Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Inkivääriolut

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Inkivääriolut valmistetaan vedestä, sokerista, siirapista sekä inkivääristä hiivan ja bakteerien muodostaman symbiootin avulla, josta käytetään nimitystä Ginger Beer plant (lyh. GBP).

GBP on käytännössä sama kuin vesikefiiri, sisältäen seuraavat hiivat ja bakteerit: Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis, Saccaromyces cerevisiae (B. vermifrme, S pastorianus ja S radaisii).

Juoman valmistus[muokkaa]

Tärkeää: käytä lasiastioita ja puu tai muovilusikkaa, metalli haittaa GBP:n toimintaa.

Per litra 60 g sokeria, 1 rkl tummaa siirappia, 2 - 3 kpl kuivattuja viikunoita paloiteltuna, ripaus rusinoita, sitruunan viipaleita ja 50 g tuore inkivääri raastettuna (mitä punertavampi sitä tuoreempi).

Sokeri ja kuivahedelmät kuumaan veteen villihiivan eliminoimiseksi ja lisätään loppuvesi. Kun seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, lisätään inkivääriraaste ja Ginger Beer plant jyväsiä 3 rkl (jos tämän sijasta käytetään hiivaa on tuloksena kotiviiniä, eikä inkivääriolutta.)

Käymisastiana mieluiten lasiastia ja vesilukko hiilidioksidin poistoon. Annetaan käydä pimeässä ja lämpimässä paikassa 3 päivää. Pullotus mieluiten 0,3 l patenttikorkkipulloon. Pulloja sai Lappo Oy:ltä ja GBP tuli Saksasta postilaatikkoon Wellnes Drinks -verkkokaupasta. Samasta saa myös kombutsan eli volgansienen symbiootin SCOBY:n.

Pullotuksen jälkeen jälkikäyminen huoneenlämmössä, korkeintaan kaksi vuorokautta, paineenmuodostus on huomattavaa. Säilytys 4 Celsius asteen lämpötilassa käytännössä pysäyttää jälkikäymisen.

Alkoholipitoisuus[muokkaa]

Normaalissa hiivakäymisprosessissa 17 g sokeria muodostaa litraan juomaan n 1 % etanolia. Inkiväärioluen alkoholipitoisuus muodostuu samalla sokerimäärällä alhaisemmaksi, sillä GBP-symbiootin maitohappobakteerit muodostavat sokerista etanolin lisäksi maitohappoa ja hiilidioksidia. Tästä johtuen ominaispainomittari ei anna alkoholipitoisuuden osalta oikeaa tulosta vierteen ominaispainon muutoksesta ennen ja jälkeen käymisen, koska osa sokerista on muuttunut maitohapoksi etanolin sijasta. Tislaamalla ilmeisesti saataisiin alkoholipitoisuus määritetyksi.

GBP:n lisääntyminen ja säilytys[muokkaa]

Kolme rkl lisääntyi kahden litran aloituserää seuranneen kuuden litran erän prosessissa painoltaan (siivilässä kostea) 250 g:n painoon. Aikaa kului yhteensä noin viikko.

Siemenjyväset voidaan säilyttää kolmella tavalla:

  • Vierteessä jääkaapissa, ajoittain lisättävä sokeria ja laimennettava.
  • Pakastettuna talouspaperiin käärittynä liian nesteen poistamiseksi, säilyvyys n. yksi vuosi.
  • Kuivatuttuna (max. huoneenlämpö kuivattaessa) huoneenlämmössä. Säilyvyys vuosia.