Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Verotus

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arvonlisävero[muokkaa]

Käännetty verovelvollisuus[muokkaa]

Arvonlisäverotuksessa verovelvollinen on yleensä tavaran tai palvelun myyjä. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa sitä, että verovelvollinen tavaran tai palvelun myynnistä on myyjän sijaan ostaja. Käännetyn verovelvollisuuden tavoitteena on pienentää vilpillisestä toiminnasta johtuvaa arvonlisäveromenetystä.

Tarkistettavaa verotuspäätöksestä[muokkaa]

Kiinteistön myyminen[muokkaa]

Kiinteistöä myytäessä syntyneestä luovutusvoitosta maksetaan veroa. Tästä luovutusvoitosta saa vähentää mm. myyntikulut ja remonttikulut. Nämä ilmoitetaan "ysi lomakkeella". Saattaa kuitenkin olla niin että verottaja ei ole kuitenkaan huomioinut näitä kuluja. Ota lomaketta täyttäessäsi kopio siitä ja säästä kuitit liittyen em. kuluihin. Jos verotuspäätöksessä ei ole huomioitu, käy verotoimistossa oikaisemassa kuittien kanssa.

Työkorvaus[muokkaa]

 • Työstä maksettava korvaus, jota ei katsota palkaksi. Esimerkiksi yhdistyksen maksama korvaus jäsenelle, joka on tehnyt yhdistyksen kirjanpidon.
 • Työkorvauksen maksaja maksaa ainoastaan ennakonpidätys verottajalle ja korvauksen työn tehneelle työkorvauksen saajalle. Ei tarvitse maksaa esim. työnantajan sosiaaliturvamaksua.
  • Jos saaja on merkitty ennakkoperintärekisteriin, työkorvauksen saaja maksaa itse ennakonpidätyksen.
  • Suorituksen saajalla työkorvausta ei veroteta palkkana vaan liike- tai ammattitulona taikka henkilökohtaisena ansiotulona. Jos työkorvauksen saaja on yhteisö (esimerkiksi oy, osk, yhdistys, säätiö ja yhteisetuus) tai yhtymä (ay, ky), työkorvauksesta toimitetaan 13 %:n ennakonpidätys. Luonnollisten henkilöiden (esimerkiksi liikkeen- ja ammatinharjoittajien) saamasta työkorvauksesta ennakonpidätys toimitetaan verokortin mukaan.
 • Jos työn suorittaja tarjoaa palvelujaan julkisesti, hänen voidaan katsoa olevan yrittäjän asemassa.
https://www.palkka.fi/Ohjeet/Ohje/y/114
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48037/palkka-ja-tyokorvaus-verotuksessa/
https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/yrityksen-elinkaari/palkansaaja_vai_yrittaja/tyo_tai_kayttokorvau/

Kielenopettaja, pianotunti[muokkaa]

Internetissä löytyy esimerkiksi sivustoja, joilla tarjotaan pianotunteja. Jos tuntihinta on alhainen, on syytä olettaa että opettaja kiertää veroja. Useiden oppilaien tunneista saattaa kertyä opettajalle vuositasolla tuhansia euroja, joten veronkierto on merkittävää. Kyseessä on siis pimeästi harjoitettavaa toimintaa, johon oppilas ottaa osaa. Opettajat toimivat luonnollisena henkilöinä ja pyytävät korvauksen rahassa esimerkiksi tuntiperusteella. Korvausta ei anneta maksaa maksupalveluiden kautta tai tilisiirtona vaan käteisenä.

 • Kyseessä on työkorvaus, tulolaji 336 ja tuloista tulee tehdä palkkatietoilmoitus 5 päivän mennessä maksusta. Ilmoitus tehdään tulorekisteriin. Laiminlyönnistä Verohallinto myöntää laiminlyöntimaksun.
  • Ilmoituksen tekee oppilas!
 • Havaitessaan verovilpin, siitä voi ilmoittaa seuraavassa osoitteessa:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/asioi-verkossa/anna-vihje-verovilpista/

Verohallinnon kotisivut[muokkaa]

Verohallinnon sivuilla on paljon ajantasaista verotietoa.

Verohallinto eli www.vero.fi ja Esittelysivu ja Esittelyvideo

Sanasto

Syventävät ohjeet