Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Savusaunan suunnittelu
Suunnittelu[muokkaa]
![](/w3/images/1/13/Wikikko_karjalainensavusauna1.jpg)
Rakennusmääräykset ja piirustukset[muokkaa]
Selvitä aivan aluksi alueen rakennusmääräykset. Savusaunalle asetettavat vaatimukset ja sen sijainti rajoihin ja muihin rakennuksiin. Yleissääntönä voitaneen pitää 15 metrin etäisyyttä toisen omistamasta maa-alueesta ja 20 m toisen omistamasta rakennuksesta. Savusauna rakennetaan erilleen muista rakennuksista, vähimmäisetäisyys 20 m. Poikkeustapauksista on sovittava kunnan palo- ja rakennustarkastusviranomaisten kanssa, esimerkiksi voidaan käyttää palomuuria rakennusten välillä.
Koko[muokkaa]
Savusaunan koko on syytä mitoittaa yleiskäytön mukaan, samanaikaisen lauteilla istuvien käyttäjien lukumäärän mukaan. Usein neljälle hengelle riittää 3x3m eli 9 m2. Riittävä laudepituus henkilöä kohden on 600 mm. Korkeuden suhteen on eri malleja, osa savusaunoista on niin korkeita että lauteiden alla mahtuu peseytymään. Saunassa jalkapohjien tulee olla kiuaskiviä ylempänä, jotta jalatkin saavat löylyä. Korkeus ei ole haitaksi, mutta liika on turhaa.
Sisäkatto eli laipio eli laki[muokkaa]
Yhdistetty ulko- ja sisäkattoa on käytetty aikoinaan, mutta nykyään usein ne ovat erilliset. Välikaton muotoa voi tuumailla kiukaan ja lauteiden sijainnin mukaan. Kaikenlaiset ylimääräiset ulokkeet ja raot keräävät nokea. Laipion tiiveyteen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta savukaasut eivät pääse hakeutumaan katon läpi synnyttäen rakojen reunojen kuumentumista. Sisä- eli välikaton päälle riittää 300 mm sahanpurua, kutterinpurua, tai olkea, savea yms. sekaisin. Ei höyrysulkua, savusaunasta tuleva kosteus pääsee välikaton läpi eristeisiin ja haihtuu niistä lopulta välikaton ja ulkokaton tuulettumisen seurauksena.
Ikkuna[muokkaa]
Ikkuna veistetään kiukaan yläreunan alapuolelle nokeentumisen estämiseksi, mielellään ilta-auringon suuntaan. Savupatja muodostuu kiukaan ylimpien kivien tasalle. Vanhoissa saunoissa ikkuna suljettiin puuluukulla ja oli korkeudeltaan hirren korkuinen. Lasisen voi sovittaa karmeissaan ikkunakaroihin. Valaistuksena roikkuu näppärästi lyhty ikkunan ulkopuolella puutapissa tai saunan alaosaan sijoitetulla valaisimella.
Ovi[muokkaa]
Kynnykseksi yksi kokonainen hirsi. Yläkarmin korkeus on lattiapinnasta 120-140 cm eli enintään laudetason alareunan kohdilla ettei löyly katoa. Sanonta kuuluu: "viisi hirttä poikki". Oven leveys 750-900 mm. Kiukaan ollessa oven vieressä ovi saranoidaan kiukaan puolelta. Ovi esimerkiksi kolmesta tai neljästä leveästä laudasta, liitos karoilla, kiilan muotoisilla pienoilla yhteen liitetty pienaovi.
Lattia ja raitisilma[muokkaa]
Lattialankkujen väli kannattaa olla reilu, noin 1 cm, jotta sauna ei kärsi ilmanpuutteesta oven ollessa kiinni. Toisin sanoen alakautta on saatava reilusti raitista ilmaa ja saunomisesta syntyvän hikisen ilman on päästävä pois. Ilmaa saadaan myös jättämällä alimpien parin hirsikerran välistä tilke kokonaan pois.
Lakeinen ja räppänät[muokkaa]
Lakeisella tarkoitetaan suljettavaa katon läpi kulkevaa puusta tehtyä torvea, josta savukaasut poistuvat. Räppänällä tarkoitetaan suljettavaa luukkua seinän läpi. Isot ilma-aukot nostavat savusaunan savurajaa. Kiukaan yläpuolella ei saa olla lakeista tai räppänää joka toimisi kuumille savukaasuille hormina ja syttyisi helpolla. Räppänää ei myöskaan kannata asentaa alueella yleensä vallitsevan tuulensuunan puolelle. Räppänä ja lakeinen sijoitetaan mahdollisimman kaus kiukaasta jotta savukaasut kerkeävät jäähtyä ennen aukkoa. Saunassa vallitsevia lämpötiloja lämmityksen aikana pystyy tarkkailemaan mm. aukon reunoista, jotka kuumenevat ensin. Räppänä ja lakeinen noin vaaksan (peukalon ja keskisormen pään välinen etäisyys) verran välikaton alapuolella.
Tulen tulee palaa rauhallisesti kuin nuotiossa ja tupruta ulos ilman ulkoista imua ja sisäistä painetta. Saunan lauteet, savuaukot eivät saa kuumeta liikaa. Jos em. merkittävästi ilmenee, räppänöitä ja/tai lakeista kannattaa suurentaa.
Savusauna tulisi lämmittää ovi auki, jotta syttyvät savukaasut poistuvat saunasta ja savuraja pysyy korkealla. Kun saunaa lämmitetään, lämmitetään kiuas. Siintymävaiheessa oven ollessa kiinni, kiuas lämmittää saunan.
Lauteet eli lavot[muokkaa]
Itä-Suomessa yleisiä ovat ollet patsaslauteet eli -lautoset. Patsaat eli lavan nurkkapylväät kuusta tai mäntyä. Lännessä seinään ripustettuihin lauteisiin käytetty kuusen visaisia rinteissä kasvaneita juurakoita. Istuinlauteet ensisijaisesti haapaa tai vähäoksaista kuusta, myös leppää tai lehmusta. Porraskaide jos lauteille nousu vaatii enemmän kuin kaksi askelmaa. Naulat sinkittyjä, ruuvit messinkiä tai sinkittyjä ja kannat upotetaan. Istuintason syvyys eli leveys 450-900 mm, jalkatason ja porrastason 300-400 mm, porrastason korkeus ei yli 300 mm. Eli lauteen takaa seinästä jalkatason etureunaan vähintään 1 m. Mahdollisesti jalkatukiriuku.
Pesutila[muokkaa]
Pukuhuone[muokkaa]
Pienelle saunalle riittää noin 3 neliötä. Jos pukuhuoneen ja saunan erotetaan suoraan ovella, saunasta tulevat höyryt tiivistyvät vedeksi pukuhuoneessa.
Kiuas[muokkaa]
Katso sivu Savusaunan kiuas