Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Asettuminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Asumaan asettuminen eli "asunnon muuttaminen kodiksi" on yksilön loppuelämän sekä myöskin koko yhteiskunnan elinvoimaisuuden kannalta melko oleellinen tietotaito / kansalaistaito. Asumisessa onnistuminen mm. tarjoaa toimivan taustaympäristön elää itsenäistä elämää, ajatella avoimesti, se enentää ja säännönmukaistaa hyötyaikaa vuorokaudesta ja tarjoaa mahdollisuuden oman elämänsä tarkoituksen etsimiselle, löytämiselle ja todeksi elämiselle. Puolestaan asettumisessa huonosti onnistuminen saa aikaan valveillaoloajan tuhlaantumista erilaisiin ylläpitotoimiin, vaikeuksia päätöksenteossa, järjen sumuisuutta, huonoja ostopäätöksiä ja huonoihin sopimusehtoihin sitoutumista jne. Kaveripiirin sekä vaihtoehtojen omassa elämässä kaventumista, henkilökohtaisia ratkaisemattomia arjen ristiriitoja, psykologista ja psyykkistä heikkoutta, irtoseksisuhteisiin, alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin, lääkkeisiin, shoppailuun, tietokone- tai konsolipelaamiseen jne klikkiytymistä/koukkuun jäämistä, varallisuuden loppumista, vuorokautisen hyötyajan tyssääntymistä, suunnittelmattomuutta, "elämän lähtemistä keulimaan/laukalle", edelleen edellä mainituista syistä johtuen korostunutta "muiden ihmisten kädenojennusten varaan ripustautumista" sekä fyysisten terveysongelmien yleisyyttä.


Huomautettakoon, että tällä hetkellä asia on yhteiskunnallisesti niin, että vaikka tupakoinnin lopettamista on johdonmukaisesti pyritty helpottamaan ja aloittamista hankaloittamaan monin välillisin keinoin, kuten poistamalla askit kauppojen kassahihnojen edestä, ylipäänsä asiakkaiden näkyviltä ja kieltämällä tupakkabrändin logot askeista, Puolestaan Kanadassa laki velvoittaa jopa sätkäpaperikohtaiset varoitukset tupakoinnin vaarallisuudesta, niin silti vaikka tupakoinnin kohdalla tällaisten näkökohtien merkitys tunnustetaan kansainvälisesti, Suomessa alkoholijuomien tarjonta, näkyvyys ja saatavuus ruokakaupoissa pyritään askel askeleelta nostamaan Keski-Eurooppalaiselle perustasolle.
Samanaikaisesti kun sisäänajossa olevan sote-uudistuksen painopisteenä on peruspalvelut, ennaltaehkäisevät palvelut sekä varhainen auttaminen, Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan alkoholiuudistuksen kansanterveydellisiä vaikutuksia seurataan määrällisin, mutta ei laadullisin mittarein (vaikka alkoholismi ei määrällisesti lisääntyisi, mutta tämänhetkisten alkoholistien tilanne kurjistuu, yleiskunto rapautuu ja muut välilliset terveysongelmat toisaalta lisääntyvät, toisaalta niiden hoitaminen vaikeutuu tai estyy, eikä tätä loogista dynamiikkaa ole tarkoitus noteerata Wallinheimon mainisemissa tulevissa vaikutusarvioissa/seurannassa). Tässä siis käy ilmi sellainen teorian ja käytännön välinen ristiriita, että valtiollisten päättäjienkin kädet saattavat olla osittain sidotut toimimaan johdonmukaisesti tai edistämään sokkona toissijaisia tavoitteita ensisijaisten tavoitteiden edistymättä jäämisen hinnalla. Ja Suomen yhteiskuntajärjestelmän ollessa tällainen, sitä vaarallisempaa on retkahtaa em. kaltaisiin klikkeihin siinä toivossa, että kyllä ainakin yhteiskunta säälii ja auttaa ennenkuin tai kunhan ensin on saatu pohjakosketus. Se ei mene niin, vaan se on jokseenkin satunnaista, mitä riippuvuutta pyritään ennaltaehkäisemään ja mihin päinvastoin, herkistämään. Järjestelmän omituisuus ei välttämättä johdu päättäjien itsensä intohimoista, vaan sille on jotain muita vielä tuntemattomia perusteita, kuten yhteiskunnallisten ongelmien yleinen monimutkaisuus ja hallitsemattomuus. Tälle, kuten kaikille muillekin hypoteettisille tuntemattomille perusteille yhteistä on, että ne ovat jonkun mielestä tai jostain näkökulmasta katsoen ja selittäen ymmärrettäviä ja sen lisäksi mahdollisesti yleisesti ottaen hyväksyttävissäkin. Ja että ne ovat muita kuin mitä asianosaiset ovat tähän mennessä julki tuoneet. Avoimiin kysymyksiin kannattaa mielummin suhtautua prospektiivisesti kuin suspektiivisesti, jolloin niitä ehkä joku jossain vaiheessa haluaa käsitellä yksityiskohtaisemminkin.
luonteeltaan tällaisessa toimintaympäristössämme olisi tärkeä pitää edes itsestään sekä mahdollisesti reserviin jäävällä energiallaan toisistakin huoli. Laskematta mitään sen varaan, että toisilla olisi mitään reserviä itsesi vetämiseen suolta, sillä se paljonko aikaa, laupeutta, energiaa ym. reserviä ihmisille jää, riippuu monista seikoista, ympäristöolosuhteista ja miten maailma tulevaisuudessa makaa. Ensimmäinen askel on tunnistaa ja tunnustaa itseä mahdollisesti riivaavat riippuvuudet.


Lisäksi mainittakoon, että niin ihmisoikeussopimukset kuin Suomen perustuslakikin on kirjoitettu oletuksella, että kansalaiset ovat enimmäkseen toimintakykyisiä omassa elämässään ja kohtuullisen matalalla kynnyksellä mm. kykeneviä tavoittamaan ja hyödyntämään yhteiskunnan tarjoamia fasiliteetteja ja palveluita.


Yleisen ihmisoikeussopimuksen mukaisesti oletusarvona on, että tavalliset kansalaiset pystyvät käytännössä esimerkiksi sellaisiin itsenäiseen elämään tarvittaviin toimintoihin, kuin esimerkiksi että miten hyödyntää tarjolla olevia menetelmiä valmistaa ruokaa, siivota, huolehtia hygieniasta, liikkua paikasta toiseen, hallita oman varallisuutensa tulo- ja menovirtoja mielekkään elintason ylläpitämiseksi, sekä miten asioida erilaisissa virastoissa, miten opettaa lapsille uusia asioita ynnä muut sellaiset aivan tavalliset aikuisuuteen kuuluvat perustaidot. Sen lisäksi yhteiskuntakelpoisilta kansalaisilta odotetaan kohtuullista yleissivistystasoa luku- ja kirjoitustaitoineen, jota kautta siis muu peruskoulussa eli ensimmäisellä asteella tarjottava tietomäärä on sisäistettävissä. Sellaista perusreittiä pitkin oman itsensä sekä myöhemmin elämässään perustamansa perheen hyvinvoinnista huolehtimiseen on hyvät lähtökohdat kaikilla, ja toisaalta yhteiskunnankin elinvoimaisuus pysyy päivittäin yllä.
Suomen valtiomuoto on kansantasavalta. Kansantasavaltaisuuden hintana (eli mm. aristokratian tai diktatuurin välttämiseksi) on, että yhteiskunnan esivallassa toimivilta kansanedustajilta ei edellytetä mitään hallintotieteiden yms. korkeakoulutuksia yms tutkintoja ja koulutuksia (PL 27.1 §), vaan maamme hallinnossa on tavallisia matti- ja maijameikäläisiä. Toimiakseen jatkumona tällainen yhteiskuntajärjestelmä edellyttää yhteistoimintaan kykeneviä ja toisiaan ymmärtäviä kansalaisia, jotka pystyvät omaksumaan uusia asioita ja luottamustehtäviä.


Tässä artikkelissa on - huom. subjektiivinen - katsaus seikkoihin, joita olisi hyvä huomioida, jotta asettumisessa asumaan asuntoon tai muuhun asumukseen kävisi hyvin. Aivan aluksi, jotta tärkeät asiasi voisivat rullata positiivisesti eteenpäin, kiinnitä huomiota resursseihin, etteivät ne loppuisi kesken koskaan.

Vuode, jossa saa unta[muokkaa]

Tarkoittaen yleensä patjan selälle sopivaa jäykkyyttä (ja ilman virtaamista patjan läpi, vähentäen hikisyyttä). Toisaalta joidenkin mielestä ilmatäytteiset patjat ovat erittäin hyviä nukkua, toisten mielestä vesisängyt, toisten mielestä retkipatjat, toisten nahkasohvat, toisten hetekat, toisten riippumatot. Kannattaa esimerkiksi lueskella nettikeskusteluja ja aloittaa todennäköisimmästä päästä.

 • Mikäli sängyn pohjassa on ohuet lehtijousinaisesti taipuvat puolat, kannattaa kyseisten puolapuiden kiinnitysreiät liimavahvistaa (sillä sellainen jousitusmekanismi perustuu yksittäisten puolapuiden tukireaktion välittymiselle vierekkäisiin puolapuihin).


Ekso-pehku[muokkaa]

Toistuvissa poikkeustapauksissa, kuten työmaaparakissa, voidaan peti pedata etukäteen petaripatjoineen, tyynyineen, täkkeineen, lakanoineen ja päiväpeittoineen valmiiksi, josta käännetään mahdolliset lerpattavat sivuhelmat keskemmälle, sitten rullataan tämä peti tiukahkoksi paketiksi, jonka voi sitten esimerkiksi taittaa ja varastoida laukkuun tai kaupan kangaskassiin. Rullan saa pysymään pakettina esimerkiksi kahdella kangaspintaisella kuminauha-umpilenkillä. Petaripatjaan alapintaan voi myös ommella erityiset sidontanauhat tai -lenkit tällaista varten.

 • Paketin saa tiukkaakin tiukemmaksi siten, että avaa aiemman rullauksen ja sitten suorittaa saman uudestaan. Etenkin nykyaikaisten retkeilyvarusteiden kanssa erämaassa retkeillessä tärkeä menetelmä.


Siivousvälineet[muokkaa]

Siivousalan ammattilaiset ylistävät mikrokuiturättejä, joten niitä kannattaa hankkia paljon. Periaatteessa ne soveltuvat kaikkeen, jopa suihkuharjan korvikkeeksi, ja puhdistumiseen ei tarvitse välttämättä pesuainettakaan.

Pesuaineista voisi yksittäisenä valintana nostaa hilseshampoon, koska se muodostaa runsaasti pesuvaahtoa. Kuluen erittäin hitaasti ja soveltuen periaatteessa tiskeistä karvanajoon, paremman puutteessa huonepintojen ja mahdollisesti hampaidenkin pesuun.

Imuriksi voi olla järkevin valita jokin akkukäyttöinen malli (jossa HEPA-suodatin, sekä tarpeeksi imutehoa) tilansäästön, vähäisen energiankulutuksen sekä käytön vaivattomuuden vuoksi.


Sateelliittisiivous[muokkaa]

 1. Sateelliittisiivouksessa valitaan ensiksi jokin sivukammari, joka imuroidaan kauttaaltaan, myös maton alainen lattianala. Jätetään imuri siihen huoneeseen odottamaan.
  • Voi olla myös kylpyhuone, mikäli se on kyllin tilava.
 2. Seuraavaksi yksitellen, matto matolta saatetaan matolle sammuneet aikuiset ihmiset ulos asunnosta, järjestellään irtotavarat paikoilleen, poimitaan roskat, mahdolliset pikku karkkipaperit, tumpit, napit, isommat pullanmurut ym. roskiin.
  • taitetaan puhtaaksi raivattu matto ensin yläkautta kahtia ja se edelleen nelinkerroin, viedään "sateelliittihuoneeseen", avataan puhdistetun maton päälle ja imuroidaan puhtaaksi.
 3. kun kaikki matot on sateelliitti-imuroitu eli päällekkäin sateelliittihuoneessa, siklataan / lastataan / harjataan / imuroidaan / mopataan asunnon kyseiset lattiapinnat. Tarvittaessa useaan kertaan.
  • huonekaluja helppo siirrellä pois edestä lattioilla ilman mattoja.
  • mikäli lattia onkin tolkuttoman likainen, esineitä juuttunut kiinni jne, paljaalla lattialla on kätevä kävellä kengin kun siivoaa.
 4. pyyhitään seuraavaksi kostealla mikrokuiturätillä kaikki kovat pinnat työjärjestyksessä katselupinnat (taulut, muut koristeet, ikkunat, TV jne. puhtaimmat) - kosketuspinnat (nupit, kahvat, vetimet, huonekalut jne. Semi-likaiset - kuuntelupinnat (lavuaarit, lattiakaivot, WC-pöntöt jne.)
 5. Sateelliittisiivouksen kaksi ensimmäistä vaihetta voidaan suorittaa etupainotteisesti tolkuttoman siivottomien vieraiden tuloa ennen.


Hybridi-ylläpitosiivous[muokkaa]

Menetelmän tarkoitus on ennaltaehkäistä tilannetta, että kun pitäisi esimerkiksi lukea tenttiin, iskee siivousmania. Hybridisiivouksessa kaikessa monimutkaisuudessaan pidetään toisessa kädessä kosteaa mikrokuiturättiä sekä (tiski-) harjaa, toisella kädellä imuroidaan, ja ainoastaan mikäli silmiin osuu jotain pinttymää, se kohta pyyhkäistään rätillä. Huopa-, frotee- ja mokkamaisista karvapintamateriaaleista (kuten koristetyynyt, sohvat, auton verhoilu) imuroidaan muruset, jyväset, hiukset, eläintenkarvat, pöly-/jauhetakertumat harjaamalla pintaa imurin (kahva-) suutinta kohti, jolloin tällaiset haastavat likapartikkelit irtoavat kuidun pinnasta, jolloin lähellä olevan imurin suuttimen "alipainekupla" nappaa sen (harjasuuttimen tasoisesti tai sitä paremmin).


Tuolien levitointi[muokkaa]

Kuten normaalistikaan (taikatempuissa) ei tässäkään oikeasti levitoida tuoleja, vaan kun työnnetään imuria tuolin jalkaa kohti, samalla kallistetaan tuolia taakse, sitten eteen, jolloin kas päästiin imurilla tuolin jalkojen alta.


Rikkalapion kippain[muokkaa]

Pitkävartisen rikkalapion tyhjentäminen roskakoriin (eikä roskakorin ympärille) on ongelmallista - ei enää: kannattele rikkalapiota rikkaharjalla kipatessasi rikat roskiin tarkasti.


Tarpeeksi varastointitilaa ja varastointiratkaisut tarvikkeille[muokkaa]

On mahdollista, että jossain design-studiohuoneistossa, kuten hotellihuoneistossa, ei ole -esimerkiksi epämääräisistä seinien astekulmista johtuen - tarpeeksi varastointitilaa. Tällöin todennäköisesti joutuu rakentamaan sitä itse lisää ja/taikka hankkimaan erillisiä ulkoisia varastokaappeja ja -laatikoita/-rasioita. Järkevä ratkaisu saattaisi olla myöskin asentaa sivuverhot kattoon, joiden taakse sijoittaa varastointiratkaisuja.


Helio-säilytys[muokkaa]

Ylipäänsä vaatekaapin/-kaappien pohja- so. hyllylevyjen mitat kannattaa kirjoittaa muistiin, esimerkiksi jotta voit hankkia oikeankokoisia säilytystarvikkeita / säilytettävää niihin kun törmäät sellaisiin.

Helio-säilytyksessä kiinteiden kaappien, mm. vaatekaappien, jotka usein ovat vaatteiden säilyttämiseen turhan syviä, hyllyjen joutilaisiin takaosiin sijoitetaan säilytysrasioissa kausivaatteita (kuten nilkkasukat ja pitkät kalsarit). Uuden vuodenajan koittaessa edellisen vuodenajan koltut on yksinkertainen siirtää varastointiosaan ja ottaa uudet tilalle. Varastoitavat vaatteet eivät tällöin myöskään esimerkiksi päädy osaksi luontoa.

 • Säilytysrasioiden koko olisi hyvä olla mitoiltaan hyllytasojen takapuoliskolle kompaktisti mahtuvia. Esimerkiksi useita vieretysten ja/tai päällekkäin.
 • hyllyvälin takaosiin voi myös asentaa lisälevyjä "kirjahyllytasoiksi", jotka on ositettu sopivankokoisista ylimääräisistä hyllylevyistä kuten vanhasta kirjahyllystä purkaen. Nämä levyt voivat olla samansyvyisiä, jolloin niiden eteen on helppo työntää esimerkiksi vanerinpalanen pölyyntymistä vähentämään.
  • Ylimääräisten hyllylevyjen asentelu saattaa edellyttää ylimääräisten hyllylevytappireikien poraamista. Lisäreikien saaminen oikealle vaakalinjalle, etummaisten ja taaempien tappireikien väliin, on suhteellisen yksinkertaista. Varmista reiän kohtisuoruus esimerkiksi tulitikkuaskin pahvista ulkokehystä poranterän kaksiulotteisena ohjurina käyttäen.

Tarvikkeille vakiopaikat[muokkaa]

Tarvikkeille kannattaa (ajan kanssa) sovitella sijainnit, joista ne löytyvät nopeasti. Tällöin myöskin varastointitilat tulee täytettyä kompaktisti, mutta tarvikkeet löytyvät silti nopeasti.

Alusvaatekertoja tarpeeksi[muokkaa]

Alusvaatekertoja ei liikaa, mutta sen verran, että pärjää hetken ilman pesukonetta mm. matkustaessa/eräretkeillessä. Lisäfunktionaalisena ratkaisuna kannattaa hankkia aluspaitoja, jotka ovat ohutta kangasta, jolloin tällainen alusvaate mahtuu niin pieneen myttyyn, että sen saa märkänä pyräytettyä palloksi: kun tällaista likaista vaatepalloa pyörittelee kämmenien välissä kuin pullataikinasta pullaa leipoessa, tällainen nopea liike kankaan kuiduissa puhdistaa yksittäisen vaatteen enimmästä liasta melko vähällä vaivalla retkeilyolosuhteissa. Jopa ilman pesuainetta.


Käärimis-pesukone[muokkaa]

Pyöräytä yksittäinen likainen vaate parittoman sukan sisään. Kastele tämä kääryle läpikotaisin kosteaksi. Pyörittele kämmenien välissä nopeahkosti, mutta kevyellä otteella. Kuidut puhdistavat toisiaan mikroskooppisen liikkeen myötä, irronnut lika ei tartu takaisin kosteisiin kuituihin, vaan jää pesuveden sekaan. Rutista välillä likaista vettä kääryleestä ja lisää uutta. Mikäli käytät saippuaa, lisää sitä niin pieni pisara per pyörittelykerta kuin mahdollista (tavoitteena että saippuan kaikki emulsiomolekyylit sitoutuvat likaan, pesuliuos lakkaa vaahtoamasta).

Eri sääolosuhteiden edellyttämät suojavaatekerrat[muokkaa]

Etekin asuntoon muuttaessa on hyvä uhrata ajatus vaatteiden laatuun, koska tällaisessa vaiheessa on vielä mahdollista ennaltaehkäistä vaatekaappien pursuilu kaikenkarvaisista lumpuista ja kertakäyttörievuista. Vaatteilla ei ole CE-merkintöjen kaltaisia standardeja kulutuskestävyydelle, joten kaikensorttista tavaraa tarjotaan, ja erityisesti vaateostoksilla kannattaa siksi miettiä monelta kantilta ennen ostopäätöksiä. Voi säästää rahaa, tilaa ja hermoja.

Mm. kuorivaatteet eli kerrospukeutuminen on hyvä ratkaisu monipuolisiin keliolosuhteisiin / muuten vaativiin olosuhteisiin. Vaatteiden tarvetta kannattaa suunnitella ja ostopäätöksiä harkita, sillä samalla hintaa voi saada niin hämmentävän huonoja kuin hämmästyttävän hyviäkin tuotteita, jolloin helposti käy niin, että yksi samanhintainen tuote kattaa kolmen erilaisen, mutta samanhintaisen vaatteen käyttötarpeet.

Lisäksi alennusmyyntejä ja outletteja voi olla järkevä kiertää läpi vähemmän akuttien, mutta ennalta suunniteltujen hankintojen tekemiseksi. Paljon mainostettujen muotituotteiden hankkiminen ja käyttäminen ei välttämättä esimerkiksi työhaastattelussa tai treffeillä anna kovin edustavaa vaikutelmaa henkilöstä. Mitalin kääntöpuolena erittäin laadukkaiden ("ikuisesti kestävien") vaatteiden "loppuunajaminen" ei sekään, vaan sellaiset tunnearvoakin mahdollisesti keränneet tamineet on syytä siirtää työvaatekaappiin jossain vaiheessa, tarpeeksi ajoissa.

Uusi vaateparsi kannattaa tarkistaa ommelsaumojen osalta ja tarvittaessa vahvistaa ne hyvissäajoin etukäteen (yksi yksittäinen ommelpistos/"tikki" riittää sauman päätöksen viimeistelemiseksi). Kovasti kuluvien kankaiden, kuten t-paitojen ja sukkien, kulutuksenkestävyyteen (kun on keinokuitua prosentuaalisesti enemmän, vaate kestää paremmin, mutta toisaalta pyykkikonepesussa saattaa kenties irrota enemmän mikromuovia likaveteen) olisi järkevää kiinnittää huomiota, mikä voi tarkoittaa, että niitä ei kannata mistään myymälöistä yrittää koluta, vaan ne joutuu jostain nettikaupoista etsimään. Huomioi tuleva parittomiksi jäävien sukkien uudelleen yhdistely: yhdisteltävyys.


Infernaalisen vätkien vaatteiden deodorointimenetelmät[muokkaa]

Vaatteita, jotka ovat imeneet sisäänsä hienhajua, joka ei meinaa puhdistua pyykkikoneessa, voidaan kokeilla desinfioida hajuttomiksi kahdella ellei kolmella konstilla.

 1. Asettamalla pestyt (ja käsillä esimerkiksi silityslaudan päällä siloitellut) vaatteet kuivaustelineessään saunaan - vaikkapa oman saunavuoron yhteydessä. Vaatteiden lämmetessä 70 - 100 asteeseen ne desinfioituvat.
  • tällaista tarkoitusta varten voidaan yksittäisiä vaateparsia varten saunahuoneen sisäkattoon, mikäli kattopaneelit on jokseenkin kunnollisesti kiinnitetty paikoilleen, kiinnittää ruuvikierreosaltaan lyhyt metallikoukku tai -umpilenkki puuhenkarin kiinnitystä (sekä makkaranlämmitysamppelia tai jotain koristetta) varten saunakiukaan läheisyyteen, mutta ei yläpuolelle (polyesterin sulamispiste 120oC ylittyessä materiaali saattaa sulaa ja alkaa valua), sillä saunan kuumennusvaiheessa kiukaan yläpuolella saatraa ilmetä kuumia ilmakuplia.
 2. laittamalla pyykkiainetta hieman tavallista enemmän. Pesuveden korkeampi pH-taso desinfioi pyykin.
  • etikka huuhteluaineena puolestaan laskee pH:n happamaksi, mikä edelleendesinfioi pois osaa mikrobeista.
 3. sijoittamalla (kuivat) vaatteet esimerkiksi vaatekaappiin, johon huoneen tuulettamisen yhteydessä johdetaan yksinkertaisesta ultraääni- ilmankostuttimesta (ultraäänihöyrystin), johon on veden sijaan laitettu laimeaa vesi-vetyperoksidiliuosta, ilmavirtaa hetken aikaa, minuutin ajan. Jos mahdollista, tämä ilmankostutin itsessäänkin sijoitetaan kaapin sisälle, jolloin operaatio on vaivattomin toteuttaa. Kaasu leviää ilmavien vaatteiden kuitujen lomaan entropiavoimien vaikutuksesta, hapettaen periaatteessa kaikki mikrobit pois. Parinkymmenen minuutin kuluttua prosessi on valmis eikä jälkituulettamistakaan tarvita.
  • (pistävänhajuisen) väkevän vetyperoksidikaasun hengittely ei ole järin haitallista, joskaan ei terveellistäkään, vaan huonetta kannattaa tuulettaa ja/tai pysyä pois huoneesta tuon ajan, eli kunnes kaasu on ehtinyt muuttua hapeksi. Menetelmä ei rasita kankaita (toisin kuin esimerkiksi otsonointi, joka pitemmän päälle haurastuttaa mm. kuminauhoja ja polyesterikuituja).
  • sen sijaan edellisen pehmoversio, yksittäisen vaatekappaleen sijoittaminen minigrip-pussiin, johon sujauttaa esimerkiksi etikalla, käsidesillä tai teho-deodorantilla kastellun paperitupon, antaen höyrystyvän kemikaalin (kaasuuntuvan jemikaalin pitoisuus tulee väkeväksi, kun pussista painettu ensin ilmat pois) vaikuttaa vaatteeseen suljetussa muovipussissa vaikkapa vesikiertopatterin päällä lämmeten, on jokseenkin tehoton.


Infernaalisen vätkien kainaloiden deodorointimenetelmä(t)[muokkaa]

 1. Ensiksi kannattaa suunnata naisten kemikaaliosastolle, sillä tehokkaimmat antiperspirantit ilmestyvät ensin sinne, vaikkakin väkevimmät müskit miestenosastoille.
 2. Elleivät kaupan hapot auta, niin voi suihkun jälkeen lorauttaa puhtaalle kämmenelle hiukan tavallista vetyperoksidi-vesi liuosta ja kastella sillä kainalon alue ja antaa reagoida vedeksi ja kuivaakin.
  • soveltuu myös kemikaaliyliherkille.
  • periaatteessa tällainen kertakäsittely ei kuitenkaan "tarjoa jatkuvaa suojaa", kuten kenties joku deodorantti, josta jää antiseptinen kemikaalikerros iholle, joten edelleenkin saattaa olla aihetta hölvätä suitsuketta kainaloon.


Kosminen varastointipussi[muokkaa]

Mikäli on mahdollisuus, että asunnossa tai häkkivarastossa on vaatteisiin reikiä syöviä ötököitä kuten turkiskuoriaisia, taikka jos täytyy lentoa varten yrittää tunkea matkalaukku mahdollisimman lähelle painorajoja kuin mahdollista, tai vaellusta varten halutaan vaatteet suojata vedenpitävästi taikka vaellusreitillä olisi ylitettävä vesistö kuivin jaloin rakentamalla rinkoista katamaraani, tai juoppo / häjy isäntä / emäntä tarjoaa kymmenen metriä etumatkaa, ja muissa tällaisissa arjen haasteissa kosminen varastointipussi voi tarjota kätsyn avun.

 1. aluksi hanki tarpeeksi isoja ilmatiiviitä "minigrip-pusseja", esimerkiksi sellaiset suljettavat pakastepussit, joissa on kaksi vierekkäistä "minigrip-vetoketjusaumaa", ovat todennäköisesti ilmatiiviitä.
 2. seuraavaksi ota sellainen tyhjä tuoremehutetra tai kartonkinen kermapurkki, jossa on muovinen korkki. Kuumenna tätä korkin kohtaa esimerkiksi lisäämällä purkkiin kuumaa vettä, ja sitten taita korkin kohtaa sivuun, jolloin lämmön pehmentämä teippi irtoaa siististi. Tarvittaessa poista loput teipinjämät esimerkiksi ilmastointiteipin palasella.
 3. seuraavaksi poista muovinen korkki kierreholkistaan sekä myöskin kierreholkin sisäinen "reikäsahaholkki", molemmat irtoavat pyörittämällä.
 4. aseta ilmatiiviisti suljettava pakastepussi kovalle tasolle ja tarvittaessa karhenna muovin pintaa hienolla hiomapaperilla ennen em. kierreholkin pikaliimaamista sen pintaan. Mikäli pussin kyljessä on alue tussilla kirjoittamista varten, pikaliima todennäköisesti tarttuu siihen pintaan hiomattakin.
 5. tarkista liimauksen pitävyys, voit myöskin leikata em. ilmastointiteipistä yhtenäisen kaulusteipin kierreholkin liimasauman ilmatiiveyden varmistamiseksi.
 6. leikkaa saksilla taikka pyöräytä em. reikäsahaholkilla (esimerkiksi moninkerroin taiteltua talouspaperia vasten) siisti aukko reikäholkin keskellä olevaan pakastepussipintaan.
 7. täytä pussi esimerkiksi viikatuilla vaatteilla (esimerkiksi vaatekerroittain tai kategorioittain), sulje minigrip-systeemi, aseta korkki väljästi paikoilleen ja painele taikka imuroi ilmat pois pussista, kiristä korkki.
  • vakuumipakatun pussin "tiheys" on noin 0,2 kg/litra.
 8. mikäli kosmiseen varastointipussiin on varastoitava kompaktisti kankeita kappaleita kuten kumisaappaat, toppavaatteet, täkit, patjat, kannattaa ne rullata tiiviiksi rullaksi, joka köytetään kaksinkertaisella narulenkillä taikka uudelleenavattavalla nippusiteellä, telttapatjankiristysnyörillä taikka pienellä kiristysliinalla.
  • jotta mahdolliset kiristimien terävät kulmat eivät raapisi varsinaista kosmista varastointipussia, kannattaa terävät kulmat suojata esimerkiksi teipillä.


Mikäli ollaan usein reissun päällä, voidaan vaatteet viikata valmiksi koreihinsa siten, että viikkaus rullataan pitkänomaiseksi rullaksi, joka sitten taitetaan kahtia ja kiinnitetään halvalla kuminauhalla kiinteäksi palleroksi. Palleroita on helppo heitellä esimerkiksi kassiin, ja voimakkaanhajuista likapyykkiä voidaan köyttää kuminauhoin kompaktiksi (esimerkiksi odottamaan käärimis-pesua. Kumilenksut voidaan teoriassa pestäkin pyykin kanssa pyykkikoneessa (kumimateriaalia haurastuttamatta ja kumilenksujen kulkeutumatta pesurummusta mihinkään).


Muita ihmisiä huomioiva sisustaminen ja "design"[muokkaa]

Paitsi oman mielenterveyden hoitamisen tähden, niin myöskin vieraiden viihtyvyyden vuoksi kannattaa sisustaa hillitysti ja valitsemaansa paria värisävyä noudattaen (liian terävät kontrastit ja moninaiset värit soveltuvat jopa lieväksi kidutuskeinoksi). Värisävyistä kannattaa valita sellaiset, että ne soveltuvat huoneistojen tavallisimpiin pintaväreihin sekä lisäksi yhteen mahdollisen tulevan puolison sisustusmieltymysten kanssa (paremmat neuvotteluasetelmat yhteen muuttaessa). Yleisesti ottaen yksin eläessä kannattaa tavoitella pärjäämistä puolella siitä määrästä huonekaluja mitä pariskunnat.

"Ikea-huonekalut" menettävät rahallista arvoaan vanhetessaan, kun taas joidenkin huonekalujen esimerkiksi suunnittelijasta johtuen niiden rahallinen arvo ei alene edes vaikka ne jossain määrin rikkoutuisivat. Näin ollen molemmat sisustusfilosofiat voivat olla pitkässä juoksussa taloudellisesti huokeita. Koottavat huonekalut eivät yleensä kestä ehjänä pitkään, ellei liitoskohtia kuten puutapit ja ruuvit lisävahvista liimalla. Myöskin pikaliimalla pystyy vahvistamaan puukuitua, vaikkakaan tuskin puuliitoksia.

Perusruokatarvikkeet[muokkaa]

Yleensä jääkaapista kannattaa löytyä

 • munia (säilyvät hyvänä lämpimässäkin, mutta jäähdytettyjä ei kannata siirtää jääkaapista lämpimään säilytykseen),
 • juureksia (perunat, porkkanat, lanttu),
 • yrtit (sipuli, valkosipuli, purjo, tuoreyrtit, jos on tapana sellaisia käyttää esim. sosekeitoissa/aterian viimeistelynä),
 • vihannekset
 • voi/rasva/öljy, maito, kerma,
 • hedelmät

Pakkasesta kannattaa löytyä mm. lihaa sekä hätä- ja vierasvarana vaikkapa sämpylöitä, lisäksi kylmäkalleja sekä kylmävillejä (kylläistä suolaliuosta sisältävät pussit/pullot, jotka ylläpitävät -22oC lämpötilaa oman aikansa. Kylmäkalleja ja -villejä itse täyttäessä huomioi, että vesi laajenee kymmenen prosenttia jäätyessään. Myöskin kylmälaukut tai -kassit olisi loogisesti hyvä olla olemassa.

Kuivakaapista taas kannattaa kuivaherneiden, riisin ja pastan lisäksi löytyä vehnä-, ruis- ja maissi-/perunajauhot, taloussokeri, hiutaleet, muut leivontatarpeet. Lisäksi säilykkeitä.

Maustekaapista kannattaa löytyä vähintään suolaa sekä liemikuutioita.


Taikahuttu[muokkaa]

Huttu on jauhosta keitettyä puuroa, mutta sen sijaan taikahuttu on esimerkiksi maukasta kalakeittoa, meksikonpataa tai salaattia, johon on lisätty ylimääräinen annos salaattia, riisiä, pastaa, peunoita, juureksia, suurustetta tai vastaavaa sellaista edullista kasvipohjaista hiilihydraatti- ja/tai kuitulähdettä, jota ateria ennestäänkin sisältää. Mikäli jokin ateria valmistetaan niin paljon etukäteen, että se välijäähdytetään jääkaapissa, niin osa aterian normaalisti ruuansulatusjärjestelmässä imeytyvistä hiilihydraateista muuttuu imeytymättömäksi kuiduksi, vaikka annos sen jälkeen lämmitettäisiin. Näin ollen etenkin einesruoissa voi olla käytännöllisesti perusteltuakin lisätä taikahuttua. Samasta syystä taikahuttu kannattaa tarjoilla - ateriarungon kera - heti kypsyttyään.


Taikahutusta kohti Michelintähtiä pääsee yksinkertaisesti vaihtamalla kuivamuonapussit valmiskastikkeisiin.

Älyjääkaapin pikaruoka[muokkaa]

Elitistisemmistä jääkaapeissa voi löytää muovisiin ovihyllyjen tasoihin integroituja syvennyksiä. Kukaan tuskin purkaa raakoja kananmunia kennoista kuivakaapeistaan jääkaappiin (toisen jääkaapinkäyttäjän testattavaksi). Näin ollen "älykaappi" siis "kehottaa" käyttäjäänsä täyttämään nämä syvennykset keitetyillä kananmunilla. Eli jättäen käyttäjän vapaan valinnan armoille, kuoriako se vaiko syödä kuorineen.


Keittiön astiat ja tarvikkeet[muokkaa]

 • pieni kattila,
 • isohko kattila,
 • peruskokoinen paistinpannu,
 • helposti tiskautuvat (ja sisäkkäin mahtuvat) ruokailuastiat ja ruokailuvälineet
 • ruuanlaitossa, leivonnassa, tarjoilussa käytetyt astiat ja välineet

Olipa tiskikone tai pelkkä tiskiharja, kannattaa liaiset astiat esitiskata käsin ruuan pinttymisen estämiseksi sekä esipuhtaiden astioiden nopeaan uudelleenkäyttöönottoon. Esitiskatut tiskit voi pinota tiskipöydän säilyttämiseksi tiskeistä huolimatta siistinä.

Erikoisratkaisuna mainittakoon laakeat kannelliset lasiset silli- hillo- yms. -purkit, joihin voi esimerkiksi kerroksittaa keittoja tai jälkiruokia, jotka helppo esihuuhdella ravistellen kansi suljettuna, helppo sijoittaa tiskikoneeseen. Periaatteessa työmaaeväät voi pakatakin lasipurkkeihin (mikrossa lämmitettäviksi). Lasipurkin pohjassa pitäisi olla merkintä sen mikroaaltouunikelpoisuudesta. Ellei tällaista merkintää ole, mikrokelpoisuuden testaamiseksi aseta leivänpalanen lasipurkkiin ja lämmitä täydellä teholla 10 sek. Jos leipä on lämmin ja lasi ei, purkki soveltuu, jos taas lasi on lämmin, mutta leipä ei, purkki ei sovellu.
Ruoka-aterioita pystyy kaiken lisäksi pakata steriilisti ja suojakaasuun tällasiin lasipurkkeihin:
 1. purkit kannattaa esilämmittää kuuman hanaveden tai esijäähtyneen vedenkeittimen veden tai avulla, jotta kuuman ruuan aiheuutamat hetkelliset sisäiset jännitykset eivät olisi liian isoja.
 2. vastakypsennetty ruoka (yli 60 calsiusastetta) jaetaan purkkeihinsa, kannet paikoilleen.
 3. perään ripotellaan hyppysellinen leivinjauhetta, minkä jälkeen kansi paikoilleen kiertäen, mutta kiristämättä.
  • ruuan kosteus aiheuttaa kemiallisen reaktion leivinjauheen komponenttien kesken, minkä myötä muodostuva hiilidioksidi painaa lähes kaiken hapen ulos kannen ja purkin välistä, jäljelle jää merkityksettömän vähäisiä määriä maissijauhoa.
 4. heti suhinan hiivuttua purkin kansi kiristetään kiinni, jotta ruoka-aineiden jäähtyminen ei ehtisi imeä happipitoista ilmaa takaisin purkkiin. Mahdollinen purkin sisään jäävä lievä ylipaine merkityksetön asia.
  • mikäli jääkaappimpötilaan jäähtyneen lasipurkkiaterian peltikansi jää vielä pullottamaan, voi kantta hetkellisesti löysäten tasata paineet.


Elämän rytmittämistä / päivien aikatauluttamista[muokkaa]

Kun päivärytmi on kunnossa (säännönmukainen), oma jaksaminen sekä ehtiminen tehdä minäkin päivänä mitäkin on helpompi arvioida etukäteen, lisäksi tällöin on peruste olla vastaamatta kännykkään, tekstareihin sekä someviesteihin tiettyinä vuorokaudenaikoina.

Viihdettä / harrasteita saataville[muokkaa]

Esimerkiksi radio, kirjat, ristikkotehtävät sekä käsityöt. Vaikkakin odotusarvoisesti digitalisoituminen "lahottaa" etenkin lasten aivoja, niin toisaalta lukeminen teroittaa. Empiirisesti päätellen, sellaisen "hardware-setin", joka on vakavastiotettavaa, lukeminen/opiskelu triggeroi (ek. pitkäkestoista) muistia paremmin kuin nk. totuuden jälkeisen ajan "software-roskan" lukeminen/opiskelu.

Syy sille, miksi kirjat ovat oletusarvoisesti vakavastiotettavampaa settiä kuin digitaaliset lähteet, liittynee siihen, että paperimuotoiset tektit säilyvät haman tulevaisuuteen jälkipolvien naureskeltaviksi, kun taas digitaalisessa muodossa tieto on periaatteessa vain abstraktilla tasolla olemassa, rajoitettavissa "maksumuurien" taa ja "tarvittaessa kadotettavissa bittitaivaaseen". Toinen seikka miksi digitaalinen aineisto on oletusarvoisemmin hömppää, on sellaisen tuuttaamisen, astrologisen suurissa skaaloissa, verraton helppous.

Kirjapainettua tekstiä kannattaa suosia siksikin, että sen substanssi sekä kieliasu on todennäköisemmin tarkistettua ja oikoluettua kuin digihötön. Digitaalinen lukemisto on todennäköisemmin silkkaa roskaa eli kumulatiivisesti ottaen henkilötyövuosien polttelua.


Kontaktit "ulkomaailmaan"[muokkaa]

Esimerkiksi uutisten seuraamiseksi sekä asioiden hoitamiseksi etänä esimerkiksi kannettava tietokone.

Julkisen keskustelun ilmapiirin polarisoituessa esimerkiksi sisällissodasta johtuen ajan hermoilla / aallon harjalla pysyy parhaiten selaamalla mahdollisimman kattavasti eri uutislähteitä seuraavan portaalin kautta uutisartikkeleista pelkät otsikot, niiden julkaisijakonserni huomioiden. Myöskään Ylen uutistarjontaan (teksti-TV:n uutiset) ym. 'vastulliseen journalismiin' ei kannata paneutua liian pitkäksi aikaa, koska etenkään polarisoituineessa yhteiskunnassa vastuullisuus joukkotiedottamisessa ei missään tapauksessa merkitse objektiivisuutta. Suomessa monet virallisista yleisistä uutiskonserneista edustaa puolivirallisesti jotakin poliittista puoluetta (eivät "salaliitonomaisesti", vaikkakaan eivät välttämättä toitota kyseistä asiaa). Tämän lisäksi päätoimittaja sekä yksittäiset toimittajat tarkastelevat uutisoitavia aiheita / luonnostansa 'vallan vahtikoirina' suhtautuvat asioihin poliittisesti, vaikkeivät itse sitä edes tiedostaisi. Ja näin ollen - ja eritoten polarisoituneessa yhteiskunnallisessa tilanteessa - kaikki konsernit painottavat/yhdenmukaistavat omaa ulosantiaan johonkin poliittiseen suuntaan/fokukseen. Maalaisjärjen käyttö uutisotsikoiden haravoimisessa ja varteenotettavien artikkelien otsikointien välittämän informaation laadun arvioimiseksi ja merkityksen jäsentelemiseksi. Poliitiikasta turha keskustella kun yhteiskunnassa on polarisoitunut yleinen ilmapiiri, sillä "vastakkaisia mielipiteitä on yhtä monta kuin vastakkaisia sukupuolia".
Uutisartikkeleiden klikkaaminen, kuten myöskin "ääneen ajattelu" (sekä älylaitteesta riippuen, käyttäjän ilmeet ja silmien katselukohdat näytöllä) tallentuvat evästeisiin, mikä aiheuttaa, että siitä lähtien mm. nettisivustot ja hakukoneet, jopa puhelinmyyjät ja oma valokuvakansiosi, korostavat/nostavat kärkeen/poppailevat eteesi asioita - kuten mainoksia, videoita, valokuvia, uutisaiheita - jotka 'sinua todennäköisimmin kiinnostavat', ts. joiden suhteen olet syystä tai toisesta herkistynyt / poliittisesti kallistunut. Minkä myötä jallitut psykologiseen kiipeliin.
Jossa saatat joutua tyytymään muiden sanomalehtikeräykseen nakkaamiin lehtiin, edellisten päivien otsikoihin.


Tähän alaotsikon viittaamaan kategoriaan kuuluu myöskin elämäntavat sekä sosiaaliset tavat. Esimerkiksi että käyttäytyy perheenjäseniään, ystäviään, tuttaviaan, muita lähimmäisiään ym. kanssaihmisiä kohtaan sekä myöskin koti- ja vikkieläimiä kohtaan asiallisesti, ettei polttaisi siltoja muihin temperamenttisuudessaan/impulsiivisuudessaan taikka varauksellista suhtautumista (luottamuspulaa) muissa herättävillä kyseenalaisilla teoillaan ratkaisuillaan, päätöksillään, elämäntavoillaan aiheuttaisi. Jolloin törmätään mm. sellaiseen ongelmatiikkaan, että arkielämä länsimaissa kun pitää sisällään (kunkin henkilön osalta tapauskohtaisesti vaihtelevan vaativaa) ongelmien ketjua sekä vyyhtiä niistä kaikista selviytyä, niin riski jäädä sellaisten elämässään ilmenevien ongelmien jalkoihin on korkeampi, koska ympärillä olevilta ei enää heru niin paljoa apua kuin ehkä tarvitsisi. Koska harvemmin kaikkia ongelmiaan osaa/jaksaa itse yksin ratkaista.


Toinen tähän kategoriaan sisältyvä sekka on liberaalin elämän tosiasiallinen vapausaste versus yhteiskunnallinen etiketti. Pähkinänkuoressa sanoen, mitä vapaammin (älyvapaammin) käyttäytyy, sen etäämmälle muista ajautuu asumaan, ja edelleen, mitä holtittomammin, sen todennäköisemmin vaippoihin. Tällaiset käytöstapoihin yms. liittyvät luonnolliset haasteet tai lähtökohdat tai reunaehdot koskevat käytännössä kaikkia, myöskin erilaisissa hoitolaitoksissa ym. asumisyksiköissä asuvia ihmisiä; myöskin täällä länsimaisessa kulttuuriympäristössä.


"Vastuuttomat vastuulliset"[muokkaa]

Eläminen itsenäisenä yhteiskunnassa "peräänkuuluttaa" sellaisen asian ymmärtämistä, että yhteiskunnan "automaattinen toiminta" johtuu lukemattoman monista erilaisista mekanismeista, )kuten kilpailutaloudellisen elinkeinoelämän pyöriminen vähäisellä korruptiolla, yrityssektorien monopolisoitumisia välttäen sekä erikokoisten yritysten mahtuminen samoille sektoreille, johtuu lainsäädännöstä, kuten työlainsäädäntö, osakeyhtiölaki, monien isojen yritysten asiakaspalvelut, nettipankki, tehtaiden tuotantolinjat sekä keinoälyohjatut ajoneuvot, yksityishenkilöt työskennellessään työaikanaan työntekijöinä työpaikassaan), jotka vastaavat "analogisesti" jostain funktiosta ("toiminnosta", "tehtävästä"): siltikään ne eivät useinkaan ole moraalisessa vastuussa asioista, joista mekaanisesti vastaavat. Tällaisessa (urbaanissa) elinympäristössä pärjääminen edellyttää näiden "viidakon lakien" tunnistamista ja ymmärtämistä oikein, että vaikka elinympäristö onkin itsessään mekaaninen, vastuuton ja vain varauksellisesti luotettava, mekanismit pyrkivät olemaan ennen muuta hyödyllisiä, kuten marjat metsissä (poislukien kielon marjat), ja itse kussakin ihmisessä, jotka yhteiskunnassa elävät, ilmenee moraalisen vastuun ulottuvuus (joiden niskaan eli ihmisiin oikeastaan kaikki moraalinen vastuullisuus kuitenkin lopulta ohjautuu), ja tällaisen eli inhimillisen tasapainon pitäminen yllä tapahtuu mm. ihmisten kohtaamistaidoin.

Tällaisiin mekanismeihin liittyen on syytä aivan aluksi ymmärtää, että mainosten/mainonnan tavoite on virittää äärimmilleen ihmisten kulutushysteriaa, sillä etenkin nykyisessä talousjärjestelmässämme korostuu, että mainostajat kilpailevat keskenään ihmisten ('kuluttajien' huomiosta. Tämä johtuu mm. informaatioteknisestä kehityksestä (TV ja älypuhelimet ym. toisaalta vievät paljon ihmisten aikaa, toisaalta tarjoavat yksinkertaisia kohdistetun markkinoinnin mahdollisuuksia), toisaalta markkinointiin liittyvät kauppatieteelliset mainontaan ja ylipäänsä joukkopsykologiaan liittyvät tutkimukset (kuten hyllyjen, kylttien ja mainosnäyttöjen optimaalinen sijoittelu ostoskeskuksissa sekä elokuvien vaikutus ihmisten kulutustottumuksiin) ovat kehittyneet "kivasti". Tällaisessa viidakossa, jossa mainostajat pyrkivät kilvan provosoimaan ja kiihottamaan kuluttajia haluamaan asioita, kuten elektroniikkaa ja merkkivaatteita, itsenäisen yksilön inhimillinen vastuu on olla provosoitumatta ja kiihottumatta tällaisesta mainonnasta, influenssereista sekä ystäväpiiristä, jotka osaltaan pyrkivät näkymään tällaisten tuotteiden omistamisen ja käyttämisen kautta. Ja osata suhteellistaa oikein omat tosiasialliset tarpeensa, ymmärtää arvopohjansa ja tasapainottaa oikein mahdolliset arvovalinnat. Lopputuloksena jokatapauksessa on, että osa ihmisistä ei kykene tällaiseen, vaan ajautuu "markkinointihegemonian tuuliajoille", ylivelkaantuen. Olipa kyse maksuhäiriömerkinnöistä tai 'positiivisista luottotiedoista', niiden funktio on sama, eli että yhteiskunnalliset toimijat, kuten omistamaansa vuokrahuoneistoa vuokralle tarjoavat vuokranantajat sekä tuotteita tai palveluita kuten matkapuhelinliittymät, jälkilaskuttavat yritykset, pystyisivät tunnistamaan henkilöt (sekä yritykset), joiden kanssa asioidessaan he päätyisivät varsin todennäköisesti kiipeliin.

Tällaiset maksuhäiriömerkinnät/positiiviset luottotiedot eivät varsinaisesti kuvaa "itse puuta", identiteettiä, silti ne kuvaavat "hedelmää", eli esimerkiksi maksuhäiriöitä, mikä on täsmälleen se, mistä kukin luotonantajayritys on kiinnostunut. 'Positiivisen rekisterin' parannus suhteessa maksuhäiriömerkintään on se, että esimerkiksi yksityishenkilön maksukyky/taloudenpito pystyttäisiin etupainotteisesti havaita kehnoksi ja kieltäytyä tarjoamasta luotollisia palveluita, kun taas maksuhäiriömerkinnän perusteella tätä maksukykyä/taloudenpitoa pystytään arvioida vasta sitten, kun henkilö on ensin aiheuttanut kymmenien tuhansien eurojen vahingot useille elinkeinoelämän toimijoille. Positiivisilla luottotiedoilla siis arvioidaan/luokitellaan ihmisiä huomattavasti henkilökohtaisemmin ja yksityiskohtaisemmin kuin maksuhäiriömerkinnän kautta, mutta toisaalta positiivisilla luottotiedoilla pyrittäisiin piikkaamaan ylikuluttaminen, johtuipa se haikkomielisen eläjän kulutuskiimasta, vastuulisen eläjän köyhyydestä tai yhteiskunnallisesta lamasta, niin jo ennen tämän maksukyvyttömyyteen ajautumistaan. Jolloin niiden osalta, joilla on käytännöllisiä mahdollisuuksia ja tahtotila petrata taloudellista toimintakykyään ja uudistua elämäntavoiltaan, se voisi onnistua helpommin. Positiivinen luottotietojärjestelmä on sen tällaisen ylettömän kattavuuden/eksplisiittisyyden tähden hyvin kyseenalainen hanke, joskin maksuhäiriömerkintöihin verrattuna sillä on selkeitä etuja. Positiivisten luottotietojen ja negatiivisten maksuhäiriömerkintöjen välimaastoon voisi sijoittua esimerkiksi suhteellisen neutraali ja silti saman tarpeen täyttävä erääntymisloki, eli jo siinä vaiheessa, kun mistä vain laskusta päädytään lähettämään ensimmäinen maksumuistutus, tapahtuma merkitään rekisteriin, ja ainoastaan aiheettomiksi todetut maksumuistutukset poistuisivat henkilön erääntymislokitiedoista. Tällöin yritys pystyisi suoraan ja sopivalla tarkkuudella, kuitenkaan yksityisyydensuojaan kajoamatta, päättelemään henkilön taloudenpidon huolellisuutta. Mikä seikka on laskuttajalle jopa keskeisempi asia kuin tämän hypoteettinen maksukyvyttömyys, sillä huolellisuus henkilökohtaisessa taloudenpidossa samalla indikoi myöskin sellaisen asian, että henkilön vähävaraisuudesta ja luottokortittomuudesta huolimatta jos ei maksumuistutuksiinkaan, niin että laskutussopimukset tämän henkilön kanssa päätyisivät perintään, ei sekään ole todennäköistä. Kun sitävastoin positiivinen luottorekisteri (tai vaikkapa hänen yksityisautonsa vuosimalli tai käyttämänsä kengät) eivät sellaista suoraan kerro. Tällainen erääntymisloki toisaalta mahdollistaisi, että vähävarainen, mutta huolellisesti talouttaan hoitava henkilö pystyisi poikkeustilanteessa käyttämään kulutusluottoa instrumenttina päätymättä suspektiksi. erääntymisloki systeemissä yhtälö, jossa henkilö hoitaisi huolellisesti kaikki laskunsa ajallaan, mutta silti päätyisi yhtäkkiä maksukyvyttömyyteen, toteutuisi tilanteessa, että henkilö on pyrkinyt olemaan elinkeinoelämän toimijoiden luottamuksen arvoinen muilta osin, mutta ei ole tajunnut velanottoon liittyviä riskejä. Puolestaan skenaario, että säntillinen henkilö kykenisi pitämään erääntymislokinsa puhtaana, mutta silti laskelmoidusti toteuttaisi "luottotietonsa huolellisen menettämisen", on ainakin äkkiseltään ajatellen melko epäjohdonmukainen.


Maksukyvyttömyyteen, mitä termiä siitä sitten halutaankaan käyttää, aina joku osa kansalaisista todennäköisesti ajautuu, mutta jotta juuri sinä et sellaiseen tilanteeseen ajautuisi, huomioi, että yhteiskunnassa on tällaisia ulkoisesti vastuullisilta vaikuttavia toimijoita, kuten samettiset pankkiirit puhelimessa, hilloja tilille tarjoavat valotolpat, karamellinsävyiset joulupallot Black Fridaynä, tai omat joulukuusilta näyttävät ystäväsi, jotka eivät kuitenkaan oikeasti ole vastuussa mistään sellaisesta, josta koet sielunyhteyden elämyksen.


Maksuhäiriöiden loivennusmaksut[muokkaa]

Maksuhäiriömerkintöjen nollautumusten kanssa ei pidä lähteä pelaamaan, tuhlaamaan täysivaltaisia elinvuosiaan tai riskaamaan edunvalvontaan päätymisen kanssa (edunvalvonnasta on monimutkaista päästä enää pois: todennäköisesti tarvitsee välivaihekauden, jossa edunvalvojaksi nimetään laillinen luotettava taho, jonka pyrkimyksenä on ulosajaa edunvalvonnan alainen henkilö edunvalvonnasta, mikä saattaa olla tekemätön paikka, etenkin jos edunvalvonnan alaisella henkilöllä riippuvuuksia/rikostaustaa)). Näin ollen maksuhäiriömerkinnän aiheuttama maksu (olettaen, että tämä on oikeusteknisesti yksiselitteinen asia eikä esimerkiksi laskutusvirhe tai perusteet muuten epättävissä) tulee joka tapauksessa maksatukseen.

 • tällaisessa tilanteessa karsi elintasostasi selvästi (mikä on aivan normaali juttu eikä mikään maailmanlopun enne) ja maksa laskun summasta niin iso osuus kuin kykenet.
  • jos laskuttaja lähettää uuden laskun muutaman euron muistutusmaksuineen sekä viivästyskorkoineen, maksa siitäkin niin iso osuus kuin kykenet. Muistutusmaksuineen päivineenkin tämä on paljon vastuullisempi toimintamalli kuin pikavippeihin turvaaminen.
   • mikäli kyse on yksittäisestä laskusta, esikä esimerkiksi säännöllisestä sähkön kulutuslaskusta, on todennäköistä, että osamaksusi arvopäivän jälkeen laskuttaja joustaa, ottaa yhteyttä tai ottaessasi yhteyttä sopii kanssasi maksuajan pidennyksen [mikä on periaatteessa rinnasteinen Visa-kortin luotto-ominaisuuteen].


Lainat, vipit, velat, visat ja vastuut[muokkaa]

Yritysmaailmassa, jossa liiketoiminta on ensiksikin vastuuvapaata (osakeyhtiö juridisena osapuolena) ja toisekseen liiketoiminnan tulos perustuu erittäin tarkasti ja taidollisesti suunniteltuun strategiaan, velan ottaminen (esimerkiksi suuren teollisuusyrityksen varastointikapasiteetin kasvattamiseen, tai ison tilauksen tai hallitusti muuttuvassa markkinaympäristössä raaka-aineiden hankintaan) voi olla viisasta, mutta lähtökohtaisesti ei. Velkaantumisen harkitsemisessa kiinnitä huomiota velan ehtoihin (mm. takaus, ulosotto sekä ylipäänsä miten erilaisissa skenaarioissa velalliselle käy), sillä jokin skenaarioista realisoituu, joka hyvällä säkällä on avoinen, mutta hiukan huonommalla säkällä musertava. Velan ehtojen musertavuus tekee velan ottamisesta usein suorastaan surrealistisen typerää, mutta kuitenkin monet ihmiset kumma kyllä valitsevat sellaisiakin velkaantumispolkuja.

 • kaikkeen, minkä tunnistaa riippuvuudeksi - lähtien intohimoisesta postimerkkien keräilystä tai pakkomielteisestä kilpailuvietistä tai verbaalisesta impulsiivisuudesta tai kelvottomien aatosten ajattelemisesta - kannattaa havahtua: niissä kaikissa on surrealistisen taloudellisen katastrofin siemen.
 • mm. avioehdolla saattaa olla mahdollista rajata velkavastuu(t), kuten yritysvastuutkin, vain avioliiton toiselle osapuolelle, jolloin katastrofitilanteessa perheenä ei päädytä puille paljaille.
  • sopimusehdot ovat sopimuksen ydin, joten niihin kannattaa perehtyä tai mikäli mahdollista, ne kannattaa määritellä pikkutarkasti ennen sopimukseen sitoutumista.
 • velkaantumisen vaihtoehtona voi joskus olla osamaksu (esimerkiksi kuolinpesältä ostetun kiinteistön kohdalla).
  • Nyrkkisääntönä osamaksusopimus on aina lainanottoa taloudellisempi ratkaisu.
 • tarpeen* tullen periaatteessa johdonmukaisinta ja järkevintä olisi olla velassa yhdelle tai useammalle (ks. joukkovelkakirja) sukulaiselleen tai luotettavalle läheiselleen.
  • maksuehtoja on mahdollista tarvittaessa* sovitella;
   * odotusarvo on, että velallinen pyrkii säästymään kohtuudella vältettävissä olevilta ylimääräisiltä menoilta.
  • hätätilassa velkojalla on optio "armahtaa" kolmen vuoden välein tietty määrä velallisille antamastaan velasta ilman lahjaverojen tilitysvelvoitteita.
 • kaikesta varainsiirrosta sekä sopimuksista kannattaa aina laatia fyysiset kirjalliset dokumentit.
  • mikäli ympäristönsuojelullista syistä arkkipaperi on kallista, oikeusteknisesti pätevät sopimusasiakirjat ja velkakirjat kopioineen voi myös laatia käsin vaikkapa tuppeen sahattuihin puunpaloihin. Tällöin asiakirjalappeet kannattaa joko höylätä tai hioa eri karkeusasteiden hiomapaperein. Leipätekstit allekirjoituksin kannattaa kirjoittaa kynällä, josta muodostuu painaumaura. Painaumaurat voidaan korostaa esimerkiksi butaanikolviloa polttaen. Kolvaamisen jälkeen asiakirjalapepinta kannattaa vielä viimeistelyhioa (ja pyyhkäistä mikrokuiturätillä) ennen dokumentin kirjahyllyyn sijoittamista tai seinälle ripustamista.
   • hiilinieluTeekkarivaihtoehto valtion takaamalle opintovelkaantumiselle: lapsityönteko ja lapsen säästöjen tuhlaaminen[muokkaa]

Toisin sanoen: jotta olisi varaa polttaa opiskelijaikäisenä rahaa 'irtokynsiin' yms, tehdä kesätöitä ja muilla vastaavilla tavoilla tienata ja säästää nuoruudessaan.

 1. Lopputuloksena hyvä CV, paremmat mahdollisuudet työllistyä vastedeskin sekä disimpulsiivisempi rahankäyttö.
 2. Varjopuolena/takapiruna vaivannäkö nuorena, mutta metamorfoosi varttuessaan (esimerkiksi traumaattisista kokemuksista johtuen), ihanteiltaan ja olemukseltaan kielteisellä tavalla erilaiseksi ihmiseksi kuin jollaiseksi oli toivonut, ja tällöin periaatteessa omien säästöjensä varastaminen itseltään.
  • käytännössä on mahdollista myöskin päätyä hämmentävän ison varkauden uhriksi ja menettää sen myötä kaikki säästönsä, mutta sellaisestakin on mahdollista nousta tarvitsematta velkaantua.

Muistivihko[muokkaa]

Asioiden multitaskaamisen ulkoistamiseksi paperille eli kynällä fyysiseen muistivihkoon, mahdollisesti jopa oman ja/tai muiden ihmisten henkien pelastamiseksi. Lisäksi on asioita, kuten jokin varuste kuten tärkeä rakennustyökalu, joiden unohtamisesta hyllyyn seuraa tuhatkertainen vaiva. Ylipäänsä monimutkaistuvassa maailmassa ympäristönhallinnan säilyttäminen tarkoittaa että kaikki organisoitavat asiat on pystyttävä pitämään yksityiskohtaisesti järjestyksessä ja samanaikaisesti pääkoppa puhtaana moisesta "roskasta". Perhosefektin takia virheet ja ongelmat, jotka jätetään korjaamatta ja ratkaisematta, kumuloituvat - mutta vaikeatkaan ongelmavyyhdit eivät välttämättä lähde käsistä eli kumuloidu niin nopeasti, etteikö niitä ehtisi ja pystyisi havaita ja korjata hyvissäajoin.

Multitaskaamisen ja -paskaamisen ero on se, että multipaskaamisessa esimerkiksi syystä että veren energia tai hemoglobiinitaso ei riitä kannattelemaan "kaikkia neljää ajatusta rinnakkain", tai keskittymisen tasapaino herpaantuu ja osa niistä edistyy tai painottuu liikaa loppujen rinnakkaisajatuksista kustannuksella, jolloin osa taustalle ajautuneista ajatuksista saattaa ottaa ja karata takaisin erämaahan (tyystin), jäämättä saaliiksi (muistivihkoon).
 • Muistettavia asioita voi ylöskirjata esimerkiksi teemoittain erimuotoisin sisältä tyhjin pallukoin, ja asian tullessa käsitellyksi loppuun, pallukan voi mustata sisältä, jolloin aktiiviset muistettavat asiat erottuvat silmänräpäyksessä muistivihon sivuilta.
 • sanaluetteloissa (kuten tarvikelistat) voi esimerkiksi korostaa hoidetun kohdan (sanan) ensimmäinen kirjain.


 • täyttynyt muistivihko kannattaa tuhota [poissa silmistä - poissa mielestä] esimerkiksi saippuavedessä massaten.


Checklistien ulkoaopettelu[muokkaa]

Lyhyiden tietynpituisten muistilistojen opettelu, jottei esimerkiksi kiireessä kotoa lähtiessä unohtuisi asioita. Vaikkapa

 • avaimet, lompakko, käsilaukku, muistivihko, puhelin
 • hellanlevyt, lapset, huoneiden järjestelyt, eväät, ulko-ovet


"Rakasta totuutta [ja vihaa valhetta]"; 'koettele kaikkea [informaatiota]"; 'kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijan'[muokkaa]

Maailma on enenevästi täynnä niin infoa, kuin ähkyinfoa, puppuinfoa, misinfoa ja disinfoakin. Monasti jokin yksittäinen tärkeä totuus tulee vastaan - tai se opetetaan - yhden kerran elämässä, jolloin jos sitä ei silloin ota kuuleviin korviinsa, se menee ohi, ja myöskin sellaisessa tilanteessa vastuu on kuulijalla, kun tiedon kuuntelematta jättäminen johtaa myöhemmin ongelmiin, vaikeisiin kantapään kautta oppimisiin tai johonkin peruuttamattomampaan vahinkoon. Perussyy ilmiölle, miksi tärkeät asiat tulevat vastaan oletusarvoisesti vain kertaalleen, on se, että jos niitä toistaisi, päätyisi vaivalloisiin ja hyödyttömiin väittelyihin, ja toisaalta toistaminen saattaa jättää asian tajuamisen pintapuolisemmaksi.

Ennen kaikkea lapsena sekä nuorena aikuisena oppimisen kanssa kiire, sillä ihmisaivot (miksei myöskin eri elänlajeillakin aivot) ovat tuolloin (herkkyskausien kautta) erityisellä tavalla oppimiskykyisiä. Silti tuolloin olisi tärkeä voida pysyä erossa em. ähky-, puppu-, mis- ja disinfosta sekä lisäksi liian eksplisiittisestä (atomitasolle menevästä) ja myöskin oikeasti vastuullisten / huolellisesti ajattelevien aikuisten jäsentelemättömästä infosta. Miksi, siksi että kallisarvoisen aikansa tuhlaaminen jammailemiseen sekä huonolaatuiseen informaatioon sairastuttaa sielun [tietoisen mielen sekä arvomaailman ohjaaman ajattelun ja tajunnanvirran] ja heikentää/romahduttaa henkilön toimintakykyä väliaikaisesti tai jopa koko loppuelämän ajan.

Myöskin komentelu kannattaa ottaa vakavasti vastaan, koska yleensä sellaisen tarkoitus on säästää helposti tai vaikeammin vältettävissä olevalta psyykkiseltä, aineelliselta, materiaaliselta, rahalliselta tai henkivahingolta (esimerkkinä lasten huoltajuus, kasvatus ja kurinpito, varusmiespalvelus, ilmailuharrastuskurssit, rakennusalalla työskentely, rakennusmääräykset, vastuuhenkilöiden asettamiset, virkavalta, oikeusjärjestelmä). Toimitusketjun heikoin lenkki (todennäköisimmin virheellinen / viheliäisin kriittinen tekijä) on se moduuli/detalji/seikka, jota mikään ei reguloi taikka josta kukaan vastaa. Prosessin/ketjun/hankkeen, joka on täydellisesti reguloitu ja toiminnallisesti idioottivarma, hyvin yleinen heikoin lenkki on 'viime silaus'.


Tyydy vähään ja opi innostumaan töistä, opi keskittymään[muokkaa]

Toimeentulotuen tavoite ja siis eräänlainen tosiasia on, että toimeentulotuella tulee vallan hyvin taloudellisesti toimeen, mikäli ei ole terveydestä tai himoista/riippuvuuksista johtuvia rahareikiä, ei matkustele alati, ei pidä omaa autoa eikä hevosta, ei asu ylihintaisessa vuokra-asunnossa eikä ole ajanut itseään ylivelkaantumisen umpikujaan. Toimeentulotuella pystyy elämään onnellista elämää hamaan maailman tappiin asti niin kutsutusti tukiloukussa. Tukiloukun hyviä puolia on, että voi oppia näkemään, arvostamaan, tavoittelemaan ja tyytymään yksinkertaisiin asioihin, jolloin jos ei muussa, niin ainakin onnellisuudessa pystyy ns. yltämään tilastoihin.

Opi innostumaan kunnollisesta työnteosta, hyödyksi olemisesta, uusien asioiden opettelusta (toimintojen, ilmiöiden ym. jäsentelystä, toimintatapojen, taitojen ym. omaksumisesta), järkevien asioiden opiskelusta, vaivannäöstä, ja sillä tavalla keskittymään asioihin. Kumulatiivisen vaivan säästämiseksi kannattaa tavoitella järjestelmällisyyttä (rutiinitöiden suunnitteleminen mahdollisimman helpoiksi suorittaa) ja askareiden/työnteon tehostamiseksi ja "priiman pukkaamiseksi" kannattaa tavoitella suunnitelmallisuutta (oppia suunnittelemaan mielessään prosessi satunnaismuuttujineen alusta loppuun niin, että osaa hahmottaa millä todennäköisyydellä ja miten monimutkaisia odottamattomia ongelmia saattaisi siltikin vielä tulla eteen).

Mitä monipuolisemmin harjaantuu/"erinomaistuu" edellä mainitun kaltaisissa "maallisissa"/"ajallisissa"/"empiirisissä" hyödyllisissä asioissa, sitä laakeampi on kenttä, jolta pystyy löytää elämän tarkoitus/tarkoituksia / sitä enemmän jaksaa etsiäkin.


Loppukaneettina[muokkaa]

Omilleen muuttaminen esimerkiksi lapsuudenkodista tai psykiatristen potilaiden palvelutalosta voi aiheuttaa, että hevoset lähtee laukalle ja elämänhallinta katoaa. Myöskin jotkin traumaattiset kokemukset, lähipiirissä tapahtuvat onnettomuudet, hoivantarve, kuolemat, avioero, varkaudet, sotilaallinen hyökkäys jne. voivat aiheuttaa vastaavan elämänromahdusreaktion. Tämän takia tietyistä perusasioista, rutiineista ja tavoista kannattaa pitää kiinni ja "pään räjäyttävien" elämänmuutosten keskellä pitäytyä tällaisissa asioissa, eli "varjele tapaa, niin tapa varjelee sinua" eikä innostua "leap-of-faith", koska on realistista ja verrattaen yleistäkin, että kukaan ei satukkaan ottamaan vastaan ja pelastamaan, vaan hetken hölmöilyllä on suora tai välillinen ikävä vaikutus koko loppuelämään. Koska omilla tietoisilla valinnoillahan kuten sattumillakin on aina jonkinlainen vaikutus, vähintään muistijälki: osalla niistä positiivinen (vahvistava, karaiseva, sivistävä, elämänkokemusta, rohkeutta, viisautta kartuttava) osalla kielteinen (jollaisia asioita katuu aina kun ne muistuvat mieleen, vaikka olisikin jo antanut ne itselleen ja/tai toiselle/toisille anteeksi). Kaltevan pinnan luonnonlaki pätee myös tällaisten valintojen kanssa: mitä paremmin niiden kanssa onnistuu, sitä enemmän oikeita ja hyviä valintoja tekee todennäköisesti jatkossakin, ja puolestaan mitä enempi vääriä, sen enempi sellaisia on jatkossakin odotettavissa. Ennenkuin sisuuntunut ihminen nöyrtyy ja tulee takaisin elämän perusasioiden äärelle.

Osaselityksiä/-hypoteesejä sille, miksi toiset luonnostaan päätyvät useammin ongelmiin ja toiset harvemmin, ovat ainakin, että

 1. toiset ovat dominoivilta luonteenpiirteiltään/aivokemialtaan rasavillimpiä/uteliaampia kuin toiset, ja tällöin ajautuvat toisia useammin sellaisiin outoihin tilanteisiin ja olosuhteisiin, joissa on ongelmia, joita eivät osaa ratkaista.
 2. toiset osaavat soveltaa oppimaansa informaatiota, toimia umpikujissa ja/tai ratkaista ongelmia toisia paremmin, jolloin tällä tavoin kahdenlaisten ihmisten kohdatessa keskimäärin samanlaisia ja saman verran ongelmia, joissa eivät pysty pyytämään ulkopuolista apua, toiset jämähtävät herkemmin jumiin niihin, toiset ovat neuvokkaampia.
 3. toiset märehtivät ongelmiaan enemmän kuin toiset, jolloin heillä on huonompi ympäristönhallinta kuin verrokilla, vaikka molemmilla olisi tosiasiassa samanlaiset ja yhtä hankalat ongelmat pöydällään.
 4. toiset ovat aggressiivisempia ja toiset tahdikkaampia, toiset tavalla tai toisella uhkaavia ja toiset diplomaattisempia, toiset viilipyttyjä ja toiset "dramaattisempia", toiset kerrasta oppivia ja toiset samanlaisiin ongelmiin tämän tästä päätyviä, toiset sijaitsevat fyysisesti tai henkisesti lähellä, toiset kaukana, jolloin riippuen apua tarjoavien tahojen ominaisuuksista, toiset erilaisissa ongelmatilanteissaan rypevät löytävät pyytämättäkin apua, kun taas toisten auttamiseen on syystä taikka toisesta muodostunut korkeampi kynnys.
 5. toiset osaavat kuunnella muiden neuvoja, omaa omaatuntoaan ja/tai omakohtaista hengellistä yliluonnollista johdatustaan, kun taas toiset joko eivät missään määrin kuuntele muiden neuvoja/omaatuntoaan/johdatustaan taikka sitten kuulevat, mutta reagoivat siihen/niihin etsimällä/tavoittelemalla päinvastaista ratkaisua/toimintaa/suuntaa/lopputulosta.
 6. toiset suunnittelevat toisia ketterämmin/intensiivisemmin asioita ennalta, jolloin hankkeet näyttävät toteutuvan onnistuneesti yhdellä heilahduksella. Toiset esimerkiksi ottavat esikuvia, joita pyrkivät näennäisesti imitoimaan, päätyen yllättäviin ongelmatilanteisiin.
 7. hieman ehkä konstikkaasti ilmiötä selostaen, toiset mielummin investoivat aikaansa ja muita varojaan, eli hankkivat vähitellen, mutta laadukasta tietoa sekä tarvikkeita, jolloin heillä ei välttämättä ole uusimpia tuulahduksia maailmalta, vaan sellaista vanhempaa materiaalia ja muuta kapasiteettia, joka on luotettavasti, vaikka ehkä rajallisesti käyttökelpoista. Jolloin jos järjestelmässä on kymmenen tuhatta liikkuvaa osaa, todennäköisemmin uusi "PVC-kokoonpano" pettää koska osissa on joko sisäisiä valmistuvirheitä taikka järjestelmässä on väärin sovellettuja tai asennettuja osia. Tässä asiassa on tasapainoilusta / suhteellisuudentajusta kyse, ei "äärikonservatismista vs. ääriliberalismista", esimerkiksi lypsykone, betonimylly sekä muovikahvaiset käsityökalut ovat ihan loogisia investointeja kyseisiin tarpeisiin, ja toisaalta kesto-vessapaperi tuskin (menettelyn hyödyt suhteessa sen outouteen perusolosuhteissa aika vähäiset), taikka vesisänky (uutuudenviehätyksen/vesivahingon jälkeinen krapula romppeesta, jolle ei helposti löydy muita käyttötarkoituksia, vesipatja todennäköisesti hyvin vaikea saada sisäpuolelta kokonaan kuivaksi aikakapselointi-varastointia ajatellen).
  • uudesta tarvikkeesta kiinnostuessa kannattaa yrittää käyttää mielikuvitustaan mahdollisten suunnittelu- ja valmistusvirheiden siinä tajuamiseksi sekä niiden korjaamismahdollisuuksien arvioimiseksi (kaupassa myytävä tuote oletusarvona sisältää vähäisiä tai totaalisia suunnitteluvirheitä, mutta tuote voi silti olla pienen miettimisen jälkeen yksinkertaisesti korjattavissa käyttökelpoiseksi).
   • "Brändi/tuoteperhe X koostuu huolella valituista laadukkaista alan suurimpien valmistajien osista", "takuu 12 kk" - ja niin vain tuote leviää out-of-the-box ensikosketuksessa käsiin. Todennäköisin selitys tälle ilmiölle on, että etikettien ja tuotepakkausten sanailut on keinoälygeneroitu kuulostamaan ihmiskorvaan mahdollisimman hianoilta, eivätkä nämä lauseet näinollen tosiasiassa tarkoita mitään: aina ennen ostopäätöstäsi käännä etikettien ja tuotepakkausten keinoälykieliset mainoslauseet mielessäsi selkosuomelle: "Ei tuotetta, joka ei olisi ostohetkestä lähtien rikki" [kaikki tuotteet on suunniteltu hajoamaan nopeasti, sen ensimmäinen huolto- tai korjaustarve koittaa alta aikayksikön; hankkiessasi uuden tuotteen, tajua varata samalla päivyriisi aikaikkuna sen palauttamiseksi myyjälle taikka palauttamiseksi/päivittämiseksi käyttökuntoon].
  • Uuden tuotteen käyttökelpoisuutta ei koskaan pidä ottaa oletuksena (vähintään arkistoi kuitti), vaan mahdollisuutena, sillä ellei tuotteiden käyttökelpoisuutta tapaa tarkistaa/arvioida ennen kriittistä käyttötarkoitusta (esimerkiksi kriittisenä osana isompaa kokonaisuutta), tulee tämän tästä mutkia matkaan tai hankkeet tyssäävät kokonaan.
   • kaikissa tuotteissa, kuten "peltikaton uusiminen avaimet käteen rautaisella ammattitaidolla 10v takuulla", ei toki tule ajatelleeksikaan käydä vilkaisemassa yrityksen muita kattotyömaita, jolloin jos kaverit naulaavat tai ruuvailevat kiinnitysruuvit aallonpohjiin, eikä peliä pysty viheltämään poikki, niin vaihtoehtoina on ottaa 12 vuoden päästä takkiin tai kiertää itse esimerkiksi räikkämensselin ja silikonin kanssa joka ruuvi läpi (ennenkuin ruuvit löystyvät, kumiprikat haurastuvat ja ruuvinreiät alkaa ruostumaan).
  • joka asiassa huomiokyky/keskittyminen (silti ei välttämättä painoarvo) ensisijaisesti turvallisuuteen.
 8. Kasvuiässä lapsen/nuoren eteen sekä suoraan että välillisesti asetetaan kaikenlaisia pulmia, kysymyksiä, ongelmia, haasteita, arvoituksia ratkaistavaksi, ja mitä ketterämmin, näppärämmin, etevämmin, taitavammin, hienommin, innokkaammin, ahkerammin tämä niistä selviää, niin sitä vaativampia uusia hän edelleen saa. Ja toisinpäin, mitä laiskemmin hän jaksaa niitä selvittää, sen vaatimattomampia uusia tulee. Jolloin myöhemmässä vaiheessa elämää, kun molemmat ääripäät kohtaavat samanlaisia empiirisiä haasteita, kuten esimerkiksi talousasioihin, parivalintaan, parisuhteen laatuun, sen jatkuvuuteen sekä perheen yhtenäisyyteen ja kotitalouteen liittyviä haasteita, niitä osataan ratkoa vaihtelevasti ja niistä selvitään eriasteisesti.
 9. Eteen tulevien ongelmien frekvenssi / intensiteetti eivät välttämättä johdu suoraan edellä mainitusta ilmiöstä, vaan sellaiseen saattaa olla välillisiä syitä, kuten vaihtelevat ympäristöolosuhteet sekä standardien puuttuminen tai sivuuttaminen (mm. rakentamisessa).
  • ongelmien olemassaolosta ei ole tarpeen olle huolissaan, vaan ennemminkin ellei ongelmia tule vastaan/ongelmiin törmää, sellaisesta on syytä huolestua. Mutta mitä koherentimmin osaa etukäteen mielikuvitella todellisuutta eli ennakoida, sitä paremmin tajuaa ja osaa määrällisesti ja laadullisesti varautua todennäköisiin ongelmiin, jolloin niiden ilmenemiseen pystyy orientoitumaan paremmin sekä jopa suunnitelmallisesti varautumaan täsmällisemmin. Esimerkkinä asunnon ostaminen: unelmiin uskominen versus ammattilaisten puheisiin uskominen versus omia silmiään uskominen versus mielikuvituksellaan näkeminen maalien taa sekä tulevaisuuteen, että mitä ostaa / tilaa / rakennuttaa / itse rakentaa.
 10. hyvin yleistä on, että ongelmat kerääntyvät eli ratkaisematta jäädessään toisaalta alkavat kasaantua, eskaloitua sekä joko suoraan tai välillisesti kumuloida lisäongelmia.
  • Ollen eriasteisesti tuurista ja ympäristöolosuhteista johtuen ennalta arvaamattomia, ennakoitavissa olevia, oletettavia, todennäköisiä, väistämättömiä, itsestään selviä tai päivänselviä. Kaikista niistä voidaan yleensä/lähtökohtaisesti/aina selvitä, vaikkakin mahdollisesti tavalla tai toisella invalidisoituen. Tällaisia tilanteita, omasta perspektiivistä katsoen katastrofeja ja kriisejä, ilmenee todennäköisesti kaikille joskus. Näin ollen milloin vain (sattumalta) sattuviin tai (omasta tai jonkun toisen hölmöistä ratkaisuista, teoista tai tekemättä jättämisistä johtuen) tapahtuviin vakaviin oman henkilökohtaisen elämän, perheenjäsentensä, tai mahdollisesti eksistentiaalisesti oman kansansa, kriiseihin ja invalidisoitumisiin on fiksua ja tärkeää, lisäksi että juurevaa, orientoitua.Eräs elämän perusasia, johon kannattaa oppia suhtautumaan, on tietysti se, että kuten mopot, autot ja wikipediasivustot, niin maailma, elämä ja ihmiset ovat jatkuvasti keskeneräisiä.
- Valmiit tuotteet ovat kaatopaikalla, mutta missä valmiit ihmiset? Toisaalta, valmiita ja edelleen ajallisia ihmisiä ei ole, toisaalta ihmiselämän intensiivisimmät ajanjaksot lapsuus ja nuoruus eivät kestä kovin pitkää aikaa eli ne kannattaa elää keskittyneesti - paitsi että elämisen niin myöskin keskittymiskyvyn tähden. Jos leena tahtoo maailmalle, leenan on pakko opiskella. Loppujen lopuksi ihmiset, joilla ei ole kunnollista keskittymiskykyä / tutkintoa / ammattitaitoa / toimeentuloa, eivät kovin helpolla tavoita unelmiaan kuten seikkailuja, kutsumusammattiaan ja/tai [heidät] vakavasti otettavaa [ottavaa] elämänkumppania ja elinikäistä ["ikuista"] parisuhdetta {puuta koputtaen}. Ja toisaalta joilla on hyvä keskittymiskyky eivät ainakaan näytä vanhentuvan lainkaan.


Lukemistoa[muokkaa]

Ite 'Suomen laki' eli todella todella laaja paketti oikeudellisia säädöksiä, joita Suomen esivalta on koko itsenäisyyden ajan päivästä toiseen "kelannut läpi", ja joka pyrkii olemaan looginen, reilu ja sisäisesti ristiriidaton kaikille, ja johon Suomen yhteiskunnan olemassaolo, toimintatapa, elämänmeno ja toimintakyky perustuu. Pelisäännöt.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_laki
https://www.lakiopas.com
https://www.finlex.fi/fi/
mikäli ei pysty itse saada selville johonkin asiaansa liittyvää oikeudellista epäselvyyttä, netistä löytyy myöskin ilmaista oikeusneuvontaa, minkä lisäksi useilla järjestöillä, kuten ammattiliittojen, Suomen Yrittäjät -liiton ja Veronmaksajain keskusliiton jäsenille, alihankkivat periaatteessa vastaavat lakineuvontapalvelut lakitoimistoilta. Puolestaan oikeusistunnot maksavat paljon. Kaikkein järkevintä, rehellisintä ja reiluinta on oppia 'pelaamaan' mahdollisimman perusteelliselta tasolta lähtien oikein.
Jos itse fokuksena on poliisin esitutkintakuulusteluihin, karhuryhmän piirittämäksi, miliisin kynsiin, rautoihin, kahleisiin, putkaan, selliin, linnaan, Siperiaan päätyminen tai vastaava äärimmäisyys, sanomattakin selvää, että silloin muutama hermosolu on kasvanut kiharalle - mutta toisaalta, maailmasta löytyy kyllä todella vaarallisiakin retkikohteita, turistikohteita, lomakohteita, matkakohteita, palkattomia työtehtäviä sekä lähetystyökohteita, joissa kaikissa kuitenkin edellytetään järjestyksessä toinen toistaan tolkullisempaa luonnetta mm. koska olosuhteet ja riskit ovat niissä toinen toistaan arvaamattomampia. Edelläolevasta ilmenee yleinen logiikka, että mitä äärimmäisempiä "aamukahveja" tavoittelee, sen tolkullisemmaksi täytyy ensiksi varttua luonteeltaan eikä millään lailla päinvastoin. Lisäksi mainittakoon, että mitä vaarallisempi kohde, sen kalliimpi henkivakuutus, ja että sellainenkaan vakuutus ei välttämättä kata ruokamyrkytyksiä: eli ruoka ja juomat on ilmeisin asia, jota kautta suoritetaan arviointivirhe / salamurha / onnettomuudeksi lavastettu itsemurha [leiman sukuluettelossa välttämiseksi].
Kuulusteluissa riippuen kuulustelijasta, tilanteesta ja aiheesta, todennäköisimmin sovelletaan jotain oletusarvoisesti lukuisista erilaisista kuulustelutaktiikoista. Kuulusteltavalta melko suurella todennäköisyydellä odotetaan taitoa käydä läpi aiheen kannalta oleellisia asioita ja sen lisäksi mahdollisesti selittää/tulkita niitä itse omaa maalaisjärkeään käyttäen, mutta ei aina. Kuulustelijoiden fokus ei välttämättä ole totuuden selvittäminen, vaan oikeusteknisten prosessien oikominen esimerkiksi pelkästään joidenkin tiettyjen etukäteen suunniteltujen lausahduksien saaminen ja nimenomaan niiden ylös kirjaaminen referoitavaksi tai lainattavaksi tiettyjen myöhempien päätösten, esimerkiksi viranomaispäätösten perusteina. Maalaisjärkistä tulokulmaa kannattaa painottaa, ja mikäli on syytä olettaa, että haastattelijan/kuulustelijan sisälukutaito ei ole hyvä, esimerkiksi työuupumuksesta johtuen, niin liian yksityiskohtaista/monisanaista käsittelytapaa ja tulokulmia kannattaa välttää, ettei hän päätyisi referoimaan (näkemyksellisesti, asenteellisesti) asioita mihinkään. Jotta monimutkaisia asioita osaisi lyhytsanaisesti, mutta helppotajuisesti omin sanoin selostaa kuulustelijalle, kannattaa esimerkiksi etukäteen kirjoittaa "pitkiä perusteellisia versioita" tutkinnan kannalta mielestään oleellisista seikoista, joista pitkistä litanoista poimii esimerkiksi muutaman tukisanan, joiden tukisanojen kanssa tulee kuulusteltavaksi. Oikeusavustaja pystyy rakentavasti ohjaamaan kuulustelua keskittymään keskeisiin asioihin, mutta ei halua/pysty/muista käydä läpi kaikkia omasta mielestäsi keskeisiä asioita. Ja mikäli et osaa selostaa sellaisia asioita selväsanaisesti, kuulustelijakin saattaa haluta jatkaa seuraavaan asiaan, jolloin jo "taputeltuihin" juttuihin ei välttämättä enää palata. Johtopäätöksenä sama mikä äskenkin, että kuulustelujen kohteena/todistajana/oikeusavustajana olemisessakin peräänkuulutetaan järkevyyttä - koska mitä vaikeaselkoisempi henkilö, sen "impressionistisemmin" häntä toisaalta pystytään ja toisaalta joudutaan - päädytään - tulkitsemaan, mikä on aika vaarallinen yhtälö oikeusteknisesti, silti arkipäivää monella tapaa.
Miten etupainotteisesti valmistautua tällaisiin asioihin? Jostain syystä taitaa olla niin, että vaihteleva, monipuolinen kirjallisuus, kuten nimenomaan kirjat, lukeminen keskittyen harjaannuttaa niin pitkäjänteistä keskittymiskykyä kuin uusien asioiden ymmärtämis- ja jäsentelykykyäkin, mutta täytyy varoa ensiksikin kieliopillisesti kömpelöitä tekstejä (lauserakenteissa häikkää, käsitteiden tosiasialliset merkitykset muuntuneet/sanavalinnat kömpelöitä, ilmiötä, jota yritetään selostaa ei osata sanoittaa ketterästi, indikaattorina esimerkiksi että sanoissa 'joka' ja 'mikä' sekavuutta), toisekseen sisällöllisesti asenteellista/värittynyttä/ideologista syöttöä/propagandaa/agitoivaa/impulsiivista ulosantia. Sellaisten medioiden/tietolähteiden ulosantiin, joihin perehtyminen 'vaatii' 'medialukutaitoa' / 'sisälukutaitoa', ei palvele lukijaa, mikäli hänellä ei ole sellaista tarpeeksi: tietysti kaikki ihmiset kuvittelevat olevansa tarpeeksi taitavia mainituissa asioissa, mutta, esimerkiksi, mikäli lukija ei ymmärrä orientoitua kaikkeen lukemaansa aina varauksella, ei koskaan ainakaan intohimolla, hän ei kyllä ole. Hän on jopa "toivoton tapaus", sillä täällä petollisten maailman pyörteissä media, ml. kaikenlainen kirjallisuus, "kelluttaa" luotettavien asioiden lisäksi runsain määrin petollisia ja raadollisia juttuja monipuolisine syvällisine välillisine vaikutteineen, joista kiinnostuminen/pauloihin jääminen jossain määrin vääristää ajattelutapoja, motiiveja, käytöstä tekoja jne. tavoin ihmisten sieluja (ihmisen sisintä, olemusta, minuutta, ajallista ja paikallista ilmentymää, edesvastuullista tajuntaa). Perusasia on, että kuten rakennusten rakenteet, niin käsitykset ja ymmärrys täydentyy vähä vähältä aiempien rakenteiden päälle, ja siksi muiden asioiden kuin totuuksien jäsentely osaksi sitä aiheuttaa sisäisten ongelmien ja ristiriitojen kertautumista sekä sitä myötä mieltä hämmentäviä ongelmia uusien juttujen jäsentelyssä.


Hallitusohjelma 20.6.2023, luku 6.5 "Toimivat asuntomarkkinat ja sujuva liikenne"
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-763-8
Petteri Orpon hallituksen tavoittelemat so. odotettavissa olevat asumista koskevat konkreettiset muutokset.


artikkeli 27.6.2023 tutkimuksesta, jonka mukaan 70% tyypin 2 diabetekseen sairastumisista olisi yhteydessä ruokavalioon.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/e52d447b-95f1-470f-b83e-386c5bbad36e
"jopa 500 000 suomalaista sairastaa diabetestä" | "moni suomalainen ei tiedä sairastavansa tyypin 2 diabetesta"


kuriositeettina alkoholinkäytön kustannuslaskelma. Huomioi, että laskelma on julkaistu vuonna 2013, ja tilanne on jonkin verran huonompi nykyisin. Lisäksi huomioitava seikka on, että laskelman ei sisällä mm. huumeidenkäyttöä eikä lääkkeiden väärinkäyttöä. Vielä huomioitava seikka on, että asianosaiset eivät itse oikeastaan lainkaan kustanna kuluja, vaan Kela ja yhteiskunta eli muut. Lisäksi huomioitava, että kustannusta per capita ei ole loogista laskeskella, koska näitä kustannuksia ei maksateta tasaisesti kaikilla kansalaisilla, vaan lähinnä työikäisillä.
https://yle.fi/a/3-6638406
Suhteellisuudentajuistamisen vuoksi, osa mm. alkoholismin myötä kehittyvien sairauksien hoidoista kustantaa enempi ja vähempi yli kymmenentuhatta euroa per yksi hoitokerta / lääkeampulli (jollaisiin hoitoihin ei äveriäämmilläkään seurapiireillä ole yksityisesti varaa), silti tuurijuopoltakaan tällainen hoitokäynti ei välttämättä lohkaise kuin 50 euron käyntimaksun verran per kerta. Kalliimpien hoitojen ohjelmoimisista potilaille mietitään toki sisäisesti tarkkaan, mutta mistään hoitokustannuksista ei potilaiden kanssa keskustella, sillä ihmishenkiä ei mitata rahassa, vielä, ja hoitojen tosiasialliset kustannukset ovat yleensäkin ylitse ymmärryksen, eikä sairastuminen ole potilaan vika, mutta joka tapauksessa ihminen itsekin saattaa pystyä vaikuttamaan asiaan. Edelleen vertailun vuoksi tulkoon mainituksi, että kotimaan lentojenkin, yhteiskunnan sähköautoistamisen, kuten myös oopperaesitysten, ym. tosiasialliset järjestämiskustannukset menevät ylitse ymmärryksen, eli siis ilmiönä se, että yhteiskunta vähän piffaa myös joissain vältettävissäkin olevissa kuluissa, on perusasia, ei mikään mörkö.
Myöskin kehitysvammaisuus, invalidius sekä invalidisoituminen sisältyvät luonnollisena asiana ihmiselämään, mutta itsen tai lastensa edellämainittuihin tiloihin päätyminen mm. serkusavioliittojen, alkoholismin tai huumeidenkäytön alkamisen myötä ei. Vammaisuus ja invalidius välttämättöminä asioina ovat arvokas ja välttämätön osa ja tinkimätön ulottuvuus hyvässä yhteiskunnassa, mutta vältettävissä oleva vammaisuus ja invalidius ovat viite jonkun osapuolen hölmöilystä.
todennäköisesti alkoholiveron alentamista ei voi perustella paikallisen panimoteollisuuden tukemisena, koska yhteiskunnalle edullisempi ja elinkeinoharjoittajien kannalta kohdennetumpi ratkaisu olisi lahjoittaa näille ammatinharjoittajille rahaa suoraan raha-avustuksina.


Ehyt Ry:n (poliittisesti sitoutumaton ehkäisevän päihdetyön järjestö) näkökulma Petteri Orpon hallituksen laatiman hallitusohjelman ristiriitaisuuteen mitä alkoholismin välillisten vaikutusten ennaltaehkäisemiseen tulee.
https://ehyt.fi/uutishuone/uutiset/ehyt-ry-onko-paihdehaittojen-ehkaisy-pelkkaa-juhlapuhetta/
https://www.site-shot.com/kkfTBjs6Ee6V1AJCrBEACA


https://www.metsa.fi/tiedotteet/valtion-alueilla-noudatetaan-jatkossa-eraetikettia/
käyttäytymisohjeita luonnossa ('valtion mailla') liikkuville.


Poistettu teksti 11.9.2023. Syy: Uskonnollista tekstiä. Katso Wikikon ohje, 'Miksi lisäämäni tiedot on poistettu?'


Wikikko: Skenaariokorttipakka (omien vahvuuksiensa reflektointitekniikkana).

 • huom: Omat vahvuudet, omat ihanteet, omat asenteet, omat reaktiot (ja omat refleksit) ovat eri asioita.
  • tällaisten asioiden erilaisuus on tärkeä tajuta myöskin muiden ihmisten osalta esimerkiksi joittei loukkaantuisi kokoajan (eikä myöskään marttyyrinä antaisi anteeksi asioita, joita ei vahingossa tai puolivahingossa ole ymmärtänyt oikein), sillä sellaisten konflikteja järjestävien henkilöiden kanssa ei yleensä haluta tehdä yhteistyötä, mikäli on mahdollisuus valita. Mutta tämä ei tarkoita, ettäkö yksin jääminen aina johtuisi sellaisesta. Yksin jäämiseen voi olla lukemattomia selittäviä tekijöitä, ja vaikka henkilön luonne on usein eräänä perussyynä, ei kyse ole kohtalonomaisesta asiasta kuitenkaan.
   • se, että tuntuu, että henkilöt karttavat, voi olla esimerkiksi vain sitä, että oma sosiaalisuudentarve on isompi kuin lähimmäisten, eli kyse on periaatteessa väärinkäsityksestä, että muut suhtautuisivat itseen etäisesti.
   • jos muiden etäisyys johtuukin omasta impulsiivisuudesta/ylitulkitsevuudesta, siltikään he eivät todennäköisesti suhtaudu vihamielisesti, vaan kyse voi olla, että on totuttu ja alitajuisesti alettu varautua yllättäviin ongelmiin törmäämisiin, niin tällöin henkilön parissa stressitasot ovat koholla, ja ihmiset monasti priorisoivat ajankäyttöään stressitasojensa tarpeetonta kohoamista välttääkseen.
   • hyvä lähtökohtainen asenne on optimistisuus, että ihmiset eivät luultavasti ole vihamielisiä, tai jos, niin sellaiselle on välillisiä selittäviä tekijöitä ja/tai ymmärrettäviä subjektiivisia syitä.


Tuntuipa työ 'mun jutulta' ("työn imu")tai ei (väliaikaiselta työpaikalta), niin joka tapauksessa töihin pääseminen ja työskenteleminen on paitsi kaikkien mielestä aivan mahtava juttu, niin myöskin keskeisin osa ansioluetteloakin.

Lisäksi, eräs siivoojana työskentelevä miljonääri vinkkaa, töissäoleminen korottaa sinulle aikanaan maksettavan eläkkeen määrää.


Artikkeli juontaja/toimittaja Lloyd Libison kokemuksesta, että alkoholinkäytön lopettaminen paransi ajattelu- sekä aikaresursseja.