Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Hirsilista
Yleistä[muokkaa]
Hirsirakennuksen voi rakentaa kokemuksesta silmämääräisesti hirret valiten tai tehdä laskennallisemmin. Tällä sivulla käsitellään määrälaskinta, puunhankintalistaa ja hirsilistaa. Määrälaskimella voit laskea tarvittavan puun määrää rakennuksesi koon mukaan ja sen veistohintaa. Puunhankintalistasta selviää minkälaisia puita täytyy kaataa metsästä ja loppujen lopuksi saada veistopaikalle. Puunhankintalistaan siis kerätään piirustuksista ja suunnitelmista tarvittavat hirret kappaleittain pituuksien mukaan. Hirsilista taas on yksityiskohtaisempi lista veistopaikalla olevista hirsistä, niiden latvan- ja tyven paksuuksista ja pituuksista. Sitä käytetään veistämisen aikana, että joka kerta ei tarvitse mittailla hirsien paksuuksia kun hirttä valitaan pinosta.
Tiedoston lataus[muokkaa]
Ohessa on vapaasti käytettävissä ja kehitettävissä omiin tarpeisiin taulukkolaskentaohjelma taulukointia ja em. laskentaa helpottamaan. Taulukoiden välillä voi vaihtaa ruudun alareunassa olevien välilehtien kautta. Sen voi avata esimerkiksi Microsoftin Excel-ohjelmassa (Windows, Mac) tai ilmaisissa ohjelmissa kuten OpenOffice (Windows, Linux, Mac) ja NeoOffice (Mac). Taulukko ei sisällä makroja ja se on suojaamaton, joten voit muuttaa sitä mieleiseksesi. Suojatun välilehden salasana löytyy taulukosta. Osiin taulukoista on merkitty harmaalla kohdat joihin voit syöttää tekstiä. Muihin soluihin syötetyt arvot saattavat sotkea taulukon laskentaominaisuuksia varsinkin silloin kun syötetään kaavan päälle.
TAULUKON KÄYTTÖ OMALLA VASTUULLA
Tiedosto:Puunhankinta ja hirsilistat v3 4.xls
Määrälaskuri[muokkaa]
Määrälaskurilla voi laskea suurinpiirtein miten paljon hirttä tarvitaan kun määrittelee rakennuksensa koon. Se koostuu Hirsikertalaskurista, jolla määritellään montako hirttä seinään tarvitaan päällekkäin kun tiedetään seinän korkeus ja hirren korkeus. Kokonaismäärälaskurilla määritellään paljonko hirren lähtöpituus täytyy olla että siitä saadaan halutunmittainen seinä. Hintalaskurilla voi laskea juoksumetrien tai pinta-alan mukaan mitä hirsirakennus voisi maksaa jos tiedetään tai määritellään oman veistotyön hinta. Taulukot pyrkivät huomioimaan eripaksuisia hirsiä, joita asuinrakentamisessa ja hirrenvestossa yleisesti käytetään, siinä on myös kohta oman paksuuden mitoittamiseen.
Hankintalista[muokkaa]
- Nimeä seinät esimerkiksi A, B, C, D, E, jne.
- A-seinäksi valitse seinä, jossa on alin hirsikerros
- Laske kunkin seinän tarvittavat hirsipituudet erikseen
- Esimerkiksi C. 13 kpl 6,8 m pitkiä hirsiä
- Lisää varmuuden vuoksi ylimääräisiä hirsiä 2 per seinä. Mielellään ylimääräiset kannattaa ottaa mahdollisimman pitkinä.
- Laske myös lattia- ja kattorakenteet erikseen sekä pylväät ja muut erityisrakenteet.
Taulukon ohje[muokkaa]
- Taulukkoon merkitään tarve-pystysarakkeisiin kappalemäärä mitä kutakin pituutta tarvitaan. Ohjelma laskee määrät yhteen.
- Pituudet on ilmoitettu ensimmäisessä pystysarakkeessa desimetreinä eli esimerkiksi 55 tarkoittaa 5,5 m pitkää tukkia. Voit myös lisätä omia pituuksia tai muuttaa olemassaolevia pituuksia taulukkoon eli ensimmäiseen sarakkeeseen vapaasti. Rivillä pitää aina ollu jokin luku, jos se sisältää kappalemääriä.
- Viimeiseen pystysarakkeeseen voi laittaa huomioita.
- Sarakkeiden otsikoita voi muutaa vapaasti (esim. Seinä E). Nämä eivät vaikuta laskentaan.
- Taulukkoon kannattaa merkitä myös vähimmäislatvaläpimitta ja suurin latvaläpimitta.
- Taulukko on tarkoitettu otettavaksi mukaan metsään. Kaadon yhteydessä merkitään Hankittu-pystysarakkeeseen perinteisellä merkintätavalla kaadetut puut
Hirsilista[muokkaa]
Hirsilista laskee taulukkoon syöttämiesi hirsiesi keskilatvaläpimitan ja keskityviläpimitan. Sen voi järjestää hirsien pituuksien mukaan ja rakentamisen aikana siitä on helppo keinutuolissa kiikkuen katsoa minkä kokoisia hirsiä on vielä jäljellä, ilman että hirsiä tarvitsee jatkuvasti mittailla tai kierrellä etsimässä hirrenpäistä kokomerkintöjä.
Taulukon ohje[muokkaa]
- Taulukkoon mahtuu 600 tukkia ja ne voivat olla läpimitaltaan 15 - 55 (parittomat). Lisäksi voit merkitä taulukkoon onko tukki suora vai lenko.
- Taulukon laskenta perustuu siihen että mittaat hirsien latva- ja tyviläpimitat, halutessasi myös pituudet. Tätä varten kannattaa kentällä numeroida hirret hirsien päihin ja samoin mitata latvan ja tyven halkaisijat ja merkitä ne myös hirsien päihin. Ja mahdollisesti myös pituuden. Tämän listan voi tehdä myös metsässä kaatovaiheessa. Mittaa kuoren alta paksuus.
- Jos hirren pää on kovin muodokas, etkä halua sitä katkaista, niin tee mittaus vähän kauempaa hirren päästä, tulevan salvoksen kohdalta.
- Syötä nämä tiedot taulukkoon valitsemalla kyseisen hirren numero (tai jos et välitä hirsien numeroinnista, ei väliä mihin kohtaan).
- Jos syötät latvaläpimittaa, katso pystysarakkeesta kyseinen läpimitta ja merkitse sen pystysarakkeen vasempaan ruutuun numero yksi (1). Rivi on hirren numero.
- Jos syötät tyviläpimittaa, katso pystysarakkeesta kyseinen läpimitta ja merkitse sen pystysarakkeen oikeaan ruutuun numero yksi (1). Rivi on hirren mumero.
- Yhdellä rivillä saa ENINTÄÄN olla kaksi ykkösnumeroa. Ja toisen niistä tulee sijaita vasemmassa ruudussa ja toisen oikeassa ruudussa.
- Numerot voivat olla samassa pystysarakkeessa ainoastaan jos tukki on tasapaksu eli latva- ja tyviläpimitta ovat samoja. Latvaläpimitta on aina pienempi kuin tyviläpimitta em. tapausta lukuunottamatta.
- Kun merkitset taulukkoon myös hirsien pituudet desimetreissä, esim 43 on 4,3 metriä, laskee taulukko myös kokonaismetrimäärän.
- Pituuden merkitsemisen etu on myös siinä että voit järjestää hirret halutessasi pituuksien mukaan taulukkoon.
- Tällöin värjää taulukkoon merkitsemäsi hirret painamalla taulukon aivan vasemmassa laidassa olevaa numeroa 7 hiiren vasemmalla painikkeella ja pidä painiketta pohjassa samalla kun lähdet vetämään hiirtä alaspäin. Tällöin rivit muuttuvat värjätyiksi. Lopeta värjääminen siihen kohtaan, johon olet viimeisen hirren tiedot merkinnyt. Hiirtä voi liikuttaa edes takaisin niin kauan kuin pidät painiketta pohjassa.
- Tämän jälkeen valitse ylhäältä painikkeista A-Z, lajittele tms.
Rinnankorkeus[muokkaa]
Rinnankorkeuslaskurilla voit laskea puun ohenemisen latvaa kohden, jolloin metsästä on rinnan korkeudelta puun paksuus mittaamalla helppo tietää minkä paksuisen latvaläpimittaisia hirsiä puusta saa pätkittyä. Laskuriin voi sijoittaa oman paikkakunnan suuntaa antavan oheneman.
Pituus ja latvaläpimitta[muokkaa]
Taulukkoa voi käyttää välivarastossa tukkien mittauksessa apuna kuutiomäärän laskemista varten.
Tilavuuslaskin[muokkaa]
Eri välilehdiltä löytyy tilavuuden laskentaan ja keskipituuskorjaukseen liittyvät kertoimet.
Taulukon ohje[muokkaa]
- Syötä seuraavat tiedot tukeista, jotka on tarkoitus laskea:
- Tukin pituus desimetreinä
- Latvaläpimitta senttimetreinä kuoren päältä mitattuna virallisten ohjeiden mukaan
- Katso yksikkötilavuusluku toiselta välilehdeltä asuinpaikan ja puun laadun mukaan
- Katso keskipituuskorjaus toiselta välilehdeltä asuinpaikan ja puun laadun mukaan
- Syötä arvonlisäveroton kuutiohinta
- Taulukko laskee tukkien tilavuuden ja korjatun tilavuuden. Lisäksi hinnat verottomina ja verollisina ja keskimääräisen latvaläpimitan.
Jatkokehitys[muokkaa]
Jos omaat taulukkolaskennan ohjelmointitaitoja, olisi näppärää jos olisi mahdollista syöttää vain tukin pituus ja latvaläpimitta, asuinpaikka ja puun laatu. Tämän jälkeen ohjelma itsenäisesti poimisi yksikkötilavuusluvut ja keskipituuskorjaukset toisilta välilehdiltä. Tämän voisi toteuttaa ilmeisesti makroilla eli luvut syötettäisiin ensin ja aina kun painetaan makro toimintaan, se laskisi tulokset.