Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Arkiretki

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Mikä?[muokkaa]

Retkeilystä saattaa saada käsityksen jostain kummallisesta, jota ei voi aina tavallinen metsässä tallaaja, eikä eräopaskaan ymmärtää mistä tällöin on kyse. Retkelle lähteminen vaatii tällaisen näkökulman mukaan viimeisen päälle modernit varusteet, tietoa ja taitoa. Näin asiaa ei kuitenkaan tarvitse nähdä.

Arkiretkellä, arkiyöretkellä, kulkuriretkellä tarkoitetaan tällä sivulla yht'äkkiä maastoon lähtöä tai hyvin vähän suunniteltua retkeä tutulle tai tuntemattomalle alueelle täysin normaalein kotoa löytyvin varustein ja talonpoikaisjärjellä. Verrattavissa johonkin sellaiseen tavalliseen, kuin kaupassa käyntiin.

Arkiretki on myös lyhyt retki, esimerkiksi talviyön yli kestävä retki tiistai-iltana; työpaikalta suoraan metsään ja aamulla metsästä töihin. Yksin, tuttujen tai tuntemattomien kanssa. Tavoitteena ei tarvitse olla mitään, ainoastaan oleminen, oleminen metsässä, tunturissa ja merellä. Samalla ehkä kerätään marjoja, sieniä, metsästetään riistaa tai kalastetaan. Sellaista mitä tuhannet suomalaiset tekevät huomaamattaan, mutta mitä tuhannet eivät voi kuvitella edes tekevänsä.

Minne ja millä?[muokkaa]

Asunnon, työpaikan, kaupungin lähimetsä, suo, vaara, pellonreuna, järvi tai mikä vaan. Kävellen, hiihtäen, polkupyörällä, autolla, moottoripyörällä, bussilla.

Yöpyminen[muokkaa]

Valmiit rakenteet kuten laavut ovat oivallisia retkikohteita, tällöin ei tarvitse kantaa majoitetta. Hyvin käy myös mukana kulkeva laavu, teltta, puun alus tai ihan taivasalla nukkuminen. Viltti tai makuupussi, makuualusta. Puukko, ehkä kirves ja vaikka onki!

Ruoka[muokkaa]

Ruokaa ei tarvitse varata paljoa mukaan ja voi ottaa lähestulkoon mitä vain.

Varusteet[muokkaa]

Varusteet toki voivat olla vaikka kuinka nykyaikaiset, mutta arkiretkelle voi lähteä hyvin aivan tavallisissa sään mukaisissa vaatteissa. Koska matka ei ole pitkä, ei repun painollakaan ole suurta merkitystä. Repun sijaan riittää kankainen kauppakassi tai taskut. Tuntemattomaan maastoon suositellaan kuitenkin mukaan otettavaksi matkapuhelin, 112–sovellus, kartta ja kompassi, sillä eksyminen on turhaa. Löydät varustevinkkejä sivulta Kulkijan varusteet