Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Valkosipuli

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Kätevä tapa säilöä valkosipuleita

Valkosipuli (Allium sativum) eli kynsilaukka on monivuotinen laukkakasvien (Alliaceae) heimoon kuuluva viljelyskasvi, jonka tuoretta tai kuivattua sipulia käytetään mausteena.

Raaka valkosipuli:

  • Suuria määriä raakaa valkosipulia tulee välttää, varsinkin jos on vatsaoireita.
  • Raaka valkosipuli polttaa helposti suuta, joten kannattaa mieluummin paistaa valkosipuli rasvassa tai yhdistää jonkin toisen aineen kanssa (esim. mehu, maito, liha..) niin, että polttava vaikutus häviää.

Käyttötapoja[muokkaa]

Tuholaisten torjunnassa[muokkaa]

Valkosipuli karkoittaa etanoita ja muita nilviäisiä, sekä tuhoaa niiden maahan laskemiaan munia. Voidaan käyttää esim. murskattua valkosipulia veteen sekoitettuna. [1]

Hajun poistaminen[muokkaa]

  • Hajun poistaminen ei yleensä vaikuta valkosipulin terveydellsiin vaikutuksiin sillä merkittävimmät terveydellisesti vaikuttavat ainesosat eivät ole voimakas-hajuisia.
  • Eräs eliminoiva aine on ilmeisesti lehtivihreä (klorofyli), jota löytyy kaikista vihreistä kasviksista. Erityisesti persilja on hyvä poistamaan valkosipulin hajun.

Viljely[muokkaa]

Valkosipulista on olemassa erilaisia valinnan tuloksena muovautuneita kantoja. Valinnalla on onnistuttu parantamaan satoisuuden lisäksi taudinkestävyyttä ja säilyvyyttä. Viljelyssä kannattaa suosia viljelyvarmoja ja hyväksi todettuja paikallisia kantoja. Suomalaisia valkosipulikantoja on kymmenkunta, joista tunnetuimpia ovat Melinin ja Kiskon kannat. Sato on usein huono, jos lisäysmäteriaalina käytetään ruokakaupasta hankittuja valkosipuleja.

Siperiasta kotoisin oleva talvivalkosipuli on oma erillinen kantansa. Se on tavallista valkosipulia kookkaampi ja koostuu vain muutamasta (4-8 kpl) suuresta kynnestä. Kynsien keskeltä kasvaa kukkavarsi, jonka päähän muodostuu vihreänpunertavia itusilmuja. Talvivalkosipulin etuja ovat viljelyvarmuuden lisäksi helposti irtoavat kynsien kalvot sekä voimakas maku.

Valkosipulia viljellään satotarkoituksessa yksivuotisena. Valkosipulin lisäys tapahtuu yhdistelmäsipulin kynsistä tai kukintojen itusilmuista, sillä valkosipuli ei pysty tuottamaan itävää siementä. Yhdistelmäsipulit erotetaan kynsiksi ja istutetaan kapeisiin 10-15 cm syviin vakoihin 10 cm:n välein. Lajikkeesta riippuen istuttaminen tapahtuu syksyllä tai varhain keväällä. Syksyllä istutettuna valkosipuli saa luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana.

Valkosipuli viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Kasvualustan tulisi olla humuspitoinen sekä hyvin muokattu ja ojitettu. Kasvattaminen liian kosteassa maassa altistaa lahoamiselle. Valkosipuli vaatii runsaasti ravinteita, etenkin typpeä, fosforia ja kaliumia. Lannoituksessa kannattaa suosia eloperäistä lannoitetta, esimerkiksi kompostoitunutta kanankakkaa. Toukokuussa on hyvä suorittaa peruslannoitus, täydennyslannoitus tapahtuu ennen juhannusta. Kasvualustan sopiva pH on 6,5 - 7,0. Valkosipuli pitää erityisesti puuntuhkasta, joka onkin hyvä levittää kasvupaikalle hyvissä ajoin jo edellisenä syksynä (esim. 25 kg aarille).

Sadonkorjuun aika on syksyllä varsien tuleennuttua. Kukkavarret solmitaan usein, mutta siitä ei luultavasti ole mitään erityistä hyötyä.

Kasvatus itusilmuista[muokkaa]

Mulla on just edessäni 2-vuotiaita itusilmusta kasvatettuja sipuleita, joiden halkaisija on isoimmissa pari senttiä eikä kynsiä ole jakaantunut, joten saattaa mennä 3 vuotta ennen kuin saat jakautuvia kynsiä. (nää tosin oli ollut vuoden verran unohtuneena villinä umpeen kasvaneeseen kasvimaahan, mutta muistelen jonkun sanoneen tän olevan kolmen vuoden touhua...)

Näppituntumalta sanoisin että itusilmut voi istuttaa huomattavasti tiheämpään kuin tavalliset kynnet, jotka vaativat vähintään 8 cm taimivälin. Etäisyydeksi laittasin ekana vuonna sentistä kahteen ja puoleen, riippuen kylvömääristä ja käytettävissä olevista komposteista ja alkukesällä tarjottavista käytteistä... enkä laita kovin syvälle, vain kolmeen - viiteen senttiin ...

Muistutuksena vielä, että jostain syystä itusilmukylvöksillä on taipumus hukkua, joten ne kannattaa rajata hyvin esim. laudoilla tai tehdä kokonaan laatikkoon, koska juuret ei tosiaankaan mee syvälle. Itusilmulisäys on paras tapa saada paljon istukasta pienestä määrästä, sillä vaikka siinä menisi kolme vuotta on sitten saatava istukasmäärä paljon suurempi kuin jos säästäisi joka vuosi kaikki kynnet.

Linkkejä[muokkaa]

Lähteitä[muokkaa]

Lainauksia[muokkaa]

  • Tadashi Watanabe -- Garlic Therapy
"The concept of combined effectiveness means that using garlic together with health foods - like leafy green vegetables of known beneficial qualities - can increase the benefits to be derived from both foods. "
"Comfrey contains vitamin B12, which is indispensable in the production of blood and protein, and completely eliminates the garlic smell."
"There is a danger that raw garlic, whether whole or crushed, can burn the tissues of the mouth. Prevent this by combining garlic with some other food like vegetable juice or meat."
Relationship.--Allium Sat according to Dr. Teste, belongs to the Bryonia group, including Lycopod. Nux. Colocy, Digital and Ignatia which affect deeply all flesh eating animals and hardly at all vegetarians. Hence their special applicability to meat eaters rather than to exclusive vegetarians.