Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Hirrenveistäjän mielenterveys

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Kärsivällisyys[muokkaa]

Veistotyö vaatii kärsivällisyyttä, turhan kepein perustein tähän "miehiseen ja romanttiseen" työhön ei kannata ryhtyä. Mutta palkitsevaa se on, viimeistään loppua kohden.

Piirustukset[muokkaa]

Ovatko piirustukset mielenkiinnottomat, etkö ehkä itse ole voinut vaikuttaa niihin millään tavoin. Kokeile joskus veistämistä ilman piirustuksia, tarkenna rakennusta sitämukaan kun sitä veistät.

Ympäristö[muokkaa]

Onko veistopaikka kauniilla paikalla, josta on mukava katsoa taivaanrantaan tai ulapalle. Vai onko veistopaikka keskellä teollisuuskenttää, jossa ympäristön rumuus ei tue millään tavoin kauniin luomistyön synnyttämistä.

Pitkäksi venynyt veistotyö[muokkaa]

Tuliko veistotyö sovittua ja päätettyä liian hätäisesti, hetken mielijohteesta. Veistäminen on kuitenkin pitkäjänteistä hommaa, jossa työskentely muistuttaa liukuhihnamaista työskentelyä. Hirsi toisensa jälkeen, jokaiselle sama toistaen.

Motivaatio[muokkaa]

  • Mistä löytää uutta innostusta kun rakennus nousee hitaasti ja veistäminen ei yksinkertaisesti kiinnosta? Yrittäjä voi harkita veistäjien palkkaamista, tavallinen veistäjä talkooperinnettä. Voi olla paljon mukavampaa veistää kahdestaan tai porukalla ja lähteä toisaalta tekemään jotain muuta talkootyötä auttajien luokse myöhemmin. Ehkä pelkästään muutama päiväkin voi auttaa keljuimman kohdan yli.
  • Ota kameralla valokuvia rakennelmasta niin voit todeta että kyllähän tässä jälkeä syntyy
  • Sinnikkyys, hirsirakennus nousee kun sitä yksinkertaisesti veistää ;-D

Yksin vai porukalla[muokkaa]

Osa meistä on yksintekijöitä, osa talkoohenkisiä. Onko kyseessä ego, joka haluaa leuhkia veistotyön jälkeen että MINÄ veistin vai olisiko tämän sijaan mukavampi sanoa että ME porukalla tällainen veistettiin?

Fyysinen kunto[muokkaa]

Henkiseen kuntoon vaikuttaa myös fyysinen kunto. Ovatko hirret niin painavia että niiden siirtely ei tahdo onnistua. Ovatko telineet kunnollisia ja työasento hyvä. Fyysinen kunto tulee muutaman päivän fyysisen työn kautta, ja rapistuu taas melko nopeasti.

Ravinto[muokkaa]

Riittävästi ruokaa ja hyvälaatuista. Hyvällä kasvisruoalla veistelee aivan yhtä hyvin kuin liharuoalla, mutta tällöin on kiinnitettävä erityisesti huomiota kasvisruoan energiapitoisuuteen.

Kiire, stressi[muokkaa]

  • Liian kiire aikataulu, väärin suunniteltu ja luvattu. Viiveet, huono sää, loukkaantumiset, liikaa muita hommia.
  • Ympäristön paineet, naapurit, tutut jne. Mitäpä niistä, suojaa hyvin hirret riittävän irti maasta, samoin kehikko ja käy veistämässä silloin tällöin kuin kukko kanalauman ympäröimänä.

Raha[muokkaa]

  • Pakko käydä muissakin hommissa tienaamassa rahaa ja väsyneenä veisto ei maistu.
  • Tuli luvattua niin alihintaan..

Mitä sitten kun ei huvita enää ollenkaan ?[muokkaa]

  • Pistä pitkäksesi kehikon viereen, katsele taivaalle, ihmettele heiluvia puita. Sanotaan että puun latvus on samankokoinen kuin sen juuret. Lopuksi nukahda.
  • Pillit pussiin, jatka sitten kun huvittaa. Ei elämä ole yhdestä hirsikehikosta kiinni, jos henki muutoin pihisee.
  • Ryhdistäydy, seuraa mielesi liikkeitä, älä anna sen viedä sinua ja väittää että veistäminen ei huvita. Muutaman päivän kuluttua mieli alkaa antamaan periksi, pääset sen herraksi ja saat hyvän rengin siitä. Veisto taas maistuu.