Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Voiteluaine ja polttoaine

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Käsitteitä[muokkaa]

  • Mineraalipohjainen
  • Kasvisöljypohjainen (natural-based): Kasvi- tai eläinrasvoista.
  • Synteettinen
  • Emulsio: sekoitus.

Dieselöljy (diesel, nafta)[muokkaa]

Dieselöljy on kevyttä polttoöljyä, joka on jalostetumpaa kuin lämmitysöljy. Työkoneissa käytetään yleensä verotuksellisesti edullisempaa moottoripolttoöljyä, jota kutsutaan löpö, mutta sekin on kevyttä polttoöljyä. Dieselöljyn saatavuus on usein varsin yleistä ja se ei esimerkiksi kilpaile joissain valtioissa kaksipyöräisten kulkuvälineiden käyttämän bensiinin kanssa.

Dieselpolttonesteen syttymisherkkyys kuvataan setaaniarvolla. Moottoripolttoöljyyn lisätään väriainetta, joka muuttaa sen punaiseksi ja merkintäainetta. Polttoöljyn parafiini (edamjuuston punainen kuori) voitelee dieselmoottorin ruiskutuspumppua.

Samepiste eli alin varastointilämpötila ilmoittaa lämpötilan, jossa dieselöljy alkaa samenemaan ja sen vaha-aineet kiteytymään. Suodatettavuus ilmoittaa alimman käyttölämpötilan. Käyttölämpötilan alla polttonestettä ei voida käyttää, koska polttoainesuodattimet saattavat tukkiutua. Polttoöljyä on sekä kesä- että talvilaatuista. Tavilaatuisen samepiste on alhaisempi kuin kesälaatuisen. Sameutuneen polttonesteen erottaa kirkkauden muutoksesta ja juoksevuuden heikentymisestä. Tarvittaessa samepistettä voidaan kohottaa esimerkiksi lisäämällä valopetrolia enintään 60 % tai kaksitahtibensiiniä enintään 20 % tai moottoripetrolia enintään 30 %. Dieselöljyyn ja polttoöljyyn muodostuu levää, koska ???.

Bensiini[muokkaa]

Oktaaniarvo on esim. 95E. Liian matala oktaaniarvo aiheuttaa nakutusta eli bensiini syttyy puristuksesta ennen kipinää ja siitä seuraa moottorivaurio. Kylmänä vuodenaikana voidaan käyttää jäätymisenestoainetta, kaasutinspriitä 1 - 2 % tai isopropanolia 0,5 %. Muulloin em. aineita käytettäessä, ne huuhtovat haitallisesti öljykalvoa sylinteristä. Kaasutin jäätyy herkimmin +5 Celsius asteessa kun ilman suhteellinen kosteus on suuri.

Nelitahtimoottorin voitelu tapahtuu polttoaineesta erillisen moottoriöljyn avulla. Bensiinikäyttöinen kaksitahtimoottori edellyttää polttoaineen seassa kaksitahtiöljyä. Kaksitahtimoottorin bensiinin ja öljyn sekoitussuhde katsotaan koneen käyttöohjeesta. Esim. 2 - 4 % kaksitahtiöljyä. Hätätilanteessa voidaan myös käyttää SAE 20 tai SAE 30, ei kuitenkaan moniasteöljyä. Sekoitetaan hyvin.

Moottoriöljy[muokkaa]

Juoksevuus eli viskositeetti eli SAE-luku (Society of Automotive Engineers) eli API-luku (American Petroleum Institute). Mitä pienempi numero sen juoksevampi, "ohuempi".

SAE–luokitus: Öljyn juoksevuus eli viskositeetti. Yksiasteinen öljy merkitään esimerkiksi SAE 10W tai SAE 30, moniasteöljy esimerkiksi 10W–30. W–merkintäisistä (Winter) alhaisiin lämpötiloihin soveltuvista öljyistä pieninumeroisempi on juoksevampi kylmässä eli ohuempaa, jolloin moottori käynnistyy paremmin kylmässä. Samoin mitä pienempi kesäsakeusluokan numero, sitä juoksevampi on öljy. Moniasteöljy on ympärivuotiseen käyttöön, jossa yhdistyy kumpikin edellinen.

  • Kesäkäyttöön 20, 30, 40, 50.
  • Talvikäyttöön 0W, 5W, 10W, 15W, 20W ja 25W.

API-luokitus: Ottomoottoreilla eli bensiinimoottoreilla S-alkuiset ja dieselmoottoreilla C-alkuiset: CA, CB, CC, CD, CE, CF, CG–4, CH–4, CI–4, CJ–4, CK–4 ja FA–4.

Vaihteistoöljy[muokkaa]

SAE 75W, 80W, 85W, 90, 140 ja 250. API-luokitus GL 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Vaihteistoöljyllä tulee olla oma mittakannu! Vaihteisto- ja hydrauliikkaöljyä voi käyttää ruostesuojaukseen toissijaisissa kohteissa.

Voitelurasva[muokkaa]

Vaseliini (grease) on kiinteämpää öljyä jonkun lisäaineen seurauksesta. Missä öljy ei pysy, käytetään voitelurasvaa. Voitelurasva koostuu öljystä ja samentimesta sekä lisäaineista. Väriltään tumma yleisrasva perustuu litiumiin ja kestää vettä ja sen käyttölämpötila on noin -30–130 astetta. Rasvan kovuus (tunkeuma) ilmoitetaan NLGI-luokituksella (National Lubricating Grease Institute) asteikolla 000 – 6. Rasvan kovuus kasvaa numeron suuretessa ja numero 6 on kiinteintä. Yleiskäyttöön soveltuvat numerot 2 ja 3.

Voitelurasvaa voidaan käyttää apuna esimerkiksi asennettaessa irrallisia laakerikuulia, jolloin niiden paikallaanpysyvyys saadaan aikaan asennusvaiheessa ja laitteen käyttövaiheessa voitelurasva voitelee.