Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Mercedes-Benz 200D 1989

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

On syytä jättää korjaus ja huolto asiaan perehtyneille yrityksille, jos omat taidot eivät riitä. Lisäksi kannattaa muistaa omien korjauksien vaikutus takuisiin yms. Alla esitellyt vinkit ovat kotikorjaajien ohjeeksi, eivät välttämättä täytä autonvalmistajan vaatimuksia.

Tämän sivun ohjeet perustuvat 124 -korimalliseen mersuun.

Laadukkaita Mersu-korjaamoja[muokkaa]

Korjausohjeita netissä[muokkaa]

ABS jarrut, lukkiutumaton jarrujärjestelmä[muokkaa]

Ostaessasi tämän vuosimallin auton, jossa on ABS-jarrujärjestelmä, kannattaa pohtia mahdollisia ongelmia ABS-jarrujen suhteen. Auto kun ei mene katsastuksesta läpi jos järjestelmä ei toimi ja sen merkkinä oleva mittaritaulun keltainen valo tästä kertoo. Vaihtoehtona on laittaa järjestelmä kuntoon tai poistaa se kokonaan. Poistaminen tarkoittaa auton muutoskatsastamista samanlaiseksi ABS-jarruttomaksi autoksi, joka on korjaamon mukaan iso remontti kaikkine jarruputkien vaihtoineen yms. Korjaaminen taas uusilla osilla (ohjainyksikkö) voi maksaa saman verran kuin auto itse. Mahdollisia vikoja voivat olla esimerkiksi ohjainyksikkö, ?rele akun takana?, ?ylijännitesuoja releen vieressä?, etuanturin poikenneet kaapelit, ?hydrauliyksikön hiilet?. Kysymysmerkit ovst siksi että kirjoittaja ei tiedä koskevatko ne tätä automallia. Ohjainyksikköjä voi hankkia purkuautoista ja uudemman vuosimallisestakin oleva käy.

Akku tyhjentyy[muokkaa]

Ongelman kuvaus[muokkaa]

Täyteen ulkopuolisella latauslaitteella ladattu akku tyhjenee parissa päivässä, eikä auto enää lähde käyntiin. Esimerkiksi radio saattaa ruveta temppuilemaan, jolloin akun virta on jo heikko, autolla saattaa kuitenkin pystyä vielä ajamaan, mutta käyntiinlähtö ei välttämättä onnistu virta-avaimesta. Hinaus käyntiin kyllä onnistuu (virta päälle ja 2-vaihde).

Käytännön ohjeita[muokkaa]

Akku ladataan akkujen lataukseen suunnitelluilla akkulatureilla. Lue laturin käyttöohjeista miten lataus tapahtuu. Ison akun lataus saattaa kestää yli vuorokauden.

Viat ja vikojen etsintä[muokkaa]

1. Laturi tai lataussäädin. Yksinkertaisinta on uusia koko laturi, hinta 2007 on noin 100 euroa. Vanha laturi palautetaan autotarvikeliikkeeseen ja tilalle ostetaan huollettu laturi. Panttihinta on noin 30 euroa. Katso minkäkokoinen laturi autossa on 55 tai 70 A.

Laturin irrotus. Irrota akkukaapelit akusta (ja laita akku lataukseen). Irrota tuulettimen muovisuojus kahdella klipsillä, avaa normaalisti vastapäivään tuulettimen "propellin" keskimutteri ja irrota se vetämällä. Avaa hihnan kiristyspyörän jousen ylämutteri ja väännä muovista jousen kiinnikettä vääntöreiästä että saat ruuvin vedettyä pois ja käännettyä jousen löysäksi. Irrota hihna laturilta. Irrota laturin takaa johto kääntämällä sitä pitävä rautalanka ensin liittimen päältä alas. Laturi on kahdella pultilla kiinni, toinen ylhäällä, toinen alhaalla. Vaihda uusi huollettu laturi paikoilleen ja tee samat toimenpiteen toiseen suuntaan. Aikaa kuluu noin 30 minuuttia. Ja homma ei ole vaikea.

Pakoputki[muokkaa]

Pakoputki koostuu kolmesta osasta. Pakosarjasta auton keskivaihelle tulevasta putkesta, sen jälkeen noin metrin mittaisesta äänenvaimentimen sisältävästä putkesta ja aivan auton perässä viimeisenä noin metrin mittaisesta äänenvaimentimen sisältävästä putkesta. Moottorin puoleisen ja keskimmäisen putken välisessä liitoksessa on erillinen metallinen tiivisterengas ja ulkopuolelta kiinni kahdella X mm pultilla. Keskimmäinen ja takimmainen putki ovat toisissaan kiinni x mm U-muotoisella pakoputkiklemmarilla. Osia voidaan vaihtaa tarpeen mukaan, mutta voisi ajatella että ainakin takimmaiset kaksi putkea äänenvaimentimineen uusii samaan aikaan, koska ne näyttävät menevät äänenvaimentimen ja putken liitoskohdasta puhki useammin kuin etummaisin moottoria lähimpänä oleva putki.

Pakoputkea, ja vanhaa erityisesti kannattaa kohdella talvella harkiten. Vältä peruuttamasta esimerkiksi lumihankeen sitä, jolloin se helposti repeytyy saumastaan. Pakoputken hitsaaminen on myös mahdollista, mutta usein se on väiaikainen ratkaisu, mutta saattaa kestää useitakin kuukausia, jopa vuoden. Pahasti ruostuneen hitsaus on kuitenkin työlästä, koska pelti on ruostunut jo niin ohueksi.

Keskiputken vaihto[muokkaa]

 • Osat putki äänenvaimentimella, U-klemmari, metallinen tiivisterengas, kaksi pulttia ja mutteria, mahdollisesti kumikiinnike.
 • Aikaa kuluu vajaa tunti.
 • Auton alle täytyy päästä. Helpoin vaihtoehto on tietysti nosturi tai monttu, mutta myös voi peruuttaa pukkien päälle ja kiilata vielä eturenkaat palikoilla samalla kun käsijarru ja vaihde ovat päällä.
 • Irrotetaan U-klemmari takaosasta 13 mm hylsyllä tai lenkkiavaimella ja etuosasta kaksi pulttia lenkkiavaimilla 12 ja 13 mm. Irrotetaan putki myös kumikiinnikkeestä auton rungosta vetämällä se siitä irti samalla kun irrotetaan putkea. Takimmainen putki jää roikkumaan takakumistaan. Usein putki on ruostunut kiinni ja sitä täytyy nitkutella hiukan ja mahdollisesti kopistella hiukan vasaralla. Usein pakoputken irrottaminen onnistuu ainoastaan niin ett veto irralleen suuntautuu taralleen putkien suuntaisesti.
 • Tarkista myös onko kumikiinnike rungossa ehjä.
 • Asennetaan uusi putki paikoilleen työntämällä se takimmaiseen putken sisään ja samalla kumikiinnikkeeseen. Asennuksessa kannattaa katsoa että putkisto tulee kokonaisuudessaan vaakatasoon eikä jää roikkumaan, eli kiristyksen yhteydessä tarvittaessa nostatetaan putkistoa samalla. Kiristetään etummainen panta ruuveilla ja muttereilla, kierteisiin kannattaa laittaa jotain liukastetta. U-klemmari tulee kiinni putkeen tehtyjen viiltojen kohdalle ja ruuvit ylöspäin etteivät revi heinikoss tms. Kiristys tapahtuu vuorotellen kumpaakin ruuvia kiristäen, jolloin liitoksesta tulee tasaisesti tiivis.

Ilmansuodattimen vaihto[muokkaa]

 • Avataan klenksut joita on kaksi kappaletta ylä- ja alapuolella ja yhdet kotelon sivuilla.
 • Vedetään vanha suodatin irti ja tarvittaessa puhdistetaan koteloa ja myös moottorin puoleista koteloa, jos niihin on kerääntynyt roskia ja likaa.
 • Asennetaan uusi suodatin paikoilleen kansikoteloon metalliritilä konetta päin.
 • Asetetaan alaklenksut niin että alareuna ensin painamalla ne hakeutuvat moottorinpuoleisen kotelon alle. Painetaan kotelo kokonaan vasten ja suljetaan klenksut. Jos alimmainen klenksu ei pysy kiinni, se on saattanut ponnahtaa irti kotelostaan. Sormilla kopeloimalla huomaa että pitkä klensksu on irronnut muovista sen "sivuilla" olevasta urasta.

Lisäkaukovalojen asennus, lisävalojen asennus[muokkaa]

Ohje sopii soveltaen muihinkin automerkkeihin, mutta tässä on esimerkkinä Bosch halogeeni -lisävalot ja Mercedes W126 1985- asennusraudat.

 • Asennukseen kannattaa varata muutama tunti. Jos sähkökytkentöjen tekeminen ei ole tuttua, saattaa autosta tulevan "relejohdon" kytkentä tuottaa päänvaivaa.

Lisäkaukovalojen asennuksesta[muokkaa]

 • Ei ole väliä lain mukaan mihin kohtaan lisävalot tulevat varsinaisten valojen sisäpuolella eli mersussa ritilän edessä. Mutta niiden on oltava symmetrisesti eli samalla tasolla toisiinsa nähden ja auton keskilinjasta yhtä kaukana sivuillepäin. Lisävalojen tulee olla auton etuakselin etupuolella.
  • Osaisiko joku selvittää mikä on optimaalisin paikka lisävaloille???
 • Lisävalot voidaan asentaa syttymään samanaikaisesti kun pitkät kytketään tai kytkimen taakse niin että voidaan valita syttyykö auton alkuperäiset pitkät valot ainoastaan vai samalla lisäksi lisäkaukovalot. Kuitenkin laki vaatii että käännettässä valoviiksestä pitkät pois esimerkiksi kohdatessa vastaantulija, tulee kaikkien lisävalojen kytkeytyä samanaikaisesti pois päältä, eikä tarvitse räpeltää ylimääräisten kytkimien kanssa.
 • Tutki ensin onko autossa ollut aiemmin lisävalot, tällöin autosta saattaa löytyä vanhoja johtoja, kytkimiä ja rele. Yleensä nämä erottaa autosta poikkeavista johdoista, joita on vedetty pintavetoina.

Lisäkaukovalojen ja releen kiinnittäminen[muokkaa]

 • Merkkikohtaisilla asennusraudoilla valot on helppo kiinnittää tukevasti. Kyseisessä mersumallissa puskurin sisäpuolella yläreunassa olevaan metallireunaan ja lisäksi vielä porata 4 mm reikä ruuville pystysuoraan alaspäin. Raudat voi asettaa vinoon eli kiristää ne "luonnolliseen" asentoon. Mitään ylätukirautoja lampun yläreunassa ei voida käyttää, koska konepellin ritilä estää tämän.
  • Kyseisessä mersussa valot asetettiin etäälle toisistaan, ritilän ulkoreunojen tasalle valonheittimen ulkoreunat.
 • Hella lamppujen mukana tulee rele joka kannattaa esimerkiksi asentaa kuljettajan puolelle konehuoneeseen ABS-jarrujärjestelmän taakse eli eturenkaan yläpuolella olevaan vapaampaan tilaan. Ruuvaa kunnolla kiinni ja kiinnitä samaan maajohtopätkä releelle ja vaikka samalla lampuille.

Lisäkaukovalojen kytkeminen[muokkaa]

 • Kytkentävaihtoehtoja on useita

Samanaikaisesti auton omien pitkien kanssa[muokkaa]

 • Mukana tuleva lyhyt paksumpi punainen johto on tarkoitettu akulta tms. plussasta releelle liitin numero 30:een. Laita välille johtoon helppoon paikkaan tarkistaa, mukana tuleva sulakekotelo.
 • Laita liittimeen 85 musta maajohto (minus) eli esim. releen kiinnitysruuvin alta.
 • Musta johto on tarkoitettu valoista releelle. Liitoksia varten kuori johdon päätä n. 5 mm ja kiristä liittimet huolellisesti pihdeillä. Kytke kummastakin valosta oma johto releeseen, numerolla 87 löytyy kaksi liitinpaikkaa. Tälle plusjohdolle on valonheittimen takaseinässä pieni muovikiinnike, johon se voidaan liitoksen jälkeen ripustaa.
 • Valoihin tarvitaan myös maajohto, joka tulee valaisimen sisällä lampunkehysrunkoon. Maata se saa autosta esimerkiksi sen ruuvin alta, jolla valonheittimen tukirauta kiinnitettiin.
 • Pujota johdot niin että ne eivät ole liian kireällä ja häiritse muita auton huoltotoimenpiteitä. Kiinnitä nippusiteillä.
 • Rele toimii niin että kun liittimeen 86 annetaan suoraan plus-virtaa niin lisävalot syttyvät. Eli kytkennän releestä lamppuihin, ts. valojen toiminnan voi kokeilla antamalla esimerkiksi liittimestä 30 johdonpätkällä virtaa liittimeen 86.
 • Liitin numero 86:een kytketään johto "releeltä".
  • Autoon, johon valot kytkettiin, oli aikaisemmin jo tehty lisävalokytkentä ja näin ollen riitti että kytkettiin vain johto, joka tuli auton sisätilasta liittimeen numero 86. Kytkin oli sijoitettu kuljettajan oikean polven kohdalle ja siitä voitiin valita ovatko lisävalot käytössä vai ei. Eli kytkeytyvätkö ne samalla päälle ja pois valoviiksestä kytkettäessä pitkät. Näinollen ei tarvinnut selvittää miten kytkentä oli aikoinaan tehty.
  • Tähän voi kirjoittaa tarkemman ohjeen, ken tietää!
 • Kun testaat kaukovaloja, kytke päälle myös sytytysvirta, valot kytkimestä ja sitten viiksestä pitkät.

Lisäkaukovalojen suuntaus, kohdistus[muokkaa]

 • Pimeä suora tie
 • Valaisevat mahdollisimman tehokkaasti tien.
 • Ei saa suunnata vaakatason yläpuolelle.

Jäähdyttimen vaihtaminen[muokkaa]

Manuaalivaihteisto[muokkaa]

 • Yksinkertaista. Aikaa kuluu vajaa tunti.
 • Tarvittavat työkalut: 8 mm hylsy ja väännin pohjapanssarin irrottamiseen, 7 mm hylsy tai ruuvitaltta letkuklemmarien irrottamiseen, ruuvitaltta tai pihdit kiinnityspantojen irtivääntämiseen, pesuvati jäähdytysnesteen talteenottamiseen.
 • Irrota etupuskurin takaa auton alta etupohjapanssaria kiinni pitävät kaksi ruuvia ja väännä panssari etupuskurin alta alas maata vasten. Se jää kiinni takareunastaan.
 • Avaa jäähdytysnestesäiliön korkki ja laita vati apukuskin puolelle jäähdyttimen alle. Jäähdyttimen alaletkun alta löytyy pieni kierteinen muovikorkki, josta saa valutettua jäähdytysnesteen pois.
 • Irrota ylä- ja alaletkut
 • Irrota jäähdyttimessä kiinni oleva suojamaski. Se on kiinni kahdella metalliklenksulla, jotka saa käsin, ruuvimeisselillä vääntäen tai pihdeillä vedettyä irti. Itse kotelo lähtee irti nostamalla, se on kiinni yläreunastaan ja kahdesta kohdin alareunastaan. Kotelo jää makaamaan propellin päälle.
 • Irrota jäähdytintä pitävät kaksi metkalliklenksua jäähdyttimen yläreunasta ja nosta ylöspäin jäähdytin pois. Jäähdytin on alhaalla työnnetty tapeistaan kahteen reikään.
 • Siirrä yläklenksujen jäähdyttimessä kiinni olevat kumieristeet uuteen jäähdyttimeen
 • Tarvittaessa (lienee suositeltavaa) huuhdella jäähdytinjärjestelmä vedellä ja laskea vesi pois myös moottorista. Tässä sitä ei ole nyt selostettu.
 • Asennus tapahtuu päinvastoin. Katso että suojamaski tulee alareunastaan myös kiinni. Pohjapanssarin asennuksessa jos ruuvit eivät tahdo osua kohdalleen, kuljettajan puoleisen pidikkeen pystyy säätämään yläkautta kohdalleen, ja apukuskinpuoleiseen saattaa päästä käsiksi työntämällä käden mahdollisesta lohkolämmittemelle avatusta aukosta puskurin läpi.
 • Valuta hitaasti uutta oikeaan suhteeseen sekoitettua jäähdytinnestettä säiliöön, samalla antaen ilman poistua järjestelmästä.
 • Jätä säiliön korkki auki ja käynnistä auto. Anna sen käydä lämpimäksi ja lisää tarvittaessa jäähdytinnestettä pitäen säiliössä sen ylätäyttörajaan asti nestettä.
 • Tarkista mahdolliset vuodot letkuista.
 • Tarkista ajon jälkeen jäähdytinnesteen määrä ja mahdolliset vuodot.