Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Astiat

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terveellisiä, luonnostaan antibakteerisiä. Kuivuneessa puussa bakteerien määrä ajan myötä vähenee nollaan. Muissa materiaaleissa bakteerien määrä lisääntyy. Katajasta tehdyt astiat estävät homeiden kasvua, mutta eivät maitohappobakteerien tai hiivan. Mitään myrkytysvaaraa ei ole ellei tee myrkyllisestä puusta astioita.
Hyviä haudutuksissa yms. Käytetään vain uuneissa. Ei sovi hapatukseen ellei oikeanlainen lasite, normaalit lasitteet liukenevat hapatteeseen ja ovat hengenvaarallisia.
Rasvapoltettuihin kattiloihin ja pannuihin ei tartu ruoka sen paremmin kuin tefloniinkaan. Nämä ovat käytännössä ikuisia! Astioista liukenee vain rautaa, jonka elimistö pystyy hyödyntämään. Ei siis tarvitse pelätä raudanpuutosta!
Monesti näissä pellin tai raudan päälle on laitettu lasipinnoite. Turvallisia mikäli lasi on ehjä. Ei saa naarmuttaa vaan käyttää vain puulastoja ja -kauhoja!
Kupariastiat täytyy tinata, sillä kuparimyrkytys on todellinen vaara. Tinan seassa on lyijyä joka myöskään ei ole terveellistä joskin sitä on vain vähän.
Aikaisemmin uskottiin ruokaan ja juomaan liukenevan alumiinin aiheuttavan Alzheimerin tautia, mutta tämä käsitys on osoitettu sittemmin vääräksi.
Teräsastiat ovat turvallisia ja myös ikuisia, mikäli niiden pinnoitetta ei anneta palaa puhki.
  • Teflon
Teflonastiat ovat hyvin lyhytkestoisia, halvimmat kestävät jopa alle vuoden. Teflon irtoaa astioista korkeissa lämpötiloissa ja naarmuttaessa. Luonnollisesti se päätyy ruuan mukana elimistöön. Tämän avaruusteknologian keksimän aineen seurauksia ei vielä tiedetä, jatkuva tutkimus on käynnissä parhaillaan suurimmassa osassa Suomen kotitalouksia aivan kuten alumiiniastioilla aikanaan.