Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Matkailun abc

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maailmanmatkailu[muokkaa]

Mikä on kulkumme luonne? Nykyään puhutaan hienosta käsitteestä turvamatkailija, eikä se varmaan ole tarpeetonta. Matkalla kaikki on mahdollista varsinkin jos kulttuuri ja tavat ovat uusia. Kulkuun kuitenkin liittyy sellaisia yhteisiä piirteitä ja vinkkejä, jotka tekevät matkasta turvallisempia ja vähemmän yllätyksellisiä.

Kannattaa myös miettiä, mitä liiallinen olan yli vilkuilu tuo tullessaan! Elämään kuuluu myös arvaamattomuus, seikkailuhenkisyys, sosiaaliset kontaktit uusiin ihmisiin ja miksei joskus myös huijatuksi tuleminen. Arvoesineet ja muut rakkaat tavarat kannattaa jättää kotiin, ja korvata ne jollain sellaisilla, joiden menettämisellä ei ole niin väliä.

Poimi alla olevista ohjeista ja vinkeistä ne, jotka sopivat omaan matkaasi – oli se sitten yritysmatka tai reppureissu maailman ääriin. Ohjeet perustuvat käytännönkokemuksiin, muilta kulkureilta saatuihin vinkkeihin, joista heille kiitokset sekä alan kirjallisuuteen.

Asenne[muokkaa]

”Oikea matkailija on aina Kulkuri. Hänellä on kulkurin ilot, kiusaukset ja seikkailunhalu. Matkailija on kulkuri tai sitten hän ei ole matkailija lainkaan. Matkan tarkoituksena on erottaa meidät velvollisuuksista, määräajoista, postista, uteliaista naapureista, vastaanottokomiteoista ja määräpaikoista. Hyvä matkailija ei tiedä, minne hän on menossa, täydellinen matkailija ei tiedä edes, mistä hän tulee.” (Lin Jutang)

Estääkö Kulkuriksi heittäytymistä työ, perhe, velvollisuudet vai rohkeus? Maailman maissa asuu tavallisia ihmisiä, joilla on samat perustarpeet kuin meillä, kotikatu jatkuu maan rajojen ulkopuolelle. Matkalle mukaan kannattaa pakata avara mieli ja ripaus nöyryyttä. Kaikilla meillä on ihmisen arvo, oikeus olla tällä maapallolla niin kuin sinullakin. On turha loukata paikallisia käyttäytymiselläsi. Moni asia hoituu paremmin, jos et hermostu. Perusvalppaus auttaa ongelmatilanteissa: paina mieleesi reittejä, paikkoja, ihmisiä, toimistoja, kulkuvälineiden numeroita jne. Pienellä harjoittelulla se tapahtuu alitajuisesti.

Keskustele paikallisten ja myös matkailijoiden kanssa: saat kontakteja, opit ihmisistä, luot yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saat sekä annat ilmaisia neuvoja. Kannattaa keskustella ja kysellä ihmisiltä, jotka ovat juuri tulleet kohteesta, johon olet menossa. Opettele kielen perussanat ja -lauseet ja käytä käsiä selventääksesi sanottavaasi. Pidä osoitteesi omana tietonasi, etunimi riittäköön.

Hymyile, mutta harkiten. Hymyile yleisesti koko luomakunnalle. Kannattaa harkita, koska suuntaa hymynsä suoraan silmiin. Sinua saatetaan kohdella hyvinkin vieraanvaraisesti, mutta älä käytä sitä törkeästi hyödyksesi, sillä hankaloitat muiden matkaajien kulkua jäljessäsi.

Esivalmistelut[muokkaa]

http://www.tilley.com/Travel/CarryOnTips.aspx

Terveys[muokkaa]

Rokotuksista osa kannattaa pitää jatkuvasti voimassa myös kotimaassa. Matkakohteen rokotuksista saat neuvoa matkanjärjestäjältä ja terveyskeskuksesta. Perusrokotukset ovat polio, jäykkäkouristus (tetanus) ja kurkkumätä (difteria). Mahdollisesti myös MPR-rokotus eli tuhkarokko (morbilli), sikotauti (parotriitti), vihurirokko (rubella). Pidä vakuutuskirja sellaisessa paikassa, että avunantaja pystyy löytämään sen. Varaa ensiapulaukku omien tarpeidesi, matkakumppaniesi ja kohteen mukaisesti. Pidä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan. Yhteiselle ensiapulaukulle on hyvä sopia matkakumppaneiden kanssa paikkansa.

Hanki lääkkeistäsi lääkelista vaikuttavien aineiden mukaan. Jos sinulla on kroonisia sairauksia, ota mukaan epikriisi eli hoitokooste. ”Medical certificate for carrying of medication and utensils” kertoo lääkkeiden laadun ja tarpeellisuuden tulliviranomaisille. Ota E111-todistus mukaasi EU-alueella Kansaneläkelaitoksesta jos matkavakuutus ei kuulu tyyliisi. Hanki ensiaputaito.

Paperit[muokkaa]

Osa matkanjärjestäjistä ja matkakohteista edellyttää matkailijalta vähintään matkustajavakuutusta. Selvitä matkavakuutuksien kattavuus kohteen ja matkan laadun suhteen (esimerkiksi, kuinka korkealle merenpinnasta vakuutus on voimassa, jos suuntaat matkasi vuoristoon, miten vakuutus suhtautuu kiipeilyyn, sukeltamiseen, matkan peruuntumiseen, keskeytykseen, matkasairauksiin, sotaan; mikä on omavastuu, millä kielellä sinua palvellaan hätätilanteessa). Kiinnitä huomiota matkavakuutuksen tavaroiden menettämistä, myöhästymistä, matkavastuuvakuutusta ja oikeusturvaa koskeviin ehtoihin. Monet vakuutukset voi liittää kotivakuutukseen. Työnantajasi vakuutus saattaa riittää. Niiden voimassaoloaika on jatkuva, mutta saattaa sallia vain 3 kk oleskelun ulkomailla. Muistathan maksaa vakuutuksen ajallaan. Kirjoita ylös hätänumerot (24t), tutustu toimintaohjeisiin ja suojeluohjeisiin hätätilanteen varalta . Kaikkea ei korvata - varsinkaan jos et ole toiminut oikein estääksesi korvattavan tapahtuneen.

Onko passisi varmasti voimassa? Useissa maissa passin on oltava voimassa 3-6 kk matkan päättymisestä. Ota passista kopio mukaan matkalle. Viisumin hankinta voi kestää joihinkin maihin yllättävän kauan. Selvitä asia mahdollisimman pian. Turistiviisumin pidentäminen tai uuden hankkiminen paikan päällä on joskus kallista ja aikaavievää. Joihinkin viisumin vaativiin maihin pääset ilman viisumiakin, mutta maasta poistuminen saattaa olla hankalaa. Mieti tarkkaan, minkälainen viisumi kannattaa hankkia kerralla; varaudu matkasuunnitelmasi mahdolliseen muutokseen. Rajanylityspaikkojen asiapaperikäytännöt on hyvä selvittää. Autolla kulkiessasi saatat tarvita esimerkiksi valtakirjan auton omistajalta. Helsinki-Vantaan lentoasemalla päivystävä poliisi huolehtii uuden passin kirjoituksesta.

Raha ja sen kuljettaminen[muokkaa]

Varmista luottokorttisi käyttökelpoisuus määränpäässä ja yleensäkin, millä aiot maksaa. Luottokortti on monessa maassa mukava tapa ”kuljettaa” rahaa. Suurkaupungeista löytyy yleensä automaatteja, joihin se kelpaa. Syytä ei ole kuitenkaan täysin unohtaa käteistä. Käyttäessäsi luottokorttia älä koskaan laske sitä pois silmistä. Jos et voi valvoa luottokorttisi leimausta, maksa rahalla. Muista, että kortti voi hajota matkalla. Jos käytät matkashekkejä, pidä ostokuittia mukana niin, että se on saatavilla heti jos menetät shekit.

Dollari on päävaluutta maailmassa. Maissa, joissa amerikkalaisia ja länsimaalaista kulttuuria vihataan, on syytä olla varuillaan esittäessään dollareita, mutta rahaa se on kuitenkin näissäkin maissa. Matkakohteen valuuttaa kannattaa vaihtaa jo hieman kotimaassa (ota kuitista kopio kotiin) tai heti saavuttuasi maahan, Yritä saada myös pientä rahaa: suurista seteleistä on vaikea saada vaihtorahoja. Nyrkkisääntö on, että mitä kauempana Euroopasta olet, sen huonompi kurssi. Jos maassa on inflaatio , vaihda rahaa vain vähän kerrallaan. Kurssi on yleensä korkea hotelleissa, mutta parempi pankeissa, rahanvaihtopisteissä ja terminaaleissa. Vaihda rahaa enemmän juhlapyhien alla, olet menossa maaseudulle tai palkkio on korkea.

Kun pidät rahaa kerralla vain maan keskimääräisen päiväansion, ei sen häviäminen tunnu kovin pahalta. Tutustu maan rahoihin ja setelien kokoihin jo etukäteen. Laske, että saat vaihdossa oikean summan valuuttaa. Varo vanhoja seteleitä ja ole erityisen tarkka nollien lukumääristä maissa, joissa on kova inflaatio. Rahan maahantuontiin ja vientiin on joissakin maissa tiukat rajat: katso tarkasti luvassasi olevat määrät luvan mukaisin valuutoin. Jos rahasi ovat loppuneet, saat nopean rahansiirron Western Union Money Transfer’in kautta (http://www.westernunion.com). Myös MoneyGram (http://www.forex.fi). Edustusto välittää ulkoasianministeriön tilille tehdyn etukäteistalletuksen, jos rahan saanti pankin välityksellä ei ole mahdollista. Varaa omalle tilillesi rahaa hätätilanteiden varalle ja sovi mahdollisesta rahansiirrosta pankin kanssa tai anna tutullesi valtakirja tilisi käyttöön.

Itsesi kannalta on hyvä tapa antaa seteli vasta kun olet saamassa oikean vaihtorahan takaisin. Naisia ryöstetään ilmeisesti miehiä harvemmin: siis kuka kantoikaan rahat? Melko varma tapa kuljettaa rahaa on niiden jakaminen muutamaan paikkaan ja lähellä ihoa. Pienet ja isot rahat kannattaa pitää erillään.

Vaihtaessasi kadulla rahaa - mikä tietysti on kyseenalaista - saattaa joskus käydä köpelösti. Laske valmiiksi päässäsi summa, joka sinun täytyy vähintään saada siitä, mitä olet vaihtamassa. Laske rahat. Jos olet saanut puhuttua hiukan korkeamman kurssin ei ehkä pienestä vajauksesta kannata tehdä liiaksi ohjelmaa. Saattaa käydä nimittäin niin, että antaessasi nipun takaisin isot setelit häviävät ja pieniä tulee tilalle. Anna omat rahasi vastapuolelle vasta kun olet tyytyväinen saamaasi summaan. Jos ostat kultaa, tarkista sen laatu. Kullalla on olemassa maailman markkinahinta. Esimerkiksi Thaimaassa myytävä korukulta on puhdasta eli 24 karaatin kultaa. Se on niin pehmeää, että sitä Suomen kultakauppiaat eivät mielellään osta korujen valmistukseen, koska se pitäisi ensin sulattaa ja valmistaa 18 tai 14 karaatin kullaksi.

Matkakohteen tiedot[muokkaa]

Matkailu on helpompaa jos perehdyt kohteeseen hyvin etukäteen. Lue perustiedot matkakohteesta, lait, tavat, Suomen tai muiden EU-maiden edustustot (http://www.formin.finland.fi). Selvitä, miten kotimaahan soitetaan, mikä on kohdemaan hätänumero. Ehkä tunnet jonkun kohteessa käyneen. Hän ei varmasti pahastu jos otat häneen yhteyttä. Ihmiset yleensä kertovat mielellään matkakokemuksistaan. Kirjasto, kirjakauppa, Internet, messut, matkatoimistot ovat hyviä tietolähteitä. Tietoja antaa myös Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikkö. Selvitä matkakohteiden väliset tullimääräykset. Jotkut maat eivät salli lainkaan alkoholin maahantuontia ja/tai käyttöä. Alkuun pääset, kun opettelet paikallisella kielellä tervehdykset, kiitokset ja pyynnöt.

Matkustaminen[muokkaa]

Jos et ole tottunut matkustamaan etkä halua aloittaa tätä harrastusta yksin, yritä saada mukaasi edes yksi kokenut matkailija. Lemmikkien mukaanotosta kysy kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kotiin[muokkaa]

Jätä henkilölle, johon saat tarvittaessa matkan aikana yhteyden, kopio kaikista mukaan otettavista papereista kuten passista, matkavakuutuksesta, luottokorttien tiedot, lentojen tiedot päivämäärineen, matkakohteiden puhelin- ja faksinumerot, matkasuunnitelma ja muut mahdolliset hyödylliset tiedot. Useat matkanjärjestäjät toimittavat sinulle kotiin jätettävän ”tärkeät yhteystiedot” -muistilapun. Muista jättää myös kopio mahdollisesta lääkelistastasi. Jätä kotiin myös matkalla turhat arvotavarat, kuten korut, kellot ja tavarat, joita et ehdottomasti halua menettää. Siivoa avainnippusi ja lompakkosi etukorteista ja henkilökorteista, joista ei ole matkalla hyötyä. Uskonnolliset symbolit kannattaa kenties myös jättää kotiin. Tärkeitä numeroita mm. työpaikkasi numero viivästymisien varalta, pankkisi numero, luottokorttiyhtiösi palevelunumerot, Suomen suurlähetystöjen ja konsulaattien numerot ja sijainnit. Tallenna sähköpostipalvelimelle tarpeelliset osoitteet valmiiksi.

Pitemmäksi aikaa[muokkaa]

Kysy tietoa esimerkiksi Suomi-Seuralta. Kiinnitä huomiota mm. seuraviin seikkoihin: työ- ja oleskeluluvat, todistusten käännökset, hoitosopimukset pankin kanssa, osoitteenmuutokset, sosiaaliturva, tilaukset, muuttokuljetus ja lemmikit.

Juuri ennen lähtöä[muokkaa]

Tarkista, koska sinun täytyy olla sovitussa lähtöpaikassa. Käännä puhelusi, ehkä kannattaa siirtää posti tilapäisesti postitoimipaikkaasi, irrota turhat pistokkeet jne. Tarkista, että mukanasi varmasti on passi, viisumit, matkaliput, voucherit, matkavakuutustodistus tai matkavakuutuskortti, kuitit ylimääräisistä maksetuista palveluista, valuutanvaihtokuitit, korttien katoamisilmoitusnumerot. Ota mukaan kopio passista, matkavakuutuksesta, viisumeista, luottokorttien ja matkashekkien numeroista, vouchereista ja matkalipuista. Sijoita kopiot erilleen alkuperäisistä. Tarpeen mukaan myös mahdolliset tulli-ilmoituskaavakkeet, ajokortti, kansainvälinen ajokortti, auton rekisteriote, Green Card, valtakirja auton omistajalta. Tarvittaessa rokotustodistus, veriryhmätunnus, selvitykset sairauksistasi ja sen vaatimista lääkkeistä.

Matkustaminen[muokkaa]

Kiire on syytä unohtaa jo lähtiessä kotiin. Ole varkaiden takia varovainen tilanteissa, joissa huomiosi on keskittynyt muualle. Pidä mielessä matkatavaroittesi kolliluku niin on helppo todeta pelkällä vilkaisulla niiden mukanaolo. Reppu pysyy paremmin tallessa, kun sen kiinnittää esimerkiksi hyllyyn. Luota itseesi ja suhtaudu varauksella ilmoitustaulujen tietoihin, virkailijoihin ja vastaantulijoihin. Varmista saamasi tieto monelta taholta. Jos kaikki tuntuu olevan liian hyvin, silloin jokin on pielessä. Kun valitset passintarkastuksessa jonon, jossa olet itse ensimmäinen poikkeava, johon jono pysähtyy, säästät tarvittaessa aikaa. Kun vihreä linja tullissa on tukossa, harkitse punaista linjaa, vaikka sinulla ei olisi tullattavaa. Ylitä raja kävellen, kun haluat säästää matkakustannuksissa. Rajan yli menevät liikenneyhteydet ovat usein kalliimpia ja kyydin saa rajalla usein helposti liftaamalla. Rajoilla, kuten muutoinkin, kannattaa hiukan katsoa, kenen tavaroiden kantamisessa auttaa.

Laiva[muokkaa]

Hytti mahdollisimman ylhäällä keskellä laivaa on turvallisin. Opettele pelastautumisreitit.

Juna[muokkaa]

  • Valitse toiseksi viimeinen vaunu tai sitä edellinen, ei viimeistä. Istu selkä menosuuntaan käytävän vieressä hätäpoistumistien kohdalla. Katso, missä sammutusvälineet ovat. Mieti, miltä mahtaa tuntua kun vastapäätä istuva toista sataa kiloinen matkustaja lentää äkkijarrutuksessa päällesi. Silloin kun vauhti on kovimmillaan, voi olla paras hetki käydä vessassa ja jättää osan tavaroistaan vartioimatta: niiden heittäminen sillä hetkellä junasta olisi tuhoisaa varkaan kannalta. Junissa, on kirjoittamaton sääntö, että ennen nukkumaanmenoaikaa miehet poistuvat hytistä, jotta naiset voivat vaihtaa vaatteensa. WC saattaa olla suljettu ennen asemaa esim. 15 minuuttia tai 15 km.
  • Vaihtaessa junaa kysy konduktööriltä, mutta älä luota. Kääntele päätä näyttötauluissa esim. tunnelissa kävellessä silmäillen omaa junaa. Asemaa, jolle olet menossa, pääteasemaa ja lähtöaikaa.
  • Puola
    • Laituri = peron
    • Aikataulussa laituri roomalaisin kirjaimin ja laiturin raide numerona. Esim IV ja 1.

Bussi[muokkaa]

Valitse istuin bussin takaosasta käytävän vierestä. Jos olet pitkäjalkainen kiinnitä huomiota jalkatilaan varsinkin minibusseissa paikkaa valitessasi. Matka saattaa kestää monta tuntia ilman että pääset iikkumaan paikaltasi. Katso että tavaroita ei ole sijoitettu niin että ne lentävät äkkijarrutuksessa päällesi. Busseissa, joissa matkatavarasi sijoitetaan erilliseen säilytystilaan, on niiden valvominen hankalampaa pysähdyksissä. Jos tie on kuoppainen, aivan takana pomputtaa parhaiten...

Lentäminen[muokkaa]

Muista vahvistaa varaamasi lentopaikka (engl. reconfirm), muutoin saatat jäädä odottamaan seuraavaa lentoa. Tilaa erikoisruokavaliot vähintään vuorokausi ennen lentoa. Veitset matkalaukkuun, tärkeät lääkkeet, tulitikut ja sytkärit käsimatkatavaroihin. Tarkista koneen ruumaan jättämistäsi matkatavaroista saamasi kuitti (target tag): onko määränpää ja vaihtokentät kirjattu oikein. Säilytä vastakuitti matkatavaroiden katoamisen varalta ja sitä saatetaan vaatia päästäksesi määränpäässä ulos matkatavaroiden luovutuksesta. Jos olet lentoselvityksessä aikaisin, pääset valitsemaan paikan. Takana, takimmaisten sivulla olevien varauloskäytävien kohdalla on tilastojen mukaan turvallisinta. Jos olet pitkäsäärinen tai muuten kaipaat erityisesti tilaa jaloillesi, pyydä istumapaikkaa varauloskäytävän kohdalta tai vähintään käytävän vierestä. Seuraa lentokentän infotaulua: lentokoneesi portti tai lähtöaika on saattanut muuttua. Aikataulunmukainen lähtöaika on koneen lähtöaika. Lennot voivat olla myöhässä, joten voit ehtiä lähtöselvityksestä myöhästyneenäkin lennollesi. Kun sinulla on kiire, mutta lentokone laskeutuu kauas terminaalista, yritä ehtiä ensimmäiseen linja-autoon, asetu oven viereen ja ehdit passintarkastukseen ensimmäisten joukossa. Nopein tapa saada matkalaukut lentokentän hihnalta on seisoa tarpeeksi kaukana hihnasta, jotta muutkin kuin sinä näet!

Turvavyö on syytä pitää kiinni ainakin turbulenssin aikana, koska ilmakuoppa voi kopsauttaa pään kattoon. Pidä jalkatila vapaana. Lennon aikana pitäisi nautia noin 1 dl nestettä tunnissa. Poskiontelontulehdus ja kova nuha aiheuttavat kipua lentokoneessa. Jos tiedät että korviisi sattuu lennon aikana, varaa mukaan nuhasumutetta tai -tippoja, Laita sitä nenään vähän ennen lentoa, jolloin hengitysväylät avautuvat ja nousut ja laskut eivät käy niin pahasti korviin. Pitkille lennoille suositellaan lämpimiä lentotukisukkia, niskatyynyä ja pitkähihaista puseroa. Huovan saat lentohenkilökunnalta. Syö vain kevyesti pari päivää ennen lentoa. Vältä lennon aikana alkoholia ja hapollisia juomia ainakin, jos jalkasi turpoavat helposti. Henkilökunnalta saat nikotiinipurukumia tarvittaessa. Lentopelosta (aviafobia) kärsiville muutama vinkki: vältä välilaskuja, suurempi kone on turvallisempi ja henkilökunta hyvin koulutettua, selvitä aina hätäuloskäynnit, äläkä laita painavia esineitä ylätilaan ilmakuoppien varalta, osallistu lentopelko-kurssille. Tilastot kertovat seuraavaa: 80 % onnettomuuksista on miehistön virheitä, turvallisimpia koneita ovat Boeing MD 80, Saab 340, Boeing 767 ja vaarallisimpia Boeing DC 10/MD 11 ja Boeing 747.

Taksi[muokkaa]

Taksia ei välttämättä kannata aina ottaa heti lento-, linja-auto- tai rautatieaseman ulkopuolelta. Jos haluat säästää, aja linja-autolla pari kilometriä kentältä ja ota taksi vasta seuraavalla taksiasemalla. Tolpalla odottava taksi on yleensä luotettava. Jos otat taksin heti terminaalin ulkopuolelta katso, että mittari pannaan päälle ja että matkustajamäärä on oikein tai sovi hinta etukäteen. Paikallisten palkkatason ja bensan litrahinnan mukaan voit laskea suunnilleen taksan. Katso, ettei muita tule taksiin. Taksissa on kaikkialla vain yksi kuljettaja. Jos osallistut kimppakyytiin ja aiotte jakaa kulut keskenänne, mieti hetki, ovatko muut todella taksia tarvitsevia matkustajia. Poistu vasta kun olet oikeassa osoitteessa tai jos tunnet seudun ja kyyti lähistöllekin riittää. Voit pyytää taksikuskia saattamaan sinut ovelle. Maksa mittaritaksassa oleva lukema jos se on oikein. Ei ole olemassa lisämaksuja, kuten kuljettajan paluurahaa. Lisäkuluja saattaa kuitenkin tulla esimerkiksi tiemaksuista ja maksullisista parkkialueista. Väite konkurssiin menneestä ehdottamastasi hotellista voi olla vain keino kuskille hankkia provikkaa sopimushotellistaan.

Hyvälle taksikuskille voit antaa tippiä pyöristämällä ylöspäin. Pyytämällä kuitin on helpompi tavoittaa kyseinen taksi jos jotain unohtui autoon. Kenties kyytiä ei kannata ottaa sitä tyrkyttävältä jos vaihtoehtoja on tai kieltää kuskia pysähtymästä jos tilanne näyttää mielstäsi epäilyttävältä. Jos et luota tilaamaasi taksiin, pyydä isäntääsi ottamaan tiedot taksista ylös lähtiessäsi hänen luotaan. Takseja paljon käyttävien tapana on taksiin istahtaessaan vilkaista, että perusmaksu on mittarissa oikein. ”Pimeillä” takseilla pääset perille kun otat huomioon riskit. Ehkä kuski on nuori ja innokas näyttämään ajotaitonsa, pidä siis kiinni..

Auto[muokkaa]

  • Ennen matkaa
    • Päivitä ajoneuvon kartat.
    • Tee paperille reitistä piirros:
      • Maakohtaiset tienopeudet
      • Reitti pääpiirteittäin, sis. valtatienumerot ja kaupungit
  • Matkalla
    • Pysähtyminen huomioiden aamu- ja iltaruuhkat mille puolen kaupunkia.

On ehkä halpaa palkata oma kuski maissa, joissa palkat ovat alhaisia. Vuokraaminen länsimaissa onnistuu usein vain luottokortilla. Ajaminen ulkomailla on opettavaista, huomaat että kotimainen liikennekulttuurimme on vielä lapsen kengissä. Lukuisat autot ja vapaampi liikennekulttuuri lisättynä sinun oikealla asenteellasi paikallisen maan tavoilla antavat liikkumisen iloa. Suomalaisen liikennekulttuurin tuputtaminen ja muiden halveeraaminen aiheuttavat monesti riskitilanteita ja kiroamista molemmin puolin.

Itä-Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan maissa ei niin seurata peilistä takaa tulevia ja vastaantulijat ohittavat olettaen sinun väistävän. ”Olet aina syyllinen”, punainen valo on kuin vihreä valo. Autolla liikkuessasi harkitse, kannattaako pysähtyä pyydettäessä: jos tie on tukittu, käänny takaisin. Kokeile ajokortin kopiota ennen alkuperäisen antamista poliisille, koska poliisi saattaa käyttää ajokortin palauttamista kiristyskeinona. Jos poliisi ottaa autosi haltuunsa, pidä itse huolta sen papereista. Ehkä kannattaa lahjoa poliisi paikan päällä (myös Suomessa). Varmista, että auton vakuutus on kunnossa. Onnettomuustapauksessa huolehdi, että poliisi varmistaa todisteet ja antaa jäljennöksen poliisitutkintapöytäkirjasta. Käy heti lääkärissä, jos olet vähänkään loukkaantunut. Vastapuolen ja todistajien tiedot on syytä kirjata huolellisesti. Selvitä korvaako ko. maan liikennevakuutus sattuneen vahingon. Yleensä SOS-Internationalin palveluksia voi hyödyntää. SOS - International A/S, Nitivej 6, DK - 2000 FREDERIKSBERG, DANMARK, puh. int. +45 7010 5050, faksi: +45 7010 5056, Sähkeosoite: SOSinter.

Kävellen[muokkaa]

Kävellen pääset moneen paikkaan. Näet asioita, jotka jäävät kiitävässä junassa tai matelevassa autossa huomaamatta. Kun kysyt suuntaa, älä osoita suuntaa oletukseksi. Toista paikan nimeä useasti, kokeile samaa toisessa paikassa. On vain niin, että tapoihin saattaa kuulua itsevarma neuvominen, vaikka neuvoja tietäisi asiasta vähemmän kuin sinä. Paljon lukevat ymmärtävät usein muita kieliä, kuten esimerkiksi kirjakauppojen myyjät. Pidä mukanasi majoituspaikkasi nimi ja osoite sekä matkanjärjestäjän yhteystiedot. Ajantasainen kartta auttaa monessa. Sulaudut pikku hiljaa paikallisiin tahtomattasikin. Opettele käyttämään paikallista puhelinta ja soittamaan kotimaahan. Pidä sopivaa rahaa, puhelinpoletteja tai puhelinkortti mukanasi. Tarkista aina välillä, että maksuvälineesi, kuten luottokortit, ovat tallessa ja tee tarvittaessa katoamisilmoitus HETI. Noudata matkavakuutuksen suojeluohjeita. Tungokset ovat yllätyksiä täynnä. Kun haluat että kulkuasi ei valvota elektronisesti sammuta kännykkäsi. Jos on meneillään jokin perinnetapahtuma, seuraa sitä kauempaa ja liiku lähemmäksi varovaisesti, tarkkaillen erityisesti vanhimpien ilmeitä.

Majoittuminen[muokkaa]

Jos olet varannut ja maksanut majoituksen etukäteen, saat mukaasi voucherin todisteeksi varauksesta ja maksusta. Turvallinen huone on yleensä mahdollisimman alhaalla. Pyydä näyttämään huone ennen maksua jos haluat tarkistaa sen tason. Käytä yleensä sellaisia majoittumismahdollisuuksia joissa on muitakin matkailijoita. Vältä mainitsemasta kova-äänisesti omaa nimeäsi ja huoneesi numeroa vastaanotossa. Saat yleensä juuri turvallisuussyistä huoneesi numeron lapulla. Kun saavut hotelliin isossa ryhmässä katso, kuinka matkatavaroistasi huolehditaan linja-autosta purettaessa. Matkalaukkuja häviää usein juuri tässä vaiheessa. Selvitä hotellien varauloskäynnit. Pienet arvotavarat voit viedä vastaanoton tallelokeroon ja pyytää kuitin tai jättää huoneen turvakaappiin. Lokerotkaan eivät kuitenkaan ole välttämättä varmoja paikkoja.

Huoneessa kannattaa tehdä tarkastuskierros. Huoneen minibaareista saattaa tulla lasku jo pulloon koskettamisesta automaattisesti, osa televisiokanavista on maksullisia, moskiittoverkko saattaa olla repaleinen, mukavat kotieläimet... Jos olet poissa yötä hotellista, mainitse tästä vastaanottoon. Sulje ovi suihkun ajaksi ja etenkin yöksi ja mahdollisesti ikkunat hyvin. Jos olet erityisen huolestunut turvallisuudestasi, vie oven eteen jotain raskasta tai äänekästä. Älä päästä ketään tuntematonta majapaikkaasi, vaikka verukkeet olisivat mitä loogisimmat. Tiedustele puhelimella vastaanotosta tietoja sisäänpyrkijästä. Omalla nimelläsi tehtyihin tiedusteluihin ei ehkä kannata vastata myöntävästi. Älä avaa ovea jos joku koputtaa öiseen vuorokaudenaikan. Sängyt saa yhteen kätevästi sähköliikkeistä ja tavarataloista saatavilla nippusiteillä jaloista. Jos viet majapaikkasi tuntemattoman, pyydä häntä jättämään paperinsa vastaanottoon ja mainitse, että vain sinun luvallasi ne saa luovuttaa takaisin. Pidä arvotavarat lähelläsi nukkuessasi. Jos heräät siihen, että joku on huoneessasi, saattaa olla hyvä vain olla hiljaa ja liikkumatta. Chic eli hotellirotta on rikollinen, joka tutkii huoneita, mutta käyttäytyy herrasmiesmäisesti ja on näin vaikea erottaa. Jos teet vikailmoituksen, pyydä siitä varmuden vuoksi kuitti. Turvallisuuden kannalta sprinklerijärjestelmä on hyvä asia.

Huone luovutetan kansainvälisen käytännön mukaan kello 12.00. Joskus huone voi olla käytössäsi 24 tunnin jaksoissa siitä lähtien kun siihen saavuit. Kun jätät matkatavarahuoneeseen tavaroitasi, kiinnitä huomiota, kuinka sitä käytetään ja valvotaan. Muista pyytää kuitti.

Tulipalo[muokkaa]

Jos olet jäänyt tulipalon takia saarroksiin, yritä ilmoittaa itsestäsi hotellin henkilökunnalle. Huuda ikkunasta alhaalla oleville. Poista rikkomastasi ikkunasta terävät lasinsirut. Älä hyppää korkeammalta kuin toisesta kerroksesta! Katso valmiiksi alkusammutusvälineet, hälytysnumerot, mitä otat mukaan poistuessasi ja opettele reitti ulkoa oven kaaviosta. Kastele kaikki frotee pyyhkeet, laita ammeeseen vettä ja tilkitse pyyhkeillä oven alareuna ja ilmastointiaukot, pukeudu luonnonmateriaaleista valmistettuihin märkiin vaatteisiin, ja suojaa hiuksesi ja kasvosi märkään pyyhkeeseen. Jos päätät poistua oma-aloitteisesti, tunnustele oven pintaa ennen kuin avaat mitään ovea. Älä avaa kuumaa ovea! Oven ollessa lämmin mene kyykkyyn, avaa ovi varovasti pitäen kahvasta kovasti kiinni, ja katso, onko mahdollista poistua. Ota avain ja taskulamppu varmuuden vuoksi mukaan. Sulje huoneesi ovi takanasi. Liiku kumarassa lähellä lattiatasoa, missä on eniten happea. Pidä toisista kiinni. Koita olla hengästymättä liikaa. Jos löydät poistumisoven tai -reitin, ilmoita siitä äänekkäästi myös muille. Älä käytä hissiä. Auta mahdollisuuksien mukaan muita. Alhaalta ei kannata lähteä enää toista kerrosta ylemmäs, mutta toisesta voi vielä hypätä ikkunasta. Hakeudu heti kokoontumispaikalle ja ilmoittaudu. Jos et pääse rakennuksesta ulos, pidä huolta, että sinut huomataan alhaalla. Käytä hyväksesi ammeessa olevaa vettä pysyäksesi märkänä.

Uhkatilanteet[muokkaa]

Sairastuminen[muokkaa]

Nuppineulan pistokin saattaa äityä vakavaksi tulehdukseksi, ja naarmutkin on desinfioitava. Jos havaitset pienintäkin tulehdusta, osta välittömästi penisilliini- tai antibioottikuuri. Paikallinen lääkäri tuntee paikalliset taudit, ja apteekeissa neuvotaan myös yleensä hyvin. Jos kohteessa ei ole vakuutusyhtiön sopimuslääkäreitä tai sairaaloita, on pyydettävä lääkärinlausunto ja kuitit maksuista. Korvausta on haettava matkan jälkeen vakuutusyhtiöltä. Jos mahdollista, kysy ennen toimenpidettä, pystyvätkö he laskuttamaan suoraan esimerkiksi Eurooppalaista (www.eurooppalainen.com). Euro-Finland Claims Service +358 10 5588 111 tai Euro Alarm +358 800 9 0707. Varo polttamasta ihoasi auringossa. Varo nestevajausta: juo helteessä säännöllisesti pitkin päivää.

Ryöstöt ja muut vaaratilanteet[muokkaa]

Missä turisteja, siellä rikollisuutta. Kalliit korut, kellot, matkapuhelimet ja tietokoneet kiinnostavat varkaita myös kotimaassa. Varakas tai sotilaallinen pukeutuminen, lyhyet tai liian pitkät hiukset, käytöksesi yms. paljastavat paljon maailmankuvastasi. Katso mitä puhut kun tuntemattomia on paikalla. Puristat käsilaukkua, käytät rahaa huolettomasti paikalliseen rahatasoon verrattuna, käsittelet luottokortteja... Huolehdi matkatavaroistasi erityisesti asemilla. Laskiessasi matkatavaran maahan laita se edes jalkojesi väliin. Jos matkustat yksin, mutta kuitenkin ryhmässä, voit ehkä muodostaa jonkun kanssa luottosuhteen eli hän tietää sinusta muita enemmän ja pystyy auttamaan, jos tarve vaatii, etkä itse kykene puhumaan. Silmiin katsominen voi joissain tapauksissa provosoida ja herättää turhaa kiinnostusta.

Valitse ravintolassa istumapaikkasi niin, että selustasi on turvattu. Hyvin epämääräisissä paikoissa liikkuessasi voi olla mahdollista, että henkilökunta on rikollisten hallussa, samoin kuin turvamiehet ja ulkona odottavat taksit. Ravintolassakin tuntemattoman seura saattaa olla vaarallista. Harkitse tarkaan ulkopuolella odottavan taksin käyttämistä: voi olla parempi pyytää, että joku noutaa sinut sovittuun aikaan. Selvitä hinnat etukäteen. Juo vain pulloista, jotka avataan edessäsi. Vahdi, ettei kukaan lisää lasiisi mitään: erittäin vaarallisia ovat verenpainelääkkeet. Huomaat huumausyrityksen velttouden tunteena: aivot toimivat, mutta kun annat käskyjä käsillesi ja jaloillesi, ne eivät mene perille. Pyydä heti apua luotettavalta henkilöltä, jotta pääset sairaalaan. Yritä oksentaa! Silmätipat aiheuttavat tajunmenetyksen muutamassa kymmenessä minuutissa, ja alkoholin vaikutuksesta vain muutama tippa riittää.

Vaatesäilytyksestä häviää joskus vaatteita. Tulitikkulaatikkotemppujen tekijöiden ympärillä olevat ovat juonessa mukana. Nyrkkeilyottelut ovat järjestettyjä. Eräissä kulttuureissa varo nostamasta peukaloita ylöspäin. Katso, mistä tai kenestä otat valokuvan. Valokuvaa tai papereita kysyttäessä tarjoa ensimmäisenä kopiota. On edullisempaa ottaa valokopio passissa olevasta kuvasta ja käyttää sitä oikean valokuvan sijaan. Älä turhaan vilkuile olan yli kulkiessasi, joku voi luulla, että kuljetat jotain arvokasta. Kierrä jengit. Lue karttaa muualla kuin näkyvästi kadunkulmissa. Varo ruuhkissa, busseissa, tungoskatuja, mummoja, hotellien auloja, nakkikioskeja yöllä, levähdyspaikkoja, öisiä puistoja, alikulkutunneleita. Tarvittaessa liiku määrätietoisesti ja ripeästi, älä pysähdy pyydettäessä.

Varo uimarannalla laskuvettä ja huumeneuloja. Älä ui jos sinulla on parantumattomia haavoja. Älä koske apinoita, kissoja ja koiria. Länsimainen kulttuuri saattaa ärsyttää. Tilaston mukaan junarosvot ovat ahkerimmillaan kello 4 - 5 . Kiinteät seinät ja raskaat esineet antavat suojaa tarvittaessa. Pudonnut seteli, tönäisyt ja tupakkaaskin nostaminen ovat varkaanm keinoja kiinnittää huomiosi muualle. Kuuluisaksi tuleminen, lehdissä kuvien kera saattaa yllyttää hyökkäyksiin. Kun intuitiosi varottaa tuntemattomasta keskustelukumppanistasi, seuraa hänen käsiään ja varaudu hänen apureihinsa.

Tilanteista selviäminen[muokkaa]

Huumori auttaa usein. Yritä saada sympatiat puolellesi. Joskus hulluna esiintyminen saattaa auttaa tai käännä tilanne päinvastoin ja pyydä apua. Pyydä varkaita jättämään sen, mistä eivät hyödy. Uhkaavassa tilanteessa kannattaa heti kääntää kaikki taskut nurin. On hyvä kantaa aina jonkin verran rahaa mukanaan, ettet tule mukiloiduksi sen takia, että ei ollut mitään varastettavaa. Joskus on eduksi olla mukana "röökit ja tulta". Hyökkäystilanteessa rauhallisuutesi voi hämmentää hyökkääjän ja panna miettimään, kuka olet, kun et reagoi normaalilla tavalla. Jos uhkailija uhkailee paljain käsin, ilman lyömäasetta, käyttäydyt ehkä toisella tavoin ja huudat heti apua. Jos vaikuttaa siltä, että sinulle on käymässä huonosti, mene maahan, suojaa pääsi, paina polvet rintaa vasten ja anna varkaiden viedä, mitä kerkeävät. Jos sinut pudotetaan korkealta, laskeudu jalat yhdessä, kuten laskuvarjohyppääjät hätätilanteessa. Ryöstäjän ei kannata antaa siirtää sinua hänelle otollisempaan paikkaan. Ei ole huono neuvo ottaa myös heti jalkoja alle. Muista kerätä todistajilta yhteystiedot heti ryöstön jälkeen. Älä sotke paikkoja.

Jos passisi varastetaan, tee välittömästi rikosilmoitus paikalliselle poliisille ja pyydä kopio ilmoituksesta. Selvitä maasi lähin suurlähetystö, muun EU-maan lähetystö, konsulaatti, kaupallinen edustusto tai merimieskirkko. Selvitä nämä jo kotona. Ota mukaasi joku, joka tunnistaa sinut. Pyydä väliaikainen henkilöllisyystodistus.

Junaan saatat päästä kun esität ongelmasi ja rahattomuutesi, samoin busseihin, laivoihin ja lentokoneeseen. Ole optimisti, kyllä selviät. Joskus auttaa kun puhut vain suomea, englantia tai mainitset maan urheilusaavutuksista esimerkiksi viranomaisille. Tarvitset vakuutusyhtiötä varten todistuksen poliisille tekemästäsi rikosilmoituksesta. Vahinkotilanteissa saat apua tilanteesta riippuen paikalliselta Suomen edustustolta, matkanjärjestäjältä, vakuutusyhtiöltä. Ilmoita kuljetuksessa kadonneista matkatavaroista ja myöhästymisistä välittömästi kuljetusyhtiölle. Lentokuljetusten yhteydessä tarvitaan lähtöasemalta saatu vastakuitti. Rikostapauksissa lähetystö voi ohjata pidätetyn hankkimaan paikallisen asianajajan. Uutta ajokorttia ei voi hankkia ulkomailla: paluumatkalle riittää yleensä poliisin antama ilmoitus kortin katoamisesta. Jos tavaroiden vahingoittuminen ei johdu rikoksesta, pyydä todistus silminnäkijöiltä. Älä allekirjoita rikosilmoitusta tms. ellet ymmärrä tarkasti sen sisältöä. Yleensäkin dokumenttien luovuttamista viranomaisille tulee harkita.

Ruoka[muokkaa]

Pese kädet ennen ruoan valmistamista ja ruokailua. Keitetty tai paistettu ruoka, kuorelliset hedelmät ja pullotettu vesi pitää sinut terveenä. Paikalliset asukkaat tietävät, mikä vesi on juomakelpoista - ainakin heille. Hedelmät, juurekset, riisi, makaronit, lintujen liha, munat ja kalaruuat ovat suositeltavia herkkävatsaisille. Katso, mitä syöt, ettei mukana mene esimerkiksi mehiläinen. Kuori itse hedelmäsi. Varo Kauko-Idän taikasieniä. Varo myös jääpaloja. Siipikarjatuotteista voi saada tyynyn höyhenien lisäksi myös salmonellan. Välimeren ja IVY-maissa kannattaa tiedostaa kananmunia syödessään mahdollinen salmonella-vaara. Seuraako pyöriikö kärpäsiä ruoassa. Pyri syömään läpikotaisin kuumennettua ruokaa, joka on juuri valmistettu. Vältä juomasta pastöroimatonta maitoa ilman sen keittämistä. Vesi kiehuu 1 asteen vähemmässä lämpötilassa joka 300:s m eli keittoaika pitenee. Kestää siis kauemmin tappaa haitalliset mikrobit. Kiehuta vettä hyvin - vähintään 2 minuuttia! Klooria käytettäessä on veden annettava puhdistua vähintään 10 minuuttia, mielellään 20-30 minuuttia. Jodia 10 minuuttia. Jos syöt puoliraakaa pihviä, varmista, että se on tarkastettua. Varmistu ruoan hinnasta ravintolassa etukäteen. Kadulla saat puolenpäivän jälkeen lihaa halvemmalla kun aurinko jo porottaa mukavasti. Riisi ja leipä neutralisoivat polttavan tunteen suussa. Nopeimmin neutralisointiin esimerkiksi polttavan chilin jälkeen auttaa lusikallinen sokeria. Veden juonti ei auta poltteeseen ja sitä on turha niellä uidessasi.

Palvelut ja ostokset[muokkaa]

Päivän ensimmäinen kauppa on monissa kulttuureissa edullisin. Juutalaiset vääntävät päivän ensimmäisen kaupan väkisin - vaikka tappiolla. Turisteilta pyydetään yleensä paikallisia korkampi hinta. Palvelujen osalta pyri selvittämään paikallinen hintataso, ja sovi hinta ennen tilausta. Tinkiminen kannattaa: vähintään 1/3 hinnasta saa pudotettua. Jos et näytä turistilta etkä puhu paikallista kieltä, vältät turistihinnan kenties näyttelemällä mykkää. Älä arvostele taiteilijoiden töitä; he ovat herkkiä ihmisiä. Muista, että mitä enemmän leimoja jossain sopimuspaperissa on, sitä enemmän todennäköisesti sinua hämätään. Mitä isompi virka - sitä isompi rosvo pitää paikkansa jokaisessa maailman maassa. Sopimuksia rikotaan aina.

Tippi[muokkaa]

https://yle.fi/uutiset/3-9753698

Tietoliikenne[muokkaa]

Soitto maassa, jossa parhaillaan olet: suuntanumero kokonaan ja puhelinnumero. Soitto Suomeen tai ulkomailla olevaan suomalaiseen liittymään: +358, suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja puhelinnumero. Soitto toiseen maahan: +maanumero, suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa ja puhelinnumero.

Hygienia[muokkaa]

Käsien pesu ennen ruokailua estää monelta tartunnalta! Jos säännöllisestä pesusta ei ole takeita, pakkaa mukaan vauvatalkkia, jonka avulla poistat kosteuden ja hien iholtasi ja tunnet olosi raikkaammaksi. Mukava lämpötila ihmiselle on 27 astetta.

Rokotus[muokkaa]

Milloin eri rokotukset ovat alkaneet Suomessa?
Etkö muista, mitä rokotuksia olet saanut? Näin selvität oman rokotushistoriasi

Tapakulttuuri[muokkaa]

Opettele tuntemaan ihmiset silmistä! Periaate lienee, että suhtaudu aina varauksella, jos joku oma-aloitteisesti ehdottaa sinulle jotain: Nauti siitä, ettet ole maailmassa yksin! Mene opettelemaan paikallista kulttuuria sen sijaan, että menet opettamaan omaasi. Jos vähääkin näet tarpeelliseksi, pyri selvittämään tuttavuutesi oikea henkilöllisyys. Kun lainaat rahaa, etkä halua pettyä, ajattele: anna takaisin, jos tahdot. Jos haluat tutustua tavalliseen työtä tekevään ihmiseen, pyydä esimerkiksi jotain myyjää ulos illalla. Varo ylitsepursuavaa ystävällisyyttä. Ihmishenki ei ole loppujen lopuksi minkään arvoinen.

Uskonto[muokkaa]

Älä halveksi muiden uskontoa. Uskonto antaa monelle yhteiskunnalle ja ihmisille elämälle mallin. Varo sanojasi puhuessasi uskonnosta, se voi olla lähestulkoon kiellettyä. Uskonnollisissa kohteissa käydessäsi ota selville tavoista.

Lahjat[muokkaa]

Ota selville maan tavat: mikä on epäkohteliasta tai jopa kiellettyä. Kiittämättä jättäminen voi kuulua tapaan ja vastalahja saattaa seurata. Suomalainen suklaa voi olla liian rasvaista ja design-lasiesineet kristallin rinnalla mitättömiä. Samoin esimerkiski keramiikka, pellavaliinat, kukkopillit ja useat käyttöesineet.

Matkan jälkeen[muokkaa]

Olet ehkä kantanut tauteja, loisia ym. kotiin itsessäsi ja matkatavaroissasi. Flunssan itämisaika voi olla muutama päivä. Kannattaa siis harkita, missä ja kenen luona käyt heti matkan jälkeen.

Mitat[muokkaa]

  • 0 C = 32 F. Celsius aste x 1,8 + 32 = Fahrenheit. Fahrenheit/32 x 5/9. Kg x 2,2 = pauna. Pauna x 0,45 = kg.
  • 1 cubic foot = 0.028 m3, 1m3 = 35.315 cubic feet.
  • Gallons à Litres 4,546 (UK) 3.785 (US)
  • Litres à Gallons 0,22 (UK) 0,264 (US)
  • 1 Yard = 0,91m, 1 Mile=1,609 km, 1 km = 0,621 mile.
  • 2 Pints = 1 quart = 1.136 L. 4 quarts = 1 gallon = 4.546 l
  • 1 inch = 2,54 cm, 1 cm = 0,39 inch. 1 foot = 0,305 m, 1 m = 3,281 feet
  • 1 pound = 0,454 kg, 1 kg = 2,205 pounds. 1 ounce = 28,35 g, 1 g = 0,036 ounce