Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Lattian perustus
Yleistä[muokkaa]
Vanhan hirsitalon lattian peruskorjaus. Esimerkki 1[muokkaa]
Lähtötilanne[muokkaa]
Noin 1950-luvulla betonisokkelin sisäpuoli on täytetty hiekansekaisella maa-aineksella, sen päälle on valettu noin 5 cm paksu keskelle voimakkaasti kaatava betonilaatta ilman raudoitusta. Pinta on ohuelti pietty (piki) ja päälle oli puupalikoiden varaan asennettu pelkkoja lappeelleen lattiavasoiksi, niin että eristetilan vahvuus oli 15 cm. Näiden välissä sammalta, purua ja olkea. Eristeen paksuus oli purkuhetkellä 5-10 cm, lattian reunoilla enemmän, keskellä vähemmän. Lattia oli hyvin kylmä erityisesti ison tyhjän tilan takia eristeen ja lattialaudan välissä. Osa betonilaatasta ylettyi sokkelin yli sentin pari alimman hirren kylkeä vasten ja on aiheuttanut lahoamista. Nykyiaikaisesta yleisesti käytetystä nk. maavaraisesta betonilaatasta tämä eroaa siinä että laatan alta puuttuu eristys ja laatan sisästä teräsverkko.
Vanhan eristeen päälle olisi voinut muutaman lattialaudan poistamalla puhaltaa esimerkiksi selluvillaa eristeeksi. Tässä esimerkissä kuitenkin päätettiin poistaa vanhat eristeet, lattiavasat ja korjata betonilaatan vauriot.
Purku ja valmistelu[muokkaa]
Lattialaudat irrotettiin sorkkaraudalla, rautakangella ja puupalikkaa apuna käyttäen mahdollisimman ehjinä ja niistä poistettiin naulat. Lautojen sivut puhdistettiin pinttyneestä liasta. Lattiavasat kannettiin pois ja eriste myös. Rikkoontuneet betonilattian kohdat poistettiin. Reunoilta poistettiin myös maata sen verran että uusi valu ei ylety sokkelin yläpuolelle. Maa kevyesti juntattiin tiiviimmäksi.
Betonilaatan korjaus[muokkaa]
Valettiin uutta betonia rikkoontuneisiin kohtiin. Katso Betonilattia ja Betoni.
Lattiavasojen asennus[muokkaa]
Lattiavasat tehtiin 50 x 125 sahatavarasta asettamalla ne kestopuupalikoiden päälle, joiden alle huopakaistaleet. Vaaitettiin tasaiseksi erikokoisia palikoilla, jotka sahattiin jokainen yksilöllisesti oikeaan korkeusmittaan.
Eristäminen[muokkaa]
Eristysvaihtoehdoista valittiin luonnonmukainen hengittävä selluvilla (ekovilla) hengittämättömän vaahtoeristeen sijaan. Jälkimmäisessä tapauksessa betonilaatan päälle lattiavasojen väliin olisi asetettu normaalit 300 luujuuksiset vaahtoeristelevyt ja saumavaahdolla täytetty vasojen/seinien ja levyjen välit. Tämä päälle lattialaudoitus vasoihin kiinnitettynä.
Selluvillan eristepaksuudeksi suositellaan 20 cm, tässä tapauksessa jäätiin tulisijojen nuohousluukkujen takia ainoastaan 15-20 cm eristepaksuuteen. Katso tarkemmin sivu Eristäminen.
Lattialaudoitus[muokkaa]
Työvaihe kesken (7/2011)