Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Hiiva
Johdanto[muokkaa]
Hiivan avulla voidaan tehdä mm. hiivaleipää sekä alkoholijuomia. Teollisuudessa käytetään erityisen voimakkaita hiivakantoja joilla saadaan yli 15% alkoholipitoisuudet. Niitä kotitalouksille ei anneta.
Luonnonhiivat[muokkaa]
- hunaja
- herne
Hiivan säilöminen ja herättäminen[muokkaa]
Ilman kaupan hiivaa saa leivän leivottua pitämällä omaa juurta juurikin vaikka kuivaamismenetelmällä. Myös pakkasessa voi säilyttää pientä kuivahkoa taikinan palaa. Juuri pitää herättää niin, että noin päivää ennen leipomista pistää astiaan taikinassa käytettävän veden ja tilkan jauhoja ja sen juuren. Sitten astia peitetään pyyhkeellä ja pistetään lämpimään paikkaan odottamaan jauhojen lisäämistä. Leipoessa taas juuri talteen.
Oluthiiva[muokkaa]
Oluen juurta, eli oluthiivaa on säilytetty aikoinaan olutkepissä. Eli kyseessä oli vaan aina sama keppi jolla olutta sekoitettiin
Hunajahiivan käyttö[muokkaa]
Hunajassa myös on hiivaa josta voi jalostaa itselleen juuren. Noin 40 asteiseen veteen lisätään teelusikallinen hunajaa ja sen kaveriksi pari ruokalusikallista täysjyvä/grahamjauhoja. Seuraavana päivänä lisää taas 40 asteista vettä ja jauhoja siinä suhteessa, että seos pysyy notkeana puurona. Kolmantena päivänä voikin jo päästä leipomaan. Jauhoseoksen kupliminen on merkki hiivan toiminnasta.
Juureen on taipumus tulla myös maitohappobakteeri ja etikkahappobakteeri, mutta niiden olemassa olo vain parantaa leipää. Etikkahappobakteeri syö pääosin vain hiivan jätteitä joten vuorokauden nostatuksessa ei taikina vielä juurikaan happane.