Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Aurinkokuivuri

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurinkokuivuri
Aurinkokuivuri osissa
Aurinkokuivuri osissa
Aurinko lämmittää ilmaa kuivurin sisällä

Idea[muokkaa]

Aurinko lämmittää ensimmäisen pahvilaatikon mustaksi maalattua pintaa(musta karhea pinta kerää parhaiten lämpöä), jolloin myös ilma lämpenee ja alkaa kohota. Paistikelmu estää ilman karkaamisen tuloaukosta ja laatikoiden asettelun takia ilma kulkee ensimmäisestä laatikosta toiseen. Sieltä se kulkee verkkojen läpi muihin laatikoihin ja kuivaa kaikkia kuivattavia kasvinosia matkallaan. Ylimmäksi verkko, jotta ei ankara tuuli vie yrttejä maisemiin, kun ovat kevyitä. Sitten sopivan matkan päähän kattolevy. Muuten ylimmän laatikon yrtit joutuvat auringon valoon ja pilaantuvat. Sadekuurotkin ovat tavallisia kesällä. Alaluukku olisi hyvä sulkea aina yöksi - josko sen saisi aukeamaan, kun ilma laatikossa lämpenee? Aurinkokuivuri on syytä ankkuroida vankasti maahan, muuten tuuli kaataa sen. Laatikkopino sidottava esim. mustekalalla vankasti yhteen, muuten lentelevät tuulessa.Rakentaminen[muokkaa]

Tarvikeluettelo:

  • 1 pitkä pahvilaatikko
  • 3-4 lyhyttä pahvilaatikkoa
  • verkkoa
  • puurimoja
  • mustaa spraymaalia <- tulee myrkyllisiä kaasuja! kuivattuihin kamu joutu sairaalaan ton takia oli pakko muokata! (<- ihan kauhee! lause pitäis muokata) Vaihtoehtoisesti vois vuorata laatikon esim. mustalla kartongilla.
  • 1 iso paistinkelmu
  • ilmastointiteippiä

Oikealla puolella on kuvia joista näkee suunnileen kuivurin rakenteen. Pitkä pahvilaatikko kannattaa kiinnittää hyvin lyhyempään laatikkoon.

Huomioitavaa[muokkaa]

  • Kannattaa varoa ettei lämpötila kuivurin sisällä nouse liian korkeaksi, yli 35 astetta Celsius, jotta kasviosien ravintoaineet eivät tuhoutuisi. Sieniä voi kuivata suorassa auringonvalossa - uskoakseni ei vaurioita - tieto tarkistettava.

Kuvia[muokkaa]