Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Tietotekniikan hankintaopas

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarkoitus on koota tälle sivulle lista tietotekniikan kestävimmistä,
eettisimmistä ja toimivimmista laitteista. Sekä vanhoja että uusia
malleja on listattuna.

Ostamisen vaiheet[muokkaa]

  1. Mieti tarvitsetko kyseistä laitetta ja mihin tarkoitukseen? Mihin laitetta käytetään? Onko se käyttötarkoitus niin yleishyödyllinen että sen takia on kannattanut 50 000 lapsen kaivaa kobolttia kaivoksilta Kongon demokraattisessa tasavallassa? Vai kumpuaako ostamisen tarve itsekkäästä materialismista tai hifistelystä?
  2. Voisitko käyttää yhteistä tulostinta esim. naapurien tai yhteisön jäsenten kanssa?
  3. Kun olet keksinyt joko todella yleishyödyllisen käyttötarkoituksen joka on ihmishenkien uhrauksen arvoinen tai omatunnon puhdistavan selityksen esim. talous, on aika miettiä ostatko laitteen käytettynä vai uutena?
  4. Käytetyt laitteet vievät enemmän sähköä, mutta toisaalta eivät joudu kaatopaikalle saatika vaadi lisää ihmishenkiä valmistukseensa. Käytetyt laitteet eivät ole myös trendikkäitä, eikä niillä saa aina sosiaalista statusta. Myös käytettävyys ei ole yhtä hyvä kuin uusissa, täydellisen hallinan tunne ei ole yhtä ihana. Toisaalta käytetyt ovat halpoja ja joskus kestäviäkin. Kaatopaikat ovat täynnä toimivia pöytäkoneita!
  5. Uudet laitteet vaativat tuotantovaiheessa runsaasti energiaa: sähköä, öljyä ja kaivostuotteita, eli ihmishenkiä ja -kurjuutta. Toisaalta ne tuovat täydellisen hallinnan ihanan tunteen, niillä saa sosiaalista statusta ja tyydytystä, ne ovat jotain uutta ja ihmeellistä... Ne kuluttavat sähköä vähemmän ja siten voi saada omalletunnolle hyvän selityksen. Voi tuntea jopa tekevänsä hyvyyttä.
  6. Niin tai näin, kannattaa ostaa eettisyyttä, laatua ja kestävyyttä. Eettisiä laitevalmistajia tällä hetkellä ei ole yhtään, ohjelmistoja ja käyttöjärjestelmiä kylläkin esim. Linuxit.
  7. Jos vanha kone tuntuu hyytyvän Windows -käyttöjärjestelmällä ei syy välttämättä ole itse koneessa vaan käyttöjärjestelmässä. Tällöin kannattaa ajaa läpi levyn eheytys, virus- ja pöpönpoisto-ohjelmat tai asentaa windows uudelleen ennen kuin juoksee kauppaan ostamaan uutta.

Laitteet[muokkaa]

Skannerit[muokkaa]

  • CanoScan LiDe 25, 50 euroa (4.2009)
- Led-tekniikalla yksinkertaista tekniikkaa sisältävä USB-skanneri joka ei tarvitse sähköä verkosta vaan saa sen USB-kanavan kautta. Ei mikään huippunopea saati äänetön, mutta tällä skannaa helposti niin paperit, kirjat kuin valokuviakin. Halvin skanneri mitä voi saada ja vieläpä toimii kaikilla käyttöjärjestelmillä! Harva nimittäin toimii..

Tulostimet[muokkaa]

Mustesuihkutulostimia ei kannata ostaa sillä vaikka ne ovat halpoja, maksavat värikasetit erittäin paljon. Yritykset myyvät tulostimia tappiolla ja saavat voittonsa nimenomaan värikaseteista. Mustesuihkutulostimen menevät rikki hyvin helposti, laserit sen sijaan kestävät jopa vuosikymmenen! Värilaser on turha kapistus, mustavalkoisella pärjää aivan yhtä hyvin.

  • Lexmark E260d, 190 euroa (4.2009)
- Mikrobitin edullisten lasertulostimien vertailussa ykkönen. Toimiiko Linuxilla?

Minikannettavat[muokkaa]

Etu on vähäisempi komponenttien ja materiaalin määrä. Kestävyydestä ei vielä tietoa. Vievät vähemmän sähköä kuin tavalliset kannettavat, toivottavasti käyttöikä on pidempi. Ensimmäisissä malleissa oli jokin linux-käyttöjärjestelmä, mutta nykyään suurimmassa osassa on Windows Xp.


Minikannettavaa ostettaessa kannattaisi ottaa selvää, voiko sen korjata kotimaassa. Itse sain oppia tämän kantapään kautta. Ostin miniläppärin (joku Eee PC -malli) ja virittelystä kiinnostuneena asensin siihen Ubuntun, koska esiasennettu Linux-versio tuntui hieman rajoittuneelta. Kone toimi erinomaisesti, kunnes "jäätyi" kokeillessani jotain testivaiheessa olevaa softaa. Kun kone ei vastannut mihinkään näppäinpainalluksiin ja -komentoihin, sammutin sen virtanapista, mikä johti kovalevyn (oikeastaan SSD:n) vioittumiseen. Kone ei suostunut enää buuttaamaan käyttöjärjestelmää, eikä uudelleenasennus auttanut. Valmistajalta (ASUS) tiedustelin korjausmahdollisuuksia ja kävi ilmi, että laite olisi pitänyt lennättää Alankomaihin korjattavaksi (miniläppärien osia ei helposti vaihdetakkaan, ovat hyvin yhdysrakenteisia). Ja koska takuu ei kattanut itse asennetun käyttiksen aiheuttamia vahinkoja, olisi operaation hinta ollut yli 100€. Muhkea lasku + lentopetroolia ilmakehään = kone jäi korjauttamatta.

Kannettavat[muokkaa]

Menevät rikki helposti väärällä käsittelyllä (paitsi kalliimmat mallit, jotka on tarkoitettu kovempaan käyttöön ja joilta pitää voida odottaa luotettavuutta). Kannettavien korjaus on myös hankalampaa koska osat ovat usein integroituja. Kannettavat vievät vähemmän sähköä, kuten myös tilaa, ja siirrettävyys on ratkaiseva etu. Kannattaa harkita tarkkaan ostotilanteessa tarvitseeko uusimman koneen vai tuleeko toimeen vanhemmalla. Huuto.net:issä on usein myytävänä uusiakin koneita halvemmalla kuin kaupassa, ja takuukin voi olla voimassa. Jotkut vanhemmat kannettavat ovat tehty laadukkaasti ja jos niitä on pidetty hyvin, voivat ne kestää myös seuraavat 10 vuotta. Oikea käyttöjärjestelmän valinta sekä tarvittaessa kiintolevyn uusiminen voivat olla oiva tapa saada kone toimimaan tarpeeksi nopeasti. Esimerkiksi Puppy Linux käy hyvinkin vanhoihin koneisiin tuoden nykytekniikan toimintoja vanhoille koneille ilmaiseksi. Kannattaakin ostotilanteessa miettiä omaa käyttöä. Jos lähinnä surffaa netissä, kuuntelee musiikkia, käyttää officea yms. on vanha kone aivan riittävä. Se näkyy myös koneen hinnassa jos vertaa halvimpia sijoituksia 40€ vs 400€. Apple tarjoilee mielikuvia laadukkaista tuotteista, mutta käytännössä sen osat ovat samaa bulkkia kuin muillakin valmistajilla. Applella komponenttien teho voi myös olla kilpailijoihin nähden vanhentunutta esim. näytönohjaimissa. Mielikuvat vaikuttavat hintaan, jolloin voidaan myydä kalliimmalla. Apple ei myöskään ole eettisimmästä päästä.

Ohjeita joilla saa kannettavan kestämään mahdollisesti pidempään: Älä siirtele konetta sen käynnissä ollessa tai jos siirrät, varo ettet kolauta/ täräytä sitä mihinkään. Tärähdykset tappavat aikaa myöten kiintolevyn. Akun elinikä on huomattavasti pidempi jos annat sen kulua loppuun saakka ennen kuin laitat laturin kiinni koneeseen. Kun lataat akkua, anna sen ladata täyteen saakka. Näin akku varastoi virtaa jatkossakin. Tämä koskee myös muita akkukäyttöisiä laitteita. Jatkuva töpselin päässä pitäminen heikentää akun kestoa, jolloin on suositeltavaa poistaa akku kokonaan. IBM:n koneisiin tulee helposti näppäimistön haamukuva näyttöön jos kone joutuu puristuksiin

Pöytäkoneet[muokkaa]

Vaikka vievät sähköä, orjalasten ja -aikuisten työ ja henget on jo uhrattu eikä uusia uhrauksia tarvita jos ostetaan käytettynä. Näin myös tuotantoresursseja kuten sähköä, öljyä ja kaivostuotteita ei kulu enempää. Rikkinäisen osan voi helposti vaihtaa uuteen ja vanhoilla koneilla Linux-käyttöjärjestelmät toimivat sujuvasti, niin että kaiken tarpeellisen ja hyödyllisen tekeminen tapahtuu saumattomasti. Ehdottomasti eettisin valinta ja jos sähkö on ongelma, voi konetta olla käyttämättä turhiin asioihin.