Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Korjaaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä tietoa korjaamisessta[muokkaa]

Korjaamisen tarkoitus lienee luonnonvarojen säästäminen, mutta nykyään syitä lienee työllistyminen, harrastelu ja rahan säästäminen. Pitkälle omavaraistaloudessa elävälle korjaaminen on tavallinen tapa suhtautua asioihin uuden ostamisen sijaan. Tavaroita ostettaessa tulisi aina pyrkiä ostamaan tuotteita, jotka ovat laadukkaita ja että niitä voidaan korjata. Kuuden euron kulmahiomakone on tuskin yhtälailla korjattavissa kuin 350 euron kulmahiomakone, johon saa juuri tietyn varaosan vuosienkin jälkeen ja se on helppo asentaa myös itse koska laite on tehty huollettavaksi.

Tällä sivulla pyritään antamaan käsitystä miten voit korjata asioita ympärilläsi joihin olet sorkkasi työntänyt tai omaksesi hankkinut. Korjaaminen vaatii "asennetta" nähdä rikkinäisessä tuotteessa uusi elämä. Sivun tarkoitus on hakea kohdalleen sekä tätä näkemystä että antaa konkreettisia ohjeita miten toimia. Aihetta sivuaa mainio elokuva Rautakolmonen.

Wikikossa on runsaasti sivuja, jotka käsittelevät käytännössä miten eri työvaiheita tehdään. Näitä sivuja löydät katsomalla vasemman valikosta kohdan Luokat ja sieltä esimerkiksi Metallityöt ja Puutyöt. Tämän lisäksi samasta valikosta kohdasta aiheita löytyy yhteenvetosivu Metalli ja korjaus. Wikikossa on myös ohjeita tietokoneiden, kodinkoneiden ja elektroniikan korjaamisen yhtälailla kuin autojen, harjojen varsien ja työkalujen korjaamiseen, vaatteiden korjaamiseen ym.

Se mikä on haasteellista, on kertoa se "taito" miten korjataan ja miten erityisesti löydetään vika ja miten se ratkaistaan. Kokemuksesta sanoisin että siihen kasvaa iän myötä opettelemalla. Siitä on hyötyä, jos lapsesta pitäen voi osallistua ja seurata kaikenlaista korjaamita kotona. Internet on nykyään valtava tiedon lähde, josta etsimällä jo pelkästään englannin kielellä löytää keskustelupalstoilta vinkkejä ja niitä sinnikkäästi kokeilemalla usein löytää ratkaisun. Myös foorumeilla kyseleminen auttaa lähes aina, nopeimmin vastauksia voi saada IRC-palstoilta.

Turvallisuus ja ensiaskeleet[muokkaa]

Ennenkuin rupeat korjailemaan, perehdy mahdollisiin käyttöohjeisiin ja jätä kaikki työvaiheet tekemättä, joissa todella maalaisjärkesi ei ymmärrä mitä tulee tapahtumaan. Varo vähintään kaiken sen korjaamista mihin liittyy 220V tai korkeampaa sähköä! Sähköä voi olla myös varastoituneena yllättäviin kohtiin. Osa tuotteista pitää vain jättää itse korjaamatta ja kiikuttaa ammattilaisten korjattavaksi. Varo myös jäämästä korjattavien laitteiden alle puristuksiin ja metallia käsiteltäessä suojaa silmiäsi ja käsiäsi. Metalliset sirut ovat pieniä, teräviä ja kauaslentoisia. Usein myös kaikenlaiset voimanponnistukset kuten vääntämiset yms. saattavat päättyä ikävästi jos työkalu lipeää irti tai väännettävä kohde katkeaa. Tällöin rystyset joutuvat koville. Usein tällaiset käytännön opit opitaan kantapään kautta jo lapsena itkun kautta kun aloitetaan korjaaminen. Veri ei sinänsä ole pahasta metalliverstaalla, jossa usein ei pöpöt elele, joten haavat tyrehtyvät ja paranevat nopeasti.

Katso aiheesta sivu Työturvallisuus

Aloita vaatimattomista kohteista, joiden korjaamisen epäonnistuminen ei aiheuta korjaamisvaiheessa vaaratilanteita eikä missään nimessä korjattuna käyttövaiheessa! Muista että on olemassa kuluttajan suojana takuu, takuu yleensä raukeaa jos tuotetta on availtu ja itse korjattu. Aloita esimerkiksi työkalujen korjaamisesta.

Ohjeet ja kirjallisuus[muokkaa]

Tuotteen ohje on ensimmäinen, joka kannattaa etsiä käsiin. Hyvissä ohjeissa on räjäytyskuvat ja hyviä vinkkejä huoltamiseen. Itse korjaaminen on usein ohjeissa jätetty pois ja tätä varten varsinkin kulkuneuvoista löytyy merkkikohtaisia korjauskäsikirjoja (esim. Alfamer, Clymer jne.) ja vielä tarkempia korjaamokäsikirjoja. Yleisesti korjaamiseen liittyvää kirjallisuutta löytyy kirjastosta. Kouluille tarkoitetut oppikirjat antavat yleistietoa ja monet korjaukseen liittyvät kirjat antavat lukemattomasti tietoa ketä vain osaa etsiä. Muista että osa kirjaston laadukkaista vanhoista korjauskirjoista on hyllyn sijaan piilotettu kirjaston arkistoihin, joihin ei pääse käsiksi kuin pyytämällä kirjaa nähtäville. Vaikka et pääse arkistoon itse, voit pyytää kirjoja hyllymetreittäin sieltä nähtäville.

Ohjeita saa myös soittamalla maahantuojille tai käymällä paikan päällä kyselemässä. Korjaamot myös neuvovat mitä yritystoiminnastaan viitsivät. Mitä kalliimpi varaosaostos, sitä paremmin neuvovat.

Taidot[muokkaa]

Tee vain hyvää jälkeä. Älä hosu.

Korjaamisen taito kehittyy ainoastaan käytännön kokemuksella. Osa asioista on myös valitettavasti opittava kantapään kautta. Nykyajan tietopohjainen homo consumer lähestyy asioita oppikirjojen ja koulujen kautta. Ei ole useinkaan mahdolllista elää vanhempien kanssa, jotka korjaisivat arkenaan ja oppia tätä kautta. Korjaaminen pitää aloittaa nollasta. Lukuisat kirjat opastavat karikkojen yli ja niistä todella kannattaa hakea tietoa. Ammattioppilaitokset ja kurssit antavat hyvää perustietoutta ja korjaamisessa ja asioiden tekemisessä pääsee heti oikealle uralle. Täydentävää lisätietoa voi hakea jatkuvasti lisää kirjoista ja netistä tarpeiden mukaan. Tämän Wikikon tarkoitus on mm. saada käytännön tietoa ja taustatietoa samaan paikkaan. Tieto on hajallaan ihmisillä ja kaikki eivät voi julkaista kirjoja.

Korjaamisesta kiinnostuneen kannattaa kulkea silmät avoinna, havainnoida erilaisia asioita ja miten eri asioita on toteutettu. Kannattaa vilkuilla miten ammattilaiset tekevät ja vääntävät ja kysyä. Kietoa lapsi jo vauvana kantoliinaan ja ottaa mukaan verstaalle tarkkailemaan. Käyttää lapsia pumppailemaan jarrupoljinta jarrujen ilmauksessa, antaa naulata, pitää hitsattavia peltejä paikoillaan, suoristaa nauloja sormet mustelmilla, kiristää ruuveja, antaa mahdollisuuksia seurata asioiden tekemistä käsillä. Jos ei omalla verstaalla niiden luona joissa tällaisia perustaitoja vielä tehdään.

Jos omat taidot eivät riitä, voi usein säästää rahaa siinä että irrottaa ja asentaa korjatun osan takaisin itse ja vie vain sen korjattavaksi.

Välineet[muokkaa]

Korjaamisesta riippuen tarvitaan työkaluja. Niitä voi hankkia uutena tai rikkinäisinä ja korjata ne ensin. Katso sivu Työkalujen kunnostaminen. Työkalut on esitelty sivulla Työkalut ja Metalliverstas. Työkalujen omistamisen ei pidä olla lähtökohta korjaamiselle, mutta joitain asioita ei vain yksinkertaisesti voida tehdä, jos ei ole sopivia työkaluja tai korjaaminen ja käyttäminen muuttuu vaaralliseksi. Myös osa työkaluista vaikuttaa korjatun tuotteen käyttöikään. Erityistyökaluja saattaa voida lainata korjaamoilta tms. yönyli lainaksi eli normaalin työajan ulkopuolella.

Osan työkaluista voi tehdä itse tai tehdä vanhoista työkaluista sopivia erityistyökaluja. Joskus korjauskirjoissa näkee erityistyökaluista kuvia, joita käytetään autojen korjaamisessa, monia näistä voidaan valmistaa itse, mutta huolellinen on oltava ettei synny vaaratilanteita niiden lipsuessa tai lentäessä kuitenkin väärän näkeymyksen seurauksena.

Käsitteet[muokkaa]

 • Oikea- ja vasenpuolisuus katsotaan kulkuneuvoissa kuin istuttaisiin auton/moottoripyörän ratissa nenä kulkusuuntaan päin.

Osien ja materiaalien hankinta[muokkaa]

Jos laitteen osaa ei pysty korjaamaan, tai puuttuvaa osaa ei yksinkertaisesti ole, eikä sen ostamista kannata harkita käytettynä, varaosia löytyy uutena alkuperäisvaraosina ja tarvikeosina. Alkuperäiset maahantuojien myymät osat ovat usein kalliimpia, mutta kestävät pitempään ja ne sopivat melkein aina varmasti. Tarvikeosat on saatettu valmistaa heikommista materiaaleista, esimerkiksi metalliseoksen laatu on heikompaa ja ne on tarkoitettu sopivaksi useisiin eri malleihin. Tarvikeliikkeistä voi kysellä erihintaisia osia.

Joitain varaosia ei vain pysty ostamaan uutena enää, tai osaa ei ole. Tällöin erilaiset rompepäivät ovat mahdollisuuksia löytää osa. Myös netin huutokauppa ja aiheenmukaiset keskustelupalstat voivat auttaa myyjän löytämisessä. Tai osa pitää rakentaa itse alusta asti uudestaan, tällöin joissain työstövaiheissa tarvinnee käyttää ammattilaisia ja heidän koneitaan apuna. Raaka-aineita löytyy metalliromuttamoilta tai uutena rautakaupoista ja muista liikkeistä kuten metallipajat.

Katso tarkemmin sivulta Tee-se-itse materiaalit

Korjauksen eteneminen[muokkaa]

Onko ylipäänsä mahdollista korjata[muokkaa]

 • Onko tuote niin halpa ja kertakäyttöinen että sitä ei voi tai ei ole turvallisuuden takia järkeä korjata.
 • Tuote on usein helpointa viedä asiantuntevalle henkilölle korjattavaksi.

Vian selvittäminen[muokkaa]

 • Korvakuulolla voi paikallistaa useita ongelmia. On hyvä tietää miltä asiat kuulostavat silloin kun ne ovat kunnossa.
 • Mieti miten rikkoontuminen tapahtui ja mitkä syyt siihen johtivat.
 • Jos tuote ei ole omasi, kysy taustatietoja rikkoontumiselle ja mitä tapahtui juuri ennen, mitä ääniä kuului juuri ennen, tuntuiko kuumenemista, hajua, värimuutoksia.
 • Näkyykö korjattavassa kohteessa muodonmuutoksia. Esimerkiksi sähkömoottori on palanut ja kuumuus on sulattanut muovikuoreen pullistuman ja tuote haisee epänormaalille.
 • Netistä löytyy valtava määrä korjausohjeita hakukoneilla. Yleensä ne ovat keskustelupalstoilla. Niillä voi myös kysyä neuoa ilmaiseksi.

Purkaminen[muokkaa]

 • Ennen purkamista, jos homma on entuudestaan tuntematon ja on selvää että purkaminen on monimutkaisempaa, hanki ohjeita etukäteen ja tutustu niihin. Lue kyseistä laitetta koskeva purkamisohje ja mielellään korjaus ja kasaamisohje kokonaisuudessaan.
 • Hanki tarvittavat työkalut valmiiksi jos tiedä mitä tarvitaan.
 • Tee hyvät muistiinpanot. Ota valokuvia riittävästi eri kulmista ja piirrä sekä kirjoita ylös paperille. Tarvittaessa kiinnitä teippejä osiin, joissa numero tai suunta tai nimi. Mitä kauemmin osat ovat irti toisistaan ja aikaa kuluu, sitä todennäköisempää on että kokoaminen vaikeutuu jos ei ole tuttua. Osat saattavat muistuttaa myös toisiaan, mutta niissä on pieniä kokoeroja, joita ei silmillä havaitse.
 • Muistaa pitää siis eri osien (aluslevyjen, laakereiden yms.) keskinäinen järjestys ja miten päin ne tulevat. Isompia kokonaisuuksia purkaessa (esim. auton moottori) kannattaa jo alusta alkaen kun konepellin avaa alkaa kirjoittamaan järjestystä miten purkaminen etenee. Joitain osia ei saa enää paikalleen kun sen eteen on laitettu jotain toista.
 • Tarvittaessa piirrä terävällä metallipuikolla (kynä) metalliin viivoja jotka ylittävät osien rajapintoja, jolloin tiedät mihin asentoon osa tulee esimerkiksi takaisin.
 • Osat kannattaa laittaa rasiohin, pusseihin kokonaisuuksien mukaa ja tarvittaessa tökkiä esimerkiksi pahvilaatikon läpi (esim. venttiilikoneiston osat). Osia voi myös asetella isoihin tukkumuna- tai omenakennoihin.
 • Sähköjohdot kannattaa merkitä huolellisesti, kytkennöissä saattaa olla eroja alkuperäiseen ohjeeseen.
 • Pura pikkuhiljaa, yritä miettiä mitkä irtoavat kokonaisuuksina ja mitä kannattaa purkaa ensin ja mitä ei kannata purkaa turhaan.
 • Laita avonaisiin aukkoihin (esim. moottorissa) rätti tai muu suoja, ettei niiden kautta joudu roskia sisään.

Ruuvien, pulttien ja muttereiden irrotus[muokkaa]

Ruuveista, muttereista, pulteista ja niiden kierteistä sekä aluslevyistä, sokista ja lukkorenkaista on oma sivunsa Kierteittäminen.

 • Käytä ruuveja yms. purkaessasi ruosteenirrotusöljyjä (neste, spray, esim. WD-40 tai tehokkaampia ammattikäyttöön tarkoitettuja). Mitä laadukkaampi öljy, sen nopeammin se vaikuttaa, mutta saattaa kannattaa antaa vaikuttaa vartin verran. Tarvittaessa lisää ainetta.
 • Ennen kuin alat vääntämään jotain auki, pohdi hiukan sitä, mitä teet sitten jos ruuvi tai mutteri ei aukea ja samalla pilaat pään niin että siihen ei enää avainta pysty asettamaan. Onko paikka niin ahdas että tämän jälkeen ei ole mahdollista purkaa mitään ympäriltä helposti pois että pystyisi käyttämään toista avauskeinoa. Esimerkiksi kuusiokoloavainta, jossa on pallopää käytettäessä avaamaan tiukkaa ruuvia saattaa käydä niin että hyvänkin avaimen pallo napsahtaa katki ja jää kannan sisään. Sen irrottaminen kannan sisältä esimerkiksi auton laturin takaa saattaa olla jopa mahdotonta. Tämän voi estää sillä että käyttää laadukasta hylsyyn sovitettua kuusiokoloavainta.
 • Selvitä mihin suuntaan aukeaa. Joissain osissa, mitkä liittyvät pyörimiseen saattaa avaussuunta olla myötäpäivään. Normaalisti aukeamissuunta on aina vastapäivään kellon pyörimissuuntaa.
 • Puhdista esillä oleva ruuvin kierrepinta teräsharjalla ja ruiskauta kierteisiin ruosteenirrotusainetta tai öljyä. Myöhemmin sen läpi kierrettävä mutteri kulkee näin helpommin läpi.
 • Muista että on työkaluja ja on leikkikaluja. Leikkikaluja löytyy yleensä halpahalleista, työkaluja niihin erikoistuneista liikkeistä. Työkalut ovat joko iältään vanhoja, koska ovat kestäneet käyttöä tai ne ovat hyvämerkkisiä kuten Bahco ja Stahlwille. Etsi juuri sopiva avain tai avaimet. Millinen tai tuumanen. Silmukka-avain tai hylsy on ruuvin kannalle parempi kuin osittain avonainen kiintoavain tai jakoavain. Joskus esimerkiksi renkaanpultit saattavat olla niin kireällä, että ne vaativat yksinkertaisesti riittävän tehokkaan pulttipyssyn, koska käsin vääntämällä saadaan ainoastaan pultin kanta rikki.
 • Väännä tasaisesti ja liikaa voimaa käyttämättä (ei lipeä työkalu). Joskus T-vääntimen tai rengasavaimen toisen pään voi tukea esimerkiksi puupölkkyä vasten.
 • Jos pultti ei kohtuullisella vääntämisellä aukea lyö pultin päähän pari kertaa rautavasaralla. Jos kyseessä on ruuvikantainen ruuvi, aseta lyöntiä kestävä ruuvimeisseli kantaan ja napauta vasaralla. Tämä täräys irrottaa kierteiden välisiä "ruostumia" tms. Älä lyö avoinna olevia kierteitä, koska niiden kierteet vioittuvat helposti.
 • Joskus tarvitaan terävä isku avaimeen. Ota tällöin avaimesta löysät pois ja napauta pienellä metallivasaralla avainta. Tällainen tapaus voi tulla kyseeseen esimerkiksi jos osa, jota mutteri pitää kiinni pyörii, eikä pyörimistä pystytä kotikonstein estämään.
 • Joskus on annettava lämpöä esimerkiksi nestekaasupuhaltimella. Varo kuitenkin, lämpö voi heikentää osien rakennetta ja tietysti pilaa maalipinnat yms. Voidaan käyttää jopa hitsauslaitetetta, kuumentaa.
 • Jos ruuvi lähtee alkuun mutta juuttuu uudestaan, kannattaa välillä kiertää sitä takaisinpäin, voidella kierrettä ja yrittää uudestaan. Jos vain jatkaa avaamista ja samalla avaaminen vain vaikeutuu, käy helposti niin että ruuvi katkeaa.
 • Täysin kiinni juuttunut ruuvi aukeaa joko toiseen suuntaan johon yritit tai se on ruostunut niin pahasti että se katkeaa yksinkertaisesti väännettäessä. Tarvittaessa voidaan käyttää mutterinhalkaisijaa tai iskeä mutteri tasataltalla halki. Mihin näillä konsteilla ei päästä, voidaan sopivalla poranterällä porata ruuvi pois.
 • Jos mutterin pää on mennyt niin huonoksi ettei siihen enää saa työkalua kiinni, voi mutterin mahdollisesti saada auki lukkopihdeillä. Jos mutteria tai ruuvia lähtee muotoilemaan pienempään avainkokoon, ei lopputulos välttämättä ole onnistuminen.
 • Jos ruuvin tai pultin pää katkeaa ja loput jää esimerkiksi laitteen sisään saattaa lukkopihdeillä vielä saada pyöräytettyä ruuvin irti. Tai viilalla muotoilla pää niin että siihen saa jakoavaimen. Tai lyödä taltalla siihen ruuvimeisselille ura.
  • Tarvittaessa voidaan käyttää ruuvin irrotukseen tarkoitettua tappia. Tällöin lyödään teräväkärkisellä meisselillä aivan ruuvin keskelle pieni reikä. Porataan siitä pultin sisään pieni reikä suoraan ja lyörään irrotustappi reikää, tappi on kartiomainen ja teräväkulmainen. Kierretään avaimella ruuvi tappia apunakäyttäen auki. Tarkoitushan on että kierrettä ei vioteta.

Laakerien ja öljytiivisteiden irrotus[muokkaa]

Katso sivu Laakeri

Puhdistus[muokkaa]

 • Osat kannattaa puhdistaa liiasta ruosteesta ja rasvasta tarpeen mukaan. Katso sivu Puhdistaminen.

Osan vaihtaminen[muokkaa]

 • Vanha osa yksinkertaisesti korvataan uudella

Osan korjaaminen[muokkaa]

 • Mitä sitten tarvitseekin korjata. Tarvittaessa kiikutetaan johonkin yritykseen tai toiselle tee-se-itse korjaajalle.

Kasaaminen[muokkaa]

Ruuveista, muttereista, pulteista ja niiden kierteistä sekä aluslevyistä, sokista ja lukkorenkaista on oma sivunsa Kierteittäminen.

 • Puhtaus, vältä rasvoja ja öljyjä jarrujen, kytkinten ja sähkölaitteiden lähellä.
 • Usein kasaamisjärjestys on päinvastainen kuin purkamisjärjestys.
 • Kiinnitä huomiota tekemisiisi muistiinpanoihin.
 • Kiinnitä huomiota että eri kokonaisuuksiin tarkoitetut osat (mutterin ym.) tulevat kaikki käytetyiksi ennen kuin siirryt seuraavien paikalleen asettamiseen.
  • Katso että aluslevyt tulevat oikeille paikoilleen. Mahdollisesti joku on voinut välissä myös korjata ja laittaa aluslevyjä vääriin väleihin.
 • Käytä uusia tiivisteitä jos vanhat ovat menneet käyttökelvottomiksi, rikkinäisiksi. Niitä voi ostaa uutena, mutta osan paperitiivisteistä voi ja on ehkä pakkokin tehdä itse. Kumitiivisteissä usein kumin laatu heikkenee ja ne uusitaan.
  • Ota oikean paksuinen tiivistepaperi (saa autotarvikeliikkeistä arkkeina) ja aseta se tiivistettävän kohteen päälle. Pienellä vasaralla tai muulla esineellä naputa terävää metallinreunaa vasten. Paperi katkeaa niiltä osin. Osa aukoista täytyy leikata esimerkiksi lyömällä reikänaskalilla puupalikkaa vasten.
  • Tiivisteiden ja metallin väliin saatetaan laittaa myös tiivistysainetta tai paperinen tiiviste voidaan korvata pelkästään tiivisteaineella. Jos mahdollista aine kannattaa asentaa vain siihen osaan, joka lähtee esimerkiksi moottorista irti. Tällöin uudestaan purettaessa tiiviste on helpompi rapsuttaa irti pöydällä irtiotetusta osasta.
 • Vaikeissa paikoissa ruuvit saa pysymään kiinni kiinnityksen ajaksi esimerkiksi paksulla rasvalla.

Kiristys[muokkaa]

 • Selvitä korjauskirjoista mihin kireyksiin ruuvit ja mutterit kiristetään. Kulkuneuvoissa erityisesti on erilaisia kiristysmomentteja, joihin momenttiavainta käyttäen kiristetään. Tarvittaessa kiristys pitää uusia pienen ajan kuluttua. N.m ja ft.-lb.
 • Jos korjauskirjoissa ei ole annettu kyseiselle osalle kiristysmomenttia, mittaa ruuvin tai mutterin koko ja katso yleistaulukoista.
 • Oikean yleisen kiristysvoiman oppii tuntemaan kokemuksen kautta lapsesta pitäen. Pieni ja vähän isompikin ruuvi on helppo vääntää poikki pitämällä kiinni varren päästä. Usein kiristys on lopuksi hyvä tehdä pitämällä kiinni työkalusta niin että työkalu on kämmenessä ja peukalo on vasten työkalun kohtaa joka kosketta ruuvia. Tällöin käsissä oleva voima on hallittavissa koska ranteen voima on pienempi kuin koko käsivarren tai jalkalihasten.
 • Kiristys tapahtuu yleensä jaksottain ja jopa tietyssä järjestyksessä (esim. sylinterinkannet). Ensin kierretään ohjeen mukaisen järjestyksen mukaan tietty kireyteen ja sitten tiukempaan kunnes kiristys on suoritettu.
 • Joidenkin muttereiden kiinnitykseen käytetään lisäksi erikoisliimaa.

Laakerien ja öljytiivisteiden asennus[muokkaa]

Katso sivu Laakeri


Käyttöönotto[muokkaa]

 • Ota varovasti käyttöön. Ehkä olet unohtanut kiristää jotain, ehkä kiristykset eivät ole riittäviä. Ehkä korjaus hajoaa samantien.
  • Tarvittaessa suojaudu tai ole valmis väistämään jos jotain odottamatonta tapahtuu.
 • Vuotaako, koliseeko, hankaako. Korva on tarkka kertomaan ongelmia. Seuraa korjaamaasi kohdetta useammin alussa, mutta myös jatkuvasti sivusilmällä.
 • Anna huolto-ohjeet käyttäjälle ja kerro miten rikkoontuminen voidaan jatkossa välttää jos mahdollista. Usein kyse on väärästä käytöstä.

Kodinkoneet[muokkaa]

Katso sivu Kodinkoneet

Auto[muokkaa]

Katso sivu Auton korjaus

Elektroniikka[muokkaa]

Katso luokka Elektroniikka

Moottoripyörä[muokkaa]

Katso sivu Moottoripyörän korjaus

Maatalouskoneet[muokkaa]

Katso myös sivu Korjaushitsaus