiselta (=varmalta). Tämä tuntuu kohtuullisen hiljaiselta -- muita en ole käyttänyt.
  • "Minulla on ollut käsikäyttöinen Schnitzer useamman kuukauden. Tulee käytettyä aina kun kerkiää. Kyseinen mylly on mekanismiltaan hyvin toimiva ja yksinkertainen, mutten osannut ajatella jauhamisen olevan niin hidasta kuin se on. Jauhokilon jauhamiseen (esim. 50% hienoa, 50% karkeaa) saa varata yli puoli tuntia, ellei aijo kovaa urheilusuoritusta tehdä. Mökkikäyttöön tms minne sähköä ei tule, tämä on hyvä hankinta! Ps. Olisikin myytävänä yksi tällainen vähän käytetty malli - kysy lisää! (janne.kastanja@gmail.com)

Mistä saa ostettua jyviä?[muokkaa]

Rukiin, vehnän sekä kuorettoman 'Jorma' ohran jyviä saa halviten ostettua suoraan luomutiloilta 20kg säkeissä, jopa 35 sentin kilohinnalla! Vertauksena leipä maksaa yleensä yli 3e/kg (luomuleipä kalliimpaa) eli säästö on melkein 10 kertainen jos omaa työtä ei laske mukaan. Postikulut matkahuollon kautta ovat noin 2e/kg eli säkit on kannattavinta hakea itse.

Kaura ja tavallinen kuorellinen ohra tarvitsevat myllyn kuorintaa, eli ne on halvinta ostaa suoraan lähimmältä paikalliselta myllyltä.

Kotimaisia myyjiä[muokkaa]

Ulkomaisia myyjiä[muokkaa]

- Monia eri merkkisiä viljamyllyjä. Postikulut vain noin 24 euroa. Myllyt maksavat Suomessa jopa 100 euroa enemmän!
- Manuaaliset viljamyllyt

Artikkeleita[muokkaa]

-