Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Wordpress
Johdanto[muokkaa]
Kirjautumissivu https://osoite.fi/wp/wp-login.php
Asennus[muokkaa]
Kaupalliselle palvelimelle[muokkaa]
Yksinkertaista!
- Suomenkielinen WordPress ja pika-asennusohje
- Kun olet manuaalisesti tehnyt tiedoston wp-config.php ja asettanut sille tiedosto-oikeuden 440, siirry osoitteeseen www.domainisi.fi/wordpress/ jos muutoin saat virheilmoituksia (kts. alla oma otsikko asennusongelmista)
- Englanninkieliset asennusohjeet, sisältäen tarkemmat ohjeet
- wp-config.php tiedostoon asetetaan "turvallisuusavaimet", tästä linkistä saat ne automaattisesti generoituna
MacOS[muokkaa]
Siirto palvelimelta macOS-kotitietokoneelle (localhost)[muokkaa]
Tässä esimerkissä reilun vuoden vanha WordPress siirretään macOS Sequoia -käyttöjärjestelmään. Tätä ennen on asennettu Wikikon ohjeiden mukaan Apache, PHP, MySQL, phpMyAdmin ja käyttäjäkohtainen Sites-hakemisto. Asennettu 11/2024.
- Luodaan uusi tietokanta ja siihen käyttäjä.
- Ladataan WordPressin kotisivuilta uusin versio, siirretään se Sites-hakemistoon alihakemistoksi, nimetään wpuusi ja avataan selaimessa http://localhost/~käyttäjänimi/wpuusi
- Annetaan tietokannan tiedot ja muodostuu wp-config.php tiedosto, mutta ei asenneta WordPressiä.
- Tallennetaan wp-config.php tiedosto wpuusi -hakemistoon
- Siirretään vanha WordPress-hakemisto Sites-hakemistoon alihakemistoksi ja nimetään wp
- Korvataan vanha wp-config.php -tiedosto uudella wp-config.php -tiedostolla.
- Annetaan wp-config.php -tiedostolle tiedosto-oikeus 440 tai saattaa vaatia lukuoikeuden myös kaikille -rw-rw-r--
- Viedään tuotava tietokanta tiedostoksi.
- Jos tietokanta esim. sisältää useiden eri sovellusten tauluja, valitaan phpMyAdmin:ssa siirrettävät taulut ja viedään ne sivun alareunan valikosta.
- Jos tietokanta sisältää tuhansia linkkejä kuten https://palvelin.fi/wp/tiedostonimi ne kannattaa tässä vaiheessa muuttaa muotoon http://localhost/~käyttäjänimi Helpointa tämä on avaamalla .sql-tiedosto TextEdit-sovelluksessa ja etsi/korvaa toiminnolla tehdä vaihto. Valitse etsittäväksi https://palvelin.fi ja korvattavaksi http://localhost/~käyttäjänimi jolloin polun loppuosa säilyy muuttumattomana. Tässä samalla muutetaan https muotoon http, jos kotikoneella ei ole SSL-sertifikaattia. Tämän voi myös tehdä myöhemmin viemällä asennetun tietokannan kotikoneella, tekemällä muutokset, poistamalla vanhat taulut palvelimelta ja tuomalla muutetun tietokannan palvelimelle.
- Tuodaan vanha tietokanta phpMyAdmin-sovelluksella edellä luotuun tyhjään tietokantaan. Valitaan ensin tietokanta valikosta ja sitten välilehti Import.
- Jos ei muutettu aiemmin, muutetaan phpMyAdmin:lla tietokannan taulussa options rivien siteurl ja home tekstiksi http://localhost/~käyttäjänimi/wp
- Avataan selaimella WordPress www.palvelin.fi/wp/
- Päivityksen tekemistä varten annetaan seuraavat päätekomennot Sites-hakemistossa. Tämä vain kun WordPressiä käytetään paikallisesti omalla tietokoneella!
sudo chown -R :_www wp sudo chmod -R g+w wp
- Lisätään wp-config.php -tiedostoon rivi: define('FS_METHOD', 'direct');
- Päivitetään WordPress, teemat ja lisäosat normaalisti.
- Tarkistetaan sivuston toiminta ja asetetaan tarvittaessa muut asetukset.
Suomenkielinen käyttöliittymä[muokkaa]
Jos et asentanut WordPress ohjelmistoa sivun http://fi.wordpress.org latauslinkistä, suomenkielen kielipaketti ei sisälly tiedostoihisi. Voit lisätä sen esimerkiksi seuraavasti:
- Lataa http://fi.wordpress.org osoitteesta viimeisin WordPress
- Pakkaa zip-tiedostoksi languages -hakemisto wordpress/wp-content/languages
- Siirrä zip palvelimelle ja pura se hakemistoon wordpress/wp-content/ jolloin muodostuu wordpress/wp-content/languages
- Muuta wordpress/wp-config.php tiedostoon
define('WPLANG', 'fi');
Muutos näkyy heti ladatessasi WordPress -sivun.
Tiedosto-oikeudet[muokkaa]
https://codex.wordpress.org/Changing_File_Permissions
.htaccess[muokkaa]
Huom! Kun työstät .htaccess-tiedostoa, käytä useampaa selainta ja laitetta muutosten vaikutusten tarkasteluun. Liian usein esimerkiksi macOS tai iOS -käyttöjärjestelmien Safari antaa virheilmoituksia eikä näytä muutoksia, jotka tosiasiallisesti ovat tulleet voimaan ja tulevat vasta viiveellä Safarissa näkyviin!!!
- Jos olet asentanut Wordpressin esimerkiksi public_html:n alihakemistoon ja muissa vastaavissa alihakemistoissa on esimerkiksi Mediawiki. Kun haluat kutsua Wordpressiä esim. www.osoite.fi/wordpress niin tee Mediawikin ohjaukset public_hhtml/.htaccess-hakemistossa ja Wordpressiä koskien lisää vain seuraava koodi hakemistoon public_html/wordpress/.htaccess Aseta myös Wordpressin asetuksissa hakemistoiksi kyseinen alihakemisto (tässä wordpress)
# BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase /wordpress/ RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /wordpress/index.php [L] </IfModule> # END WordPress
Asennusongelmat[muokkaa]
- Seuraavissa virheilmoituksissa lisää mahdollisesti myös /wordpress -hakemistoon yllä oleva .htaccess -tiedosto. Vaikuttaa, että public_html -hakemistossa oleva .htaccess ei ratkaise välttämättä vaan pitää olla siis myös /wordpress -hakemmistossa .htaccess.
- Not Found The requested URL was not found on this server.
- Sen sijaan että kirjoitat osoitteen http://www.domainisi.fi/wordpress/wp-admin/install.php kokeile http://www.domainisi.fi/wordpress/
- Error: PHP is not running WordPress requires that your web server is running PHP. Your server does not have PHP installed, or PHP is turned off.
- Sen sijaan että kirjoitat osoitteen http://www.domainisi.fi/wordpress/wp-admin/install.php kokeile http://www.domainisi.fi/wordpress/
- Not Found The requested URL was not found on this server.
Suomenkielinen teema[muokkaa]
Twentyfourteen, twentythirteen ja twentytwelve teemojen suomenkieliset kielipaketit sisältyvät edellisessä kohdassa esitettyyn suomenkieliseen käyttöliittymään.
- Sijainti wp-content/themes/teemannimi/lang
Pikavinkkejä[muokkaa]
- wp-config.php sijaitsee hakemistossa wordpress tai wp-content tai wp-includes
- Sähköpostien lähettäminen lisäosasta ei tavoita vastaanottajaa.
- Ongelma on yleinen WordPressissä. Osa vastaanottajista saa sähköpostin, osalle se ei tule perille edes roskapostina. Ratkaisuksi suositellaan esim. WP Mail SMTP -lisäosan asentamista ja Google-API:n luomista, joiden avulla sähköposti lisäosasta lähetetään Googlen sähköpostitilin kautta. Asennusohje löytyy sivulta: https://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-fix-wordpress-not-sending-email-issue
Sivujen latautumisnopeus[muokkaa]
- Tähän vaikuttaa esim. palvelimen tekniikka ja kuinka se on ohjelmoitu esimerkiksi erityisesti juuri WordPress (WP) julkaisualustoille. Esim. SiteGround on kiinnittänyt tähän huomiota. Lisäksi mitä enemmän lisäosia ja mitä monimutkaisempia ne ovat, sitä kauemmin sivut latautuvat.
- Kannattaa ajoittain käyttää Googlen PageSpeed Insights testeriä: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights
- Sivujen latautumisnopeuteen voi vaikuttaa esim. seuraavasti:
- Ota käyttöön Gzip kompressointi. Lisää WordPress hakemiston juuressa olevaan .htaccess tiedostoon seuraava koodi ja testaa Googlen testerillä sen toimivuus.
<IfModule mod_deflate.c> # Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon AddOutputFilterByType DEFLATE text/css AddOutputFilterByType DEFLATE text/html AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
Ylläpito[muokkaa]
- Kirjautuminen
- Jos olet asentanut esimerkiksi Coming Soon Supsystic -lisäosan ja et pääse kirjautumissivulle kokeile: http://omaosoite.fi/wp-login.php
Vinkkejä[muokkaa]
Ylläpitoon kirjautuminen[muokkaa]
- /wp-login.php
Ylläpito-oikeudet tietokannasta[muokkaa]
Täydet admin-oikeudet voi antaa tietokannassa esim., phpMyAdmin-ohjelmalla.
- Jos käyttäjätunnusta ei ole ennestään, se lisätään
- wp_users -taulu > Insert-välilehti
- ID valitse vapaavalintainen käyttäjätunnusnumero
- user_login vapaavalintainen käyttäjänimi
- user_pass vapaavalintainen salasana
- valitse user_pass-rivillä myös Function MD5
- user_nicename vapaavalintainen kutsumanimi
- user_email käytettävissä oleva sähköpotiosoite
- user_url WordpPress-kotisivun URL-osoite päättyen / -merkkiin. Esim. https://www.omaosoite.fi/
- user_registered valitse käyttäjän rekisteröintiajankohta
- user_activation_key jätä tyhjäksi
- user_status aseta arvo 0
- display_name vapaavalintainen sivustolla näkyvä nimi
- Paina Go
- Jos käyttäjätunnusta ei tarvinnut lisätä, katso wp_users -taulusta käyttäjänimen ID-tunnus, jolle käyttöoikeudet lisätään.
- wp_usermeta -taulu > Insert-välilehti (hitaampi)
- Taulu koostuu kahdesta osasta, aloitetaan ylemmän täyttäminen:
- unmeta_id jätä tyhjäksi
- user_id aseta käyttäjän ID-joka edellä luotiin/selvitettiin
- meta_key aseta wp_capabilities tai jos kyseessä on multisite, niin em. wp_capabilities ja jokaiselle sivulle, jolle halutaan lisäksi ylläpito-oikeus tulee luoda oma. Tällöin wp_sivunumerotähän_capabilities eli esim. wp_2_capabilities
- meta_value aseta a:1:{s:13:"administrator";s:1:"1";}
- Alempaan osaan täytetään:
- unmeta_id jätä tyhjäksi
- user_id aseta käyttäjän ID-joka edellä luotiin/selvitettiin
- meta_key aseta wp_user_level tai jos kyseessä on multisite, niin em. wp_user_level ja jokaiselle sivulle, jolle halutaan lisäksi ylläpito-oikeus tulee luoda oma. Tällöin wp_sivunumerotähän_user_level eli esim. wp_2_user_level
- meta_value aseta 10
- Go alareunasta!!! > Go
- Taulu koostuu kahdesta osasta, aloitetaan ylemmän täyttäminen:
- Kirjaudu käyttäjäsivuille ja ylläpito-oikeus on käytettävissä. Jos kyseessä on multisite, kyseinen multisite, jolle lisättiin ylläpito-oikeus käyttäjälle, ilmestyy ylläpitoon valittavaksi.
- Vaihtoehtoissti SQL-komennolla SQL-välilehdeltä käyttöoikeuden lisääminen voidaan tehdä nopeammin. Muuta seuraavassa komennossa käyttäjänID ja tarvittaessa jos multisite, kohdat wp_capabilities ja wp_user_level kuten edellä on kirjoitettu.
INSERT INTO `wp_usermeta` (`umeta_id`, `user_id`, `meta_key`, `meta_value`) VALUES (NULL, 'käyttäjänID', 'wp_capabilities', 'a:1:{s:13:\"administrator\";s:1:\"1\";}'), (NULL, 'käyttäjänID', 'wp_user_level', '10');
Ohjelmointiapua[muokkaa]
Artikkeli (post)[muokkaa]
- Artikkelilla tarkoitetaan yleensä uutista tai blogia verrattuna sivuun, joka on tapa esittää jotain harvemmin muutettavaa sivustossa. Ks. https://wpopas.fi/mita-eroa-on-sivuilla-ja-artikkeleilla
- Sivun luominen, joka tulostaa artikkelit kun haluat etusivun olevan staattinen sivu eikä viimeisimmät postit.
- Lisää tyhjä sivu (page), jossa poista raksit keskustelu kohdasta (2 kpl).
- Mukauta teemaa niin, että valitse etusivuksi haluamasi sivu ja valitse artikkelisivuksi äsken luomasi tyhjä sivu.
Editori[muokkaa]
- Jos kaipaat aiempaa WordPress-editoria, se löytyy lisäosana nimeltä Classic Editor
Haku-laatikon piilottaminen[muokkaa]
- Haku-laatikon piilottaminen kirjautumattomilta käyttäjiltä. Toimii myös Ultimate Member-lisäosan kanssa.
- Lisää seuraava koodi Mukauta > Oma CSS
.search-form { display: none; } .logged-in .search-form { display: block }
Käyttäjän ID-numero[muokkaa]
- Valitse käyttäjä käyttäjäluettelosta muokkaustilaan ja katso selaimen osoiteriviltä user_id=
- Käyttäjälistaukseen saa ID-sarakkeen seuraavalla skriptillä. Lisää se KÄYTTÄMÄSI TEEMAN functions.php -tiedostoon. Huomaa, että skripti häviää kun teema päivittyy tai sarake ei näy jos vaihdat teemaa. Tämän voi estää tekemällä child-teeman ja lisäämällä skriptin sen functions.php -tiedostoon. Lähde: https://rudrastyh.com/wordpress/get-user-id.html
/* * Adding the column */ function rd_user_id_column( $columns ) { $columns['user_id'] = 'ID'; return $columns; } add_filter('manage_users_columns', 'rd_user_id_column'); /* * Column content */ function rd_user_id_column_content($value, $column_name, $user_id) { if ( 'user_id' == $column_name ) return $user_id; return $value; } add_action('manage_users_custom_column', 'rd_user_id_column_content', 10, 3); /* * Column style (you can skip this if you want) */ function rd_user_id_column_style(){ echo '<style>.column-user_id{width: 5%}</style>'; } add_action('admin_head-users.php', 'rd_user_id_column_style');
Käyttäjätunnuksen vaihtaminen[muokkaa]
- Tietokantamuutos
- Kirjaudu tietokantaan esimerkiksi phpMyAdmin:n avulla.
- Valitse WordPressin sisältävä tietokanta.
- Valitse taulu users
- Klikkaa muutettavan käyttäjän rivillä Edit
- Vaihda käyttäjätunnus ja paina Go
- Jos olit kirjautuneena WordPressiin sinut kirjataan ulos ja pyydetään kirjautumaan uudestaan.
- Kirjaudu esimerkiksi sähköpostilla.
- Pyydetään vahvistamaan, että sähköposti on oikein.
Ssl, http/https ja www[muokkaa]
Tämä ohje kattaa myös muutettaessa sivuston URL.
- Sivustossa tulisi ensisijaisesti käyttää https, jos käytettävissä on ostettu tai palvelinmaksuun sisältyvä SSL-sertifikaatti. Palvelimen cPanel-asetuksissa saattaa olla "pakotus" SSL eli https.
- Sivusto voi olla ilman www tai www kanssa. Suositeltavampaa lienee käyttää www.
- Google käsittelee http ja https -sivut erillisinä, joten muutoksen jälkeen Google pitäisi saada indeksoimaan sivusto uudestaan.
- Muutoksen voi suoraan tehdä ylläpidon puolella tai jos seuraavat kohdat eivät näy siellä, muutos tehdään tietokannassa options-taulussa tai ei-suositeltava vaihtoehto, jossa lisätään wp-config.php -tiedostoon define( 'WP_HOME', 'https://www.omadomain.fi' ); ja define( 'WP_SITEURL', 'https://www.omadomain.fi' ); Myös functions.php -tiedostoon voidaan lisätä rivit update_option( 'siteurl', 'https://www.omadomain.fi' ); ja update_option( 'home', 'https://www.omadomain.fi' );
- Varmuuskopioi tietokanta ja tiedostojärjestelmä aina ennen muutosta!!!
- Varmista ensin, että SSL on käytettävissä palvelimella.
- Oikeat muodot olisivat siis seuraavat:
siteurl (WordPress Address (URL)): https://www.omadomain.fi home (Site Address (URL)): https://www.omadomain.fi
- Virheilmoitus: "Lisäys epäonnistui. Verkkoyhteytesi on luultavasti poissa päältä." / "Updating failed. You are probably offline." Virheilmoitus tulee kun yritetään tehdä muutosta sivuun (page) ja tallentaa. Sivun tallentaminen ei siis onnistu. Virheilmoitus ei välttämättä näy Safari-selaimella, mutta Chromella-selaimella.
- Varmista, että sekä siteurl ja home on kirjoitettu oikein, kummassakin joko on www tai ei ole www. Virhe tulee esimerkiksi kun siteurl on omadomain.fi ja home on www.omadomain.fi
- Uudelleenohjaus http --> https
<IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{HTTPS} off RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] </IfModule>
- Jos ylläpito ei ole https, se voidaan pakottaa wp-config.php -tiedostossa: define('FORCE_SSL_ADMIN', true);
- Vanhat sivut saattavat sisältää kuvia, linkkejä ym., joissa on http.
- Vaihtoehto 1: Valitse tietokannassa posts-taulu ja ylhäältä SQL-välilehti ja ajaa seuraava SQL-komento. Ohessa WordPress-tauluilla on wp-etuliite (prefix). Esimerkissä myös käytetään www.
update wp_posts set post_content = replace(post_content,'http://www.omadomain.fi','https://www.omadomain.fi');
- Vaihtoehto 2: Vie tietokanta ja esimerkiksi tekstieditorissa korvaa http://www.omadomain.fi tekstillä https://www.omadomain.fi ja tuo tietokanta takaisin palvelimelle.
Näytä kaikki tai enemmän käyttäjiä / sivuja / artikkeleita[muokkaa]
Ylläpidon puolella listauksen määrää voi säätää avaamalla sivun yläosassa olevan 'Näyttöasetukset' ja määrittelemällä kohteisen määrän per sivu.
Salasanan vaihtaminen[muokkaa]
- Tietokantamuutos
- Kirjaudu tietokantaan esimerkiksi phpMyAdmin:n avulla.
- Valitse WordPressin sisältävä tietokanta.
- Valitse taulu users
- Klikkaa muutettavan käyttäjän rivillä Edit
- Kirjoita uusi salasana riville user_pass
- Valitse samalla user_pass -rivillä pudotusvalikosta MD5
- Paina Go
- Jos olit kirjautuneena WordPressiin sinut kirjataan ulos ja pyydetään kirjautumaan uudestaan.
Sivuhierarkia[muokkaa]
- Sivuhierarkiapudotusvalikkoa ei välttämättä enää näy uutta sivua lisättäessä tai sitä muokattaessa (2019). Hierarkiaa voi kuitenkin vaihtaa kaikki sivut -luettelossa valitsemalla kyseisen sivun kohdalta pikamuokkaus.
Staattinen etusivu[muokkaa]
Oletuksena asennuksen jälkeen etusivulla näkyy artikkeli-julkaisuja.
- Lisää uusi sivu esim. nimellä Etusivu ja julkaise se julkisena. Varmista ettei 'Salli kommentointi' ole valittuna.
- Avaa Ulkoasu > Mukauta > Kotisivun asetukset
- Aseta Etusivuksi em. Etusivu-sivu
Uutiset-sivu[muokkaa]
Uutiset-sivu, jossa näkyy artikkeli-julkaisut.
- Lisää uusi sivu esim. nimellä Uutiset
- Avaa Ulkoasu > Mukauta > Kotisivun asetukset
- Aseta Artikkeleiden sivuksi em. Uutiset-sivu
- Lisää valikkolinkki
Uutiset ja blogi[muokkaa]
Jos haluat em. uutisten lisäksi muitakin sivuja, joissa näkyy erilaisia artikkeleita. Lisää artikkeleille kategorioita, esim. uutiset, blogi jne. Artikkelia kirjoittaessa valitse mihin kategoriaan artikkeli kuuluu.
- Lisää uusi valikon kohta valitsemalla valikoiden lisäys-sivulla Kategoriat-kohdasta haluttu kategoria, esim. em. Blogi.
Valikon sisennys[muokkaa]
Normaalisti valikossa näkyy hierarkiassa ylin, mutta klikattaessa kyseistä valikon kohtaa, aukeaa alavalikot.
- Avaa Ulkoasu > Mukauta > Oma CSS > Lisää seuraava koodi
.widget_nav_menu li.menu-item ul.sub-menu { display: none; } .widget_nav_menu li.current-menu-item ul.sub-menu , .widget_nav_menu li.current-menu-ancestor ul.sub-menu { display: inherit; }
Viimeisimpien artikkeleiden otsikot linkkeineen artikkeleihin staattisella etusivulla[muokkaa]
- Asenna esim. lisäosa Insert PHP, jotta voit käyttää sivuilla ja artikkelissa PHP-ohjelmointikieltä, joka ei ilman lisäosaa ole mahdollista. Aseta PHP-koodi [insert_php] ja [/insert_php] -tagien väliin.
- Vaihda etusivun muokkaus 'Teksti'-editorin puolelle ja lisää:
[insert_php] <ul> $args = array( 'numberposts' => '2' ); // montako artikkelia tulostetaan $recent_posts = wp_get_recent_posts( $args ); foreach( $recent_posts as $recent ){ echo '<li><a id="" title="Look '.esc_attr($recent[" href="' . get_permalink($recent[">' . $recent["post_title"].'</a></li>'; } </ul> [/insert_php]
Virheilmoituksia[muokkaa]
- Not Found The requested URL was not found on this server. ja Error: PHP is not running WordPress requires that your web server is running PHP. Your server does not have PHP installed, or PHP is turned off.
- Katso sivu Wordpress Laita kyseiseen alihakemistoon .htaccess tiedosto, jossa on tarvittavat ohjaukset yms.
Multisite[muokkaa]
- Yksi WordPress asennus, joka sisältää halutun määrän sivustoja samassa tietokannassa. Sivustot näkyvät tietokannassa omina, mutta niillä on yhteinen pääsivusto. Jokainen sivusto muodostaa oman "ylläpidon" eli vaatii oman ylläpito-oikeuden. Sivut näkyvät ylläpitovalikossa vasemmassa reunassa ja jokainen sivusto sisältää esimerkiksi omat kommentit ja sivut (pages) sekä ulkoasun.
- Sivuston asetukset ovat seuraavat, kun WordPress on asennettu public_html-hakemiston alihakemistoon eli esim. https://www.omadomain.wp/WP-hakemisto. Vastaavasti, jos alihakemistoon asennettu multisite halutaan siirtää public_html-hakemistoon, poistetaan tarvittavat polut, jolloin on oltava tarkkana, että jätetään kuitenkin / -merkki missä niitä käytetään (poluissa yksittäin). Esimerkissä tietokannan prefix on wp_ ja WordPress on asennettu hakemistoon WP-alihakemisto ja yhden multisite-alasivun nimi on multisitesivu1
- wp_options -taulu on sivuston "pääsivusto", jonka tietoja "alasivut" käyttävät osaltaan hyväksi. Asetetaan siteurl-arvoksi https://www.omadomain.fi/WP-alihakemisto ja home-arvoksi https://www.omadomain.fi/WP-alihakemisto
- wp_site -taulun path-arvoksi /WP-alihakemisto/ ja domain omadomain.fi
- wp_sitemeta -taulun siteurl-arvoksi https://www.omadomain.fi/WP-alihakemisto
- wp_blogs -taulun path-arvoksi pääsivulle /WP-alihakemisto/ ja kaikille multisite-sivuille /WP-alihakemisto/multisitesivu1/
- wp_multisitesivunumero_options asetetaan kaikille multisite sivuille siteurl-arvoksi https://www.omadomain.fi/WP-alihakemisto/multisitesivu1 ja home-arvoksi https://www.omadomain.fi/WP-alihakemisto/multisitesivu1
- wp-config.php
/* Multisite */ define('WP_ALLOW_MULTISITE', true); define('MULTISITE', true); define('SUBDOMAIN_INSTALL', false); define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'omadomain.fi'); define('PATH_CURRENT_SITE', '/WP-alihakemisto/'); define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1); define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1); /* Siinä kaikki, älä jatka pidemmälle! */
- .htaccess WordPress-hakemistossa. lisätään alihakemisto kahteen kohtaan!!!
# BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase /WP-alihakemisto/ RewriteRule ^index\.php$ - [L] # add a trailing slash to /wp-admin RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?wp-admin$ $1wp-admin/ [R=301,L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule ^ - [L] RewriteRule ^[_0-9a-zA-Z-]+/(wp-(content|admin|includes).*) $1 [L] RewriteRule ^[_0-9a-zA-Z-]+/(.*\.php)$ $1 [L] #RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(wp-(content|admin|includes).*) /$2 [L] #RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(.*\.php)$ /$2 [L] RewriteRule . /WP-alihakemisto/index.php [L] </IfModule> # END WordPress
Teema[muokkaa]
- Näkyykö jollain kotisivuilla mielenkiintoinen teema? WP-teeman nimen löytää yleensä styles.css -tiedoston alusta. Avaa selaimen "Inspector" eli toiminto, jolla voit tarkastella välilehdellä auki olevan sivun koodia ja siihen liittyviä tiedostoja.
Sivuston siirto[muokkaa]
Kopio uudelle palvelimelle[muokkaa]
- 9/2020
- Otetaan kopio sekä tietokannasta että tiedostojärjestelmästä.
- Asennetaan kopiot uudelle palvelimelle.
- Tehdään tarvittavat osoite- ja tietokantamuutokset config-tiedostoon.
- Tehdään tarvittaessa nimipalvelinmuutokset.
- Ongelma 1: Sivujen linkit esimerkiksi sivuilla oleviin avattaviin pdf-tiedostoihin osoittava yhä vanhalle sivustolle.
- Eräs ratkaisu on tehdä kopioituun tietokantaa tietokoneen tekstieditorilla etsi-korvaa muutokset esim. hakemalla http://www.vanhaosoite.fi/wp/jne. ja korvaamalla uudella osoitteella.
- Jos yrittää muuttaa koko tietokannan osoitteet, esim. vanhaosoite.fi --> uusiosoite.fi saattaa tapahtua niin, että ylläpitäjäkään ei pääse ylläpidon puolelle.
- HUOM! Kun tuot tietokannan muokattavaksi, ota siitä kopio ennen muokkausta ja muokkaa kopiota. Näin ollen, jos muutetun tietokannan johdosta sivusto ei toimi, voit ladata takaisin alkuperäisen kopion tietokannasta.
- Tietokannan voi helposti tuoda phpMyAdmin-ohjelman vientitoiminnolla tai cPanelin "tietokanta-toiminnolla". Jos samassa tietokannassa on esim. WordPress ja MediaWiki, tällöin phpMyAdmin-ohjelmalla kannattaa viedä vain WordPress taulut ja tuhota (drop) ne tietokannasta ja tuoda tekstieditorilla muokattu tiedosto tietokantaan.
Sivusto alihakemistoon[muokkaa]
- Seuraavassa a) WordPress sijaitsee alihakemistossa b) URL-osoitteessa EI näy alihakemiston nimeä vaan muoto on https://www.osoitteesi.fi/esimerkki-artikkeli ja c) osoiterakenne on asetettu WP:n asetuksissa Artikkelin nimi eli https://www.osoitteesi.fi/esimerkki-artikkeli/ (3/2021)
- /public_html sisältää hakemiston, jossa WP, tässä esimerkiksissä /public_html/wordpress WordPressin voi asentaa esimerkiksi tähän hakemistoon ja tehdä muutoksen myöhemmin tai siirtää /public_html-hakemistossa olevan WordPressin alihakemistoon.
- Muuta ylläpidossa osoitteet seuraavasti:
- WordPressin osoite (URL) https://www.osoitteesi.fi/wordpress
- Sivuston osoite (URL) https://www.osoitteesi.fi
- Tämä muutos päivittää/lisää .htaccess-tiedostoa. Katso alta miltä .htaccess-hakemistojen tulee näyttää ja mikä niiden ero on public_html- ja wordpress-hakemistoissa.
- KOPIOI wordpress-hakemistosta .htaccess ja index.php /public_html-hakemistoon
- Muuta /public_html-hakemistossa oleva index.php seuraavasti eli lisää alihakemiston nimi (tässä esimerkissä wordpress):
- require __DIR__ . '/wordpress/wp-blog-header.php';
- Huomaa, että wordpress-hakemistossa oleva index.php EI sisällä wordpress-hakemistoa osoitteessa.
- Testaa sivusto.
- public_html/.htaccess tulisi näyttää seuraavalta:
# BEGIN WordPress # Rivit, jotka ovat "BEGIN WordPress" ja "END WordPress" välissä on luotu dynaamisesti ja niitä tulee muokata vain WordPressin filttereillä. Kaikki manuaaliset muutokset riveihin tullaan yliajamaan. <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}] RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress
- wordpress/.htaccess tulisi näyttää seuraavalta, eli se sisältää kaksi eroa, hakemistojen nimet! Ts. jos sivupyyntö tms. palvelimelle tulee jostain sivusta itsestään ja se ei kohdistu suoraan tiedostoon tai hakemistoon, public_html/.htaccess ohjaa pyynnön wordpress-alihakemistoon. Jos tässä alihakemistossa olevassa .htaccess-tiedostossa ei ole WordPressin sisältävää hakemistoa määritelty (RewriteBase ja RewriteRule -kohdissa), htaccess ohjaa takaisin public_html-hakemistoon. Kun RewriteBase /wordpress/ niin WordPressin 'permalinks' ovat muotoa osoitteesi.fi/wordpress/esimerkki-artikkeli
# BEGIN WordPress # Rivit, jotka ovat "BEGIN WordPress" ja "END WordPress" välissä on luotu dynaamisesti ja niitä tulee muokata vain WordPressin filttereillä. Kaikki manuaaliset muutokset riveihin tullaan yliajamaan. <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}] RewriteBase /wordpress/ RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /wordpress/index.php [L] </IfModule> # END WordPress
- Ylläpito on yhä osoitteessa osoitteesi.fi/wordpress/
- Virhetoiminta 1: Muut sivut latautuvat normaalisti, mutta etusivu antaa 404-virheilmoituksen eli sivua ei löydy.
- Tämä saattaa ilmetä vain Safari-selaimella, joten testaa jollain muulla selaimella!!!
Lisäosat[muokkaa]
VARO: Lisäosa saattaa antaa mahdollisuuden päivittää tiedosto-oikeuksia ja .htaccess tiedostoa. Tämä saattaa aiheuttaa palvelimen juurihakemiston .htaccess -tiedoston "korruptoitumisen" niin, että sivustolle ei pääse, eikä myöskään muihin mahdollisiin sivustolla oleviin ohjelmiin, joita sinne on asennettu. Ei siis kannata antaa muuttaa! Jos kuitenkin painoit ja domain kaatui, ongelman on todennäköisesti .htaccess tiedostossa ja vaikka yrität verrata .htaccess tiedostoa alkuperäiseen ja se näyttää juuri samalta ja tiedoston tiedostoikeus on oikein ja sivustolle ei pääse, asenna varmuuskopiosta alkuperäinen .htaccess tai luo tiedosto uudestaan.
Käännökset[muokkaa]
- Loco Translate -lisäosa. Ei käännä välttämättä kaikkia lisäosia. Oltava tarkkana, että käännöstiedosto tulee sellaiseen paikkaan, että se ei tuhoudu lisäosaa päivitettäessä. .po-tiedostoa muokataan esim. Poedit tai OmegaT -sovelluksilla.
- WPML -lisäosa.
- Child-tiedostoon kääntäminen. Esimerkiksi kun tarvitsee kääntää joitain muutamia kohtia lisäosassa. Esimerkiksi frontendissä näkyviä painiketekstejä. Lähde: UX Themes Docs
add_filter( 'gettext', function ( $strings ) { $text = array( 'Related products' => 'Suomennos', 'Something else' => 'Suomennos', ); $strings = str_ireplace( array_keys( $text ), $text, $strings ); return $strings; }, 20 );
Loginizer[muokkaa]
- Brute Force hyökkäysten estämiseen voi asettaa sisäänkirjaumisyrityksille määrän. Jos yritysten määrä ylittyy, tulee ilmoitus "You have exceeded maximum login retries" ja aika, jonka jälkeen voi yrittää uudestaan. Tämän pystyy kiertämään nimeämällä kyseisen loginizer-lisäosan hakemistonnimen tilapäisesti muuksi, esim. aloginizer. Lisäosa löytyy hakemistosta wp-content/plugins
UltimateMember[muokkaa]
- Jäsen voi valita näkyykö joku hänen profiilinsa kentistä.
- Tee checkbox-kenttä, jossa esim. Piilota puhelinnumero
- Aseta puhelinnumero-kentässä ehto, hide if Piilota puhelinnumero contains 1
Wordfence[muokkaa]
- 2FA asettaa lisäsuojan kirjautumiseen. Tällöin esimerkiksi matkapuhelinmen Authenticator-sovelluksesta syötetään kirjautumisvaiheessa numerotunnus. Numerotunnus syötetään joko kirjautumisen yhteydessä ilmestyvään ?ponnahdusikkunaan? tai kirjoitetaan salasanakenttään salasanan perään. Jos sovellusta ei ole käytössä, ?ponnahdusikkunaan? voidaan syöttää pitempi kertakäyttökoodi, joitaa aiemmin on tallennettuna muualle tätä tilannetta varten Wordfencen sivuilta.
- Ongelma 1: ?Ponnahdusikkunaa? johon koodin voi syöttää, ei ilmesty kirjautumisvaiheessa. Tämä saattaa johtua esim. ristiriidasta käytettävän teeman kanssa tms. Seurauksena kirjautuminen ei onnistu ja jos kirjautumisten määrää on rajattu esim. Wordfencellä on odotettava määrätty aika ennen uusintayrityksiä. Lisäksi jos asennettuna on esim. Loginizer-lisäosa, tämäkin saattaa "tuplaestää". Tällöin kummatkin lisäosat on kytkettävä tilapäisesti pois päältä, kirjauduttava sisään ja taas kytkettävä lisäosat käyttöön.
- Wordfencen kytkeminen pois päältä tapahtuu yksinkertaisesti nimeämällä kyseisen wordfence-lisäosan hakemistonnimen tilapäisesti muuksi, esim. awordfence. Lisäosa löytyy hakemistosta wp-content/plugins. Lisäosan kytkeminen takaisin käyttöön kannattaa tehdä ohjeen mukaan eli asentamalla Wordfence Assistant-lisäosa ja noudattamalla annettuja ohjeita. Ks. https://www.wordfence.com/help/blocking/troubleshooting
WP Staging[muokkaa]
- Kirjautumisongelmat:
- Access denied. Login first to access this site: Kirjaudu ulos tuotannossa olevasta WP:stä ja kirjaudu sitten tähän "hiekkalaatikkoon" tai käytä toista selainta tuotannossa olevan rinnalla.
- Asetukset sivu ei näy (2017–2018): RATKAISEMATTA
Lisäosan ohjelmointi (plugin)[muokkaa]
- https://codex.wordpress.org/Writing_a_Plugin
- https://codex.wordpress.org/Plugin_Resources
- http://www.yaconiello.com/blog/how-to-write-wordpress-plugin
- http://www.devlounge.net/extras/how-to-write-a-wordpress-plugin
- Lisäosat ovat "erillisiä tietokoneohjelmia", jotka suoritetaan WordPress ympäristössä. Perustietoa lisäosista sivulla https://codex.wordpress.org/Plugins jossa myös asennuksesta ja vianetsinnästä.
- Tapahtuu PHP-ohjelmointikielellä.
- Tulisi noudattaa WP koodaus standardeja.
- Hyvä myös Inline Documentation.
Esimerkkinä Hello Dolly-lisäosa[muokkaa]
Hyvin tehtyihin lisäosiin tutustumalla oppii. Hello Dolly-lisäosa sisältää yhdessä hakemistossa (hello-dolly) kaksi tiedostoa: hello.php ja readme.txt
- hello.php
<?php /** * @package Hello_Dolly * @version 1.6 */ /* Plugin Name: Hello Dolly Plugin URI: https://wordpress.org/plugins/hello-dolly/ Description: This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong: Hello, Dolly. When activated you will randomly see a lyric from <cite>Hello, Dolly</cite> in the upper right of your admin screen on every page. Author: Matt Mullenweg Version: 1.6 Author URI: http://ma.tt/ */ function hello_dolly_get_lyric() { /** These are the lyrics to Hello Dolly */ $lyrics = "Hello, Dolly Well, hello, Dolly It's so nice to have you back where you belong You're lookin' swell, Dolly I can tell, Dolly You're still glowin', you're still crowin' You're still goin' strong We feel the room swayin' While the band's playin' One of your old favourite songs from way back when So, take her wrap, fellas Find her an empty lap, fellas Dolly'll never go away again Hello, Dolly Well, hello, Dolly It's so nice to have you back where you belong You're lookin' swell, Dolly I can tell, Dolly You're still glowin', you're still crowin' You're still goin' strong We feel the room swayin' While the band's playin' One of your old favourite songs from way back when Golly, gee, fellas Find her a vacant knee, fellas Dolly'll never go away Dolly'll never go away Dolly'll never go away again"; // Here we split it into lines $lyrics = explode( "\n", $lyrics ); // And then randomly choose a line return wptexturize( $lyrics[ mt_rand( 0, count( $lyrics ) - 1 ) ] ); } // This just echoes the chosen line, we'll position it later function hello_dolly() { $chosen = hello_dolly_get_lyric(); echo "<p id='dolly'>$chosen</p>"; } // Now we set that function up to execute when the admin_notices action is called add_action( 'admin_notices', 'hello_dolly' ); // We need some CSS to position the paragraph function dolly_css() { // This makes sure that the positioning is also good for right-to-left languages $x = is_rtl() ? 'left' : 'right'; echo " <style type='text/css'> #dolly { float: $x; padding-$x: 15px; padding-top: 5px; margin: 0; font-size: 11px; } </style> "; } add_action( 'admin_head', 'dolly_css' ); ?>
Nimeäminen, tiedostot ja sijainnit[muokkaa]
- Nimi
- Ainutkertainen nimi kuvaamaan lisäosaa. Tarkista sivulla https://wordpress.org/plugins ja lisäksi googleta.
- Tiedostot
- Vähintään yksi tiedosto. Lisäksi esim. JavaScript, CSS, kuva ja kielitiedostoja.
lisäosan-nimi.php yrityksesinimi-lisäosan-nimi.php
- Sijainti
- Lisäosa voi sijaita suoraan /wp-content/plugins -hakemistossa tai sen alle tehdyssä lisäosan omassa hakemistossa. Useampi tiedosto varsinkin sijoitetaan omaan lisäosan hakemistoon. Hakemiston nimen ei tarvitse välttämättä olla sama kuin lisäosan php-tiedoston.
- WP käyttää hakemiston nimeä etsiessään päivityksiä verkosta lisäosaan.
- Lisäosan alahakemistoja voisivat olla esim. templates, lang/languages, class, assets (js, images, css), core, admin, addons, includes, fonts, framework, frontend, class, lib, overwrite, tools, view
/wp-content/plugins/lisäosan-nimi
- Turvallisuus
- Turvallisuuden parantamiseksi php-tiedoston alkuun kannattaa laittaa
/* * Exit if accessed directly */ if ( ! defined('ABSPATH') ) { exit; } TAI defined( 'ABSPATH' ) or die( 'No script kiddies please!' );
- Readme.txt -tiedosto
- Jos jaat lisäosan WP:n maailmanlaajuisessa lisäosahakemistossa, on siihen sisällytettävä readme.txt -tiedosto. Aseta se samaan hakemistoon kuin lisäosan php-tiedosto. Ohjeet: https://wordpress.org/plugins/about/readme.txt
- Hello Dolly readme.txt on seuraava:
=== Hello Dolly === Contributors: matt Requires at least: 3.0 Stable tag: 1.6 Tested up to: 4.6 This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong. == Description == This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong: Hello, Dolly. When activated you will randomly see a lyric from <cite>Hello, Dolly</cite> in the upper right of your admin screen on every page.
- Lisenssi, esim. LICENSE.txt -tiedosto ei ole pakollinen.
- Kotisivu
- Lisäosasta suositellaan tekemään kotisivu, josta saa tietoa lisäosasta, asennuksesta, minkä WP-version kanssa se on yhteensopiva, muutosloki, käyttöohje.
Tiedoston otsikointi[muokkaa]
- Hello Dollyssä seuraavasti (https://www.packtpub.com/books/content/anatomy-wordpress-plugin):
/** * @package Hello_Dolly * @version 1.6 */ /* Plugin Name: Hello Dolly Plugin URI: https://wordpress.org/plugins/hello-dolly/ Description: This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong: Hello, Dolly. When activated you will randomly see a lyric from <cite>Hello, Dolly</cite> in the upper right of your admin screen on every page. Author: Matt Mullenweg Version: 1.6 Author URI: http://ma.tt/ */
Lisäosan ohjelmointi[muokkaa]
- Word Press Plugin Hooks. 1) Filter hook 2) Action hook
- https://codex.wordpress.org/Plugin_API
- Näitä WP suorittaa kun lisäosa on otettu käyttöön.
- Filter hook. WP käy automaattisesti ja jatkuvasti läpi lisäosahakemistoja ja katsoo täytyykö jonkun rekisteröity funktio suorittaa. Funktio saa näin jotain toimintoja aikaiseksi WordPressissä sen itse tai käyttäjän toimesta. Käytössä olevien lisäosien funktiot on siis rekisteröity WP:n tietoon. WP siis tietää mitä funktioita mistäkin lisäosista löytyy.
- Asetetaan php-sivulla: add filter( 'lisäosan_nimi_get_name' );
- Action hook.
- Tarvittaessa WP:n kehittäjät voivat lisätä WP:n koodiin kohdan, jossa tapahtuu filter tai action hook.
- Asetetaan php-sivulla: add action( 'lisäosan_nimi_get_name' );
- Template Tags
- https://codex.wordpress.org/Template_Tags
- Näitä WP suorittaa kun lisäät tagin teemaan ja funktiosi suoritetaan esim. sivupalkissa, artikkelissa ym.
- sijainti /wp-includes/
- esim. the_author()
- php
- php-tiedosto alkaa <?php jonka jälkeen tulee otsikkotiedot ja sitten funktiot
- Funktiot
- Kaikkien käyttämiesi funktioiden tulee olla ainutkertaisia eli samoja ei löydy WP:n koodista, muista lisäosista tai teemoista! Kaikissa lisäosan funktioissa on hyvä olla sama ainukertainen etuliite (prefix).
- php -tiedostossa on siis funktioita, jota seuraa add_action
// Now we set that function up to execute when the admin_notices action is called function lisäosan_nimi_get_name() { ohjelmakoodi } add action( 'lisäosan_nimi_get_name' ); add filter( 'lisäosan_nimi_get_name' , 'lisäosan_nimi_get_me'); esim. Hello Dollyssä: add_action( 'admin_head', 'dolly_css' ); add_action( 'admin_notices', 'hello_dolly' );
- Tiedostopolku lisäosan sisällä
define( 'OMALISÄOSANIMI_PATH', plugin_dir_path( __FILE__ ) ); // määritellään polku tiedoston alussa require OMALISÄOSA_PATH . 'core/class-lisäosa.php';
- Tiedon tallentaminen tietokantaan
- Tietokantaan tallentaminen on raskasta, noutaminen kevyempää. Pyri tallentamaan vain pakollinen ja noutamaan vain välttämätön!!!
- Käytä WP API:ja SQL:n sijaan. Esim. get_posts() tai WP_Query() eikä SELECT * FROM {$wpdb->prefix}_posts
- 1) Options Mechanism. Pienen määrän tallentamiseen suhteellisen staattista ja pysyvää tietoa. Esim. kun lisäosa otetaan käyttöön ja kun käyttäjä asettaa perusasetukset.
- Asetussivun luominen
- Voi olla strings, arrays tai PHP-objekteja. Option-nimet ovat merkkijonoja ja niiden tulee olla ainutkertaisia sekaantumisen välttämiseksi. Optionien määrä tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä ja käyttää sen sijaan taulukoita (array).
- add_option($name, $value, $deprecated, $autoload);
- tallentaa optionin arvot tietokantaan
- $name on pakollinen merkkijono eli optionin nimi.
- $value on valinnainen eli optionin arvo, joka tallennetaan. Oletuksena tyhjä.
- $deprecated on merkkijono ja ei ole enää käytössä ???
- $autoload on valinnainen, oletuksena 'yes', jolloin asetus noudetaan automaattisesti funktiolla wp_load_alloptions
- get_option($option);
- noutaa optionin arvot tietokannasta. Oletusoptionien lista: https://codex.wordpress.org/Option_Reference
- $option on pakollinen merkkijono eli optionin arvo, joka noudetaan
- update_option($option_name, $newvalue);
- päivittää tai luo option-arvon tietokantaan.
- $option_name on pakollinen merkkijono eli optionin nimi
- $newvalue on pakollinen merkkijono, talulukko tai objekti eli uusi optionin arvo.
- 2) Post Meta (Custom Fields). Sopii tiedolle, joka liittyy yksittäisiin artikkeleihin (post), sivuihin (page) tai liitteisiin (attachment). Esim. post_meta Function Examples ja add_post_meta()
- 3) Custom Taxonomy. Artikkeleiden, kommenttien, käyttäjien, käyttäjän muokattavien arvojen luettelointiin. https://codex.wordpress.org/Taxonomies#Custom_Taxonomies
- 4) Uusi tietokannan taulu. Tiedolle, joka ei liity artikkeleihin, sivuihin, kommentteihin tai liitteisiin. Tiedolle joka ajan myötä kasvaa. Vältä uusien taulujen lisäämistä! https://codex.wordpress.org/Creating_Tables_with_Plugins
- Älä käytä tauluissa etuliitettä wp_ vaan sen sijaan $wpdb->prefix
- Monikielisyys (internalization, localization)
- https://codex.wordpress.org/I18n_for_WordPress_Developers
- Kielitiedostot otetaan huomioon vain kun lisäosassa on seuraava koodi:
load_plugin_textdomain('lisäosan-nimi', false, basename( dirname( __FILE__ ) ) . '/languages' ); Tehdään käännettäväksi __('Hello my friend!','lisäosan-nimi'); Selaimelle tulostettavaksi _e('Hello my friend!','lisäosan-nimi'); <h1><?php _e('Asetukset', 'lisäosan-nimi'); ?></h1>
- Virheiden etsintä
- Lisää tiedostoon wp-config.php koodi define('WP_DEBUG', true); ja kokeile kaikki lisäosan toimnnot ja korjaa kaikki virheet.
- Käytä wp_enqueue_style() ja wp_enqueue_script() funktioita.
- Uninstall.php -tiedosto ei ole pakollinen.
Lisäosan päivitys[muokkaa]
- https://codex.wordpress.org/Writing_a_Plugin kohta Updating Your Plugin