Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kirjojen skannaus

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erityisesti vanhojen tekijänoikeusvapaiden kirjojen skannaus on hyödyllistä, sillä silloin ne voi jakaa helposti muille ilman että tarvitsee pelätä kirjan kunnon puolesta. Tekijänoikeuden suojaamista kirjoistakin saa tehdä digitaalisia kopioita, mutta vain yksityiseen käyttöön.

Tekijänoikeuslaki[muokkaa]

  • Kun 70 vuotta tekijän kuolemasta on kulunut, kirjat ovat tekijänoikeuksista vapaita.

Skannerit[muokkaa]

- Linux - Mac OS X - Windows
- Halvin skanneri, joka ainoana kaikista toimii kaikilla alustoilla. Käyttää led-tekniikkaa skannauksessa. Mukana tulee OCR-ohjelma Omnipage SE, joka ei kuitenkaan ole parhainta tasoa.
- Ohje: asentaminen Ubuntu Linuxiin.

Mikäli aikomuksena on digitoida useampia teoksia kannattaa harkita erityisen kirjaskannerin hankkimista. Kaupalliset skannerit ovat usein kalliita ja niiden saatavuus heikko, joten tee-se-itse -kirjaskannerin rakentaminen voi olla varteenotettava vaihtoehto. Digitaaliseen järjestelmäkameraan perustuvalla skannerilla voidaan voidaan päästä jopa yli 10 skannattuun sivuun minuutissa.

Ohjelmistot[muokkaa]

- Windows, Linux
- Ilmainen ohjelma skannattujen sivujen jälkikäsittelyyn. Ohjelmalla voi mm. jakaa aukeamat sivuiksi, suoristaa vinoutuneet/vääntyneet sivut sekä poistaa ja lisätä reunuksia. Käsitellyt sivut soveltuvat hyvin suoraan PDF-tiedostoksi muuttamiseen tai tekstintunnistusohjelmalla käsiteltäviksi.

Tekstintunnistusohjelmat[muokkaa]

Skannatut sivut eivät itse asiassa ole tekstiä vaan kuvia. Kuvatiedostojen käyttäminen sellaisenaan sähköisessä kirjassa ei ole mielekästä, sillä ne vievät huomattavasti enemmän tilaa kuin teksti eikä kirjan sisältöä voi muokata helposti. Tämä voi koitua ongelmalliseksi jos kirjaa halutaan lukea sähköisillä lukulaitteilla, sillä monet lukulaitteet eivät tue kuvista koostuvia PDF-tiedostoja. Lisäksi "kuvakirjan" fonttikokoa ja asettelua ei voi muuttaa.

Ratkaisu on tekstintunnistus (engl. OCR, Optical Character Recognition). Tekstintunnistusohjelmat nimensä mukaisesti tunnistavat kuvassa olevan tekstin ja tallentavat sen sitten esimerkiksi tekstinkäsittelydokumenttina tai suoraan PDF-tiedostoksi.

- Windows
- Ilmeisesti tarkin ja siistein tunnistusohjelma. Sen takia myös suositeltavin, jotta siistimistyö jää mahdollisimman vähäiseksi. Toimii vain yhdellä käyttöjärjestelmällä, mutta esim. VMwaren tai Virtualboxin avulla voi sekä Linuxilla että Mac OS X:llä ajaa Windowsia.
- Mac OS X - Windows
- Tätä ohjelmaa on paikoin kehuttu parhaaksi, eikä se huono olekaan sillä se on mm. nopein. Kuitenkin lopputuloksen siisteys jää toiseksi FineReaderille. [1]
- Windows
- ILMAINEN. Sopii lähinnä muutaman sivun skannaukseen huonon tarkkuuden johdosta.
- Linux - Windows (epävirallisesti myös Mac OS X)
- Avoimen lähdekoodin tekstintunnistusohjelma yli 40 kielelle. Ohjelma on komentorivipohjainen, mutta sille on graafisia käyttöliittymiä; mm. OCRFeeder Linuxille ja FreeOCR Windowsille.

Linkit[muokkaa]