Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Hirsitalon kattorakenne
Huomioitavia seikkoja[muokkaa]
- Kestävyys painosta johtuen, lumikuorma
- Kestävyys vuosikymmenien kuluessa
- Huollon määrä ja ylläpitokustannukset ja ympäristökuormitus
- Rakentamisen aiheuttama ympäristökuormitus
- Ulkonäkö
- Yläpohjan tuuletuksesta pitää huolehtia ettei rakenteisiin kerry kosteutta joka kastelee ja lahottaa katon rakenteita.
Pintamateriaalit[muokkaa]
Katso sivu Katto
Katon kaltevuus[muokkaa]
Esimerkiksi 1:2
Kattotyypit[muokkaa]
- Harjakatto
- Kurkihirsi kuusesta. Mahdollisesti vaarnapalkki eli useampi hirsi päällekkäin.
- Pulpettikatto
Termejä[muokkaa]
- Yläpohja (l.laki) on ylin sisäkattorakenne.
- Välipohja on kerrosten välinen lattiarakenne.
- Alapohja on alimman kerroksen lattiarakenne.
- Laipio eli sisäkatto (laen alle tehty)
- Haltiahirsi, kurkihirsi, harjariuku eli pääkannattajahirsi. Yleensä ylimpänä hirsirakennuksessa.
- Vierrehirsi l.kattoriuku eli kurkihirren suuntaisesti kulkevia hirsiä, jotka tukevat harjalta räystäälle kulkevia vasoja <<TARKISTUS>> ( eli et.karjala: "vuoliaisia l. roppilaita)
- Vuoliainen
Yleistä vuoliaisista[muokkaa]
- Vuoliaiset, juoniaiset, kattoriu'ut, niskaset eli harjansuuntaiset vesikaton aluspuut (Etelä-Karjalassa vuoliaisilla muu merkitys)
- Kuusi
- Pyöröpuu, josta on vain kuori poistettu on erittäin kestävä rakenteeltaan. Kun myös huomioidaan mihin suuntaan puu on luontaisesti taipunut (kynnellään l. lyly) ja asetetaan tämä oikein päin rakenteissa voidaan käyttää siroja ja huomattavasti pienempiä puita kuin tehtäessä sahatavarasta. Tällainen rakentaminen on kuitenkin nykyään vähäistä mm. markkinoiden painostaessa sahatavaraan.
- Vuoliaiset tukevat ja sitovat toisiinsa seiniä ja rakenteita.
- Vuoliaiset tulee aina kiinnittää rakenteisiin jotka hirsirakennuksessa laskeutuvat eli ne laskeutuvat muiden mukana.
- Vuoliainen voidaan kiinnittää yhteen hirteen eli vuoliaiskertaan tai itse vuoliaiskertaan ja seuraavaan sen päälle tulevaan hirteen. Toisin sanoen loveus tehdään kahteen seinähirteen, esimerkiksi puoliksi kumpaankin.
- Väliseinien päällä vuoliaiset voidaan jatkaa tekemällä väliseinään liitokset kestävyyssyistä hiukan eri kohtiin. Tällöin vuoliaiset tulevat eri huoneissa myös eri kohtiin.
- Vuoliaisista syntyy tila eristeille
Vaihtovuoliainen[muokkaa]
Rakenteissa joudutaan helposti tilanteisiin jossa vuoliaista tai useampia vierekkäin ei voida viedä loppuun asti seinälle. Tällöin se liitetään T-kirjaimen mallisesti. Kiinnitetään poikittain nk. vaihtovuoliainen loppuunasti menevien vuoliaisten väliin. Ja tähän kiinnitetään vajaaksi jäävä vuoliainen tai useampi. Muista että vaihtovuoliaiseen tulee kuormaa sitä enemmän mitä useampi siihen päättyy ja huomioi tämä mitoituksessa.
Jänneväli[muokkaa]
Vuoliaisen pituus
Jakoväli[muokkaa]
Vuoliaisten välinen etäisyys toisistaan
Tuuletus[muokkaa]
Esimerkki 1[muokkaa]
Käytettäesissä esimerkiksi 42x195 mm sahatavaraa kattovasoina, sahataan 10 cm pala pois niiden ylimmästä harjasta. Tällöin harjalle jää yläpohjaan ontelo tuuletusta varten. Näille tehdään tuuletusaukot harjan keskilinjan läpi, joiden koko on 120x120 k2000 eli etäisyys toisistaan 2m. Aukkojen päälle tulee metalliset hatut.
Esimerkkejä[muokkaa]
Katso sivu Hirsitalon kattorakennekuvia
Nykyaikainen rakennemalli hirsitalon harjakaton eristetystä rakenteesta (vasa 42x195 ja mineraalivilla)[muokkaa]
Kuvattu vesikatosta sisäkattoon päin järjestyksessä. Rakentaminen tietysti aloitetaan asentamalla ensin kattovasat.
Yleistä[muokkaa]
- Jako vaihtelee normaalista eristevillan leveyden mukaan määrätystä savuhormien ja päätykolmioiden kohdalla. Mutta hyvässä suunnitelmassa näitäkin asioita on otettu huomioon.
Mittaukset ja valmistelut[muokkaa]
- Aloita kattovasojen mittaus päätykolmion sisäpuolelle sen viereen asetetusta vasasta ja sen keskeltä. Keskeltä-keskelle (kk-mitoitus) mitaten lankun syrjiä. Jako k600 mm eli riman keskiosasta vierekkäisen keskiosaan 60 cm tai harvemmin k900. Yleensä jako on k600.
- Merkitse mitat seinähirsiin ja kurkihiteen.
- Kiinnikkeet kannattaa kiinnittä valmiiksi seiniin.
Rakennus[muokkaa]
- Vesikattopinnoite, esimerkiksi huopa
- Huovan alla raakapontti
- Raakapontin alla tuuletusrimat 42x70, niin että 70 mm pystysuunnassa. Tuuletusrako on siis 7 cm.
- Tuuletusrimojen alla tuulensuojapaperi kattovasoihin kiinnitettynä koko seinien ulkopintaan asti ulottuvalla alalla. Limitetään 100 mm ja asennetaan harjan suuntaisesti eli tiivistyvä vesi pääsee valumaan räystäille asti ja sieltä ulos.
- Tuuletusrimojen alla kattovasat 42x195. Kattovasat ja tuuletusrimat ovat siis päällekkäin ja niiden välissä on paperi.
- Kattovasat kiinni myös ulkoseinähirsien kummallekin puolelle
- Kattovasojen välissä mineraalivilla 200 mm. Myös päätykolmion väliin jäävässä raossa.
- Eristeiden asentaminen yläkautta on helpompaa ja tulos parempi kuin sisäpuolelta rakennusta. Alhaaltapäin tehtäessä varo ettei ilmarako mene umpeen villaa paikalleen työnnettäessä.
- Kattovasojen alapintaan ristiin vasoihin nähden 42x45 k600 koolaus
- Koolauksen väiin mineraalivilla 50 mm
- Koolauksen alapintaan höyrynsulkupaperi tai -muovi.
- Sisäverhouspaneli, esimerkiksi STV-95
- Nurkkia kiertämään kattolistat
Kattovasojen kiinnitys ja muoto[muokkaa]
Tässä kattovasoilla tarkoitetaan harjakattoisessa rakennuksessa kurkihirren päältä räystäille lähteviä tukipuita, vasoja.
Harjalla
- Lämpöeristetyssä yläpohjarakenteessa kurkihirren päälle asetetaan höyrysulkukaistale joka yltää kurkihirren kummallekin puolen jonkin verran. Tämä myöhemmin limitetään höyrysulkujen kanssa.
- Sahaa kattovasat ylhäältä viistoon niin että syntyy pystysauma keskelle harjaa. Jos vasoja täytyy jatkaa, jatkos laitetaan räystään puolelle.
- Sahaa kattovasojen yläosasta terävä kärki, kolmionmuotoinen pala pois, niin että jää 10 cm tuuletusrako.
- Asenna ensin päätykolmioiden kummallekin puolelle kattovasat ja päätyräystäskattovasat.
- Kiinnitä tämän jälkeen linjalanka päätyräystäskattovasasta toiseen, jolloin sen välille tulevat kattovasat saadaan suoraan linjaan.
- Harjalta kiinnitetään toisiinsa kahdella naulalevyllä 100x200 eli molemminpuolin kattovasaa. Nauloina käytä 4.0x40 kampanauloja ja naulaa 8 naulaa kummallekin puolen.
- Aseta naulalevyt vaakatasoon keskelle niin että 100 mm korkean naulalevyn alapinta on kattovasojen keskenään muodostaman alakulman tasolla.
- Kiinnitä kattovasat kurkihirteen sinkityillä kulmakiinnikkeillä.
Kurkihirsilinjan mukaisten hirsien ja ulkoseinien kohdalla
- Käytä lapeliukurautoja. Esimerkiksi 160/65 Kiinnitä liukurauta kattovasaan em. nauloilla 7 naulaa per liukurauta. TAI upottamalla vasat sivuhirsiin tehtäviin uriin ja sitomalla sivuseiniin liukupulikoilla.
- Kiinnitä viistosti M8x90 kansiruuvi, jonka alla on halkaisijaltaan 24 mm aluslevy liukuraudan läpi hirteen. Ruuvi kiinnitetään lapeliukuraudan alapäähän. Kiristä ja löysää ruuvia puoli kierrosta. Näin kattovasa pystyy liikkumaan vapaasti hirsirakennuksessa, jossa on päätykolmiot tehty hirrestä ja niiden kuivuessa katon harja laskeutuu alaspäin.
- Laita keskilinjan mukaisten hirsien väliin höyrynsulkukaistale, joka limitetään yläpohjan sulkuun myöhemmin sitä rakennettaessa.
Hormin kohdalla
- Hormien kohdalla käytetään nk. siirtopalkkeja. Jätä riittävästi tilaa hormin harjan puolelle siirtopalkin ja hormin väliin että palovaatimukset toteutuvat myös kun kattolape liukuu ulos- ja alaspäi päätykolmioiden kuivuessa. Liikkumavaraksi riittä sama kuin liukukiinnikkeissä on varaa.
Kattovasojen väli ulkoseinän kohdalla[muokkaa]
- Kattovasojen väliin seinälinjan jatkeeksi ja eristysmateriaalin tukemiseksi kiinnitetään laudat. Huomioi hirsipäätykolmioisessa rakennuksessa että vasat pääsevät liikkumaan alaspäin. Esimerkiksi naulaamalla ylimpään hirteen pieni puulista ja kiinnittämällä hiukan vasojen väliä lyhyempi lauta syrjälleen listaan alareunasta.
Räystäs[muokkaa]
- Ensin rakennetaan päätyräystäät ja niiden akenteita vasten lappeen suuntaiset räystäät. Eli otsalautojen päät tulevat näkyviin päädyissä.
- Vesikattopinnoite, esimerkiksi huopa
- Huovan alla raakapontti
- Tuuletusrimat ja kattovasat kuten edellä kuvattu niin paljon raakapontin ulkoreunasta sisäänpäin, että seuraavat mahtuvat väliin. Huomaa että uloin otsalauta on pari senttiä raakapontin ulkoreunasta sisälläpäin.
- Tuuletusriman viereen ulkopuolelle, raakaponttiin koskettaen 42x45 naulauspuu otsalaudoitukselle
- Naulauspuun viereen ulkopuolelle 20x120 HS otsalauta
- Tämä otsalauta tulee olla pari senttiä raakapontin uloimmasta reunasta sisälläpäin.
- Sen alaosaan seuraava otsalauta, jonka alle kiinnitetään 20x45 HS tukirima. Eli ylimmisen otsalaudan alareuna ja keskimmäisen otsalaudan yläreuna naulataan tämän tukiriman läpi kattovasaan.
- Vielä kolman otsalauta edellisen alapuolelle, joka tulee jo kattovasaan kiinni ja hiukan kattovasan reunan alapuolelle.
- Otsalaudat tulevat siis porrastaen
Välipohja[muokkaa]
Välipohja on kerroksen katto, jonka yläpuolella voi olla toinen kerros tai esimerkiksi vinttitila. Tämä voidaan rakentaa hirrestä, ristikoista tai lankuista ja se eristetään sen mukaan onko sen yläpuolella kylmä- vai lämmin tila. Jälkimmäisessä ei tarvita eristystä ollenkaan, mutta eristyksen tarkoitus voi olla enemmän äänieristys tai saunan kohdalla lämmöneristys. Kylmiä tiloja vasten tulee myös höyrysulku.
- Hirsirakenteisessa välipohjassa hirret yleensä tukeutuvat ulkoseinien läpi tai upotuksina ulkoseiniin eli ne asennetaan rakennusta pystytettäessä.
Liittäminen seinähirsiin[muokkaa]
Lohenpyrstöliitoksella. Liitos voi olla yksi (puolipyrstö) tai kaksipuolinen. Liitoksessa on myös nk. rinta eli vuoliainen kulkee seinähirren sisään ja vasta sitten on lohenpyrstö.
Kattoristikot, kattotuolit[muokkaa]
- Yleensä kasattu naulalevyillä. Älä nostele niitä lappeeltaan vaan aina pystyasennossa. Ristikot voi nostaa nippuna katolle, tukea ja josta ne on myöhemmin helpompi levittää oikeille paikoilleen. Jos mahdollista nostaminen käsivoimin onnistuu rakennuksen päätyjä vasten asetettuja lankkuja pitkin hilaamalla tai rakennuksen sisäkautta. Työnnetään ovesta ja nostetaan vastakkaiselle seinälle kunnes ovenkin puoleinen pääty ristikosta saadaan nostettua ylös.
- Tarkista sivuseinien suoruus ja oikaise tarvittaessa että kattotuolit tulevat samaan tasoon.
- Merkitse sivuseinän päälle linjalangalla tai värilangalla linja, jolle kattotuolin alapaarre asettuu.
- Mitoita paikat valmiiksi keskeltä keskelle kattotuolia mitaten aloittaen päätykolmion vierestä.
- Kiinnitä kulmakiinnikkeet valmiiksi oikeisiin kohtiin sivuseiniin 4.0x40 mm kampanauloilla kahdeksan naulaa per kiinnike.
- Ei saa kiinnittää hirsisiin päätykolmioihin, koska päätykolmiot laskeutuvat. Tässä ratkaisussahan ei ole kurkihirttä vaan tuolit ovat oma kattorakenne joka makaa tasakerran päällä.
- Aloita asentaminen jommastakummasta päätystä päätykolmion sisäpuolelta.
- Sivuseiniin kiinnitetään kulmakiinnikkeillä kummaltakin sivulta kattoristikkoa.
- Tuetaan uusin asennettu ristikko aina rakentamisen ajaksi edelliseen ristikkoon ja sivuseiniin.
- Ristikot kiinnitetään toisiinsa laudoilla harjan kohdalta ristikon alapaarteen päälipintaan naulaten.
- Reunimmaiset ristikot, niin monta kuin 45 asteen kulma sallii, kiinnitetään toisiinsa laudoilla myös ristikon yläpaarteiden alapintaan naulaten. Lauta tulee päätyristikon harjanpuoleisesta nurkasta 45 asteen kulmassa räystästä kohti. Käytä 2.8x75 mm nauloja kolme per ristikko. Tätä kutsutaan tuulijäykistykseksi. Näitä lautoja tulee kummallekin lappeelle ja kumpaankin päätyyn eli vähintään neljä.
- Jos tuulijäykistystä ei tehdä kuten edellä on kuvattu, voidaan naulata laudat ristiin (rastin muotoon) kolmeen reunimmaiseen ristikkoon niiden pystypuihin. Tai jos rakenne on vinttimäinen, eli tilaa tulee "huonetilaksi" voidaan tuulijäykistys tehdä levyillä, paneeleilla tms.
- Erittäin tuulisilla alueilla käytetään lisäksi erinäisiä terässiteitä yläpaarteesta ristikkoa sitomaan.
- Ristikko saatetaan vielä tukea nurjahduksia vastaan.
- Joskus ristikoita asetetaan harvempaan ja tällöin ristikoita saatetaan lyödä toisiinsa kiinni vierekkäin. Kohdissa jotka lämpöeristetään, puiden väliin asennetaan eristesuikale ja ristikot naulataan kiinni 2.8x75mm nauloilla, neljä naulaa per metri.
Päätyräystäät[muokkaa]
Koska kattotuoleja käytettäessä ei synny päätyräystäitä, ne tehdään "poikaspuilla".
- Kiinnitä poikaspuut reunimmaisen ristikon yläpaarteeseen 4.2x125 nauloilla neljällä naulalla. Poikaspuut kiinnitetään myöhemmin myös ruoteisiin.