Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Rohtosuopayrtti

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rohtosuopayrtti eli suopayrtti (Saponaria officinalis) on perinteinen monivuotinen koristekasvi eli perenna, jota on nimensä mukaisesti käytetty rohtona ja pesuaineena.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa]

Rohtosuopayrtti kasvaa noin 70 cm korkeaksi. Kolmikulmaiset lehdet ovat pareittain vastakkain pitkin vartta. Terttumainen, valkoinen tai hennon vaaleanpunainen kukinto on latvassa. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrotut. Kasvi kukkii heinäkuusta syyskuuhun ja tuoksuu varsinkin hämärän aikaan.

Levinneisyys[muokkaa]

Rohtosuopayrttiä kasvaa alkuperäiskasvina Keski- ja Etelä-Euroopassa ja Siperian länsiosissa. Pohjoisempana sitä tavataan puutarhakarkulaisena. [1]

Elinympäristö[muokkaa]

Rohtosuopayrtti viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Se leviää helposti ja kasvaa vähäiselläkin hoidolla; sitä näkee usein autiotalojen heinittyneillä pihamailla.

Käyttö[muokkaa]

Koko kasvia, varsinkin juurakkoa, on käytetty saippuan tapaan sillä se sisältää jopa 20% sapoiineja[2] (vrt. pesupähkinät sisältävät 15%). Sitä voitaisiinkin hyvin käyttää pesupähkinöiden tapaan pesukoneessa. Pohjois-Amerikassa kasvin kukinnoilla on värjätty vihreää ja keltaista. Antiikin aikaan suopayrttiä on käytetty yleisesti villan puhdistamiseen.

Viljely[muokkaa]

  • 2 viikon kylmäkäsittely siemenille[3]. Itävät ilman kylmäkäsittelyäkin, mutta huonommin[4].

Aiheesta muualla[muokkaa]

Kuvia

Lähteet[muokkaa]