Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Ilmaisohjelmat
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Nykyään monista eri ohjelmista on tehty OpenSource, eli vapaan lähdekoodin ohjelmia. Nämä alkavat olla jo kaupallisten veroisia ja jopa parempiakin. Ilmaisohjelmia on listattu RihmastoWikin lisäksi osoitteessa www.ilmaisohjelmat.fi.
Serveriohjelmat[muokkaa]
- Sisältää Apachen, MySQL:n, PHPMyAdminin, sekä paljon muuta! Loistava ohjelma serverin pitämiseen omalta koneelta. Tarkoitettu pääosin PHP:n ja MySQL:n testaukseen, ei niinkään varsinaiseksi serveriksi.
- Paras ilmainen serveriohjelma oman serverin rakentamiselle. Helppokäyttöinen!
Nettiselaimet[muokkaa]
Sähköpostiohjelmat[muokkaa]
Chat-, puhelu- ja videopuheluohjelmat[muokkaa]
- Suosituimpia VOIP-ohjelmia.
Virustentorjunta[muokkaa]
- Hyvä virustorjuntaohjelma, joka päivittää itsensä automaattisesti joka päivä. Sisältää automaattisen virusten skannauksen, jolloin käyttäjän ei tarvitse skannata tiedostoja.
- Avoimen lähdekoodin ohjelma, jossa ainoa vika toistaiseksi on, että ohjelma ei osaa automaattisesti skannata uusia ladattuja tiedostoja tai tehdä skannausta taustalla. Hyviä puolia että ClamWin on täysin ilmainen ja ei pyri tuottamaan voittoa. Voimana on laaja kehittäjäverkosto ympäri maailmaa.
Haittaohjelmien poisto (Anti-spyware)[muokkaa]
Nettisivujen tekeminen[muokkaa]
Graafiset[muokkaa]
- Nvu on hyvä ja selkeä graafinen kotisivujentekoeditori, jolla syntynevät sivut aloittelijaltakin. Tuolla sivuilla on kattavat ohjeet Nvun käyttämiseksi suomeksi ja Nvuun saa ladattua suomenkielisen kielipaketinkin.
Mac[muokkaa]
- Brackets
- Taco
- Taco HTML-editor on hieman html:stä tietävälle käypä ohjelma, jossa syntyvää koodia voi tarkastella eri selaimilla tai "wysiwyg"-ikkunan avulla. Ohjelma tarkastaa koodin pyydettäessä, mutta ehkei pomminvarmasti kuitenkaan.
Tekstipohjaiset[muokkaa]
- Crimson Editor on hyvä tekstieditori kaikkien ohjelmointikielien suoltamiseen, mutta jos kotisivuja haluaa tehdä taitaa tuo Nvu olla parempi vaihtoehto.
3D-mallinnus[muokkaa]
- Blender3D on ehkä monipuolisin tarjolla olevista ilmaisista 3d-mallinnusohjelmista. Sillä pystyy saamaan aikaan täysin ammattimaisen näköistä tulosta: kolmiuloitteisia kuvia, animaatiota, yms. Elephants Dream on ensimmäinen täysin ilmaisen lähdekoodin ohjelmalla (eli Blender3D:llä) tehty kolmiuloitteinen animaatioelokuva, joka näyttää aivan yhtä laadukkaalta kuin esim. Pixarin animaatioelokuvat. Alkuun pääsee täysin aloittelijakin imuroimalla ensin Blenderin omalle koneelleen ja sitten tutustumalla seuraaviin sivuihin seuraavassa järjestyksessä:
- Ohjeita Blenderin käyttämisestä
- Arkkitehtuurin 3D-visualisointi Blenderillä-tutoriaali - Suomenkielinen tutoriaali tarkoitettu TÄYSIN ummikoille. Tutoriaalissa opetetaan peruskäyttöliittymä, asetusten muuttaminen, yksinkertaisten objektien luominen. Oppimista havainnollistaa videomateriaalit sekä runsaat kuvat.
- Blender 3D: Noob to Pro - Wikikirja, joka vielä on hieman keskeneräinen. Tarkoituksena on kirjan teossa on luoda selkeät ohjeet joita seuraamalla täysin aloittelija voi tulla pro:ksi, eli ammattilaiseksi.
- Blender Documentation Volume I - Nettikirja Blenderistä. Sisältää mm. ohjeet kuinka tehdään piparkakkuukko, johon liitetään luut(joita liikuttamalla raajat liikkuvat) ja kuinka sitä animoidaan.
- Blender Artist Forum - Blendertaiteilijoiden keskustelufoorumi, jossa on paljon yksittäisten henkilöiden tekemiä tutoriaaleja ja josta löytyy kaikenlaisia kikkoja mallintamiseen. Ja jos joku asia askarruttaa, niin täältä voi kysyä!
- A powerful feature-set includes a full renderer and raytrace engine, NURBS support, kinematics-based animation, morphing, and an extensive plugin API. Plugin capabilities include image post processor effects such as lens flare, fog and depth of field. Animation effects such as explosions, waves and dissolves add enormously to the flexibility of the program. Check out the full list of the various effect types and let your imagination run wild! (suomentakaa joku)
Pelienteko-ohjelmat[muokkaa]
- Helpoin tapa tehdä tasokkaita 2D-pelejä Windows-alustoille! Suomalaisten kehittämä ja täysin ilmainen!
- Paras 3D-engine kolmiuloitteisien pelien tekemiseen!
- 2D-pelien teko-ohjelma. Ei vaadi ohjelmointitaitoja.
- Seikkailupelien tekemiseen.
Tekstinkäsittely[muokkaa]
- OpenOffice on kaupallisten tekstinkäsittelyohjelmien veroinen ilmaisohjelma.
- Google Docs on ilmainen palvelu Internetissä. Palvelussa voi käsitellä, säilyttää ja jakaa muille tekstidokumentteja, taulukkolaskentataulukoita ja esityksiä.
Kuvankäsittely[muokkaa]
- GIMP on ilmainen ohjelma kuva-tiedostojen luontiin, katseluun ja editointiin. Ohjelma on suhteellisen monipuolinen, sitä pystyy käyttämään esim. piirto-ohjelmana tai valokuvien uudelleen editoinnissa. Jos lataat GIMPin Windowsia varten, se tarvitsee lisäksi "GTK+ 2 Runtime Environment"-paketin, joka löytyy samasta paikasta kuin GIMPin asennusohjelmakin.
- Suomenkielisiä ohjeita GIMPin käyttämisestä
- Paint.net on hiukan Gimppiä simppelimpi ilmainen ohjelma. Ei ole sama kuin Microsoftin paint, joka voi löytyä valmiina tietokoneesta.
Musiikin kuuntelu[muokkaa]
- Musiikinkuunteluohjelma, joka soittaa mp3-tiedostoja ja jolla videotiedostotkin näkyvät. Klikkaa linkkiä ja sieltä "Get Basic" ladataksesi ohjelman.
- Sopii musiikin kuunteluun ja videotiedostojen katseluun. Tuntee erittäin suuren määrän erilaisia audio ja video formaatteja. Jos joku mediatiedosto ei avaudu, niin tätä kannattaa kokeilla ensimmäisenä. Tällä ohjelmalla myös avautuvat DVD-elokuvat, joita Cliprex tai MediaPlayer eivät suostu avaamaan.
Musiikin rippaaminen CD:ltä MP3:ksi[muokkaa]
- Paras ilmaisista rippaajista. Löytää helposti myös albumien ja raitojen nimet automaattisesti netistä. Helppo käyttöliittymä.