Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Ero sivun ”Työkalujen kunnostaminen” versioiden välillä
imported>WikikkoSysop p 1 versio tuotiin |
|||
Rivi 42: | Rivi 42: | ||
[[Luokka:Metallityöt]] | [[Luokka:Metallityöt]] | ||
[[Luokka:Rakentaminen]] | [[Luokka:Rakentaminen]] | ||
[[Luokka:Väestönsuojelu]] |
Versio 2. marraskuuta 2023 kello 22.20
Yleiseen työkalujen peruskunnostukseen voi jokainen ryhtyä. Ajatuksena on työkalujen kestävyyden parantaminen, työturvallisuus, työkaluilla tehtävän työn sujuvuus ja käsityötaitojen ylläpito.
Huolehdithan työturvallisuudesta ja teet vain sen minkä tunnet osaavasi.
Kunnossa olevia työkaluja on mukava käyttää ja työt luistavat. Kesän puuhasesonkiin ei peruskunnostusta kannata jättää, silloin ainoastaan korjataan tarvittavat hajonneet työkalut. Talvella taas pimeään aikaan työkalujen kunnostus on mukavaa askaretta pakkasen paukkuessa ulkona.
Työkalut on hyvä käydä läpi yksi kerrallaan. Likaiset työkalut pestään tai rapsutetaan liiat kurat, ruosteet tai rasvat pois. Vesi, paineilma, liotus ja harja yleensä auttavat. Työkalut on syytä kuivata pesun jälkeen. Metallipinnat pyyhitään öljyyn kevyesti kostutetulla rätillä. Näin samalla nähdään työkaluissa olevat viat ja ne voidaan heti korjata.
Osa työkaluista vaatii purkamisen, siinä auttaa osien asettaminen purkujärjestykseen oikein päin pöydälle. Nykyään digikameroiden aikaan, kannattaa vaikka rapsia valokuvia tiuhaan purkuvaiheessa. Liikkuviin osiin ei yleensä tee pahaa tippa öljyä tippakannusta tai vaseliini rasvanippaan. Tarpeen mukaan hitsataan murtuneet tai revenneet osat. Sähköliitokset ja johdot kannatta katsoa huolellisesti ja uusia tarpeen mukaan. Muistathan irroittaa johdon seinästä ennen työtä ja huolehtia varmasti että käynnistäminen ei onnistu huollon aikana.
Jos omat taidot eivät riitä, kannattaa työkalut pakata puhtaina ja öljyttyinä laatikkoon kunnes kylään tulee kyseisen korjaustaidon omaava taitaja. Jos esimerkiksi kyseessä on katkennut puuvarsi, ei ole huono ajatus myös ottaa kuivamaan sisälle sopiva puupalikka veistäjää varten. Varmasti korjauskelvottomista työkaluista kannattaa ottaa mahdollisimman paljon osia talteen, loppu kierrättää asiallisesti tai ehkä työkalu joutaa jo eläkettään viettämään koristeeksi.
Myös vanhat nykypäivän tieltä sivuun työnnetyt työkalut näin kunnostettuina palaavat vielä uskollisiksi palvelijoiksi. Silloin rauta oli halpaa ja työkalut kestäviä..ja painavia.
Uudet varret
Monet työkalut vaativat uuden varren, niin kirveet, kuokat että haravat, kenties väärävarsiviikatekin. Kirveen varret vuollaan koivusta, pihlajakin käy ja vartetaan tarkasti oikeaan asentoon. "Hauen maha kirveen malli". Haravoihin saadaan kevyt varsi, mutta ei niin kestävä haavasta.
Teroitus
Teräesineille teroitus on lähes aina tarpeen, terävällä sattuu vähemmän tapaturmia ja jos sattuu niin haava on ainakin tarkasti leikkaantunut. Tahko on paras, smirgelit polttavat helposti terät. Viimeistely tehdään teroituskivellä. Samalla kannattaa teroittaa poranterät ja veistotaltat. Pokasahoihin ja moottorisahoihin kannattaa tarvittaessa hankkia uudet terät, mutta niistäkin terottamalla saa toimivat.
Katso tästä oma sivu teroittamisesta
Maatyökoneet
Kaipaavat puhdistusta ja rasvausta, jos ne työn jälkeen ovat jääneet tekemättä. Vääntyneet osat suoristetaan ja tarpeen mukaan hitsaamalla vahvistetaan. Uutta maalia tarpeen mukaan pintaan. Suuremmatkin moottori- ja vaihteistoremontit kannattaa tehdä jos metsä- ja lumitöiltä kone vapautuu. Vähintään määräaikainen huolto.
Puutyöt
Puun työstäminen kuuluu talveen, television/takkatulen ääressä olohuoneessa/tuvassa syntyvät monet veistotyöt. Niin puunkantotelineet, työkalujen varret ja sahapukit. Pieni veistopenkki olohuoneessa helpottaa työtä ja sitä ennen teroitetut laadukkaat työkalut. Hiominen pölyisyytensä takia ja pintakäsittely kannattaa suorittaa ilmavammassa tilassa ;-)
Säilytyslaatikot työkaluille
Työkaluille voi helposti väsätä säilytys- ja kuljetuslaatikoita. Likaisille metallityökaluille ja puutyökaluille omansa jne. Laatikoiksi kelpaavat mainiosti vanhat puurunkoiset laatikot, ehkä pohja ja kansi on tarpeen vaihtaa kuten kuvan vihreälle laatikolle on tehty. Päällä näkyvä laatikon pinta taas hiottiin ja lakattiin uudestaan. Isompi laatikko on kasattu ohuesta maatalousvanerista, metallipajalla kantatusta pellistä ja popniiteistä, kantokahvat puuttuvat päädyistä vielä.