Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Mokkasiinit
(Huom. älä aloita työtä ennenkun tiedät mitä teet, tämä selostus sisältää pieniä varotoimia joilla voi säästyä nahan pois heittämiseltä jos homma meneekin pieleen)
Tämä työ on yksinkertainen itse omaksumani ja omanlaiseni.
Välineet ja materiaalit[muokkaa]
Tarvitset karhulankaa, neulan, jäykähköä kangasta ja joko lehmännahkaa (ruskeaa, kellertävää tai harmaata) tai peuran nahkaa. Liima on suositeltavaa jos haluaa tämän ohjeen mukaisesti välttyä suuremmalta ompelutyöltä.
Työohje[muokkaa]
Mokkasiini on Pohjois-Amerikan intiaanien käyttämä kevyt jalkine jotka ovat varsin käytännöllisiä lämpimällä säällä. Itse olen tehnyt mokkasiineja sekä lehmän- että peurannahasta jossa toinen puoli on "kiiltäväksi" muokattua. Monta koemokkasiinia olen saanut tehdä ennenkuin olen saanut omaksuttua omanlaiseni tyylin joka poikkeaa jonkin verran vakituisesta. Mokkasiininahan valitsen yleensä vuodan "jäykemmästä" osasta ja teen mokkasiinin sahaptin eli nez perce tyylillä yhdestä nahan palasta (viralliset ohjeet löytyvät netistä). Jos nahka on kiiltäväpintaista toiselta puolelta niin tämä pinta tulee mokkasiinin sisäpuolelle. Minulla on valmiina leikattu ja muotoiltu nahankappale jonka muodot kopioin toisen nahan päälle oikein päin (mahdollinen kiiltäväpuoli ylöspäin) ja väärinpäin (kiiltävä puoli alaspäin). Tästä tulee oikean- ja vasemmanpuoleinen mokkasiini.
Ellei valmista muottia ole niin homma aloitetaan aivan alusta. Jäykähkö kangas ("muotti") taitetaan kaksinkerroin ja vasen jalka asetetaan kankaan päälle lähelle taitekohtaa. Kantapää tulee alareunaan päin ja tilaa kantapäästä alareunaan jätetään ainakin kämmenen verran. Piirtäminen aloitetaan niin että taitekohdasta jalkaan jää tilaa hieman yli sentti. Viiva vedetään jalan muodon mukaisesti taitekohdasta (pikkuvarpaan tienoilta) taakse ja jalan keskikohdasta kantapäähän päin viiva vedetään suoraan alareunaan jolloin kantapään alue jää neliskulmaiseksi. Sitten kangas (annetaan olla kaksinkerroin) leikataan piirroksen rajoja pitkin jonka jälkeen kankaan päälypuolelta leikataan kangas halki lähes keskelle saakka (T muotoinen leikkaus). Tästä muodostuu aukko josta jalka laitetaan sisään.
Sitten "kangasmuotti" avataan ja pala piirretään kokonaisuudessaan nahan (tai mielummin jonkin sitä vastaavan koekappaleen) päälle oikeinpäin ja väärinpäin. Tästä tulee oikeanpuoleinen ja vasemmanpuoleinen mokkasiini ja uudet muotit leikataan irti ja leikataan kumpikin keskeltä halki kuten koemuottikin. Sitten otetaan käsittelyyn toinen näistä uusista muoteista. Koemokkasiini taitetaan jälleen kaksinkerroin - nyt päälypuoli eli halkaistu puoli jää sisäpuolelle ja koemokkasiini ommellaan sivuilta osittain kiinni etuosasta n. keskikohtaan saakka. Itse olen ommellut tavallisella "katkoviivapistoilla". Nyt koemokkasiini käännetään ympäri ja sovitetaan jalkaan ja tarkistetaan että kantapään alue nousee tarpeaksi ylös. Näin huomataan myös jos varpaan alue on liian pieni tai leveä jolloin koemokkasiinin voi purkaa ja leikata sopivamman muotoiseksi.
Jos koemokkasiini sopii niin sen voi purkaa ja kopioida nahalle josta tehdään se varsinainen mokkasiini. Kopioita kannattaa tehdä kolme joista yksi on se valmis muotti. Ompelua varten kannattaa tehdä reiät lähelle nahan reunaa sillä neulaa on vaikea saada sellaisenaan nahan läpi ilman pihtejä. Reiät tehdään kääntämällä mokkasiini kaksinkerroin ja joko saksilla, puukolla tai naskalilla rei'ittäen kummankin nahanpalan läpi. Sitten mokkasiini ommellaan (kestävällä langalla esim. karhulangalla) kiinni yli puoleen väliin saakka mielellään kahteen kertaan jonka jälkeen tulee kantapään alueen muokkaus. Jokainen voi päättää miten menettelee sen kanssa mutta itse olen vain nostanut kantapään alueen ylös ja taitellut sen sivulta niin että se istuu kantapään ympärille ja sen jälkeen liimannut mokkasiinin takasivut taitoksien ympärille. Tämä on yksinkertainen tapa säästyä ompelemiselta. Sitten mokkasiiniin tehdään reiät nauhoja varten ja kun nauhat on pujotettu paikalleen oli mokkasiini periaatteessa valmis.
Mokkasiiniin kannattaa tehdä pohjat jotka estävät nahan pohjan kulumisen nopeasti. Itse olen leikannut ne vanhojen kumisaappaiden varsista ja liimannut mokkasiinin pohjiin. Mokkasiinit voi myös koristella jos haluaa. Tämän voi tehdä maalaamalla jos helmityö tuntuu liian työläältä. Itse olen maalannut mokkasiineja pienoismalli maalilla. Siemenhelmiä saa netistä ja tarjoustalosta. Käytän helmitöissäni opaakkihelmiä kokoa 10 tai 9 ja ohutta neula sarjaa jota saa mm. eurokankaasta. Paras olisi helmityöneula jonka läpi helmet varmasti menevät. Tällöin on paras olla myös langanpujotin. Esimerkkejä mokkasiinien koristelukuvioista saa kirjastoista intiaanikirjoista sekä netistä esim. hakusanalla beaded moccasins. Helmityö kannattaa suunnitella vaikka ruutupaperille tai paint ohjelmalla netistä saatavalle valmiille alustalle (empty beading patterns). Itse työn olen tehnyt jäykähkölle kankaalle jonka olen liittänyt sitten esim. koristettavaan pussiin.