Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Retkikohteet Etelä-Suomi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Linkkejä[muokkaa]

Kaikkien Uudenmaan kuntien virkistys-, ulkoilu- ja luontokohteet listana

Evon retkeilyalue[muokkaa]

  • Rahtijärvi - Sorsakolu - Rahtijärvi
    • Rahtijärven P-alueelta lähdetään ylämäkeen ja pian käänytään oikealle Sorsakolun viitan kohdalta. Polku seurailee Rahtijärven itärantaa padolle, joka on merkitty nähtävyydeksi. Poku jatkuu Savijärven itäreunaa ja erkanee keskivaiheilla sisämaahan itään ja tulee metsäautotielle, josta hetken kuluttua palaa takaisin Savijärven rantaan ja lopulta Sorsakolun laavulle. Helppokulkuista metsämaastoa. Laavun edessä on nuotio ja iso kivi, joka estää suoran näkymän Savijärvelle. WC, telttapaikkoja, polttopuita, (sahasta puuttuva terä). Monen polun risteyskohta, joten liikennettä saattaa olla. (11/2017)
    • Takaisin pääsee vajaassa tunnissa lähtemällä Sorsakolusta kaakkoon, joka pian tulee metsäautotielle ja siitä oikealla ja sitten etelään Rahtijärvelle asti.

Luukin ulkoilualue[muokkaa]

  • Ulkoilualueella on useita eri pituisia reittejä. Reitit ovat leveitä ja helppoja kulkea myös lastenvaunuilla ja polkupyörällä. Myös reittien ulkopuolella metsässä voi kulkea. Hyvät uintimahdollisuudet. Tyypillistä etelä-suomalaista mäntymetsää, kallioita ja lampia. Kannattaa huomata, että tulipaikat ovat pisimmän reitin (n. 8 km, 2 tuntia) länsi reunalla. Luukin kartanon edustan iso parkkialue on ryöstöhintainen tuntimaksultaan ja parkkialuetta kiertää siviilipukuinen matkapuhelimella maksuja tarkastava henkilö (5/2021). Täten ympäröivän alueen ilmaiset parkkialueet ja tien varret ovat varsin täynnä.

Porkkala[muokkaa]

Porkkala on kiinnostava merenläheinen päiväretki- ja viikonloppuretkikohde. Alueella voi yöpyä ja siellä on ympäri vuoden käytössä olevia tulipaikkoja. Tulipaikoilla on polttopuita, saha ja kirves. Alueella ei ole roskiksia!

  • Juomavesi: Kartoilla näkyy koordinaateissa N60° 11.50' E25° 2.24' vesipiste. Kyseessä on rengaskaivo, joka EI ole käytössä (5/2021). Joten juomavesi on vietävä mukana ja/tai käytettävä merivettä ruoanvalmistukseen.
  • Alueella on useampi pysäköintialue, joissa pysäköinti on sallittu kahden vuorokauden ajan. Pysäköinti on ilmaista (5/2021). Vetokannas-pysäköintialueelta kestää kävellä niemen eteläkärkeen, Pampskatan:lle, noin yksi tunti. Alueella on keltainen ja punainen reitti ja vanha valkoinen reitti (5/2021).
https://www.luontoon.fi/porkkala

Sipoonkorven kansallispuisto[muokkaa]

http://www.luontoon.fi/sipoonkorpi
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/sipoonkorpifin.pdf
Helsingin keskusta n. 20 km itään.
  • Kalkkiruukin luontopolku. Luontopolun parkkipaikka on Tasakalliontien alussa, jossa opastaulu ja huussi. Parkkipaikalta on ajoteitä pitkin punertavin puuneliömerkein merkitty reilun kilometrin matka luontopolulle, joka nousee Högberget:in kaakkoiskulmasta ylös kalliolle. Ylhäällä kalliolla voi valita täyden lenkin muodostavan luontopolun kierron myötä- tai vastapäivään. Oikealle vastapäivään lähdettäessä polku on oikein hyvä, sorapäälysteinen ja matka laavulle (tulipaikka) on lyhyempi kuin vasemman kautta. Luontopolku on merkitty valkovihrein puuneliömerkein ja niitä on helppo seurata kumpaankin suuntaan. Risteyskohdissa on hyvät opasteet. Luontopolulla on muutamia ajotien ylityksiä ja jyrkkiä nousuja ja laskuja. Jyrkimmissä on metalliportaat kaiteineen. Reitin länsipuoli oli 11/2017 paikoin hyvin mutainen, joten kumisaappaat tai ulkoilukengät olivat tarpeen. Luontopolun koillispuolella olevalla laavulla on pieni laavu, nuotiopaikka, pöytiä ja huussi. Reitin kiertämiseen kannattaa varata pari - kolme tuntia. Reitti on pääasiassa kallioista vanhempaa kuusimetsää ja sammalpeitteistä maastoa. Länsipuolella on peltoja ja kulttuurimaisemaa. Hyvä vaihtoehto tutustua suomalaiseen metsään ja käydä päiväkävelyllä. (11/2017)